Az élő fogadás egy olyan lehetőség amivel mindenkinek érdemes élnie, ha szeretne nyereségesnek lenni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akkor elkezdünk az albán ifi ligára, vagy krikettre fogadni élőben, ha egyszer nem értünk hozzá, ez ugyanis sosem vezet jóra.

Élő fogadással még egy vesztes tippből is csinálhatunk nyertest, vagy éppen kockázat nélkül tehetünk szert profitra. Lássunk pár példát ezekre, kezdve az egyszerűbbekkel. Manapság minden fogadóirodánál találsz élő fogadási lehetőségeket, még a Tippmix élő fogadás is használható erre a célra, de a legkézenfekvőbb az online lehetőség, vagyis a Tippmixpro használata.

Egy valós példa a spanyol bajnokság egyik hétvégéri fordulójából: a Valencia - Sevilla mérkőzés 1.73 - 3.75 - 4.50 oddsokkal a kezdő sípszó előtt. Mi bátrak voltunk, és úgy gondoltuk, hogy a Sevilla győzelmére kínált 4.5-ös odds igazán kedvező, tettünk rá tehát 1000 Ft-ot. (Minden további okfejtés ezen alapul majd).

A mérkőzés izgalmasan alakult, mindkét oldalon sok helyzetet alakítottak ki a csapatok, és végül a 70. percben 2-1-es vezetést szerzett a Sevilla, kialakult egy számunkra megfelelő eredmény. Ha az izgalom kedvéért játszunk, akkor innentől semmi dolgunk nincs is, csupán nézni a meccset, és imádkozni minden Valencia helyzetnél, hogy be ne lőjék.

Élő fogadás kalkulátor

Add meg az eredeti szorzót és tétet, majd a biztosított kimenetel szorzáját. Kiszámoljuk neked a biztos nyereséget vagy biztosítás esetén a veszteséget, amivel kiszállhatsz a fogadásból.

Biztosítás nullára élő fogadás esetén

Azonban ha nem akarunk felesleges kockázatot vállalni, akkor biztosíthatjuk a tippünket. A Valencia ugyanis eddig is formás támadásokat vezetett, és tudjuk, hogy bármikor bennük van a gól, otthon pedig biztos mindent meg fognak tenni, hogy valahogy döntetlenre mentsék a mérkőzést a hajrában.

A mérkőzésből már csupán 20 perc volt hátra, ami nem túl sok. Mivel a Sevillának nagyon is megfelel az eredmény, így tőlük azt várhattuk, hogy mélyen visszaállnak védekezni, tartják a labdákat, keresik a faultokat, fetrengenek, elhasználják az összes cseréjüket, főleg oldalpasszokkal operálnak, ergó próbálják tartani az előnyt.

Mindezeket figyelembe véve elegendőnek tűnik csupán döntetlenre biztosítani magunkat, mert két gólt lőni már valószínűleg sem ideje, sem lehetősége nem lesz a Valenciának.

Innentől pedig már csak egy kis matek az egész. Ha azt szeretnénk, hogy iksz esetén se bukjuk el az eredeti 1000 Forintunkat, akkor egy olyan fogadást kell kötnünk 1-2 állásnál a döntetlenre, ami pont 1000 Ft nyereséget termel.

Mivel a vezető gólt követően a remi szorzója 3,5 volt, így a képlet a következő: TÉT x 2,5 = 1000, vagyis TÉT = 1000/2,5 tehát 400 Ft. (Mivel a nyereséget valójában mindig az oddsok 1 feletti része adja).

Lássuk ezzel hogyan alakítottuk át a dolgokat: a Sevilla győzelme esetén 1000+400 Forint tétre kapunk vissza 4500-at (1000x4,5), ami 3100 Forintos profit, immár kockázatmentessé téve. Döntetlen esetén ugyanis 1000+400 Ft tétre 1400 Ft-ot kapunk (3,5x400), vagyis pont pénzünknél maradtunk.

Átfogadás élő fogadás alatt

Maradjunk ugyanennél a mérkőzésnél az egyszerűség kedvéért. A 70. percben 1-2-re áll a meccs, eddig tehát jönni látszik a vendégekre tett szelvényünk. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy ki fog egyenlíteni a Valencia, mert nagyon nyomnak, gyors, veszélyes támadásokat vezetnek, a Sevilla védelme pedig ingatagnak tűnik.

Úgy fogjuk tehát átalakítani élő fogadásunkat, hogy utána már döntetlen esetén nyerjünk, ha pedig marad a vendég győzelem, akkor 0-ra hozzuk a dolgokat, tehát pénzünknél maradunk. Lássuk, hogyan is néz ez ki.

Ezzel az 1:2-es állással van 3.500 Ft virtuális nyereményünk, amit felhasználhatunk az átfogadásra [1000x(4,5-1)]. Ezt a 3.500 Forintot tesszük tehát fel a 3.5-ös szorzóval rendelkező döntetlenre. Ekkor a lehetséges kimenetelek:

  • Nem tud egyenlíteni a Valencia, marad a vendég győzelem – ekkor 1000+3500 Ft tétre 4500-at kapunk vissza, vagyis pénzünknél maradtunk.
  • Kiegyenlít a Valencia, iksz lesz a vége: 1000+3500 Ft tétre 12 250-et kapunk vissza (3500x3,5). Ez 7750 Ft-os nyereség, az átfogadás után már lényegében kockázatmentesen.

A nyeremény felezése

Ismét csak a fenti mérkőzés 70. percében vagyunk, 2-1-es Sevillai vezetésnél. Hazardírozni ugyan nem akarunk, de a játék képéből nem tudjuk határozottan kijelenteni, hogy kihúzza-e a Sevilla, vagy egyenlít a Valencia, ezért szeretnénk ha mindkét esetben nyereségesen lennénk.

Ez a módszer ugye abban különbözik a fenti kettőtől, hogy ott az egyik kimenetel esetén csak 0-ra jöttünk ki, és csak a másiknál volt nyereségünk. Itt viszont döntetlen és vendég győzelem esetén is (egy kisebb) nyereséget könyvelhetünk el majd. Lássuk hogyan:

Ezzel az 1:2-es állással van 3500 Ft virtuális nyereményünk, amit szét akarunk osztani úgymond az X és a vendég győzelem között. Annyi csupán a lényeg, hogy döntetlen esetén is ugyanannyi legyen a kifizetés (nem a profit). Tehát a szükséges tét nagysága 4500/3,5 vagyis 1285 Ft. Ha ennyit teszünk az ikszre, akkor a lehetséges kimenetelek:

  • Marad a Sevilla győzelem - 1000+1285 Ft tétre 4500-at kapunk vissza (4,5x1000 ugye)
  • Egyenlít a Valencia a hajrában - 1000+1285 Ft tétre 4500-at kapunk vissza (3,5x1285 ugye)
  • Bármi történik is tehát a hátralévő 20 percben, mi már minden esetben elkönyvelhetünk 1715 Ft profitot. (4000-2285)

Ez csak a három legalapvetőbb típus a biztosítások-átfogadások között, ezek száma ugyanis lényegében végtelen. Az eredeti fogadásunkat át tudjuk alakítani úgy, hogy csak a tét felét veszítsük el, ha mégse jönne be, vagy akár úgy is átfogadhatunk, hogy utána már döntetlen esetén fogunk nyerni, és Sevilla győzelem esetén bukjuk el az 1000 forintunkat. (Ez a legagresszívabb átfogadás.)

A következő cikkben az élő fogadás közben leggyakrabban elkövetett hibákról olvashatsz.