A nagy múltú William Hill a magyar szerencsejáték felügyelet legújabb áldozata. Október közepétől lesz elérhetetlen a fogadóiroda. Mindeközben korábban blokkolt fogadóirodák perlik a magyar államot. 

„Az érintett honlapon olyan játékban lehet részt venni, amely szerencsejátéknak minősül, annak szervezésére azonban az állami adóhatóság nem adott engedélyt, ezért ezen játékok tiltott szerencsejátéknak minősülnek” – olvasható a NAV 2014. szeptember 29-i hirdetményében, amely a világ egyik legismertebb fogadóirodájával, a William Hillel kapcsolatos.

Willhill iroda

(Fotó: Wikimedia)

Nos, kedves olvasó, ez a William Hill nem más, mint „az” a William Hill: a 80 évvel ezelőtt, 1934-ben alapított angol fogadóiroda. Az a William Hill, amelyik nem csak az online piacon van jelen, hanem több ezer offline fogadóirodával rendelkezik Nagy-Britannia és Írország területén. Az a William Hill, amelyiknek részvényeit a londoni tőzsdén forgalmazzák. Az a William Hill, amelyik a világ legnagyobb offline és a második legnagyobb online fogadóirodája.

Eljött az ideje annak, amikor - sok más céget követően - ez a William Hill került a magyarországi NAV célkeresztjébe. Egészen pontosan így hangzik a dolog: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya olyan határozatot hozott, amelyben a williamhill.com domain 90 napra történő ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el. Íme a hirdetmény:

willhill nav

Blokkolták, majd nyomtalanul eltűntek

Magyarról magyarra fordítva: blokkolják a williamhill.com domaint, tehát nem lehet majd fogadni a William Hill fogadóiroda internetes felületén. A világ egyik legnevesebb fogadóirodájának magyarországi blokkolásról szóló hirdetmény 2014. szeptember 29-én jelent meg a www.szf.hu honlapon. Ez azt jelenti, hogy a hirdetmény megjelenésétől számított 15 napon belül lesz blokkolva a William Hill.

Jelenleg - többek között - ott is tart Magyarország az online sportfogadási irodák körüli akármicsodában, hogy miközben blokkol a NAV, néhány szolgáltató neve nyomtalanul eltűnik a blokkolt honlapok listájáról. Pillanatnyilag ezek a blokkolások vannak érvényben:

unibet.co.uk
lsbet.com
sportingbet.dk
sportingbet.com.cy
sportingbet.cz
sportingbet.gr
sportingbet.ru
sportingbet.com
sportingbet158.com
doxxbet.com
bet365.com
ladbrokes.com
betsson.com
www.fortunawin.com
hu.sportingbet.com
betclic.com
bet-at-home.com

Elérhetők viszont egyéb sportfogadási irodák (például bwin, Unibet, Mayplay.com, 10Bet), köztük olyanok is, amelyek blokkolva voltak.

Valószínűleg van összefüggés a blokkoltak listájáról való nyomtalan eltűnés és a magyarországi szabályozó hatóság ellen indított perek között. Mint ismeretes, az új szerencsejáték törvénnyel a magyar kormány félig-meddig megteremtette az online szerencsejáték jogi kereteit Magyarországon, viszont még nem fogadta el a távszerencsejátékokat szabályozó törvény végrehajtási rendeletét. Ez a még el nem fogadott végrehajtási rendelet fogja szabályozni a magyar online szerencsejátékos koncessziók kiadhatóságának feltételeit.

Büntetik a kiszolgáltatottakat

Tehát most az van, hogy William Hill hiába akarna online szerencsejátékos koncessziót kapni Magyarországon, mert nincs rá lehetősége. Nem kaphat koncessziót Magyarországon, ugyanis nincs végrehajtási rendelet. Ez vonatkozik a bet365, a Sportingbet, az Unibet, a bwin és minden egyéb másik Magyarországon tevékenykedő sportfogadási irodára. Például a jelenleg blokkolt bet365 akkor sem működhetne szabályosan, ha akarna. Valószínűsíthető, hogy a bet365 (vagy a William Hill, bwin, Sportingbet, stb.) szabályosan szeretne működni Magyarországon, de mivel - önhibáján kívül - ezt nem teheti meg, a Magyarországon kívül mindenhol legális tevékenysége Magyarországon tiltott tevékenységnek minősül.

Hogyan kerüld ki a blokkolást? Útmutató!

Visszatérve a William Hill sportfogadási irodára: blokkolással fogják büntetni néhány nap múlva, ám hiába próbálna magyar online szerencsejátékos koncessziót szerezni a legális működés érdekében, nem tehet semmit a büntetés elkerüléséért. Azért fog bűnhődni a William Hill, mert a magyar állam egyik szervezete (NAV) nincs tekintettel arra, hogy a magyar állam egy másik szervezete (magyar kormány vagy Parlament, nevezze mindenki úgy, ahogy számára a szimpatikusabb) még nem intézkedett. És ezért nem a magyar államnak jár a büntetés, hanem a William Hill sportfogadási irodát és a William Hillnél fogadni óhajtó magyar állampolgárokat büntetik.

Magyarországon tiltott irodát reklámoz a magyar focikapitány

Összegzés: Mivel ezután is rengeteg értelmetlennek és össze-visszának tűnő hír fog megjelenni az online szerencsejátékok magyarországi szabályozásával kapcsolatban, ezért érdemesnek tűnik a jelenleg lényegesnek nevezhető dologra fókuszálni. Persze, csak azok összpontosítsanak erre, akiket érdekel a dolog: Magyarországon úgy blokkolták a nemzetközi licenccel rendelkező online szerencsejáték cégeket (bet365, Sportingbet, Unibet, stb.; felkészül: William Hill), hogy esélyt sem adtak nekik a legális működésre. Mivel ez ellentétes néhány EU-jogszabállyal, a szolgáltatók perelnek.

Dárdai Betclic

Ennek köszönhetően - többek között - ismét elérhető a magyarországi sportfogadók számára az Unibet és a Betclic (pontosítás: a betclic.com továbbra is blokkolt, csak a betclic.biz domain érhető el). Jó tudni: az a Betclic sportfogadási iroda ellen „harcol” a magyar állam, amelyiket a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya, Dárdai Pál reklámozza.

Folytatódik a Magyarország kontra Magyarország mérkőzés. Hajrá magyarok! Hajrá Magyarország!

Fórum - Online fogadóirodák blokkolása