Átgondoltság = Siker

Miután a technikai alapokon túljutottál, fontos lenne néhány dolgot tisztáznod magadban. Profin akarod csinálni, vagy csak hétvégi szórakozás lesz a sportfogadás? Akárhogy is döntesz, nem akarsz a saját pénzed ellensége lenni, elvégre megdolgoztál érte. Néhány íratlan törvényt próbálunk összefoglalni a következőkben, mint például az érzelem kizárása, vagy az eredményességed vezetése, amelyek segítségével biztosan csökkentheted a veszteséges játék esélyét.

 • Használj pénzmenedzsmentet! A sikeres sportfogadás alapja a hosszútávú gondolkodás, ezért nem szabad egyetlen fogadásra feltenni minden pénzed. Be kell osztani és fel kell készülni az olyan időszakokra is, amikor kevésbé jönnek be a tippek.

 • Kövess egy fogadási stratégiát! Többféle szisztéma közül választhatsz, de akármelyik mellett is döntesz, fontos, hogy hagyj időt neki! Megfelelő nagyságú mintára van szükség, az eredményesség megállapításához.

 • Mindig annyit költs sportfogadásra, amennyi nem okoz gondokat neked! Erre nagyon ügyelj, mert az lenne a legjobb, ha úgy tudnál gondolni a bankodra, mint egy eszközre. Ha pénzen stresszelsz, például, hogy az asszony ne vegye észre a hiányt, akkor rossz döntéseket fogsz hozni. Minél kevesebb érzelmet kell vinned a fogadásba, ebbe a nyerési kényszer is beletartozik.

 • Jobb a sikeres szelvény kis szorzóval, mint egy elbukott fogadás. Nagyon kecsegtető tud lenni mindenki számára, ha olyan szelvényt rak össze, amivel 100 forintból 20 ezret tudna nyerni! A hangsúly a feltételes módon van, mert ez nagyon ritkán fog összejönni. Ez egy tippmix-betegség. Mi azt tanácsoljuk, hogy csak szóló fogadásokat tegyél!

 • Mindig annyi időt tölts a sportfogadással, amennyit ésszerűen megengedhetsz magadnak. Nagyon rá lehet pörögni erre az egészre és könnyen azon kaphatod magad, hogy a család önfeledten néz egy filmet, miközben te élőben ping-pongra fogadsz megszállottan már napok óta.

 • Ne legyen üres a számlád sohasem! Nem tudhatod mikor jön az isteni szikra egy-egy fogadás megtételére és ilyenkor nem biztos, hogy időd lesz a beutalásra.

 • Mindig vezesd a tippjeid eredményeit! Ha nem írod le, akkor nem fogod átlátni, hol is jársz összességében. Nem csak arra jó ez, hogy eredményességed tudd lekövetni, hanem akár idővel sportágakra is tudsz szűrni. Például néhány nagyobb eltalált szorzó miatt úgy érzed értesz a jégkoronghoz, de amikor megnézed a saját statisztikáidat, láthatod, hogy csak veszteséget termelsz vele és csak a tenisz terén vagy sikeres.

 • Itt egy remek ötlet: vezess a fórumon saját naplót! Egyrészt látni fogod az eredményességed, másrészt a tapasztaltabb felhasználók akár segíthetnek is neked a meglátásaikkal.

foci-rules-012

Kiválasztási szabályok

A tippek kiválasztása elsőre talán könnyűnek tűnhet, de ez a sportfogadás alfája és omegája. Ezen bukik el a nagy többség, hiszen választhatsz akármilyen jó és átgondolt stratégiát, illetve menedzselheted a pénzed tökéletesen, ha nem jók a tippjeid. Minden fogadó azon küszködik, hogy olyan eseményeket válasszon, melyek a legnagyobb valószínűséggel profitot hoznak neki. Hogyan válasszak magamnak tippet? Tehetnéd fel a kérdést. Megpróbálunk néhány szabályt felsorolni, amiket figyelembe kell venni.

 • Soha ne dönts a szorzók alapján! Például ne azért fogadj a Barcelona győzelmére, mert úgyis 1.20 van rá, szóval biztos bejön. Csak akkor fogadj rájuk, ha a rendelkezésedre álló információk (pl. forma, taktika, sérültek stb.) miatt úgy gondolod, hogy nyerni fognak.

 • Zárd ki az érzelmeket! Ne tippelj Bayern győzelmet csak azért, mert Robben a kedvenc játékosod, illetve ennek fordítottja is igaz. Utálod Messit és ezért mindig a Barcelona vereségét játszod? Felejtsd el, csak és kizárólag objektíven gondolkodj, elvégre a pénzed kockáztatod!

 • Ne játszd meg vakon mások tippjeit! Mások meglátásait és gondolataid hasznosítsd úgy, hogy beépíted a saját véleményedbe, mert pozitív hozadéka is lehet. De csak azért ne fogadj soha egy csapatra, mert XY azt mondta!

 • Soha ne fizess tippekért! Sajnos egyre többen használják ki a nyerni vágyó fogadókat, és pénzt kérnek a tippjeikért cserébe. Ne dőlj be ennek még akkor sem, ha nyerő statisztikákat közölnek magukról. Ez minden esetben átverés! Aki nyereséges a tippjeivel, annak semmi szüksége arra, hogy árusítsa őket!

 • Tippjeidnek legyen indoka! Ha nem tudod néhány mondatban elmondani, hogy miért fogadsz az adott eseményre, akkor ahhoz nem is értesz! Fontos, hogy csak olyan területen kockáztasd a pénzed, amelyben otthonosan mozogsz, és naprakész információkkal rendelkezel. Az információ - mint az élet minden területén - itt is hatalom!

foci-szelveny-011

Aktuális forma

Sok szabályon és törvényen vagyunk túl, de még mindig nem beszéltünk a tippek konkrét kiválasztásának trükkjeiről. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány kiválasztási szempontot. Kezdjük az aktuális formával, ami nagyon árulkodó lehet. Nézzük meg hogyan szerepeltek a csapatok legutóbbi 5 mérkőzésük során, illetve mit játszottak egymás ellen. Ha egy csapat 4-5 meccset zsinórban megnyer, akkor az irodák elkezdenek kisebb szorzókat adni rájuk, ezért ajánlott keresni az olyan együtteseket, amelyek hasonló folyamaton mennek keresztül, és minél előbb elkapni az ilyen szériákat magasabb szorzókon. Minden egyes csapatnak vannak sikeres, illetve kevésbé sikeres periódusai. Ha például rosszul szerepel a Schalke több fordulón keresztül, akkor megnő a rájuk kínált odds. Viszont ha várható a javulás, a rég várt győzelem, akkor ezt nekünk időben kell észrevenni, ideális esetben még az irodák előtt.

Sérült és eltiltott játékosok

Jelentősen változnak a csapatok esélyei, ha egy-egy kulcsjátékosuk sérült, vagy épp eltiltott. Az ilyen jellegű információkat ki kell használnunk és értéket kell belőlük kovácsolnunk! Kiemeltebb bajnokságok esetében egy-két héttel korábban is kijöhetnek a szorzók és mikor az iroda értesül a mérkőzés esélyeit nagyban befolyásoló sérülésekről, akkor módosítja az odds-okat. Az interneten számos helyen - akár a csapatok Facebook-oldalát követve - hozzájuthatunk ilyen információkhoz.

Meccs jelentősége

Barátságos találkozóknak nincs igazi tétje, leginkább egy-egy taktika kipróbálása miatt hasznos, és a végeredményt a kapitányok másodlagosnak tekintik. Ezért barátságos és kevésbé fontos kupák meccseire ne fogadjunk! Az angol nagycsapatok például a Ligakupában előszeretettel játszatják azokat a játékosaikat, akik kevesebb lehetőséghez jutnak a bajnokságban. Ez teljesen felborítja az esélyeket, és könnyen előfordulhat, hogy az ismeretlen ellenfél meglepetést okoz.

Ha mégis kupameccsek mellett döntenénk, a kezdőkkel érdemes tisztában lennünk. Illetve, ha oda-visszavágós rendszerben zajlik a sorozat, akkor az első meccs eredménye is nagyon árulkodó. Egy szezonban nagyon sok meccset játszanak, ezért a megfelelő első körös eredmény tudatában lehetséges, hogy a jelentős játékosokat pihentetik a visszavágókon.

Időjárás és a pálya minősége

Rövid passzos játéknak nem kedvez az eső, viszont a klasszikus angol focinak mondhatni alap követelmény. Felázott pályán a technikás focista nehezebben cselez, a védő esélyei megnőnek a szerelésre. Amikor a pálya felülete nagyban eltér az ideálistól, az előzetes várakozások és predikciók módosulnak. Előnyünk származhat az ilyen információkból, ezért érdemes tudnunk róla, hogy a mérkőzés napján esni fog-e az eső, előfordulhat-e havazás, de még a nagy szél is fontossággal bírhat. Mindezek fényében azt hiszem érthető, hogy az időjárás előrejelzéseket figyelemmel kell kísérni!

Statisztikák

A sportfogadók jelentős része csak a statisztikákra hagyatkozik. Mivel nincs sok idejük mélyreható és teljes körű elemzéseket végezni, ezért néhány szám alapján fogadnak. Némely esetben ez még akár elegendő is lehet, de általánosságban nagyon igaz, hogy a statisztikák nem nyújtanak elég információt és csak ezekre támaszkodva, a hibalehetőség nagy marad. Fordítva is igaz ez az elgondolás! Statisztikák nélkül nem leszünk sikeresek, ezért a több szempont egyikének ennek kell lennie.

Motiváció

Köztudott, hogy ha egy csapat otthon játszik saját szurkolótábora előtt, nagyobb százalékban nyer. Hazai környezetben a játékosokban nagy a motiváció és a nyerési vágy, hiszen bizonyítani szeretnének az őket éltető tömegeknek. Fontos lehet a motiváció akkor is, mikor egy kisebb csapat játszik egy nagyobbal. A felfokozott hangulat és motiváció miatt jobb teljesítményre lesznek képesek a játékosok. Ide sorolhatjuk a csereként pályára lépőket is, akiknek a kevés idő alatt, amit a pályán töltenek, az a céljuk, hogy visszakerüljenek a kezdőbe.

Ha kérdésed van, a fórumban nyugodtan tedd fel!