Nagy változásokra számítottunk 2012-ben az online szerencsejáték piac terén. Úgy tűnt a legalizálás megérkezik és a sok iroda a kapuban tolongva fogja várni a licenszek kiadását és a "legális" magyarországi tevékenykedés megkezdését (azért írom idézőjelben a legális szót, mert szerintünk az EU törvények alapján a mostani működés legális, csak a magyar kormány szerint nem).

Ehelyett betiltották a nyerőgépek üzemeltetését, csak úgy, mert megtehetik és valakinek érdeke volt (esetleg nem kapott elég pénzt). Kidolgoztak egy törvénytervezetet is az online piac legalizálására is, természetesen akkora díjakkal és olyan feltételekkel, hogy azt lehetőleg senkinek ne érje meg befizetni. Na és elindult volna a 2012-es EB idején az állami Szerencsejáték Rt. új online fogadási felülete is, mely minden eddigi irodánál dögösebb lett volna.

Eljött 2013, és pont olyan bizonytalan az egész online fogadó közösség, mint ezelőtt egy évvel. Annyi változott, hogy elindult majdnem egy éves késéssel a Szerencsejáték Rt. online fogadóirodája, a TippmixPro. Mivel ez egy nagyon új iroda, az értékelések között nem szerepel és egyelőre nem is fog jövőre sem.

Valószínűleg ez a bizonytalan helyzet miatt (is) egyetlen új iroda sem lépett be a magyar piacra, sőt inkább egyre többen lépnek ki. A bwin.party teljesen kilépett Magyarországról (és Kelet-Európából is), új magyar játékosokat nem fogad egyik oldaluk sem (Gamebokers és PartyBet sem). A meglévő ügyfelek még játszhatnak, de nem lehet tudni meddig. Ezért a bwin-t és Gamebookers-t kivettük az értékelésekből. Nincs értelme őket díjazni.

Az Expekt megszűntette a magyar felületét, ehelyett inkább a Betclic-re koncentrálnak Magyarországon. Legalább a regisztrációkat nem tiltották le.

E kissé hosszúra sikeredett bevezető után lássuk hogyan alakultak az irodák rangsorolásai a tavalyi év szavazatai alapján. A nyerteseket 612 értékelésből választottuk ki, figyelmen kívül hagyva a korábbi évek értékeléseit. Ez a szám szinte duplája a tavalyi értékelések számának.

Az Év Fogadóirodája díj nyertese 2012-ben: kattints és megtudod. A kategóriánkénti nyerteseket alább mutatjuk be.

Kategóriák


Legjobb ügyfélszolgálat

Legjobb ügyfélszolgálat bet365Szokás szerint ezzel kezdjük a díjkiosztást, mert egyik legfontosabb szerintünk. Az ügyfélszolgálat "kötelessége", hogy segítsen minden felhasználónak bármilyen problémában, legyen az egy rosszul feldolgozott szelvény vagy kifizetési segítség. Ezért fontos, hogy az ügyfélszolgálat gyorsan válaszoljon. Ezt megtehetik live chat formájában, telefonon, e-mailen, de a lényeg a gyorsaság és a pontos válasz (semmi mellébeszéd).

Ezt a kategóriát 2012-ben újra a Bet365nyerte meg 3,82 ponttal, alig egy századdal végezve a Betfair előtt. Mindkét iroda rendelkezik magyar nyelvű  ügyfélszolgálattal és az eredmények szerint mindkét ügyfélszolgálat jól teljesít.

A Bet365 magyar nyelvű élő chatet is biztosít.

Legjobb kínálat

Legjobb kinalat bet365A kínálat eléggé egyénfüggő dolog tud lenni, van aki inkább focira fogad, van aki teniszre, stb. Ennek ellenére, ezzel a kategóriával azt az irodát szeretnénk díjazni, aki általánosan véve a legjobb kínálattal rendelkezik. Természetesen ezt a kategóriát is le lehetne bontani legjobb futball, legjobb tenisz, legjobb más kínálatra, de nem érdemes. Aki ilyen szinten foglalkozik a fogadással az amúgy is sok irodánál játszik egyszerre.

A kategória nyertese 2012-ben is a Bet365. Már negyedik éve ők nyerik ezt a kategóriát és ez nem meglepő ismerve a gazdag kínálatukat. Bár a mostani pontszám két tizeddel alacsonyabb a 2011-esnél, szinte fél ponttal magasabb a mások helyen levő Unibet pontszámánál. (A bwin lenne második helyen, de figyelmen kívül hagyjuk a kivonulás miatt.).

Érdekes módon a betfair most csak harmadik helyre került, a tavalyinál jóval alacsonyabb pontszámmal. Ezt nem tudjuk pontosan megmagyarázni, talán egyik oka az lehet, hogy a kezdők nehezebben szoknak hozzá a betfairhez.

Legjobb odds-ok

Legjobb odds-ok betfairAz odds-ok nagysága sok fogadó számára fontos, elvégre ez az internetes fogadás egyik nagy előnye, a hagyományos offline irodákkal szemben: szinte mindig nagyobbak az online odds-ok. Ebben a kategóriában az online irodák versenyeznek egymással. Sokszor az odds-ok megegyeznek, vagy nagyon közel állnak egymáshoz, de állandóan változnak. Ez betudható annak is, hogy a fogadóirodák követik egymás ajánlatát és a híreket is.

Az eddigi Sportfogadas.org Gálákban a betfairt mindig kihagytuk ebből a kategóriából, mivel betting-exchangeként működnek. Mivel ebben az évben nem osszuk ki a legjobb betting-exchange díjat, nem hagyhattuk ki a betfairt ebből a kategóriából.

A nyertes egyértelműen a betfair 4,43-as pontszámmal. Náluk bárki kínálhat odds-ot bármilyen kimenetelre és a tradelés sokaknak jelent fontos bevételt.

A második helyen a tavalyi nyertes, a Pinnacle Sports van 4,08-as pontszámmal.

Legjobb ki- és befizető rendszer

Legjobb ki és befizetés UnibetSokak számára nagyon fontos a kifizetés gyorsasága, és ha összevetjük megint az online és offline irodákat, akkor itt már általában az offline irodák vannak előnyben (ha nem túl nagy a nyeremény), mivel ott szinte azonnal elérhető a nyeremény (vagy 1 nap múlva). Ezzel szemben az online irodáknál a kifizetés egy lassabb folyamat lehet, és nagyban függ a kifizetés módjától. Az online pénztárcákra való kifizetés (Skrill, Neteller) mindig gyorsabb, sőt ez már simán versenyezhet az offline irodák kifizetési sebességével, ha figyelembe vesszük, hogy a Skrill és Neteller számlákhoz igényelhető már egy valódi bankkártya is.

A többi kifizetési mód általában mind több időt vesz igénybe, ez esetenként 1-7 munkanap is lehet. Egyik népszerű kifizetési mód a Visa és Visa Electron kártyák használata. Ezekre a kártyákra a MasterCard-val ellentétben lehet kifizetést is kérni és általában 1-3 nap alatt meg is érkezik. A másik lehetőség a banki átutalás, és itt az olyan irodák nyernek, akik komoly tranzakciókezelő cégekkel dolgoznak. Ezeknek van helyi bankszámlájuk, így a költségek is minimálisak és az átutalási idő is csökken.

A befizetésnél a helyzet viszonylag egyszerű lehetne, de itt is fontos a tranzakciókezelő. Ha a befizetett pénz késve jelenik meg a fogadószámlán, az gondot jelenhet. Volt erre példa az elmúlt egy évben, és erre minden irodának figyelni kell és megtenni a megfelelő intézkedéseket minél gyorsabban. Átutalással való fizetésnél elfogadható a pár napos késedelem, de más módszerek esetében nem. Ezért van olyan iroda, amelyik gyorsabban kezeli az ilyesmit és van amelyiknél lassabban megy.

A kategória nyertese 2012-ben az Unibet 4,33-as összevont pontszámmal. Az Unibet jó tranzakciókezelő cégekkel dolgozik, gyorsak és van helyi bankszámlájuk is. Így mind a kifizetés, mind a befizetés gyorsan elér a játékosok számlájára. A második helyet a Bet365 szerezte meg, 4,17 ponttal. 

Legjobb élő fogadás

Legjobb élő fogadás bet365Az élő fogadás jelenleg az egyik legjobban fejlődő része az online fogadásnak a mobil fogadások mellett. Olyan szintre fejlődött, hogy ma már szinte mindenki elvárja, hogy egy iroda ilyesmit is kínáljon. Ennek fontosságát sok cég idejében felismerte és állandóan fejleszti. 

Szorosan ehhez kapcsolódik az élő közvetítés is, amely egyre több iroda kínálatában jelen van.

A kategória nyertese idén is a Bet365 4,33 ponttal. Ez a harmadik és, hogy ők nyerik ezt a díjat és a jelenlegi fejlődésüket látva jövőre is első helyen lesznek az élő fogadások terén. A második hely idén a betfairnek megy 3,57 ponttal. A bwin nem kap díjat itt sem a kivonulás miatt.

Legjobb felület

Legjobb felület UnibetEz a kategória szubjektívnek tekinthető, mivel nem mindenkinek ugyanaz a fontos egy felületben. Figyelembe véve, hogy a legnagyobb pontszámot elérő irodák mind rendelkeznek magyar felülettel, kijelenthetjük, hogy a magyar fogadók nagy részének ez igenis fontos.

A nyelv nem az egyedüli dolog, ami miatt egy felület jó lesz. Hiába érthető a leírt szöveg, ha a szükséges fogadást vagy más lehetőségeket nehéz megtalálni és csak több klikk után lehet eljutni valahova, mikor ugyanazt sokkal egyszerűbben is lehetne. Természetesen mindent meg lehet szokni, de vannak egyes dolgok, amelyek kimondottan idegesítőek tudnak lenni. Ebben az esetben ha valaki például több irodánál játszik simán előnyben részesitheti a könnyebben, egyszerűbben kezelhető irodát.

A kategória nyertese idén az Unibet 3,90 ponttal, a tavalyi év második helyezettje. Az utóbbi időben többször változtattak a felületen, erre voltak panaszok is, de úgy néz ki a többségnek tetszenek az újítások. Pontszámuk kissé magasabb a tavalyinál.

A második helyen a Bet365 végzett 3,82 ponttal.