Miért éri meg tévedni fogadás terén

Miért éri meg tévedni fogadás terén?

2023 márc 10. 10:42 Karola 1 hozzászólás

Kezdőknek hibák pszichológia balszerencse

Minden fogadó fő célja a nyereség. Megnyerni egy fogadást, pénzt behúzni egy tippel, lényegében többet kihozni a fogadási piacról, mint amennyit beleteszel. Talán ellentmondásosnak tűnhet, ha azt mondjuk, hogy tévedni jó dolog, de hosszú távon mindenképpen segíthet.

A jó és a rossz fogalma nem olyan egyszerű, mint gondolnánk

Mint sok más dolog az életben, a fogadásokban is nehéz különbséget tenni jó és rossz között. Ha megnyersz egy fogadást, az azt jelenti, hogy igazad van? Mi van akkor, ha a focicsapat, amelyre fogadtál, az utolsó pillanatban kétes büntetőt kapott, és ezzel nem megérdemelt győzelmet aratott vagy ha valaki kihagyott egy egyszerű dobást egy kosárlabda-mérkőzésen, ahol az under volt a tipped? Ezzel szemben, mi történik, amikor elveszíthetsz egy fogadást, és mégis igazad lehet?

Minden fogadónak tudnia kell, létezik olyan, hogy elrontasz valamit, de mégis nyereséged származik, ugyanakkor lehet valamit jól csinálni, de veszíteni. Minden sportágat befolyásol valamilyen módon a véletlenszerűség és a szerencse, némelyeket jobban, mint másokat, és amikor ezekre fogadsz, meg kell értened, hogy az eredmény nem 100%-ban kiszámítható.

Nem csak egy-egy fogadást befolyásolhat a jó vagy a balszerencse, hanem ez minden egyes fogadásra érvényes, általános igazság. Bár nem minden fogadás tényleges eredményét határozza meg a szerencse, fontos megérteni, hogy mekkora szerepet játszik a fogadásban, mielőtt véleményt alkotna valaki arról, hogy mennyire ügyes fogadó.

A véletlenszerűség megértésének hiánya és a sportfogadásban a variancia tudatosítása veszélyes és fontos részletei ennek a hobbinak. Sokan elégedettek lennének egy 9-2-es rekorddal és egy 10 egységnyi NFL-fogadással egy hétvége alatt (a 9-2 record and up 10 units betting NFL on a weekend), de ha azt gondoljuk, hogy ez szakértővé tesz bennünket, az ahhoz vezethet, hogy több pénzt teszünk fel vagy több fogadást kötünk a kelleténél. Amikor az NFL-szezon végére 139-59-es rekorddal és 95 egységnyi veszteséggel számolsz, a dolgok nyilvánvalóan másképp fognak kinézni. 

Néha nehéz beismerni, hogy tévedtünk. Ha azonban fogadóként képes vagy erre, az segíthet a fejlődésben. Lehet, hogy mindig helyesen akarsz dönteni, de az igazság az, hogy egyszerűen csak ritkábban tévedni jó módja annak, hogy elkezdj pénzt spórolni a sportfogadásban. Ha egyszer elkezdesz pénzt megtakarítani, talán elkezdhetsz nagyobb összeget keresni is.

Az elkerülhetetlen elfogadása

Ha kezdő fogadó vagy és azt hiszed, hogy mindig igazad lesz, akkor nagy meglepetések várnak rád. A fogadási siker gyakran idézett mércéje a fogadásaid 53-55%-nak megnyerését jelenti és még a legjobb fogadók is az esetek több mint 40%-ában veszítenek. Ahogy fentebb említettük, a vereség nem mindig jelenti azt, hogy rosszul döntöttél, de ha egy fogadási idősík során 100-ból 40-szer veszítesz, akkor biztosan van néhány rossz döntésed az út során.

Rengeteg olyan ember van, aki azt hiszi magáról, hogy ő a világ legnagyobb sportfogadója. Minél hamarabb rájössz, hogy nem vagy az, hogy hibázni fogsz, hogy elrontasz dolgokat és hogy időt és energiát kell szánnod arra, hogy javítsd mind a folyamatodat, mind az eredményeidet, annál jobb. Amint el tudod ismerni, hogy elronthatsz dolgokat, az lehetővé teszi, hogy elfogadd, hogy lehet dolgozni és javítani ezeken. 

A gyengeségeid megértése

Ha egyszer már elfogadtad, hogy hibázni fogsz, és hogy ennek olyan okai vannak, amelyek nem a te ellenőrzésed alatt állnak, akkor ez lehetővé teszi, hogy arra összpontosíts, hol követtél el a hibákat és hogyan lehet ezeket orvosolni.

Ez lehet bármi, például az előzményeid nem megfelelő kiigazítása, miután több adathoz jutott hozzá, vagy lehet egyfajta elfogultság eredménye, amely befolyásolta a csapat vagy a játékos megítélését. Számos dolgot figyelembe kell venned és csakis rajtad múlik, hogy foglalkozol-e velük, amennyiben fejlődni akarsz.

Legyen szó egy apró módosításról, egy nagyobb váltásról, valami az elemzéseidhez való hozzáadásáról vagy elvételről - ha már tudod, hogy valamit elrontottál, akkor már csak időt kell szánnod arra, hogy megpróbáld helyrehozni.

Lehet, hogy vissza kell térned a tervezőasztalhoz, ki kell próbálj egy új módszert és a számításaid a történelmi rekordok alapján kell tesztelned. Az is lehet, hogy folytathatod a fogadást korábbi stratégiáiddal és összehasonlíthatod a kimeneteleket és az eredményeket egymással. Sajnos ez a cikk nem ad választ az ilyen jellegű kérdésekre, csupán arra ösztönöz, hogy feltehesd őket magadnak.

Néha megéri hibázni a kockázat felmérése érdekében

Amellett, hogy segíthet fejlődni a döntéshozatalban, a rosszul sikerült dolgok értékes leckéket adhatnak a tőkéd kezelése terén. Szép és jó, hogy képes vagy pontos előrejelzéseket készíteni, de ha nincs pénzed, amiből fogadhatnál, akkor nem fogsz messzire jutni. 

A nyilvánvaló példa itt az, hogy ha elveszíted a pénzed nagy részét és megégeted magad egy nagy fogadással, akkor nagyobb valószínűséggel fogsz vigyázni a továbbiakban. Ha elrontasz dolgokat a fogadásaidban és pénzt veszítesz, az jó módja annak, hogy megtanuld, hogyan kell vigyázni a pénzedre. Addig maradsz az alacsonyt téteknél, amíg nem látsz javuló eredményt, és tudod hogy vigyáznod kell a pénzedre addig, amíg nem látsz némi javuló eredményt, és rá nem jössz, mennyire lehet nyereséges a fogadási stratégiád.

Ahogy a taktikád egyre fejlettebbé válik, megérted az előnyöd és annak elérését, optimalizálását, elkezdhetsz olyan arányos tétmérési módszereket is alkalmazni, mint a Kelly-kritérium.

Ha hozzászoksz a kockázatkezelés módszeresebb megközelítéséhez, növelheted kockázattűrő képességed és jobban hozzászokhatsz a megfelelő összegű fogadásokhoz. 

Ugyanakkor, ha már megtanultál vigyázni a pénzedre, amikor rosszul jársz, akkor jobban hozzászoksz ahhoz a gondolathoz, hogy a nyerés és a vereség egyaránt rendszeres jelenség és nem az számít, hogy mennyit veszítesz egy-egy fogadáson, hanem az, hogy hosszú távon hogyan néznek ki az eredményeid.

A hibák nem is olyan rossz dolgok

Fontos, hogy a fogadási út során megtanulj egyes dolgokat. Érdemes ugyanannyi figyelmet fordítani a vesztes fogadásokra, mint a nyertesekre. Próbáld meg kitalálni, hogy hol mentek rosszul a dolgok. Azért veszítettél egy fogadást, mert a számításaid hibásak voltak, vagy azért, mert nem volt szerencséd?

Nagyszerű tanács, hogy az esemény bekövetkezte után nézz meg minden fogadást, és tedd fel magának a kérdést: "A mostani ismereteim birtokában újra így tenném meg ezt a fogadást, ha visszapörgetnénk az időt?"

Ha valamit elrontasz, azt nem szabad negatívumnak tekinteni, mivel ez a fejlődésed fontos része.


Hozzászólások 1

Sound
Sound
2022 máj 30. 19:29

Jó a pszichéje az írásnak. A fejlődésben fontos a hiba, és a hibák és a sikeres üzletek esetén az önreflexió is, konkrétan: "Mit gondoltam, amikor megfogadtam az adott kimenetelt, az adott piac, adott eseményén?"
Ha nincs mögöttes gondolati tartalom, akkor szerintem már hibát követtünk el, ha nyertünk, ha veszítettünk!
Elengedhetetlen a psziché része mellett a matek! Fel kell tenni a kérdés! Mit játszok? Mi a játékom? Mi a bevállalt odds tartomány? pl.: 1,3-1,6 közt - akkor ahoz társítva hány százalékos találati arány kell? - az említett számokhoz, valamilyen profit eléréséhez 70-75%-os hatékonyság KELL!!!
Összetett műfaj ez - s nem csoda, hogy az irodák kaszálnak! A fogadók 97-98 %-a bukik! Ha nem így lenne, nem érné meg, hogy ezzel foglalkozzanak.
Szóval fel kell kötni a gatyát, hogy meg lehessen verni a bukikat:
1. Stratégia
2. Matek
3. Psziché
4. Folyamatos elemzés - önreflexió (napló!!)

mind, mind munka - rengeteg munka és idő

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

  • Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano útmutató
Betano regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek