A pókert sokan csak hobby szerint játsszák, és pl. a svéd, norvég, angol és egyéb tehetősebb nemzetek fiai alacsony limitre csak azért jönnek játszani, hogy elverjék a pénzüket. A mi célunk az, hogy ezeknek az embereknek a játékát megkönnyítsük, és minél hamarabb elnyerjük a pénzüket!

Ők általában minden gyenge lapra bemennek, és végig a riverig megadnak mindent. Sőt ők azok, akik a leggyakrabban blöffölnek is!

Ha nyerni akartok, akkor két különböző dologra figyeljetek oda:

  1. minél jobban játszatok (ez gondolom magától értetődő)
  2. minél gyengébb ellenfelek ellen kell felvenni a boxkesztyűt

Az első pont magától értetődik, a másodikról beszéljünk egy kicsit. Mi történik, ha az asztalnál mindenki kb. egyforma erősen játszik? A pillanatnyi lapjárás függvényében egy kicsit az egyik nyer majd, aztán a másik, de hosszútávon senki nem tud nyerni a másiktól.

Viszont a kaszinó minden partiban leveszi a rake-et, tehát tulajdonképpen mindenki veszíteni fog. Azaz nyerni csak úgy lehet, hogy az asztalnál ülő többi játékos átlagos tudása és a mi tudásunk között nagyobb a különbség, mint a rake. (Hiszen azt mindenképpen ki kell fizetnünk.)

Hogyan tudunk ezek szerint nyerni?

A két szélsőséges eset az, ha

  1. Én vagyok a legjobb pókerjátékos a világon,
  2. csak olyanokkal játszom, akik annyira bénák, hogy még a szabályokat se ismerik.

Itt felvetődhet egy másik - erkölcsi - probléma is. Nem erkölcstelen elnyerni a gyengébb játékos pénzét? Nos, persze van akiben ez fel sem merül, de ha mégis, akkor nézzük a dolgot kicsit más oldalról. Aki ezt az írást olvassa, az elsősorban nem szórakozásból akar játszani, hanem pénzt akar keresni.

Azaz tekinthetjük ezt valamiféle üzleti vállalkozásnak. Ahol természetesen konkurencia is van. Ott pedig a gyengébb igenis csődbe fog menni. Ha pedig valakinek erkölcsi válságot okoz a konkurenciaharc, az ne kezdjen üzleti vállalkozásba.

Mi kell ahhoz h jó póker-játékosokká váljunk?

  1. a póker szabályainak ismerete
  2. valószínűségszámítás ismerete
  3. némi angol tudás, hiszen a legtöbb használható póker elméleti könyv angolul jelenik meg.

Ajánlott könyvek:

Lee Jones : No limit Hold'Em

David Sklansky : Hold'Em poker és Theory of poker

Természetesen ebben az írásban is fogtok találni Tőlük átvett, könnyen használható ötleteket. És rajtuk kívül még elég sok magyar szerzőtől (mert itthon is egyre inkább felemelkedőben van a póker, és egyre több európai szintű játékosunk van), valamint barátok instrukcióit is bele fogom vegyíteni az egészbe.