2016-os kerékpáros szezon

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Ebbe a topicba jöhetnek minden olyan infók, amik fontosak a 2016-os szezonnal kapcsolatban. Fogadások, átigazolások, versenyek stb.

Kezdeném egy olyan bejegyzéssel, amiben az idén még csapat nélkül álló versenyzők szerepelnek. Az átigazolási szezon lényegi része már nagyjából lezajlott, de még így is jó pár nagyobb versenyző csapat nélkül maradt.

Filippo "Pippo" Pozzato: Igen jól látjátok, hogy még csapat nélkül vagyok.  >:(  Lampréban nem hosszabbítottak szerződést, a Katusha pedig az utolsó pillanatban visszalépett. Így az is megeshet, hogy az egykori legjobb olasz egynapos menő a másodvonalba kerül, ugyanis a Southeast csapatával tárgyal.
Eddigi komolyabb győzelmei: Milano-Sanremo, Tirreno - Adriatico, 2x Tour de France szakaszgyőztes, Gp Plouay, HEW Cyclassics

Rinaldo Nocentini: Nem volt sohasem kiemelkedő versenyző, de jó segítő volt, és stabilan hozta a jó versenyeredményeket az egynaposokról, illetve az egyhetesekről, ha esetleg megkapta a kapitányi pozíciót. Most azonban csapat nélkül van, miután az AG2R nem hosszabbított vele. Ez számomra érthetetlen, mert egyrészt ő volt az, aki Betancur után ment kolumbiába, hogy visszahozza a csapat számára az eltévelyedett klasszist (Betancur buli és ital problémái voltak). Rengeteget tett a francia csapatért, szóval ezért is nem értem a döntést, ami még furább, hogy egyetlen gárda sem akarja szerződtetni.
Eddigi eredményei: Párizs-Nizza 2. hely, Tirreno - Adriatico 4. hely, Milano - Sanremo 7. hely

Bjorn Leukemans: Nem mai gyerek már ő sem, de kiváló egynapos menő. Pavékon kiváló segítő lehetne még mindig egy WT csapatban. A legfőbb probléma a fizetési igényei, de ha valaki leigazolja akkor számíthat minimum egy szakaszgyőzelemre szökés révén tőle. Sokat szerepel a TV-s közvetítésekben szökései révén, szóval valamelyik kisebb költségvetésű csapatnak ideális lenne, ha rivaldafénybe akarnak kerülni (ehhez viszont Leukemansnak lejjebb kell venni az igényeiből).
Eddigi eredményei: Paris-Roubaix 4. hely, Flandriai kör 4. hely

Igor Anton: Ő még talán ismerős lehet pár kevésbé elvakult kerékpárfannak is. A baszkok büszkesége világ életében spanyol csapatokban szerepelt, idén viszont a Movistar nem hosszabbította vele meg a szerződését. Egyrészt itt is fizetési problémák állnak a háttérben, másrészt Anton már túl van pályafutása csúcsán, és nem hozta az elvárható eredményeket. Segítőként sem tudott a csapat hasznára lenni, és sokszor a saját érdekeit nézte egy verseny. Egy spanyol harmadikligás csapattal tárgyal.
Eddigi eredményei: Vuelta 4 szakaszgyőzelem és összetett 8. hely, Svájci körverseny összetett 3. hely, Giro d'Italia szakaszgyőzelem

Gerald Ciolek: Sokkal nagyobb pályafutást jósoltak neki, de még mindig csak 29 éves. Nyert már klasszikus egynapost, viszont a gyorsasága komolyan megkopott. MTN-nél nem hosszabbítottak vele, most a dán Culttal tárggyal, mivel az első osztályból senkinek sem kell. Az MTN-nél képtelen volt beállni a sorba, és nem vállalta a felvezető szerepét Cavendish előtt. Ez az éve gyengére sikeredett.
Eddigi eredményei: Milano-Sanremo, Vuelta szakaszgyőzelem


Lesznek olyan bringások, akiket nem láthatunk a következő években doppingolás miatt: Luca Paolini, Davide Appollonio, Giampaolo Caruso, Tom Danielson. Vannak azért itt is nagy nevek, és többségük olasz (és Katushás..).

Thor Hushovd gőzerővel dolgozik World Tour csapatának létrehozásán

Az egykori világbajnok Thor Hushovd továbbra is gőzerővel dolgozik azon, hogy 2017-ben útjára indíthassa Norvégia első World Tour csapatát. Egy skandináv lap értesülései szerint számos kisebb befektető már Hushovd oldalára állt, de az egykori kerekes komoly tárgyalásokat folytat a norvég légitársasággal valamint a DNB befektetési bankkal is. A versenyzők közül elsősorban Edvald Boasson Hagen köré kívánja felépíteni csapatát. 

Saját véleményem:
Nagy valószínűséggel ez nem egy Alonso-féle projekt lesz (páran emlékezhetnek rá, hogy az f-1-es "sztár" mit össze kamuzott egy épülő biciklis WT csapatról), mivel Hushovd már jó pár éve tervezi összehozni ezt az "északi" csapatot. Van egy olyan érzésem, hogy nem csak Boasson Hagen lesz ebben a csapatban a nagy durranás. 2016-ban jár le ugyanis Alexander Kristoff szerződése is, ő is norvég, és az egyik legjobb sprinter és egynapos menő. Egy profi WT besorolású csapatnak ugyanis nem elég egy Boasson Hagen tipusú versenyző. Oda minimum 2-3 sztár kell. Hagen pedig megkapja majd 30 évesen élete utolsó nagy esélyét.


Kezd körvonalazódni, hogy melyik sztár, melyik nagy háromhetest választja.
Vincenzo Nibaliról tudtuk, hogy ő a Girora megy. Vuelta kérdőjel nála, de lehet megpróbálja azt is (ha duplázni akar).
Alberto Contadorról is tudtuk, hogy ő pedig a TdF-t választja idén. Az lesz a főversenye, és a hagyományos felkészülési útvonalat választja: Februárban egy verseny (Algarve-i kör), Párizs-Nizza, Katalán körverseny, Baszk kör majd Dauphiné és végül Tour de France. 2007-ben és 2009-ben hasonló felkészülést választott, akkor meg is nyerte mindkétszer a Tourt.
Nairo Quintana jövőre rámegy a duplára, és kipróbálja újra a Tour-Vuelta kombót.
Chris Froomenál akadnak kérdőjelek, de úgy néz ki, hogy ő is a Tourra koncentrál (csak).
Most jön az érdekesség, ugyanis a tavalyi Tour de France dobogós Alejandro Valverde életében először indulhat a Giron. Ennek jó oka van, ugyanis ő nem közkedvelt személy az olaszoknál, plusz nem is rajongott anno az olasz versenyekért. Érdekes lesz viszont egy Valverde-Nibali csata.
Mielőtt Nibali örülne, hogy csak egy komolyabb ellenfele lesz a Giron, el kell őt keserítenem, ugyanis ott lesz a mezőnyben Rafal Majka, akinek szintén a Giro a főversenye. Ha ez nem lesz elég, akkor ott lesz Mikel Landa is, Rigoberto Urán, Esteban Chaves és a holland duó Gesink és Kruiswijk. Ez még egy nagyon korai névsor, de eléggé jó kis Girora van kilátás. 
Bardet és Pinot idén is a Tourra készülnek, ahogyan Barquil és a Yates testvérek. A BMC a Porte-Garderen duóval vág neki a Tournak, és ott lesz az Astana vezéreként Aru is. Rá mindenféleképpen oda kell figyelni, ugyanis már állítólag nagyon készül a kronókra.



Nagyon nem örülök neki:
Oleg Tinkov 2016 végén kiszáll a sportágból.
Itt a cikk is mellé:
http://hosszabbitas.hu/kerekpar/es-bringa/nem-ertik-meg


Saját véleményem az a dologról, hogy ezzel a döntéssel sokat veszít a kerékpársport. Tinkov mert nagyban gondolkozni. A többi vezető erre alkalmatlan volt. Remélem, hogy nem romlik tovább a helyzet jövőre, és ilyen Fernando Alonso félék nem teszik be a lábukat a kerékpársportba, mert akkor mindennek vége lenne.
Abban igaza van Tinkovnak, hogy jelen helyzetben ennek a sportágnak így nincs jövője. Nagyon kevés csapat működik profitábilisen, így pedig nagyon nehéz fent maradni a felszínen. Szinte majd minden évben szűnnek meg elit csapatok (elmúlt években pl. Euskaltel és Liquigas/Cannondale). Nem tudom mi lesz a következő évben a Tinkoff versenyzőivel..
Contador ugye nyugdíjba megy, viszont ott van Sagan és Majka két nagyagyú, akiknek nem lesz szerződésük. Nagy érvágás lenne, ha nem találnának szponzort, mert nem sok csapatnál fér el egy 4 millás bringás (Sagan), vagy egy 1,5 milliós (Majka).

Szóval januári összegzés és egy kis elmélkedés az előttünk álló szezonról.
Tippelésben (naplómban látható) hagyományosan rosszul kezdtem az évet. Február általában jobb szokott lenni, remélem most is így lesz.

Kezdjük a szomorúbb hírekkel:
- Argentínában zajló kiemelt kategóriás versenyen hatalmas bukás volt a héten, amibe Malori , Contreras és Gavíria is belekeveredett. Előbbinek súlyos fejsérülése lett, így a helyi orvosok két napra mesterséges kómába helyezték. Gavíriának a kezét kellett műteni, míg Contrerasra térdműtét vár.
-Spanyol edzőtáborban egy idióta angol női sofőr szembe a forgalommal elütött hat Giant versenyzőt. A két sztár Degenkolb és Barquil is ott volt. A németnek alkartörése van, valamint a lábszárát kellett műteni, illetve egyik ujját amputálni is kellett. Barquilre csuklóműtét vár. Haga (Barquil hegyi segítője) koponya és nyaki sérülésekkel szállították kórházba, és rögtön műteni kellett, állapota súlyos. Walscheid szintén műteni kell, míg Ludvigsson és Sinkeldam szerencsére megúszta zúzódásokkal.

Azt hiszem a fent említett sportolóknál (akiknek súlyos a sérülése) a következő 2-3 hónap pihenéssel telik majd. Sajnálom a Giantet, mert nagy reményeik voltak, pláne Degenkolb tavaszi formáját illetően. Nem hiszem, hogy ezek után ott tudna lenni a klasszikusokon.

További hírek:
- Nibali azt nyilatkozta, hogy tavaly a Touron nem kapott megfelelő támogatást a csapatától, és nem azok a versenyzők voltak a keretben, akiket szeretett volna. Egyre inkább érik az olasz távozása a Kazah csapattól, pláne mert komoly kérői is vannak, ráadásul az Astana egyre több teret ad Arunak. Jobban is kedvelik őt a csapattársak, mint a cápát. Idei első versenyen is látszott, hiszen az argentin versenyen hagyták Lopezt menni, nem kellett Nibalinak segítenie.
- Gerrans nyerte az ausztrált kört, teljesen megérdemelten. Jó formában van az öreg. Szerintem utolsó olyan szezonjára készül, ahol komolyabb eredményeket érhet el a tavaszi klasszikusokon. Múlt évben sok bukás keserítette a szezonját (idén is így kezdte), de reméljük idén több szerencsével jár.


Jöjjön hat kategória, amibe embereket jelölök, akikre vagy nagyon érdemes fogadni, vagy egyáltalán.
Szupersztárok: akikről a szezon szól majd
Peter Sagan: Tudom eddig is az volt, de nem jöttek a komolyabb egynapos eredmények. Touron alkotott, de a tavasszal nem volt igazán kiemelkedő. Idén jöhet az áttörés számára. Degenkolb sajnálatos sérülése, Kristoff segítőjének kiszállása (Paolinit eltiltották), mind az ő malmára hajthatják a vizet. Boonen már öreg, ahogyan Cancellara is, Vanmarcke lehet csak ellenfele. Sagan friss és motivált, ráadásul jött az egyik kedvenc segítője Oscar Gatto. Kiválóan megy az egynaposokon Gatto és amolyan luxussegítő lesz Sagan mellett. Szerintem 1-2 tavaszi versenyt biztosan megnyer a szlovák fiú.

Alberto Contador: Nagy valószínűséggel utolsó szezonja. Láthattuk tavaly a Giron, hogy mennyire dominált, de aztán nem tudta megcsinálni a duplát. Idén csak a Tour és a klasszikus felkészülési versenyek. Nagyon motivált volt állítólag, és ha ő formában van, akkor egyértelműen Froome mellett/előtt a legjobb GC versenyző. Ilyen segítői lesznek a szezon nagy versenyeire: Trofimov, Kreuziger, Majka, Rogers, Kiserlovski. Erős csapat...

Tom Dumoulin: Egy éve még jóformán csak a bringát aktívan követők hallottak róla, mostanra viszont nagy népszerűségnek örvend, hála a Vueltán nyújtott teljesítményének. 19.-ig etapig kiválóan versenyzett, majdnem nyert, de a végére elfáradt és csapat hiányában végül teljesen visszaesett. Ettől függetlenül hatalmas potenciál van benne. Számorma egyértelműen a legjobb időfutamos a mezőnyben, és most már összetetteknél is érdemes rá figyelni. Jövőre Girora megy, és jó esélye lehet egy top3-ra, illetve a tavaszi egyhetesekből/egynaposokból szerintem egyet tuti nyerni fog és az olimpián, illetve az időfutam vb-n is érdemes rá figyelni.

Bardet/Majka/Pinot: Valamelyik, de akár mind a három okozhat idén komoly meglepetéseket. Bardet rengeteget fejlődött az évek alatt és idén már ő lesz a vezér a versenyek többségén az AG2R-ben. Pinot sok kiváló hegyi segítőt kapott maga mellé, és látszik rajta, hogy a hosszú meredekeken ő az egyik legjobb a mezőnyben. Majka pedig a Giron okozhat meglepetést, mert erős csapatot kap maga mellé. Megjött tehát az új generáció Contadorék nyakára.

Julien Alaphillipe: Tavalyi év a felfedezéséről szólt, idén viszont jöhet az áttörés. Hatalmas tehetség, a kérdés csak az, hogy mennyit hoz ki magából. Jól megy az egynaposokon, tömeghajrákat is bírja, és az egyhetes versenyeken is van esélye. Szerintem idén nyerni fog egy komolyabb egynapost (Amstel), és végre kibújhat Kwiatkowski árnyékából.

Marcel Kittel: Új csapat, új esélye, és a világ egyik legjobb trénere. Cavendishből is kihozta első évben a maximumot Lefevere, és Kittelből is kifogja. A németben ott a bizonyítási vágy. Egy rossz szezon után újra felérhet a csúcsra. Elnézve ezt a sprinter sort, az egyik legerősebb a mezőnyben: Boonen, Gaviria, Keisse, Lampaert, Maes, Martin, Meersman, Richeze, Sabatini, Stybar, Trentin, Terpstra. Nagyon erős névsor és ilyen csapattal minimum 15 győzelem elvárható a némettől. Elvileg nagyon motivált és jól sikerült a felkészülése.

Feltámadók: akik egykor jók voltak, és most újra ott lesznek az elitben

Domenico Pozzovivo: Fő versenye a Giro lesz idén is, viszont megpróbálja a duplát. Nála nem a győzelem a lényeg, hanem hogy mindkét versenyen top10-be érjen be. Tavaly egy súlyos bukás után lábadozott, végül az év hátralévő része nem úgy sikerült számára, ahogyan elképzelte. Megházasodott, volt ideje kipihenni magát és felkészülni erre a szezonra. Kap a Girora egy komoly segítőt Peraud személyében a Girora, így nálam bőven befér a top5-be, és az év korai szakaszában lévő versenyeken is érdemes rá figyelni. Szerintem jóval jobb szezonja lesz, mint tavaly.

Sep Vanmarcke: Tavalyi nagyon rossz éve volt. Nem jöttek az eredmények, plusz meg is sérült. Idén újult erővel vág neki a szezonnak és ez lehet az ő éve. Szerintem csak Sagan jelenthet rá komoly veszélyt. Egyértelműen az egyik legjobb pavés a mezőnyben, de még nem sikerült felérnie a csúcsra.

Feltörekvők: WT-ban szereplő fiatalok, akikből idén lesz sztár lehet
Caleb Ewan: Lehet eggyel feljebbi listába is beférne az ausztrálok zsenije. Még mindig nagyon fiatal, de a tavalyi év második felében már dominálta a felnőtt versenyeket is. Jól kezdett idén is, hiszen két győzelem Ausztráliában. Robbanékony, gyors és jól helyezkedik, a tökéletes sprinterek összes jelleme megvan benne. Egyedül az a probléma, hogy nagyon alacsony, de így sem tudják őt elnyomni a hajráknál. Akkor sincs gond, ha kicsit emelkedik a befutó, ő azt is megnyeri. Ha 2.00 feletti oddsot raktok rá, akkor nyugodtan érdemes őt pakolni, mert a csapata elsőszámú sprintere és akár még a legnagyobb sprintereket is megverheti (Kittel, Cavendish).
Fernando Gavíria: A kolumbiai sprinterek jövője. Sőt akár a következő nagy sprinter is lehet Ewan mellett. Általában felvezetés sem kell neki hajrák előtt (tavaly így nyomta le Cavendisht), ugyan most kezét műtötték, de ha felépül és 2.00 feletti odds van rá, akkor nyugodtan lehet őt is rakni a sprinteknél, mint Ewant. Az Etixxnél benne látják a jövőt, és ha nem egy versenyen indul majd Kittellel, akkor ő lesz az első számú sprinter a csapatnál.
Miguel Angel Lopez: Már idén év elején megmutatta, hogy komolyan kell vele számolni. Az Astana egy újabb szupersztár jelöltet dobhat be a mezőnybe. Tavaly a svájci körön figyelt fel rá a nagyérdemű, utána Burgosban is jól ment a hegyeken. Erősségei a hosszabb egyéni hegyi akciók (mint Quintanának), illetve a gyors ritmusváltásokat is jól bírja. Időfutamon eléggé gyenge, ilyenkor nem érdemes rá fogadni.
Diego Rosa: Nehéz őt hova tenni, de talán ebbe a kategóriába lesz a legjobb helye. Martinelliék azt mondták róla, hogy jobb a hegyekben, mint Aru. Amikor tavaly megkapta az esélyt, élt vele és Milano-Torinot nyert. Kiváló hegyi segítő, de ahogy elnézem nagyon jól bírja a hosszabb emelkedőket, igaz időfutamban eléggé gyenge. Jó lehet az egynaposokon is (amiben meredek emelkedők vannak, például: Vallon nyíl). Ha megkapja majd az esélyt az Astanától, akkor lehet olyan meglepetéseket fog okozni, mint Landa tavaly.
Kristian Sbaragli: Kicsoda? Ő az a srác, aki tavaly a Vueltán lesprintelte Degenkolbot. Kezd beérni a kemény munkája. Rendkívül gyors és kicsit későn érő típus, de tavalyi fejlődésének jutalma idén a Tirreno-Adriatico első számú sprinter lehet, illetve még egy Girora vagy egy Vueltára is van esélye. Sok sprintben okozhat majd meglepetést.
Tiesj Benoot: Tavaly nagyon berobbant és idén még komolyabb meglepetéseket okozhat Benoot. Ő lehet a Boonen és Gilbert utáni korszak új belga egynapos zsenije. Jól megy a pavékon és a dombosabb egynaposokon. Jól terhelhető és a szökésekben is aktív.
Bob Jungels: Nagyon idegesek voltak a Treknél, mikor Jungels aláírt az Etixxhez. Tudták mit veszítenek a luxemburgi távozásával. Hatalmas potenciál van benne az időfutamokon, illetve az egyheteseken. Idén ha elkapja a fonalat komoly meglepetéseket okozhat, pláne mert az Etixxben nincs hozzá hasonló versenyző.


Ifjú zsenik: 18-23 évesek akik kontinentális szinten versenyeznek, és idén okozhatnak meglepetést

Anthony Turgis: A francia jól ment az ifi-vb-n, de már előtte is felhívta magára a figyelmet. Bírja a dombokat, sprintekben és szökésekben sem elveszett, szóval jó egynapos menő lehet belőle.
Mads Pedersen: 20 éves sprinter, aki idén pár kontinentális versenyen meglepheti majd a nagyobb nevű gyorslábúkat.
Jakub Mareczko:Petacchi és Cipollini után volt egy kis holtsáv, de úgy néz ki, hogy jön bőven a sprinter utánpótlás az olaszoknál. Itt a legújabb tinisztár, akit maga Petacchi tanít be a szakma rejtelmeire. Alacsony és nagyon gyors, aki idén akár már WT versenyeken is bizonyíthat (Giro sem elképzelhetetlen). Hasonló a testalkata, mint Ewannak.
Lennard Kamna:Tony Martin 2.0. Kamnára már most oda kell figyelni, mert ő lehet a következő években majd Dumoulinék ellenfele. Korosztályából már egyértelműen felfelé lóg ki. 23 éven aluliak vb-jén 3. lett úgy, hogy még csak 19 éves. Dombokat jól bírja, szökésekben nagyon erős. Német kontinentális versenyeken érdemes majd rá figyelni fogadás szempontjából.

Visszaesők: eddig jó formában voltak, de most gyengébb szezonjuk lesz
Vincenzo Nibali: Sokat vacilláltam vele kapcsolatban, de az elmúlt hetek infói alapján főleg a Giron várok tőle visszaesést. Nagyon bírom a Cápát, de a csapaton belül széthúzás van, plusz az ő helyzete sem biztos. Szerintem az LBL-t behúzza, de a szezon többi versenyén lehet visszaesik a teljesítménye a belső viszályok miatt.

Fabio Aru: Hatalmasak az elvárások vele szemben, és szerintem ezt nem fogja bírni. Tavaly a Vueltán mázlija volt, hogy a sztárok idő előtt elszálltak, és "csak" egy Dumoulint kellett vernie. Ez sem ment túl könnyen, szóval én nem értékelném annyira túl a Vuelta győzelmét. Hatalmas tehetség ez kétségtelen, de egy ilyen szezon után törvényszerű a visszaesés, ráadásul számára ismeretlen versenyeken indul (Tour, Dauphiné, Tavaszi egynaposok). Most már mindenki figyelni fog rá, és szerintem hegyeken nem olyan extra, mint ahogyan azt hirdetik, ráadásul Landa nélkül komolyan csökkenek az esélyei. Időfutamban pedig eléggé gyenge Froome-ékhoz képest.

André Greipel: Tavaly kiváló szezonja volt a Gorillának, idén viszont lehet egy újabb törés a karrierjében. Otthagyta a csapatát az egyik fontos felvezetőembere Dehaes, aki nagyon sok sprintet készített neki elő, illetve Roelandts is olyan szerződést írt alá, amivel biztosítják neki, hogy ő lesz az első számú ember a tavaszi egynaposokon. Greipel lehetőségei tehát korlátozódnak, ráadásul nem jött minőségi erősítés a csapathoz. Ő sem lesz fiatalabb és 33-34 évesen már nem a gyorsaságukról híresek a sprinterek (tisztelet a kivételnek). Tavaly az is közrejátszott a kiváló szezonjában, hogy Kittel folyamatosan sérüléssel bajlódott, és Cavendish sem volt 100%-os.

Alejandro Valverde: Valverde a spanyolok kedvence. Sőt. Lassan a fél világé. Hatalmasat ment múlt évben és jövőre még többet akar. Elvileg indul mind a három GT-n (!!!!), illetve a tavaszi egynaposokon. Nem tudom, hogy jó ötlet-e ez 36 éves korban, pláne úgy, hogy még a pavés versenyeket is bepróbálja. Egy ilyen sorozatterhelés, pláne ennyi plusz versennyel simán visszaeséshez vezethet. Hiába van meg a kellő rutinja, minden versenytípus más felkészülést igényel. A pavés klasszisok is elmondták, hogy a tavaszi egynaposok után 2-3 hetet pihennek, míg Valverdének erre alig lesz pár napja, mert utána LBL, Giro és társai, majd Tour, majd Olimpia, majd Vuelta. Gyilkos.

Mark Cavendish: Akivel Lefevere nem akar hosszabbítani, az szerintem jelzésértékű. A belga zseni ért hozzá, hogy melyik sztártól, mikor kell megválni. Cavendish fizetési igényei hatalmasok, míg a teljesítménye eléggé visszaesett. Igaz ehhez hozzájárultak a sérülések is, de lehet látni, hogy sokat lassult a brit. Most elment egy afrikai csapathoz, ami abszolút rá épít, de jóformán semmit se kell csinálnia, és megkapja a gázsiját, mindössze csak reklámozni kell a bringázást Afrikában.

Alexander Kristoff: Nagy kedvencem a norvég zseni, de már tavaly az év második felében visszaesett a teljesítménye. Sokan ezt annak tudták be, hogy nagyon meghajtotta az év elejét, de itt bizony más áll a háttérben. Elveszítette legfontosabb segítőjét és jó barátját Paolinit (doppingolás miatt eltiltották). Paolininek rengeteget köszönhet Kristoff, hiszen az olasz ment neki tempót a versenyeken, ő vezette fel a hajrákat, ő kontrollálta a szakaszok utolsó 20-30 km-ét. Nélküle eléggé sovány ez a Katusha, főleg a tavaszi egynaposokon. Kristoff így is nyerni fog pár versenyt, de szerintem nem fog úgy dominálni, mint tavaly.

Leáldozóban a csillaguk:
Andrew Talansky: Sajnálom az amcsit, mert nagy tehetségnek indult. Volt is benne potenciál bőven, de nem tudta ezt kihasználni. Bukások, rossz taktikák, balszerencsés versenyek. Erre az évre hozták mellé Rollandot és Uránt, így szerintem még inkább megpecsételték a sorsát. Szerintem ő lehet az idén komolyabb visszaesője. Remélem nem lesz igazam vele kapcsolatban...

Jean-Christophe Peraud: Két éve még Tour dobogó, viszont már eléggé öreg és a tavalyi éve sem sikerült túl jól. Idén a Girot próbálja meg, de már csak segítő lesz. Lehet érdemes idén ellene fogadni, mint rá. Sokat gyengült a hegyeken, és időfutamukban sem túl acélos már.

Moreno Moser: Szerintem neki ennyi volt. A legendás Moser családban szinte kötelező bringázni és Morenótól is sokat vártak. Nagy tehetségnek indult, de sérülések és egyéb problémák miatt megrekedt a fejlődése. Most már egyre gyengébb formát mutat, és arra leszek kíváncsi, hogy mikor bukik ki a World Tourból.

Luka Mezgec: Én őt egy nagyon túlértékelt sprinternek tartom, és szerintem a Giantnél is hasonlóan gondolkoztak. Oricánál bőven jó a szlovén Ewan és Matthews mögé, de szerintem nincsenek nagy elvárások vele szemben. Gyorsasága már most sokat kopott, így kíváncsi vagyok mire lesz képes idén.

Carlos Betancur: Utolsó utáni esélyt kapta meg a Movistartól, de szerintem neki vége. Kivételes tehetség, de egyszerűen fejben iszonyat gyenge (mint Ronaldinho fociban). Ha hazatér Kolumbiába, akkor folyamatosan megy a bulizás, szórakozás és képtelenség őt visszacsalni Európába. Ha netalán mégis az öreg kontinensre jön, akkor pedig honvágya van...




Végére két embert hagytam, akik soron kívül vannak: Matthews akiben nagy potenciál van a tavaszi versenyeken. Dombokat bírja, illetve a sprintekben is elsőrangú. Adam Yates szintén egynapos menő. Rájuk is érdemes fogadni idén.


Dubai Tour:
- Kittel nyerte a versenyt és ha ilyen formában lesz a szezonban, akkor nem sok ellenfele lesz a hajráknál. Azt hiszem összehozták korunk legjobb sprinterét a legjobb felvezető csapattal. Most a Sabatini-Keisse-Trentin és Martin voltak a felvezetők. Ez sem gyenge, de ehhez még hozzávesszük Richezet, Boonent, Gaviriát, Lampaertet, Meersmant, Stybart vagy épp Terpstrát akkor szerintem Kittelnek nagyon durva szezonja lesz. Idei versenynaptárjában ott lesz a Párizs - Nizza plusz pár tavaszi sprint egynapos, utána Giro és TDF. Girón nem megy végig, szerintem ott rámegy az első 4-5 etapra, utána a Touron is összejöhet neki 3-4 győzelem. Kinéz ebben az évben olyan 25-30 győzelem, ha nem sérül meg. Látszott az interjún is és a mozgásán is a szakasz közben, hogy tele van önbizalommal, a csapata pedig nagyon erős.
- Az olaszokra (Viviani, Modolo, Nizzolo) érdemes lesz odafigyelni idén is, mert sokszor okozhatnak meglepetést.
- Cavendishen meg látszik, hogy lazaság van és nem veszi igazán komolyan a versenyzést. A vonata rendszeren szétesik és még normális felvezetést sem kap.

Herald Sun Tour
- Ewan továbbra is nagyon erős. Bőven megéri majd rá fogadni a tavaszi többnaposokon.
- A Skynak és Froomenak jól sikerült a felkészülés úgy néz ki, mert jól ment Kennaughval a második etapon, sőt a végén a szakaszgyőzelmet is átengedte a csapattársának.

Volta a la Comunitat Valenciana
- A hollandok reménységére Groenewegenre érdemes lesz figyelni a hajráknál. 22 éves most került fel a WT osztályba és rögtön megverte sprintben Bouhannit. Mivel a csapata nem dúskál a gyorslábúakban így kisebb kontinentális versenyeken meg fogja kapni az esélyt a hajráknál az NL Lottótól. Érdemes rá tenni.

Etoile de Bessèges
- Bryan Coquard kiválóan kezdte a szezont. Kettőből kettő szakaszgyőzelem magabiztosan. Nem nagyon kell neki felvezetőember sem. Méterekkel nyerte a hajrákat és egyáltalán nem látszott fáradtnak. Csapata szinte végig dominálja a versenyt (3-ból 3 szakaszt nyertek..), szóval a Párizs-Nizzán figyelni kell rájuk.
- A másik véglet Arnaud Demaré. Hatalmas tehetségnek volt bekiáltva de egyre inkább visszaesik. Egy ilyen mezőnyben, ahol csak Coquard lenne ellenfél még a dobogóra sem fér fel a hajráknál.


Hétfőtől Tour of Qatar amire jönnek majd a tippek.
Előzetesben annyit, hogy fújni fog a szél, homokviharok várhatóak. Cavendish, Kristoff, Bennett, Modolo/Cimolai ott lesz a mezőnyben szóval jó hajrákra van kilátás.

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 24, 2016, 21:40:18
egy idióta angol női sofőr szembe a forgalommal elütött hat Giant versenyzőt.
,,Hülye angolok! Angol hülyék!"  :)

! No longer available

Kittel brutális! Hét közben néztem én is, amikor nyert egy sprintet, kb. magának vezette fel a sprintet, kegyetlenül korán nyitott, mondom ezt elszúrtad öcsém. Aztán olyan könnyedén nyert, hogy az már-már sokkoló volt. Megközelíteni sem tudták, pedig a felvezetés közel sem volt tökéletes, és szerintem korán is nyitott, de kicsattan az erőtől. Most ma is mutatták szemből a befutónál, hát tényleg nem tudom, ki tudja őt akár megszorítani is...

http://index.hu/sport/bringa/2016/02/08/tul_sokat_tokoltek_a_cipocserevel_nincs_meghivo_tour_of_qatar/


Röhejesek az arabok. Mi lett az eredménye annak, hogy nem hívták meg az Etixxet? Elmúlt évekkel ellentétben mindössze egy kis csatorna közvetíti a versenyt. Közel sincs olyan mezőny, mint pár éve és a csapatok illetve a versenyzők sorra mondták vissza a viadalt. Elesnek ezáltal egy csomó bevételtől, így abszolút veszteséges lesz a verseny.
Az Arabok még úgy látszik nem jöttek rá, hogy nem a kerékpársportnak van szükségük rájuk, hanem fordítva. A UCI tud versenyt szervezni Ausztráliában illetve Spanyolországban is, szóval nincs eget rengető szükség azokra a versenyekre.
A másik dolog, hogy már a versenyzők is utálják ezeket a versenyeket a nagy homok és szélviharok miatt. Képtelenség normális versenyt szervezni, nincsenek hegyek és edzeni se lehet normális a nagy meleg miatt. Idén még ugyan náluk lesz a vb, de kíváncsi vagyok, hogy meddig húzzák még ezek a viadalok.

Pont most néztem rá, hogy mikor közvetít az Eurosport, de nem láttam a műsorban.
Most már tudom az okát is.
Mondjuk az nem igen zavarja őket, hogy veszteséges lesz, de a reklámértéke is nullával egyenlő így.

Farrar a VB-ről:
,,Rengeteg visszafordító és rengeteg kanyar. Első körben így jellemezném a 2016-os katari világbajnokság pályáját. Sohasem láttam még ilyet előtte, ráadásul a szél is hatalmas befolyással lesz a vb végkimenetelére. Úgy vélem, hogy mezőnyhajrá dönthet, ám amire odáig elérünk, lényegében már mindenki nagyon fáradt lesz, így akár meglepetés is születhet. Hektikus versenyt várok, a kritériumversenyekben is jó kerekesek, hatalmas előnyt élvezhetnek"

Teljesen egyetértek Farrarral. Ez egy nagyon érdekes VB lehet, mert a sprinterek kaptak egy nagy esélyt a szervezőktől hála az olimpiának. Ott ugye főleg a hegyi illetve egynapos menők dominálhatnak, míg itt a sprinterek.
Aki ezt a VB-t meg akarja nyerni, annak jól kell bírnia a szelet, kell 3-4 kiváló segítő és nem kell túl megterhelő szezont végigcsinálnia.
Kristoff nálam az egyik favorit, most Katarban is jól ment, körülbelül a Tourig lesz megterhelő szezonja, utána készülhet a VB-re. Kittelnél nagyon függ a csapattól minden. Ő kevésbé szereti a szelet és kiváncsi vagyok mennyire védik őt, vagy mennyire adnak esélyt Degenkolbnak. Sagannak kiváló esélye lehet a címvédésre, ha nem terhelik túl idén. Két titkos favoritra hívnám fel a figyelmet: Bryan Coquard és Fernando Gavíria. Előbbinek nehezebb dolga lesz, mert ott van a csapatában Bouhanni, de egyértelműen Coquard a leggyorsabb a franciák közül, van pályás múltja és jól bírja a zord időjárási körülményeket. Gavíria pedig megkapja élete egyik nagy esélyét. Ő alapvetően pályás volt, nagyon ment neki azon a borításon (junior és felnőtt világbajnok), az egész csapat érte fog dolgozni és olyan felvezetői lesznek, mint a szintén pályás Avila és Contreras. Első teljes profik között eltöltött éve, ráadásul az év második felére időzítik a csúcsformáját úgy néz ki.

Közben hatalmas hajrá volt a Katari kör utolsó etapján. Kristoff nyert körülbelül 1cm-es előnnyel Cavendish előtt. Sokáig volt tanácskozás a célfotónál is. Rövid táv illetve a kedvező feltételek miatt szinte az egész mezőny együtt maradt, így egy klasszikus hajrát láthattunk. Ami szembetűnő volt, hogy az LottoNL vonata jó, de Hofland eléggé súlytalan sprinterként. Hiába hozzák őt kiválóan Embdenék teljesen eltűnik a hajrára. Kíváncsi vagyok egy ehhez hasonló vonatra akkor, ha a csapattársának a 22 éves Groenewegennek vezetik fel a sprintet. Spanyol körön február elején rendkívül energikus volt.
Cavendishnek továbbra sem akar összeállni a vonata. Szépen előrement a Dimension Data, de ez is kevés volt. A Katushánál viszont egyértelműen látszik, hogy télen nagyon sok időt és energiát fektettek a sprintekbe. Kristoff szinte folyamatosan kapja a tökéletes felvezetéseket. Ha ez így fog működni a szezon hátralévő részében, akkor hatalmas csatákat láthatunk közte és Kittel között. A fiatalok közül Roy Jans és Sam Bennett szépen fejlődnek, de még nincs meg a végső gyorsaságuk, hogy felvegyék a versenyt Kristoffékkal.


Nem hiába igazolta le őt az Etixx. Nagyon mérgesek voltak a Treknél, mikor megtudták, hogy Jungels elmegy tőlük.

Változott a helyzet a kerékpáros fogadások területén. Nem kicsit, hanem nagyon. A változás oka pedig az új időjárási protokoll. Ennek érdekében mindent megtesznek a versenyzők biztonságáért, és ha hó van az etapon, vagy ha a szervezők úgy ítélik meg, hogy nem megfelelőek a viszonyok a versenyzésre, akkor törlik az adott etapot. A múlthéten emiatt két verseny is a kárát látta, konkrétan a két World Tour viadal a Párizs-Nizza és a Tirreno-Adriatico.
Miért is fontos ez a fogadók számára? Mert így megváltozik egy verseny összképe.
Párizs-Nizza esetében a harmadik etapot törölték, ahol egy emelkedő végén lett volna a befutó, tehát lehet, hogy Thomas nem tudta volna megtartani a végén Contadorral szemben az összetett első helyét.
Tirreno-Adriatico esetében pedig a verseny legfontosabb etapját a hegyi befutós szakaszt törölték hóesés miatt. Voltak csapatok akik örültek, de voltak olyanok is, akik csak emiatt az etap miatt jöttek el erre a versenyre. Nibaliék fel is voltak háborodva teszem hozzá teljes joggal. Így gyakorlatilag egy hegyi összetettes verseny átalakult és nagy valószínűséggel egy időfutamokat bíró egynapos menő nyer majd. Ez az Astanának egy deficites verseny volt, ahogyan Valverdeéknek is. Pár csapat jelezte, hogy simán járható lett volna a vasárnapi szakasz, de a szervezők nem így látták.

Ez azt jelenti, hogy a Tirrenon a verseny előtt 3-4-es oddson lehetett fogni Nibalit vagy Valverdét az összetett sikerre, de végül Stybar (asszem 200-300-as odds volt rá), Sagan (hasonlóan magas odds), vagy Avermaet nyerhet (hasonló odds). Ugye, hogy más a leányzó fekvése?

Ez az új időjárás protokoll úgy változtatja meg a fogadási opciókat, hogy ettől az évtől egy vagy háromhetes versenyen nem éri meg az összetett győztesre fogadni. Az Astanánál Slongóék is elmondták, hogy mi lesz ha a Giron is kivesznek 2-3 hegyi etapot hó miatt? Akkor akár Dumoulin egy jó időfutammal simán nyerhet Girot. Ezek alapján teljesen fals versenyeredmények jöhetnek. Nibaliék már el is gondolkoztak, hogy idén változtatnak a versenyprogramjaikon.