Biztos mindenki bukott már el fogadást azért, mert leikszelt a csapata, ami elég idegesítő tud lenni. A döntetlen eredmény a fogadók nagy többségével ki szokott babrálni, el is magyarázom miért.

A fogadók igen nagy részénél (még ha tudat alatt is) a tippelésnél szerepet játszik a szimpátia. Vegyünk mondjuk egy Real Madrid - Barcelona mérkőzést: itt aki jobban kedveli a Madrid gyors passzos, látványos játékát (nem azt mondtam hogy az illető Real fanatikus!), az valószínűleg az ő győzelmükre tesz, akinek pedig a Barca labdajáratása és ütempasszai tetszenek, az rájuk fog fogadni.

A döntetlen fogadások kevésbé népszerűek

De ki fogad akkor a döntetlenre? Kevesen. Maximum 15-20% véleményem szerint. Pedig ha belegondolunk ez egy igazi rangadó, két nagyjából egyforma képességű csapat között, minden adott tehát ahhoz, hogy döntetlenre végezzenek.

Két csapat mérkőzésén igazából mindenki vagy az egyik, vagy a másik csapat győzelmét szeretné, lőjjön az egyik csapat több gólt, mint a másik. Senki sem ül le úgy meccset nézni, hogy na lássunk egy jó nagy ikszet.

döntetlen eredmény focimeccsen

Ennek megfelelően a döntetlen oddsa elég magas szokott lenni (egy nagyjából 3 esélyes meccsen 3-3,5 között), érdemes tehát megtanulni, hogyan lehet kiszűrni az adott hétvége kínálatából a leginkább döntetlen gyanús mérkőzéseket.

Milyen meccsekre jellemzőbb a döntetlen?

Ikszek megjátszására legjobb az olasz és a francia bajnokság, amik elég kiegyenlítettek és viszonylag magas a döntetlenek aránya. Az élcsapatokat leszámítva (top 3-4) elmondható, hogy a legtöbb klubnál egy idegenben elért döntetlent nem két elveszített, hanem egy megszerzett pontként értékelnek.

A középcsapatok gyakran, a kis csapatok pedig szinte mindig "bekkelni járnak" idegenbe. Ez azt jelenti, hogy nekik a mérkőzés eredménye már az 1. percben is megfelel, tehát túl sok bátor támadás kezdeményezésére nem számíthatunk tőlük. Amikor labdát szereznek, akkor lassan, óvatosan építik fel a támadásaikat, amikbe a középpályáról nem is vonnak be túl sok embert, fejben már ugyanis "készülnek" az esetleges labdavesztésre, ami után azonnal vissza tudnak zárni, faultolnak, hogy megakadályozzanak egy gyors ellenakciót.

Az idő előrehaladtával aztán, ha a mérkőzés még mindig döntetlenre áll (a 60-70. perc környékén is még 0-0 vagy akár 1-1), akkor a vendég csapat már egyre közelebbinek érzi a hőn áhított egy pontot, és még az addiginál is mélyebben fog védekezni, sok időhúzással, cserékkel, fetrengéssel.

Az ő céljuk innentől kezdve a játék tördelése szabálytalanságokkal, lassú, biztonságos labdajáratás. Gondolom könnyen belátható, hogy ez elég könnyen vezethet ahhoz, hogy a mérkőzés döntetlennel ér véget.

Mi szükséges a döntetlen kialakulásához?

Megbízható védelmek

Feltételezve egy hazai csapatot, aki többet birtokolja a labdát, többet támad, idővel egyre jobban kinyílik, és egy vendég csapatot, aki zártabban védekezik, és támadásban is csak óvatosan fejlődik fel.

Mindennek az alapja egy jó, de legalábbis nem lepkegyűjtő kapus, ez fontos. Egyik védelem sem követhet el gyermeteg hibákat mint pl. kiállítás, eladott labda a saját 16-os előtt, öngól, stb.

A megbízható védelem számunkra azt jelenti, hogy a hazai csapat az esetleges vendég kontráknál gyorsan vissza tudjon zárni, ne verjék meg őket a széleken könnyedén, és a rögzített helyzeteknél (szabadrúgás, szöglet) jól helyezkedjenek. Ha ezek megvannak, el is jutottunk a második pontunkhoz:

Kevés gól

Ha a mérkőzésen 3-nál kevesebb gól esik, az azt jelenti, hogy nekünk két eredmény is megfelel (0-0, 1-1), és csupán 4 van ahol nem egyenlően oszlik meg ez a kevés gól (1-0, 2-0, 0-1, 0-2).

Minél több gól esik egy mérkőzésen, annál valószínűbb, hogy egyik csapat neve mellett több lesz a végelszámolásnál, amit nem szeretnénk. (A kevés gólhoz amúgy hozzásegíthet minket pl. egy szétázott, mély talajú pálya, ahol nem lehet rendesen játszani vagy a szélsőséges hideg is, ami már önmagában sokat kivesz a játékosokból.)

Középszerű csatárok

Két szerényebb képességű csapat játékát sok rossz passz, labdaátvétel, elkésett becsúszások jellemzik, amik mind hátráltatják a támadás építésüket. Azonban még a leggyengébb csapatok összecsapásán is fognak kialakulni viszonylag tiszta gólhelyzetek, mondjuk 5-6. Itt jönnek a képbe a csatárok: ahhoz hogy iksz legyen a vége, az kéne, hogy ezekből a helyzetekből minél kevesebbet lőjenek be a két csapat csatárai.

Ahol tehát a gólokat Podolski, Messi, Di Natale szintű spílerek rugdossák tucatszám, ott az adott csapat még valószínűleg egy zártan védekező ellenféllel szemben kialakított kevéske helyzetéből is képes lehet megnyerni a meccset, amit nem szeretnénk.

Döntetlen nélküli sorozat

A francia és olasz bajnokságokban nagy átlagban a mérkőzések 25%-a végződik döntetlenre. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos csapat a 38 mérkőzéséből 8-12 döntetlent játszik a szezon folyamán, ennél kevesebbet szinte soha. Ebből következik, hogyha egy csapat a bajnokság első 5-6 fordulója után is csupán győzött és veszített, akkor bizony érdemes figyelni rájuk, mert több mint valószínű hogy az elkövetkező pár fordulóban meglesz az első döntetlenjük is. (Persze ettől még ha mondjuk a MU áll 5 meccs után 4-0-1 mérleggel, az nem jelenti azt, hogy érdemes ikszre tenni azt a meccsüket ahol hazai pályán 1,2-es oddsal adják őket. Várjuk ki a következő meccsüket, ahol utaznak mondjuk a Sunderlandhez, vagy rangadót játszanak a Liverpoollal.)

Ugyanígy érdemes megnézni, hogy mondjuk 22-24 forduló után hány döntetlennel áll egy csapat. Aki mondjuk 24 meccsből még csak 4-5 döntetlennél tart, az alig 15-20%-os arány, amit valószínűleg feljavítanak a hátralévő 14 fordulóban, elérve a 8-12 ikszes átlagot. Magyarul (némileg leegyszerűsítve) a hátralévő 14 mérkőzésükből könnyedén beeshet 5-6 döntetlen is akár, érdemes tehát a 3 esélyes meccseiket bepróbálni döntetlenre.

Ne fogadjunk kiesési rangadóra!

Ahogy a bajnokságok elérnek a 10. forduló környékére, már kezd nagyjából körvonalazódni hogy az adott szezonban mely csapatok fognak a kiesés ellen küzdeni az utolsó pillanatig. Általánosan azt mondhatjuk, hogy a kiesésről végül a hazai pályán elért győzelmek száma szokott dönteni, valamint hogy a közvetlen vetélytársak ellen hány 6 pontos mérkőzést tud megnyerni az adott csapat.

Ebből következik, hogy a 27. fordulóban pl. a 18. és a 19. helyezett csapat mérkőzésén nem túl valószínű a döntetlen, hiába nagyjából hasonló tudású a két csapat. A döntetlennel egyikük sem lesz kisegítve egy 3 pontos rendszerben, mert közben a kieső zónán kívül előttük álló csapatok esetleges győzelmével csak még távolabb kerülnének a bentmaradástól.

Éppen ezért ezeken a kiesési rangadókon nem igaz az "1 pont is több mint a semmi" jelmondat, számukra csak a 3 pont ér valamit. (Ez amúgy más mérkőzéseken is előfordul.) Könnyen belátható, hogy ez nyílt sisakos küzdelemhez fog vezetni, 1-2 passzokból, előreívelésekből átjátszott középpályákkal, bátor támadásokkal, amikbe sok embert bevonnak a csapatok.

Ezekből és az erre válaszként érkező gyors kontrákkal sok gólhelyzet fog kialakulni és a 90 perc végén az egyik csapat jó eséllyel zsebre teheti mindhárom pontot.

Ezek talán a legfontosabb dolgok, amiket érdemes megvizsgálnunk amikor megpróbálunk döntetlenre tippelni. Természetesen igen ritka hogy egy mérkőzés "minden kritériumnak" megfeleljen, de törekedjünk arra, hogy minél inkább illeszkedjen a fenti sablonba.

Persze előfordulhat, hogy úgy érezzük mondjuk egy előzetesen ikszre megtett mérkőzés 60-70. percében, hogy bizony az egyik csapatnak jó esélye van megszerezni a győztes gólt. Ilyenkor sem kell azonban aggódnunk, élőben könnyedén nyereségessé tehetjük még a dolgot.