Texas Holdem

Minden játékos két lapot kap a kezébe, ezen kívül 5 lap kerül az asztal közepére, ezeket mindenki láthatja és használhatja. Minden játékos a rendelkezésre álló 7 lapból azt az ötöt használhatja, amelyik a legerõsebb kombinációt adja. (Tehát az asztalon levõ lapoktól függõen a játékos a saját kártyáiból 2öt, 1et v akár 0át is felhasználhat; természetesen a legjobb az, ha a saját kártáyinkból 2öt tudunk felhasználni, mert ezt a 2öt az ellenfeleink nem látják!)

 

A játék menetét több részre oszthatjuk: van a preflop (mint a szóból is kiderül, a flop elõtt van /pre - vmi elõtt/): ekkor kapja meg a játékos a két kártyáját. Majd következik a flop: ekkor 3 kártyát tesz le az osztó az asztalra, ezeket a kártyákat minden játékos láthatja; majd jön a turn: ekkor még egy kártyát tesz le a az osztó az asztalra; és a végén a mindent eldöntõ river: ez még egy közös kártyát jelent.

 

Még a preflop kiosztása elõtt kijelölik a big blindes (nagy vak) és small blindes embereket. Nekik már alapból be kell tenniük az asztalra egy bizonyos összeget, a BBnek a teljes összeget /az alaptétet/, míg a SBnek ennek a felét. Ezután kiosztják a prefloppot. Ekkor nagyon fontos a pozíció:

Ha 10 emebr ül az asztalnál, akkor a BB mellett /az órajárás irányával megegyezõen/ van 2 early position hely, majd 3 middle, majd 3 late és legvégül jön az SB és BB.

Ha kevesebb játékos játszik, akkor 10bõl vissza kell számolnunk h ez mennyit jelent, majd a pozíciokból kell ezt elvennünk az earlytõl kezdve. Azaz h csak 5en vannak az asztalnál, akkor a sorrend így van: late-late-late-SB-BB.

 

Alapszabály a pókerben: a 3 legfontosabb kérdés sorrendje, amit egy jó pókeres feltesz magának játék alatt:

1., van okom emelni?

2., van okom eldobni?

3., van okom megadni?

 

Tehát elõször az 1es early dönt a folytatásról. Vagy emel (raise), v dob (fold), v megad (call). Ált.ban early positionban csak a legjobb kártyákra szabad elindulni. Majd ha Õ döntött, szépen sorban mindenki meghozza a döntését. Ha nincs emelés, akkor a SB is nyugodtan bentmaradhat akármilyen lapra, hiszen csak félpénzt kell magadnia, míg a BB ingyen nézhet lapokat, szóval neki is tanácsos bennmaradni.

 

Ha végzett mindenki, akkor az osztó leteszi a flopot az asztalra. A leosztás után a SB kezdi a licitkört: v hív (bet) v passzol (check). Check esetén semmi pénzt nem kell betennie. Ha hív, akkor csak abban az esetben lehet bennmaradni a játékban, ha megadjuk ezt a tétet, v esetleg ráhívunk/emelünk.

 

A turn és a river hasonlóan zajlik.

 

FONTOS! A legjobb pozíciók a late-k. 1-1 partyt innen lehet megnyerni (akár blöffel is, de errõl késõbb!).