Kedves olvasóink!
Ez egy régi cikk, mely a Sportfogadas.org archívumában szerepel. Megtörténhet, hogy az itt közölt információk már nem aktuálisak, így ennek tudatában kezeljétek.
Amennyiben aktuális cikkek érdekelnek, akkor kattintsatok IDE.

(írta: jaaas)

A flop a Hold'em póker legizgalmasabb része. Itt kell a legtöbb döntést hozni, gyakorlatilag itt dől el, hogy érdemes-e végigmenni egy lappal.

Az előző részben írtam, hogy érdemes összeállítani egy listát, hogy mikor érdemes továbbmenni és mikor nem, hogy ne kelljen minden lapnál külön kiszámolni. Nos, itt vannak az én szabályaim:

  • Kis pár van nálam (22-55), nincs sor esély, és nincs set: fold.

  • Kis pár és open-ended sor: call.

  • Kis pár és open-ended sor, de van két egyforma színű lap: számolás

  • Kis pár, inside-sor: számolás.

  • Közepes párokkal (66-99) ugyanez, de ha csak az utolsó pozícióról nyit valaki, akkor még megnézek egy lapot. (Lehet, hogy csak semi-bluff)

  • Ha van egy magas párom kézben vagy az asztalon lévő egyik lappal, akkor ha a következő pontozás szerint összejön 3 pont, akkor fold:

  1. Van két egyforma értékű lap az asztalon: 2 pont

  2. Van magasabb lap az asztalon, mint a párom (second-párom van.): 2 pont

  3. Van legalább két egyforma színű lap az asztalon: 1 pont

  4. Van lehetőség olyan sorra, amit két egymás melletti lappal lehet megcsinálni: 1 pont

  5. Valaki emel: 1 pont

  • Ha az előző eset van, de van esély backdoor flush-re, akkor számolás

  • Flush-draw: call (flush  draw : 4 kártyád van a flush-öz)

  • Open-ended sor: call (nyitott sor, 4 lapod van hozzá, és jöhet hozzá alulra és felülre is egy kártya h sorod legyen)

  • Open-ended sor, de van 2 egyszínű lap is lenn: számolás. (Ha van olyan színű magas lap a kezemben, akkor call. Ha mindkettő olyan színű, akkor raise!)

  • Inside sor: általában fold (Ha nagy a pot vagy van flush esély is, akkor számolás.) (inside sor: belülröl hiányzik egy kártya, tehát pl. 7,8,9,J)

  • Open ended sor, de csak 1 lapom van hozzá, és az is alulról: ugyanaz a helyzet, mint az inside sornál. (Pl. A3s nálam, a flop 456)

  • Csak egy magas lapom van: fold

  • Két magas lap: Ha AK, AQ vagy AJ, akkor call, de ha van 2 egyforma színű lap is, akkor már fold.

  • Két magas lap és backdoor flush vagy sor (3 lap van meg a flush-ből): call

Persze néha-néha fel lehet ezt rúgni, főleg ha nagyon-nagy a pot, és így megnő a várható érték. De egy átlagos low-limit partit feltételezve a fenti szabályok beválnak. (Azaz 5-6 ember néz flopot, 3-4 pedig turnt is.)

Nézzük akkor most azokat az eseteket, amikor tényleg nálunk van a legjobb vagy az egyik legjobb lap. Az általános szabály ilyenkor: Bet / call. Alacsony limitnél általában nem éri meg nagyon trükközni. Ha van valamid, akkor nyomuljál. Amire viszont figyelni kell, az az, hogy nehogy túl korán elijeszd az ellenfeleket. Ha pl. valami szuper flop jön és szinte biztos, hogy verhetetlen lapod van, nem biztos, hogy érdemes rögtön emelni. A követendő stratégia ilyenkor:

  • Ha még senki nem nyitott előtted, akkor bet.

  • Ha nyitottak előtted, akkor csak call.

Ez az utóbbi igényel némi magyarázatot. Miért nem raise? Nos, ebben a helyzetben jobban jársz, ha vársz még egy licit-kört. Ugyanis, ha most emelsz, akkor ugyan valószínűleg szinte mindenki meg fogja adni, viszont a turn-nél, ahol már duplázódik az alaptét, nem fog ismét nyitni az a játékos, aki a flopnál nyitott, így valószínűleg neked kell majd nyitni és csak az a tét fog körbemenni. Ha viszont a flopnál nem emelsz, akkor valószínűleg lesz esélyed emelni a turn-nél, így ott fognak dupla tétet fizetni a többiek. Ez a módszer akkor működik jól, ha hátsó pozícióban vagy, a nyitó játékos pedig elöl. Ezt a stratégiát általában is jó megjegyezni. A flop csak puhatolózás, a nagy pénzt a turn-ben kell behúzni a pot-ba.

Kivétel persze itt is van. Ha van egy emelés a flopnál, és úgy néz ki, hogy mindenki meg fogja adni (pl. mert már mindenki rakott be legalább egy egységet), akkor érdemes beszállni az emelgetésbe, ha monster lapod van. pl. set vagy full, esetleg nut flush. (Bár ez utóbbi eset csak akkor van, ha egyszínű a flop, és ilyenkor nem nagyon szoktak izmozni a többiek.) A másik kivétel, ha nagyon laza az asztal és szinte biztos vagy benne, hogy lesz hívás a turn-ben is. Ilyen lehet pl. ha rendszeresen vannak emelések flush-draw-val vagy second-párokkal is. Ennek a stratégiának a magyarázata ott van, hogy low-limiben a játékosok szeretnek futni a pénzük után. Azaz, ha már befizetett a flop-ra és a turn-re is, akkor akár az emelést is megadja, hogy megnézze a rivert. (Sokszor még olyankor is, ha szinte semmi esélye sincs, hogy erősödjön a lapja.) A követendő stratégia pedig épp az ellenkező ezzel! A flopnál érdemesebb 1 egységért (vagy esetleg ha emelés volt 2-ért) nézni mégegy lapot, aztán a turn-ben, amikor a betett téthez képest csökken a várható érték eldobni, ha nem javult a lapod. De erről a turn-nél még lesz szó.

Ha nem verhetetlen a lapod, de azért jön valami kellemes flop (top pár, két pár, set, terc), akkor első pozícióból bet, hátrábbról, ha már nyitottak előtted, inkább csak call. Gyakorlatilag itt is ugyanazt kell csinálni, mint a monster-flopnál. Az egyetlen kivétel szvsz. akkor van, ha a flopnál flush- vagy sor-húzásra van esély. Ilyenkor első pozícióból érdemes check-raise-t próbálni, hátrábbról pedig raise-elni, hátha sikerül eldobatni a húzólapokat. Ha meg mégse dobja el, akkor legalább azt elérted, hogy többet fizetett, mint amennyi a várható érték alapján elfogadható lett volna neki, azaz hosszútávon vesztes stratégiára kényszerítetted. (Ez persze nem fog vigasztalni, ha elveszíted az adott partit, mert behúz valamit a river-nél, de hosszútávon garantátan Te leszel a nyerő.)

Egy kis megjegyzés: Ha a top párod 8-as vagy kisebb, akkor azt inkább second-párnak számold, mert szinte biztos, hogy jön majd a turn-nél vagy a river-nél nagyobb lap. (És az is szinte biztos, hogy a sok marha valamelyikénél lesz olyan lap.)

TURN

A turn az a licit-kör, ahol a legtöbb pénzt lehet behúzni a pot-ba. Ha a flopban nem emeltél egy nagyon jó lappal, akkor itt az ideje, hogy most megtedd. Meg fogsz lepődni, hogy hányan megadják. Még akkor is, ha közvetlenül előtted nyitott valaki és te rögtön ráemelsz. Ekkor ugye, az utánad jövőknek egyből 4 egységet kell berakniuk, de a többség meg fogja adni. Még a húzólapokkal is!

Nézzünk néhány tipikus esetet. Korai pozícióból limpelsz a következő lappal:

img

A flop a következő:

imgimg

Top párod van, ezért a flopban nyitsz. Hátsó pozícióból valaki emelt, mindenki megadta. A turn:

Még mindig van egy top párod. A követendő stratégia: Bet. Nagyon valószínű ugyanis, hogy az emelés csak egy semi-blöff volt, mivel a flopban volt két egyszínű lap. Ha esetleg mégis rád emelnek, akkor ráérsz majd a river-nél check-elni.

Következő eset. A kezedben:

img

A flop:

imgimg

A flopnál valaki nyit, 4-en - köztük te is - megadják. Turn:

Ez gáz. Alacsony limitnél gyakorlatilag minden párral jönnek veled a játékosok, így igen jó esélye van, hogy valakinél ott a terc. Ilyenkor nincs egyértelműen jó döntés. Ha a flopnál volt emelés is, és páran eldobták, akkor talán egy kicsit kisebb az esély a tercre, megpróbálhatsz akár nyitni is, de a nagy pot miatt ilyenkor talán a hívás is belefér, ha nyitnak előtted. Ha hátsó pozícióban vagy, és emelnek előtted, akkor inkább dobd el. Lehet, hogy blöff, de 4 egységet nem ér meg, hogy megnézd. Ha az újonnan letett lap nem csak egy párt hoz létre az asztalon, hanem egyben a 3. egyszínű lap is, akkor egyértelműen dobd be, ha valaki nyit, főleg ha olyasvalaki, aki a flopban csak hívott. Kivétel ez alól, ha az adott színből nálad van az ász vagy a király. Ekkor szinte biztos, hogy megéri hívni, hiszen kb. 18% az esélye, hogy jön mégegy lap abból a színből, és akkor tied a legjobb vagy a második legjobb flush lap. (De lehet, hogy csak blöff volt, és a magas párod is elég lesz a nyerésre.)

Mi van, ha megjelenik egy nagyobb lap, mint a párod? Ha az új lap ász, check/fold. Alacsony limitnél minden ászra végigmennek az emberek, így szinte biztos, hogy ott az ász valakinél. Ha király, akkor nincs jó megoldás, rajtad múlik mit csinálsz. Ha Q vagy J és csak 1-2 ellenfél van, akkor érdemes ismét nyitni, lehet, hogy nincs náluk. De ha rád emelnek akkor valószínűleg jobb, ha eldobod. Ha csak megadják, akkor a rivernél viszont ne hívj, csak ha javult a lapod.

Nézzük a terceket. Első pozícióban limpeltél:

img

A flop:

imgimg

Természetesen nyitsz, 3-an jönnek veled. Turn:

Ha set-ed vagy terc-ed van és a turn-nél megjelenik egy nagyobb lap, akkor érdemes megpróbálkozni a check-raise-el. Mivel a flopnál nyitottál, ha most csak check-elsz, szinte biztos, hogy valaki nyitni fog. Ha hátsó pozícióban vagy akkor természetesen bet/raise.

Mi van akkor, ha a turn ez lesz?

Ha set-ed vagy terc-ed van és megjelenik a 3. egyszínű lap a turn-nél, akkor bet. Mivel low-limitnél gyakorlatilag bármilyen két egyszínű lappal elindulnak az emberek, Kb. 30-40 % az esélye, hogy valakinek bejött a flush, de még ilyenkor is van 21% esélyed, hogy a rivernél full-od lesz, tehát ha rád emel és megadod, még általában mindig pozitív a várható értéked. Ha nem jön be a full, akkor persze check/call a rivernél.

Ha esetleg neked jön be a flush, akkor bet/raise. Itt ne trükközz, a flush-esélyt elég jól felismerik az ellenfelek, és általában félnek is tőle, ezért nem nagyon jön be a check-raise.

Ha bejön a sorod, akkor hátsó pozícióból bet/raise, első pozícióból általában bet. Kivétel, ha a flopnál volt licit és a sorod egy alacsonyabb lappal lesz meg, mint a legmagasabb lap az asztalon. (Ekkor ugyanis a top párral, vagy az esetleges set-el, terc-el valószínűleg ismét nyitni fog valaki, és te check-raise-elhetsz.) Nézzünk erre egy példát! A lapjaid:

img

Az asztalon:

imgimgimg

Bár azért elég jól felismerhető a sor-veszély, ha nincs nagy mozgás az első pozíciókon, hátulról tuti nyitni fog valaki királlyal vagy dámával.

Ha bejön a sor, de ezzel együtt 3 egyszínű lap is lesz, az ismét csak elég gáz. Ha van a flush-színből magas lapod, akkor bet/call. Ha nincs, akkor inkább lapulj. Ha nyit valaki, nincs jó megoldás. Valószínűleg jobb, ha bedobod, de ha biztosan nem emelnek rád mögötted, akkor esetleg meg lehet adni. (De ugye ekkor a river-nél szintén be kell majd még tenni minimum 2 egységet, szóval nagy a kockázat a dologban.) Talán akkor érdemes megadni ilyenkor, ha csak 1 vagy maximum 2 ellenfél van játékban.

Ha second-párod volt és bejön a 2 pár vagy a terc, akkor bet/raise. Ha visszaemelnek, akkor csak akkor izmozz tovább, ha a tercedhez nagyon jó kicker is van vagy ha van 2 egyforma színű lap az asztalon. Utóbbi esetben egyrészt azért, mert lehet, hogy csak a flush-draw-ra reraise-el (teljes hülyeség, de a low limit asztalok tele vannak hülyékkel), másrészt azért, hogy ha valaki másnak van flush-draw-ja, akkor fizessen annyit, hogy a várható értéke mínuszba menjen.

Ha second párod van és nem jön semmi, akkor első pozícióból check/fold, viszont hátsó pozícióból bet/fold. Azaz, ha senki nem nyitott előtted, akkor tedd meg Te. Még akkor is, ha a flopnál esetleg volt licit, hiszen lehet, hogy csak egy draw-lappal próbálkozott be valaki. (Különösen igaz ez akkor, ha a flopnál volt 2 egyforma színű lap.) Ha mégis emel valaki ilyenkor, akkor dobd el, megszívattak. Természetesen ha Te magadnak is van a second pár mellé egy flush- vagy open-straight-draw, akkor menni kell, akár még emelés után is.

Ha flush-draw lapod van, akkor kis limiten általában kifizetődő a turn-nél megadni, ha nyit valaki. Általában ilyenkor már akkora a pot, hogy simán pozitív lesz a várható érték, ha megadod. Ha emelés is volt, akkor számoljál. A potnak legalább 5-ször akkorának kell lennie a licit végére, mint az általad betett pénznek. Azaz ha egy emelés is volt és így 4 egységet kell betenni, akkor ha a pot eléri a 20 egységet, akkor hajrá! (Ha mögötted emeltek, akkor is meg kell adni azt a +2 egységet.)

Ha open-ended sorra vársz, akkor már kicsit neccesebb a helyzet. Itt már kb. 6-szoros pot kell, hogy megérje továbbmenni. Ha volt előtted emelés, akkor - ha csak nem óriási a pot - inkább dobd be. Ha ráadásul van 2 egyszínű lap is az asztalon, számolhatsz 7-el. Ha 3 egyszínű lap van kinn, vagy 2 egyszínű és egy pár is és valaki emelt, akkor egyértelműen fold.

Inside-straight-draw-nál közel 12-szeres pot kell, hogy megérje továbbmenni. Ilyen szinte soha nincs, szóval, ha nincs mellette valami más is, akkor egyértelműen fold. Ide tartozik az az eset is, amikor olyan open-ended sorod van, amiben csak az egyik lapod van benne, és az pont a legkisebb lap a sorban. Pl:

img

Az asztalon:

imgimgimg

Ebben az esetben ha a sorhoz felülről jön lap, akkor tulajdonképpen 4 egymás követő lap lesz a rivernél az asztalon. És ekkor szinte biztos lehetsz benne, hogy ott lesz valakinél a rákövetkező lap is, jelen esetben a Q. (Ha utánagondolsz, akkor ez azt jelenti, hogy az illető pontosan egy inside-straight-draw-val ment végig, de mint azt nem győzöm elégszer hangsúlyozni, low limitnél végtelenül hülye ellenfelekre kell számítani.)

Az összes flush- és sor-húzólapra érvényes az, hogy ha 2 pár vagy 3 egyforma van az asztalon, akkor azonnal el kell dobni, ha van valami licit. Ekkor szinte 100%, hogy valakinek full-ja lesz.

Mi van akkor, ha csak magas lapod van? Ha csak egy magas lapod van és nyitnak előtted, akkor fold. Egyébként természetesen check.

Ha két magas lapod van (Pl. AK, AQ vagy esetleg AJs) és ráadásul már preflop emeltél, és a flopnál is te nyitottál (pl. mert hátsó pozícióban vagy és előtted senki nem nyitott), és most se nyit senki előtted, és ráadásul se pár, se flush-esély nincs az asztalon, akkor megpróbálkozhatsz egy bet-tel. (Max. 3 ellenfél esetén, de inkább csak 1-2-nél.) Van egy kis esély, hogy bedobják, és tulajdonképpen van 6 out-od is, amivel nyerhetsz. (De az is simán előfordulhat, hogy tényleg nincs senkinek semmije, és a két magas lappal Te vagy a legjobb.)

Ha viszont nyitnak előtted, akkor ismét csak számolni kell. Lehet az ellenfélnél second-pár de lehet egy lassan megjátszott set is. Ha van legalább egy inside-straight-draw-d, akkor call, egyébként inkább fold. Főleg, ha van lenn 2 egyforma színű lap is.

Ez a fejezet úgy érzem elég töményre sikerült, ajánlott elolvasni többször is. Aztán néhány óra játék után ismét. (Aztán még néhányszor)

RIVER

A river. Mindenki kedvence. Ez az a pont, ahol nagyon sokszor az utolsókból lesznek az elsők. És sajnos a tight-agresszív játékstílust követve te legtöbbször nem utolsóként fogsz ide érkezni. Úgy is fogalmazhatjuk, hogy igen sokszor fogsz káromkodni a rivernél. Gyönyörű top lappal mész végig a partin, és akkor a rivernél bejön valami kis ocsmányság. Pl. megjelenik egy 2-es pár az asztalon, vagy 4 egymás utáni lap, stb. És az egészben a legbosszantóbb az, hogy ilyenkor általában már akkora a pot, hogy meg kell adni azt a 2 egységet akkor is, ha szinte biztos vagy benne, hogy el fogod veszíteni. A pot ilyenkor (ne felejtsük el, hogy low-limitről beszélünk, sok laza játékossal) általában már legalább 12-16 egység. Miután a 2 egységet legalább ketten berakjátok, a pot 16-20 egység lesz. Azaz ha csak 12-15% esély van arra, hogy a másiknál még sincs terc/sor/flush, akkor már megéri betenni azt a dupla-tétet. (És egyébként kb. ilyen százalékban tényleg nincs is a másiknak semmije.)

Kicsit másként: A lapot a flopnál vagy a turn-nél kell eldobni. Ha már idáig eljöttél vele, akkor általában érdemes megnézni, hogy a másiknál mi van.

Ez természetesen nem vonatkozik a draw lapokra. Tehát ha sor vagy flush eséllyel mész el a riverig és nem jön semmi, akkor check/fold. Elméletileg van rá esély, hogy a másiknál sincs semmi, és pl az A9s lapoddal high card-al nyersz, de erre nem lehet alapozni.

Nézzük akkor sorban:

Top pár, jó kicker, semmi ijesztő az asztalon: bet. Ha valaki előtted nyit a rivernél, úgy, hogy eddig végig te nyitottál, akkor kicsit érdemes gondolkozni. Elméletileg lehet, hogy most jött be neki a második pár, esetleg a kézben lévő párjához a set. De az is lehet, hogy neki is csak szimpla top párja esetleg second-párja van, de azt hiszi, hogy Te csak blöffölsz. Szóval ilyenkor meg kell adni.

Ha viszont van az asztalon a flop-tól kezdve 2 egyszínű lap, akkor érdemes raise-elni. Elképzelhető, hogy csak azért hívott, mert meg van győződve róla, hogy flush-draw-ra mentél idáig. (Ez akkor különösen valószínű, ha megfogadva az eddigi tanácsaimat, agresszíven nyomultál az előzőekben is az ilyen lapokkal.) Ha viszont nincs jó kicker-ed, akkor a raise-et felejtsd el. Természetesen az is lehet, hogy a reraise-re ő is visszaemel. Pl. bejött az utolsó lappal a setje vagy a második párja. Ekkor már nincs mit tenni, meg kell adni. Az esetek 20-30%-ában még így is nyeni fogsz a jobb kickerrel, hiszen Te csak a legjobb lapokkal maradsz játékban már preflop is, míg az átlag játékos minden szarral.

Ha neked jött be a második pár vagy a terc, akkor természetesen bet/raise. (Kivéve azt az esetet, amikor komoly flush vagy sor-esély van az asztalon. Ekkor check/call.)

Ha bejött a flush, bet/raise. Meg fogják adni. Check/raise-el trükközni itt nem érdemes. Nut flush-el természetesen reraise amíg lehet. A második legjobb flush-el szintén, de csak akkor, ha a flush-ből 2 lap is van a kezedben. Annál rosszabbal csak akkor, ha backdoor flush volt.

Ha a sor jön be bet. Ha nincs flush esély, akkor raise is mehet. Ha visszaemelnek és van az asztalon pár, akkor esetleg már csak call, mert lehet, hogy valakinek meglett a fullja. Ha úgy van meg a sorod, hogy mind a két lapodat felhasználod hozzá - és nincs az asztalon egyik lapoddal megegyező lap se - , akkor ha nincs flush vagy full veszély, emelhetsz bármennyit. Főleg akkor, ha nem szomszédos lapokkal csináltad meg a sort. Ekkor ugyanis sokan nem ismerik fel, vagy egyszerűen nem hiszik el, hogy lehet nálad egy sor. (Itt persze lehet, hogy bebuksz 1-2 jobb sor ellen, de a tapasztalat az, hogy ennyi kockázatot megéri vállalni.) Ha csak egy lapod van a sorhoz, akkor csak akkor raise-elj, ha nem a sor alján van. Egyébként call, mert lehet hogy a hívónak is alsó sora van és feleztek, de ha esetleg emeltek is előtted, akkor jobb, ha bedobod, mert valakinél ott a felső sor.

Full, póker, straight-flush: bet/raise/reraise. A fullal esetleg buksz egy jobb lap ellen, de ezt vállalni kell. Ha pókert vagy sf-t buksz, akkor pedig jó eséllyel kapsz valami bad-beat jackpot-ot. (A legtöbb site-on van valami ilyesmi.) Szóval ezekkel ne gondolkozz, hanem emelj.

Összefoglalva: Ha van valamid: bet. Én néha-néha megpróbálkozom ilyenkor a check-raise-el, de általában meg is bánom, mert szinte mindig körbe-check-el ilyenkor mindenki. És ez ilyenkor 2-4-6 egység elpocsékolt tétet jelent. Szóval csak keményen!

Mi van akkor, ha nics semmi, csak 2 magas lap? (Pl. Az előző fejezetben említett eset, amikor AK-val nyomulsz már preflop-tól) Ilyenkor nagyon fontos, hogy a riverben is nyiss, ha más nem teszi meg előtted. Valószínű ugyanis, hogy 2., 3. pár van a többieknél, és várják, hogy javuljon a lapjuk. Ha a rivernél nem nyitsz, akkor ezekben az esetekben tuti vesztő vagy, és kidobott pénz volt az eddigi agresszív nyitás. Ha nyitsz, van rá esély, hogy bedobják, hisz lehet top párod vagy akár kézben is egy overpair. Persze, ha ilyenkor rádemelnek, akkor általában be kell dobni. De legalább megpróbáltad. (Ja, és még valami! Ezek a játékosok majd legközelebb is meg fogják adni, ha nyitsz, amikor tényleg ott lesz egy király-pár a kezedben.)

Utolsó eset: tényleg semmid nincs, viszont a riverben lett 3 egyszínű lap. Hátsó pozícióban vagy és mindenki check-el előtted. Nyilván úgy kerültél ebbe a helyzetbe, hogy valószínűleg se a flopnál, se a turnben nem volt licit, így egyrészt kicsi a pot, másrészt a többieknél se lehet komoly lap. Ilyenkor hívj. Lehet, hogy bejön a blöff, de ha nem, az a két egység megér annyit, hogy kicsit "javítson" az image-eden. (Hosszútávon egyébként nem is nagyon fogsz ezzel veszíteni. A leírt esetben teljesen reális, hogy 4-5 esetből egyszer bejön a blöff.) Gyakorlatilag ez az egyetlen helyzet low-limiten, amikor azt ajánlom, hogy blöffölj.