2015-ös kerékpár szezon

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Kár, hogy elmaradnak a Pozzato-féle előzetesek pont a Tour alatt...

http://www.sportfogadas.org/elozetesek/tour-de-france-2015-szerdatol-az-alpokban-a-mezony

Rodriguezre figyelni kell ma, mocorog-e

Tegnap esett a Pra Loup-on, illetve a környéken. Nem is ez a gáz, hanem az előtte lévő lejtmenet. Ha netán ma is esik, és lefelé vizes lesz az út, ott csontok fognak törni... Azt olvasni, hogy a Pra Loup-on sok a mocsok (grime szót használták). Felfelé nem is gáz, ha koszos az út, de ha lejtmenetben elkapja a mezőnyt az eső és még a kosztól, sártól csúszósabb is lesz az út, hát az kegyetlen lesz. Meglátjuk.

Idézetet írta: Pozzato Dátum február 02, 2015, 17:25:58
Feltörekvők

Fiatal feltörekvő tehetségek (24-25 év alatt):
Sprinter: Caleb Ewan (ausztrál, Orica)
Ez az a kategória ahol nem kellett sokat gondolkoznom. Választhattam volna itt Bonifaziot vagy Coquardt (mindkettőre érdemes lesz idén is figyelni), de a nagy durranás Ewan lesz. Ugyanis a szemünk előtt fog felnőni a következő Cavendish vagy Mcewen. Hatalmas tehetség és hiába szemtelenül fiatal (20 éves), rendkívül gyors és már a legnagyobbakat is megszorítja. Tavaly év végén mutatkozott be a World Tourban (rögtön 2. hellyel a pekingi körön), és idén még többet várnak tőle. Egyelőre a katalán kör lesz a fő versenye a WT-k közül, szóval ott érdemes rá fogadni pár sprintbefutó során. Alacsony versenyző, viszont kiválóan helyezkedik, és nagyon jó ütemérzéke van, és sprintvonat sem kell neki egy hajrához.

Hegyimenő: Esteban Chaves (kolumbiai, Orica)
Sokat vacilláltam Adam Yates, Ángel Lopez és Chaves között, végül utóbbit választottam. Ő talán a legkisebb név. Yates már tavaly bizonyított (Török körverseny győzelem), míg Lopeznek a 2016-os éve lehet ütős. Chaves tavaly év elején már bizonyította tehetségét (Kaliforniai kör 7. hely, Svájci körverseny szakaszgyőzelem), majd év végén a pekingi körön lett összetettben harmadik. Mégse figyelt fel rá annyira a közvélemény. Egy nagyon tehetséges hegyimenőről van szó, aki egy nagy sérülésből tért vissza. Tavalyelőtt egy olasz versenyen több csontja is eltört egy bukást követően, és egy éves rehabilitáció után volt képes ilyen eredményekre. Akkor most egy teljes zökkenőmentes év után mire lehet képes? Giro lesz a főversenye idén, és szerintem egy jó felkészüléssel nem elképzelhetetlen egy szakaszgyőzelem számára. További WT hegyi etapokon is érdemes rá figyelni.

Összetett menő: Davide Formolo (olasz, Cannondale-Garmin)
Övé a jövő, ami a nagy körversenyeket illeti. Formolo már a múlt évben is sokszor villant (svájci kör összetett 7. hely, olasz bajnokság 2.hely), de idén jöhet számára az áttörés éve. 22 éves még csak, de a Cannondale rá építi majd a Giro taktikáját. Az lesz idén a fő versenye. Kiváló hegyimenő már most, és olyan mentorai vannak mint Hesjedal (aki egyben a segítője is lesz a Giron). Időfutamon sem elveszett, így ő lehet a következő Nibali. Afelől kétségem sincs, hogy egy nagy kört nyerni fog a következő években. Idén is már megmutatta, hogy oda kell rá figyelni, hiszen első spanyol versenyén rögtön 3. helyen zárt. Kedveznek még neki az egyhetes WT viadalok is, ahol szintén érhet el jó helyezéseket.

Egynapos versenyző: Tim Wellens (belga, Lotto Soudal)
A belga korosztályának egyik legnagyobb "klasszikus egynapos" tehetsége. Igazi all-round versenyzőnek tűnik. Egy kis gyakorlással jó többhetes versenyző is lehet. Már tavaly is bontogatta szárnyait, de az idei lehet számára  végső berobbanás éve. 2014-ben megnyerte az Eneco Tourt, és 4. lett a Lombardiai körön, és kétszer volt második Giro etapon. Ez még csak a kezdet. Idén még többre hivatott. Kiemelt versenyei lesznek a tavaszi klasszikusok és a Paris - Nizza, majd utána a Tour (gyakorlás szempontjából). Miben is jó pontosan Wellens? Nagyon jó megindulásai révén sokszor ér haza szökésből, így mindig érdemes rá figyelni, ha tagja egy elmenésnek. Jól bírja a kisebb emelkedőket, és a sprinteknél sem vall szégyent. Pavékon sok potenciállal rendelkezik, és dombosabb időfutamokon is jól szokott menni. Mindenképpen figyeljünk rá a tavaszi versenyeken (LBL, Fléche Wallone, Amstel stb.).

Macskaköves versenyző: Florian Senechal (francia, Cofidis)
A macskaköves versenyekből nincs sok egy szezonban ( 4 WT köztük a Paris - Roubaix, és pár kontinentális), viszont az év legizgalmasabb versenyeit kínálják számunkra. Ezekre a versenyekre születni kell, és úgy néz ki Senechal erre termett. Ott van még korosztályában Van Keirsbulck, viszont ő már letette a névjegyét (eneco tour szakaszgyőzelem), és Senechal szerintem nála nagyobb potenciállal rendelkezik. A francia tavaly 20 évesen 3 db top20-as helyezést hozott el ezekről a versenyekről, úgy hogy nem is ő volt csapatának első számú embere. Idén is valami hasonlóra készül. Ha nem lesz sérült, és indul a versenyeken, érdemes rá egymás elleni párharcokban fogadni, ha valami jó oddson el tudjuk kapni. Kivételes az állóképessége, és magassága illetve testfelépítése révén jól bírja a pavékat.

Időfutammenő: Rohan Dennis (ausztrál, BMC)
Az ausztrálok kineveltek egy halom időfutammenőt: Dennis, Flakemore, Howson, Hepburn, Durbridge. Egy kis odafigyeléssel szinte mindből lehet klasszis versenyző. Azonban én most Dennistől várom az áttörést idén. Az elmúlt 2 évéből másfél évet "elpazarolt" a Garminnál. Sokkal sikeresebb lehetett volna egy jobb közegben, és egy jobb edzői stábbal. Végül tavaly nyáron saját kérésére váltott, és átszerződött szezon közben (ilyen még nem nagyon volt a kerékpársportban!) a BMC-hez, ahol rögtön megújult. Ötödik lett az időfutam vb-n, harmadik lett a Vuelta záróidőfutamán, majd idén év elején megnyerte az év első WT versenyét, a Tour Down Undert. Foglalkozhattam volna itt Tom Dumoulinnel, de ő már a szűkebb elit tagja az időfutamosoknál, míg Dennisnél idén jön az áttörés. Úgy gondolom, sokszor állhat majd dobogóra TT-ken, illetve jól fogja bírni az egyhetes versenyeket is. Nagyon oda kell rá figyelni fogadás szempontjából!

Év elején még volt egy ilyen írásom, kik azok az ifik akik idén letehetik a névjegyüket a legjobbak között.
Lássuk mi jött be belőle:
Caleb Ewan:
- Vuelta Espana szakaszgyőzelem, emellett még 10 etapsiker idén. Letette tehát névjegyét háromhetesen, és WT (lengyel második hely Kittel mögött) viadalon is. A jövő tehát egyértelműen az övé.

Esteban Chaves:
-Vuelta Espana két szakaszgyőzelem, egy a Giroról, plusz Vuelta piros trikó viselése, és végül 5. hely a spanyol körön.
Azt hiszem nála is eltaláltam, hogy ez lesz az áttörés éve, amikor felfigyel rá az egész világ.

Davide Formolo:
-Giro szakaszgyőzelem, lengyel kör top10. Kiváló eredmények, de még többet vártam tőle. Azt hiszem így is eléggé felkeltette az olasz és külföldi sajtó érdeklődését a fiatal olasz.

Tim Wellens:
- Két World Tour győzelem (Eneco Tour címvédés, Montreali egynapos). Kiváló éve volt, és még nincs vége. Rengeteget fejlődött tavalyhoz képest, és már kezd látszódni, hogy inkább az egyhetes és egynapos versenyekre fog rámenni.

Florian Senechal:
- Lássuk be, hogy vele abszolút mellélőttem idén. Semmit sem fejlődött tavalyhoz képest, igaz a top20-kat így is hozza, de kicsit megrekedt a francia.

Rohan Dennis:
- Vele kapcsolatban sem tévedtem. Tour prológ győzelem, emellett Ausztrál kör győzelem, és nemrég megnyerte az USA Pro Challenget. Csapatidőfutamokon rendre ő megy az élen a BMC-ben, és nálam az idei időfutam vb egyik titkos favoritja. A rövidebb kronók ugyan jobban fekszenek neki, de már a hosszabbak is egyre jobban bírja.


Összegzésként Senechalon kívül szinte mindenkit eltaláltam, nála nem tudom, hogy ez csak egyszeri megtorpanás volt, vagy végleg kifújt a lufi.

#48 szeptember 21, 2015, 13:32:17, Pozzato
Kerékpár Világbajnokság, Csapatidőfutam:
Nem tervezek továbbra sem fogadni, de megosztanék veletek egy megérzést, és innentől mindenki azt kezd majd az infóval, amit akar. Szóval megszokásból megnéztem a fogadóirodákat, hogy milyen oddsokat kínálnak a világbajnokság küzdelmeire. Nem foglalkoznék most az egyéni időfutammal és mezőnyversennyel, mert az csak később lesz, viszont holnap délután rendezik a csapatkronót. Ez azt jelenti, hogy minden gárdából 6 ember indul, és négynek kell célba érnie kötelezően, tehát a 4. áthaladó idejéhez mérik a csapat teljesítményét.
Tavaly a BMC nyert, és idén is nagy valószínűséggel a BMC-Etixx-Movistar-Orica négyes lesz harcban a dobogóért, illetve az első helyért. Nem foglalkoznék a győztes kilétével, inkább egy párosításra hívnám fel a figyelmet.
Orica - Movistar
Tavaly az ausztrál Orica második helyet szerezte meg a VB-n. Kiváló csapatuk volt: Hepburn, Howson, Durbridge, Lancaster, Mouris, Tuft. Fiatalokat jól vegyítették az öregekkel. Erre az évre azonban két helyen kicserélődött a keret. Kikerült Howson és Lancaster, és helyükre Bewley és Matthews került be. Nem tudom ki mennyire van képben a biciklisekkel kapcsolatban, de Howson és Lancaster két időfutammenő (utóbbi kiváló felvezetőember), míg Matthews mindennek mondható, csak időfutammenőnek nem. Ő a rövidebb kronókon tűrhető, de a hosszabbak ellazsálja. Bewley pedig egy teljesen átlagos időfutamos. Ami itt a nagy veszteség, hogy pont két jó időfutammenő helyére került be két rosszabb, és ez jelentős gyengülés. Ehhez még nem vettem hozzá, hogy Tuft és Mouris idén finoman fogalmazva sem voltak jó formában. Mindketten már eléggé öregek kerékpáros szemmel, és inkább kifelé áll már a szénájuk a sportágból. Az Orica pár hete próbálgatta ezt a csapatot, egy kronón, de nagy meglepetésre csak másodikok lettek a nem túl acélos Trek mögött (igaz azonos idővel).
A spanyol Movistar más tészta. Tavaly ötödikek lettek, majd 20mp-el maradtak el az Oricától. Szinte teljesen ugyanazzal a csapattal érkeztek, mint tavaly. Egy "apró" változás történt csak: Erviti kikerült, és helyére Castroviejo került be. Ez sorsdöntő lehet. Castroviejo idén másodvirágzását éli, és rendre kiválóan szerepelt ebben az évben a kronókon. Dowsett, Malori, Izagirre, Sütterlin, Amador ötös pedig már így ránézésre is erősebbnek tűnik, mint az Oricáé.
Az oddsok viszont eléggé meglepőek. Ezt egyrészt annak lehet betudni, hogy az ausztrál csapat nagy hangsúlyt fektet a kronókon a csapatmunkába. Azonban néha megtévesztően versenyeznek. Hiába az idei jó eredmények tőlük, ez a csapat jóval gyengébb, mint a tavaly, vagy az idei nagy körökön indított csapatoknál is. A Movistar legnagyobb előnye, hogy két klasszikus kiváló időfutammenő van náluk Malori és Dowsett személyében. Amador indult közülük csak a Vueltán, így ő panaszkodhatna csak fáradtságra. Egy francia többnaposon vett részt nem olyan régen pár Movistaros (Malori, Castroviejo, Dowsett), igaz egyéni időfutam volt, de a helyezéseik: 1., 2., 4. Azt hiszem ez mindent elmond a formájukról, ráadásul Castroviejo és Malori le is győzték Tony Martint. Nem azt mondom, hogy a házat is fel kell rakni a spanyolokra, de egy kisebb vagy közepes téttel simán mehet, hogy előrébb végeznek, mint az aussik.
Tippem: Movistar végez előrébb 3.25-ért

Movistar szépen hozta a megérzésem, és végül dobogós lett, míg az Orica 4.
Szerdán rendezik a férfi egyéni időfutamot, és több párosításon is megakadt a szemem, de végül egy keltette fel az érdeklődésem:
Tom Dumoulin - Adriano Malori   1.14 - 5.00
Eléggé szép oddspárosítás... Megpróbáltam szétnézni a hírekben, hátha történt valami Malorival (sérülés, betegség), de semmit sem találtam, így pedig az oddsok számomra érthetetlenek. Kicsit reálisabban nézve olyan 1.50-2.50 körüli párnak kéne lennie, de ami még inkább tükrözné a mostani helyzetet, az a 1.72-2.00 oddspárok. Miért?
Az ok(ok) nagyon egyszerű(ek). Tom Dumoulin a vártnál jobban szerepelt a Vueltán, és az utolsó előtti etapig harcban volt az összetett első helyért. Ez meg is látszott a teljesítmény a Vuelta végén, hiszen szinte csapat nélkül versenyzett, és a verseny végére teljesen elkészült erejével, és csak hatodik lett. Mivel a Giantnél sem számítottak rá, hogy Tom ilyen jó lesz, ezért nem is tettek a csapatba klasszikus hegyi segítőket. Egy ilyen Vuelta után a nagy kérdés, hogy Dumoulin milyen formában lesz a VB-n. Ő a Vueltára az időfutam miatt utazott, de végül teljesen kihajtotta magát. Ami még hátrány számára Malorival szemben, hogy Dumoulin egy sérülésből épült fel nem olyan régen, ráadásul az idei fő versenye a Tour de France lett volna, és oda tartogatta a csúcsformáját. Mivel bukás miatt fel kellett adnia a francia körversenyt, ezért koncentrált a Vueltára. Szerintem ez az év eléggé sokat vett ki belőle, pláne mert idén nagyon sok kronón dominált. Szinte egytől egyig megnyerte az összeset (pont a legfontosabb Tour prológot nem), így joggal tartják őt favoritnak, de mint mondtam a fáradtság nagy úr.
Az olasz Adriano Malori neve lehet nem mond túl sokat a kerékpárt kevésbé követő fogadók számára. Ő az évek folyamán fokozatosan fejlődött. 2011-ben vett részt először az időfutam vb-n, és azóta csak javulnak az eredményei. Elmúlt három évének helyezései: 2012: 10., 2013: 8., 2014: 6. Idén nem titkolt célja, hogy szeretne dobogóra állni a vb-n. Erre minden esélye megvan. A taljánok sztárja pár éve még csak a prológokon és rövidebb távokon villogott, erre az évre viszont végleg beérett a munkája. Tavaly úgy lett hatodik a vb-n, hogy két nagy kört teljesített (közvetlenül a VB előtt a Vueltát is), és dominálta az év elejét. Erre az évre azonban okosabban rakták össze a naptárját. Az év elejét megint dominálta (argentín kör időfutamgyőzelem, tirrenón szintén kronó siker), majd utána okosan pihentették őt. Touron vett részt, de csak mint segítő, és nem kellett teljesen széthajtania magát. Ezek után kapott majd egy hónap pihenőt, hogy megkezdje felkészülését a vb-re. Eneco Touron egy rövidebb időfutammal kezdett, ahol bronzérmes lett, majd egy hónapja egy francia versenyen verte Tony Martint egy több mint 20 km-es TT-n. Látszott a mozgásán, hogy kiváló formában van.
Elvileg Dumoulin kevesebb versenynapot teljesített, mint Malori, de az olasz sokkal fittebbnek tűnik. Neki okosabban volt felépítve a szezonja, és tudatosan készült a VB-re. Én látok értéket ebben a nagy oddsban, pláne Malori fejlődése, és formája miatt. Nálam nem ekkora favorit a holland, pláne ilyen megterhelő Vuelta után. Kicsit hasonló esetre hívnám fel a figyelmet a 2010-es évből. Az akkor még nagy reményű fiatal Peter Velits, szintén kiválóan ment a Vueltán, mint most Dumoulin, és az utolsó nagy kronóra nagyon odatette magát, és simán verte a mezőnyt. Végül dobogós lett a Vueltán, de az utána következő időfutam vb-re, már teljesen elkészült az erejével, és végül csak 32. lett az időfutamban. Tudom Velits kicsit gyengébb kiadás, mint Dumoulin, de ezzel arra akarom felhívni a figyelmet, hogy ez a Vuelta komolyan visszaüthet majd a VB-n a hollandnak.
Véleményem szerint megér egy próbát a Malori előrébb végez, mint Dumoulin tipp 5.00-ért. Hasonlóan az előzőhöz, nem egy házat rá fogadás, hanem csak okosan kis esetleg közepes téttel.

Már 'csak' 4.00-es Malori oddsa H2H-ban Dumoulinnel szemben, de lesz az még lejjebb is  ;)
Nekem lazán megért egy kis pénzmagot így 4.00-ás szorzóval is! Még így is nagy az olló, nem is tudom, azt az 5.00-ás oddsot hogy találták ki, vagy akkor miért ezt a két srácot állították párba...  :redchug:




Legutoljára mikor néztem 3 környékén (vagy alatta) mozgott az odds, de most levették a párosítást.

Maloris 5ös odds szépen jött, és majdnem megnyerte az olasz. :ok:

Elnéztem a mezőnyverseny pályáját, és a párosításokat is az idei VB-re, és hát elsőre egyetlen párosítás sem hozott lázba. Sajnos nagyjából mindenhol jól lőtték be az oddsokat. Amiben talán lehet érték, az Kwiat-Stybar 1-es 2.20-ért, de ez is csak az odds miatt. Nibali jól szerepelhet és jól bírja a macskaköves részeket is, így 1.61ért, aki szereti a kis oddsokat lehet érdemes bepróbálni Rodriguez ellen, aki túl van egy fárasztó Vueltán.
Győztes kilétére még lehet érdemes dobni egy aprót, itt általában mindenki a megérzésére hallgat.
Három megérzésem van:
Ugye a Kristoff-Sagan duó mindenki számára evidens, hogy egy ilyen pályán legfőbb esélyesek. Én azonban a Nibali-Degenkolb-Alaphilippe trióra hívnám fel a figyelmet. Azért rájuk, mert Kristoffnak és Sagannak, tulajdonképpen nincsen csapata. Egyiknek két segítője van, míg másiknak 2-3 normálisabb. Ez nagyon kevés egy ilyen mezőnyben. Oké persze meg lehet nyerni így is, de ide főleg csapatmunka kell (lásd tavaly Kwiatkowski sikere). Az olaszok csapata eléggé ütős és elvileg Bennati lesz a vezér náluk. Nibalit okosan bujtatják, és alig van róla szó. Kizárták a Vueltáról, borzalmas éve volt, és neki kifejezetten fekszik egy ilyen pálya. Macskakövet bírja, emelkedőket is, és egy Kwiathoz hasonló szökéssel simán nyerhet. Degenkolb is kiváló opció lehet. Paris-Roubaix-n bebizonyította, hogy  kiválóan bírja az ilyen versenyeket. Macskaköveken nagyon jó, és a hajrában pedig csak Kristoff és Sagan veheti fel vele a versenyt. Alaphilippe a sötét ló. Elvileg Gallopinre és Bouhannira épít a francia csapat, de szerintem ez csak taktikai húzás. Tudják ők is, hogy Alaphilippe a legjobb a gárdából. Kiváló éve volt, fantasztikusan berobbant az elitbe. Tavasszal kétszer volt második a nagy klasszikusokon. Nekem ő az egyik titkos favoritom.
Oddsok:
Degenkolb 11.00
Nibali 26.00
Alaphilippe 41.00


Elnézve így élőben is a pályát, viszonylag sok a kockaköves rész, így inkább tűnik egy mini flandriai körnek, mint egy Liege-Bastogne-Liegenek. Ezek alapján Puritóékat kihúznám az esélyesek közül. Stybar és a többi etixxes versenyző okozhat majd meglepetést (Kwiatkowski, Stybar, Boonen, Trentin, Terpstra, Vandenbergh, Alaphilippe). Van egy olyan érzésem, hogy idén is Etixxes fog nyerni, mert a tavasz nem igazán jött be nekik, pedig nagyon erős soruk volt pavés versenyekre. Nagy csoda lenne, ha egy 20-30 fős csoport érne haza, inkább egy kisebb szökevénycsoportra gondolok, és a végén lemeccselik egy sprintben.

Kwiatkowksi és Nibali H2H szépen jött volna (ha valaki megfogadta), de végül a nagy oddsok most elmaradtak. Sagan gyönyörűen megnyerte, tegyük hozzá, hogy nagyon megérdemelte. A kerékpársportnak most egy ilyen világbajnokra van szüksége. Hatalmas arc, és tudja népszerűsíteni a sportágat.

Közben robbant a bomba a kerékpársportban, és Mark Cavendish elhagyta az Etixxet (ahogyan Kwiatkowski vagy épp Urán vagy Renshaw), és az MTN-hez szerződött. Tudjátok ahhoz az afrikai csapathoz, akik pár éve alakultak, és idei első TdF indulásokon szakaszt nyertek.
Miért érte meg az Cavnak?
Végre egy csapat ami csak neki dolgozik. Olyan felvezetői lesznek a hajráknál, mint: Renshaw, Eisel, Boasson Hagen, Bos, Farrar, Goss, Sbaragli. Kell ennél jobb sor? Nem, és nem hiszem, hogy lesz.
Etixx csapata elvileg nagyon meggyengült, de nem kell aggódni, ott az utánpótlás Gaviria, Contreras, Vakoc, Alaphilippe, Trentin és a többiek személyében. Gaviria különösen érdemes figyelni, mert ő lehet a következő Cavendish.
Mi lesz így jövőre az Etixx sprintervonatával?
Nem sokkal ezután robbant az újabb bomba. Lidl beszáll az Etixx támogatására a következő két évre. Miért fontos ez? Mert így egy német szponzora lenne az Etixxnek, és úgy néz ki, hogy Marcell Kittel is csatlakozna ez által a belga csapathoz. Kittelnek nem volt túl acélos éve, ráadásul a Giantból is kiáll a szénája, és a csapat most már elvileg Degenkolbot támogatja. Kittel szeretné otthagyni a gárdát, és lehet nem várja meg a jövő évet, hanem valahogy közös megegyezéssel felbontják a szerződését, és még idén átmegy az Etixxbe.

Nagy átigazolási körkép így év vége alkalmából

1. Marcel Kittel (Giant > Etixx) és Mark Cavendish (Etixx > MTN)
Rengeteg fontosabb átigazolás történt idén, de azt hiszem ennek a kettősnek a csapatváltása kínálkozik az élre. Korunk egyik legjobb sprinterei egy mérföldkőhöz érkeztek el életükben, miután mindketten egy gyengébb szezont tudhatnak magukénak. Kittel egyrészt sérülések, másrészt saját formája, harmadrészt Degenkolb fejlődése miatt háttérbe került a Giantnél, majd össze is veszett a vezetőkkel, és végül a csapattársakkal is megromlott a viszonya. Kérte szerződése felbontását. Azután történt mindez, hogy Cavendish bejelentette, hogy csapatot vált, és otthagyja a belgákat, és az afrikai MTN-be szerződik. Sokan értetlenül álltak a dolog előtt, de szerintem Cavnak jót fog tenni a váltás. Végre egy csapat, ahol csak neki és érte dolgoznak, és olyan erős sprintervonata lesz, ami még eddig nem nagyon volt (Eisel, Renshaw, Farrar, Hagen, Goss, Sbaragli stb.). Kittelnek is jót tehet a váltás, mert a Giantben már leáldozóban volt a csillaga. Most viszont kaphat maga mellé egy elit vonatot (Richeze, Trentin, Boonen, Keisse, Maes, Martin, Sabatini, Stybar). Szerintem mindketten jól döntöttek, hogy csapatot váltottak.

2. Michal Kwiatkowski (Etixx > Sky)
Ha Cavendish nem vált csapatot, akkor ez lett volna az év egyik igazolása. Egyrészről érthetetlen, másrészről viszont teljesen érthető. Az első kérdés, hogy miért? Az Etixx szinte minden egynaposát rá építette, ráadásul ebben a csapatban vált sztárrá. A másfelől viszont a pénz nagy motivációs erő, plusz Alaphilippe nagyon komoly ütemben fejlődik, és úgy néz ki, hogy az Etixxnél mellette tették le a voksukat (két ekkora egynapos sztárpotenciál nem fér meg egymás mellett a jövő szempontjából). A Sky ezzel nyert egy kiváló versenyzőt a tavaszi versenyekre, és ráadásul Porte távozásával sikerült betömni a lyukat, ami az egyhetes versenyzőket illeti. A Sky ezzel még tovább erősített.

3. Mikel Landa (Astana > Sky)
Már jó ideje kész tény volt Kwiat csapatváltása, de a Sky nem állt le, és behúzta a piacon elérhető legnagyobb potenciállal rendelkező egynapos menőt, a spanyol Landát. Iszonyat sokat segített a Giron és a Vueltán Landa Arunak, hogy ilyen jó eredményeket érjen el. Nem mellesleg megnyerte egy fantasztikus szökés után az utóbbi évtizedek legnehezebb GT etapját. A Skyban egyelőre nem látni, hogy lesz kapitány (elvileg megkapja a Girot), de az biztos, hogy övé a jövő a csapatból. Hatalmas ütemben fejlődik, és talán a britek megtaníthatják időfutamot is menni.

4. Richie Porte (Sky > BMC)
Fantasztikus idénykezdés, aztán jött a már várható GT botlás. Luxussegítő, és úgy néz ki, hogy ennyiért nem kell a Skynak. Rengeteg esélyt kapott tőlük, hogy háromhetesen jól menjen, de neki ez nem megy. Segítőnek viszont a világon az egyik legjobb. Froome sokat köszönhet neki megint csak. BMC-ben Garderennek segíthet majd a Touron, és nagy valószínűséggel minden nyomás nélkül megint elsőszámú ember lehet a Giron.

5. Rigoberto Urán (Etixx > Cannondale)
Valahol már sejthető volt ez a váltás. Az Etixxben a két Giro második hely ellenére nem igazán ment neki. Úgy gondolom, hogy komolyabb segítőkkel még több van benne. A Cannondaleben ott lesz segítőnek Formolo, Rolland, Talansky stb., szóval ütőképes csapatot raktak össze köré (mellé). Ha ezzel sem tud élni, és nem tud legalább egy klasszikus egyhetest nyerni, akkor csalódás a kolumbiai.

6. Louis Meintjes (MTN > Lampre)
Én nagy jövőt jósolok az afrikainak, de szerintem rossz csapatba szerződött. A Lampre inkább most játékostemető a külföldi bringások számára (Rui Costa..), szóval nem biztos, hogy jó döntés volt ez Meintjestől. Másfelől viszont egész évben első osztályban és a legjobbakkal harcolhat.

7. Edward Theuns (Topsport > Trek)
Kíváncsi voltam, hogy ki fogja elvinni a World Tour osztályból. Theuns egy jó sprinter, jól bírja a kisebb emelkedőket és a pavékat is. Tökéletesen beleillik a Trek terveibe. Szerintem a következő éve inkább a World Tour megszokásáról fog szólni, de benne látom azt a potenciált, amivel a következő Tom Boonenné válhat.

8. Bob Jungels (Trek > Etixx)
Nem hiába voltak mérgesek a Treknél, mikor megtudták, hogy Jungels az Etixxbe megy. Főleg Dirk Demol volt feszült, mivel tisztában volt Jungels kvalitásaival. Régebben még csak az időfutamokon villogott, de úgy látszik megtanult kisebb emelkedőkre és hegyekre is menni. Etixxben jó kezekben lesz a fejlődés szempontjából, és ha minden jól megy, akkor kiváló egyhetes, de akár GT menőt is faraghatnak belőle.

9. Daniel Martin (Cannondale > Etixx)
Nem volt túl erős éve, és akkor még finoman fogalmaztam. Viszont két monumentumot nyert már pályafutása során, és főleg rutinja miatt érkezett az Etixxhez. Sokat tanulhat majd tőle Alaphilippe, és ő lehet majd a másik opciója a tavaszi klasszikusokon az Etixxnek. Martinnak nem igazán kellenek segítők sem, és nagyon jól beleillik az Etixxbe.

10. Sprinterek: Wouter Wippert (Drapac > Cannondale), Danny van Poppel ( Trek > Sky), Niccolo Bonifazio (Lampre > Trek)
Mindhárman nagy lehetőséget kaptak. Poppel végre egy elit csapatba került, és komoly segítői lehetnek, Bonifazio ment tulajdonképpen a helyére, de ő nem is annyira klasszikus sprinter, hiszen képes felvezetés nélkül is nyerni. Wippert pedig idén robbant be az elitbe, és okozott sokszor meglepetést. Első évében is várok tőle pár meglepetést a WT szakaszokon.

+ Fiatalok: Rayanne Bouhannira és Robert Powerre érdemes majd figyelni, hiszen előbbi kiváló all-round versenyző lehet, míg Power jó összetett menő lehet jó pár év múlva (új Cadel Evans??).
+ Öregek: Rolland és Hesjedal..nem mai gyerekek már, de rutinjukkal rengeteget segíthetnek majd csapataiknak.

Tudtok-e olyan sportfogadási irodát, ahol arra lehet fogadni, hogy a három "nagy" versenyből valaki kettőt megnyer 2016-ban?

Nincs ilyen oldal sajna. Gondolom olvastad a hosszabbítás.hu-n megjelent cikket, és emiatt akarsz erre fogadni.

Én hosszú évek után talán most először látok reális esélyt a duplára, ellentétben az ottani szerkesztőkkel. Ők csak Giro-TdF duplában gondolkoztak.
Jövőre lesz Olimpia, ami alapból kettéhúzza sok versenyző számítását, de így is jó páran pályáznak reális eséllyel a duplára:
Fabio Aru: Tour-Vuelta. Tudom még fiatal, de már van egy GT győzelme, és jövőre ő lesz a vezér a Touron. Ha ott valami csoda folytán nyerni tud, akkor jó esélye lehet a Vueltán is, mivel neki nem célja az olimpia.
Vincenzo Nibali: Giro-Vuelta. Ő nála hatalmas kérdés a TdF, de szerintem nem fog menni. A Giro-Olimpia kombót próbálja meg, de utána miért ne férne bele egy Vuelta is? Pár éve majdnem összejött neki (akkor egy Hornernyire volt tőle).
Alberto Contador: Tour-Vuelta. Sokszor kifejtette, hogy ő az olimpián és a Touron akar villogni, de emlékszem egy olyan interjúra, ahol szó esett arról is, hogy lehet belefér neki a Vuelta is.

Chris Froome és Nairo Quintana nekem nagy kérdőjel. Egyrészt Quintanának nem fekszik most annyira a Tour útvonala, másrészt viszont ő neki nem priorítás az olimpia. Froome más tészta. Tour címvédést akar, és olimpia időfutambajnoki címet (pont mint Wiggins). Nagy kérdőjel, hogy megint bevállalja-e a Vueltát.
Nekem két sötét ló maradt: Landa és Majka. Mindketten megkapják majd csapatuk maximális támogatását a Giron, és utána nagy kérdőjel melyikük kapja meg a Vueltát is.

Szóval jövőre több tényezőt is végig kell gondolni a duplázás kapcsán, de szerintem most jóval nagyobb esély nyílik rá, mint az elmúlt években.

Idézetet írta: Pozzato Dátum október 26, 2015, 20:28:30
Nincs ilyen oldal sajna. Gondolom olvastad a hosszabbítás.hu-n megjelent cikket, és emiatt akarsz erre fogadni.
Ja, olvastam azt a cikket, de az az igazság, hogy már egy ideje én is gondolkodom ilyenen. Az az írás csak ismét eszembe juttatta a dolgot. Régen volt duplázás, közel 20 évvel ezelőtt, s előbb-utóbb jönnie kell egy újabbnak. Nálam már csak az a kérdéses, hogy kicsoda lesz az illető? Egyelőre Nibali a jelöltem.