NBA elemzés

Hogyan elemezzünk egy NBA mérközést? (irta:Cagdas Ozan Ates)

Nagyon sok dolog létezik, mely befolyásolhatja a kosárlabda mérközés eredményét.Nagyon nehéz dönteni, hogy melyik is a helyes tipp, hogy mire is fogadjunk.

Figyelembe vettem azon tényezőket melyeket egy fogadó nem mulaszthat el, akkor amikor az NBA-re fogad.Nagyon figyelmesnek kell lenni és ezen tényezőket be kell tartani.

Három csoportba sorolnám a befolyásoló tényezőket:

 • Fontos tényezők: a csapat felállitás, sérültek, játékstilus, hazai-idegenbeli eredmények, megnyert illetve elvesztett mérközések, statisztikák
 • Kevésbé fontos tényezők: cserék, fáradtság, a bajnokság melyből a bizonyos csapat van
 • Indirekt tényezők: hazai pálya elönye, szerencse

Ezen tényezők mind kell szerepeljenek egy NBA mecs elemzésében és a fogadók át kell gondolják az egészet, mielőtt fogadnának.

Fontos tényezők: ezek azon tényezők, melyek befolyásolják a legjobban egy mérközés eredményét.

 • Csapatfelállitás: Mindig amikor egy merközésnek az elemzését végzem akkor a két csapat centerjátékosait nézzem, hisz szerintem ezek a legfontosabb helyek az NBA-ben.Magasságot és erősséget, megszerzett labdákat, mecsenkénti pontátlagot kell megvizsgálni a két centernél.Utána ellenőrizni kell a két csapat sztárjait és ezek aktuális formáit.Az NBA nagyjából a sztárokból áll, hisz mindig ellenőrizni kell, hogy Tim Duncan vagy Allen Iverson milyen formában van, hisz ez nagyon sokat számit. Egy másik fontos tényező a point guard-ok teljesitményei, a ket csapat PG-nak összehasonlitása.Miután a támadokat is megvizsgáltuk, egy pontos képet kapunk a mérközésről.
 • Sérültek: A sérült illetve a megbüntettet játékosok befolyásolhatják a csapat aktuális formáját.Amúgy a sérülések az odds-okban is meglátszodnak, hisz a bukkmékerrek figyelembe veszik, hogy egy játékos, hogyan befolyásolhatja a csapat teljesitményét. Vannak egyes játékosok akik nélkül csapatuk nem tudnak játszani.
 • Játékstilus: Hogyan kosarazik a két csapat? Két védekező csapat számomra "No Bet" -tet jelent, vagyis inkább nem fogadók egyikre sem. Amúgy nagy elönyben részesülnek azon csapatok, amelyeknek jó a védelmük.A támadó felfogású csapatok előreláthatatlanok.A Fast Break egy nagyon jó fegyver, de annak a csapatnak, amelyik tud jól védekezni. Tehát egy jó fogadó számba kell vegye a két csapat stilusát is.
 • Hazai-idegenbeli eredmények: Ez egy nagyon fontos tényező, sőt meghatározó. Hogyha megnézzed a két csapat eredményeit akkor már van egy elgondolásod a mérközésről.Ellenőrizd a hazai csapat otthon elért eredményeit, illetve a vendég csapat idegenben elért eredményeit és ezeket hasonlitsd össze.
 • Megnyert illetve elvesztett mérközések: Az NBA egy olyan liga, amelyben kulcsfontos szerepet játszik a megnyert illetve elvesztett mérközések elemzése.Az utolsó tiz mecs egy nagyon jó képet ad a csapat aktuális formájáról.A covers.com egy nagyon jó weboldal, ahonnan megtudhatjuk a csapatok teljesitményét a legutobbi mecseken.
 • Statisztikák: Hány pontot dob átlagban a csapat? Hányat kap? Direkt mecsek eredményei.A statisztikák fontosak, de ne legyünk rabjai és figyeljünk fel más dolgokra is, a statisztikákon kivül.Ne felejtssük el, hogy a statisztikák régebbi eredményeket tükröznek és a csapatok az elkövetkezendőkben játszanak majd, de azért a statisztikát sem szabad kihagyni.

Kevésbé fontosabb tényezők: azok a tényezők melyek kevésbé befolyásolják a mérközés eredményét.

 • Cserék: Ezen játékosok mutatják, hogy mennyire erős egy csapat.Például egy csapatnak nagyon jó cserejátékosai vannak, ha azok sok pontot dobnak mecsenként, illetve jól helyetesitik a kezdő játékost.
 • Fáradtság: a fáradtság kis mennyiségben befolyásolhatja a csapat teljesitményét.Az NBA-ben gyakran olyan csapatokat láttunk melyek 3 mecset játszanak 4 nap alatt. Ez nem egy könnyű dolog és befolyásolhatja egy játékos teljesitményét.Kb. hány éjszaka kérheted egy szupersztártól folytonosan, hogy jó teljesitményt nyújtson.
 • A bajnokság amelyikben játszik: Az NBA-ben a keleti csapatok gyengébbek, mint a nyugatiak, ezért jó hogyha a csapatokat saját konferenciában lévő csapatokkal hasonlitsuk össze.Általában a keleti csapatok veszitenek a nyugati csapatok ellen.

Indirekt tényezők: ezek azon tényezők melyek indirekt módon befolyásolják a fogadó döntését.

 • Hazai pálya elönye: A hazai pálya elönye fontos szerepet játszik az NBA-ben.A bukkmékerek is számitásba veszik ezt a tényezőt.
 • Power Ranking: Az NBA minden hétfőn kiadja a múlt hét power ranking-ét amely tartalmazza a csapatok teljesitményét és erősségét.Meg lehet vizsgálni a két csapat power rankingjét, meg lehet nézni, hogy melyik csapat jobb.
 • Szerencse: Ez az utolsó dolog, amit nem tudunk irányitani.A statisztikák ezt "hang"-nak nevezik.Van olyan eset amikor nagyon jó elemzést végzünk, de egy utolsó másodperci kosár elrontja az egészet.Ilyenkor ne mérgelődj, inkább probálkoz újból.