Kedves olvasóink!
Ez egy régi cikk, mely a Sportfogadas.org archívumában szerepel. Megtörténhet, hogy az itt közölt információk már nem aktuálisak, így ennek tudatában kezeljétek.
Amennyiben aktuális cikkek érdekelnek, akkor kattintsatok IDE.

(írta: jaaas)

A pókerben alapvetően két vektor mentén lehet osztályozni a játékosokat.

Loose - tight (laza - feszes)

Ez tulajdonképpen az indulási stratégiát jelenti. Minél több lappal indul valaki, annál lazább, minél kevesebbel, annál feszesebben játszik. Függetlenül attól, hogy mennyire laza az asztal, igyekezz mindig úgy játszani, hogy feszesebb legyél mint az asztalnál ülők átlaga. Ez már önmagában ad egy hatalmas előnyt, hiszen átlagát tekintve minden lapod amivel indulsz jobb lesz, mint a többieké. Ha tényleg nem jön semmi komolyabb kártya sokáig, akkor lehet lazítani, de erről majd a blöff résznél!

Passive - Agressive (Passzív - Agresszív)

Ez az emelési stratégiát jelenti. Minél kevesebbszer nyit vagy emel valaki, annál passzívabb, minél többször, annál agresszívebb.

E két tulajdonság alapján négy kategóriába lehet sorolni a játékosokat.

Laza passzív

A leggyengébb játékosok. Ez a legrosszabb játékstílus. Érdekes módon a Hold'em póker felépítése olyan, hogy eleinte mindenki ösztönösen ezt a játékstílust veszi fel. Az ilyen játékos szinte az összes szennylapra elindul azon az alapon, h az asztalra ledobott kártya akármilyen lehet, s így nagyon nehezen válik meg a lapjaitól (Hátha még bejön valami a rivernél) és ezért szinte mindent megad. Ugyanakkor hívni vagy emelni nem mernek. Egyszerûen nem mernek kockáztatni, félnek, hogy valakinél jobb lap van, de azért eldobni se akarják a lapjukat.

Feszes passzív (az óvatos)

ő már megtanulta az indulási stratégiát, csak jó lapokkal indul, de még mindig nem mer kockáztatni. Ennek a játékstílusnak a legnagyobb hátránya ott van, hogy a húzó lapokkal (azaz amikor a flösshöz v sorhoz van 4 lapod, és már csak egyre vársz) ki lehet játszani. Mivel szinte soha nem hív vagy emel, a húzó lapokkal ingyen meg lehet nézni ellene a turn-t és a river-t, és top párja vagy set-je elvérzik a rivernél bejött sorokon és flush-ökon. Nem mondhtaó erre a stílusra h vesztő, de ha így játszol, akkor az asztalnál ülő 1-2 jobb játékos hamar kiismer, és állandóan rád fog emelni, és nagyon sokszor a nyerő lapot fogod eldobni.

Laza agresszív

Gyengébb lapokra is elindul, és emel ha bármi lapja van. Néha akkor is ha nincs. Minősített esete az aki, mindenre emel preflop. (ő a maniac, azaz a mániákus.) Sajnos ilyennel ritkán találkozik az ember, mert nagyon hamar elfogy a pénzük. Néha egyébként meglepően jól mûködik ez a stratégia, ha az ellenfelek óvatosak elég sokszor tud nyerni. Szerencsére egyszerûen felismerhető, és jól kijátszható. (Az egyetlen probléma, hogy sok pénz kell hozzá. Ugyanis a nyerő stratégai az ellene, hogy közepesen jó lapokkal is fel kell venni a kesztyût ellene és durván reraise-elni. De sajnos néha ő fog nyerni.) A közepesen laza, agresszív játékosokkal viszont már nem árt vigyázni! Sokszor igenis van logika abban amit csinálnak. Hatalmas gyakorlattal ez a játékstílus is nyerő lehet: Egyrészt ő fog irányítani az asztalnál, másrészt soha nem fogod tudni, hogy mi is lehet nála. Nagyon sok profi pókerjátékos ezt a stílust követi. De mint írtam, ehhez a stílushoz nagyon nagy gyakorlat kell, egyelőre inkább ne próbálkozz vele! (Arról nem is beszélve, hogy ennek a játékstílusnak az egyik fő eleme a blöff, és ez sajnos low-limit asztalokon nem igazán mûködik.)

Feszes agresszív (ez a cél!)

Feszes indulás, és úthenger stratégia ha van valami. Mivel csak jó lapokkal indul, várhatóan neki lesz a legjobb vagy az egyik legjobb lapja a flopnál. Ha van valamije nyit. Néha még akkor is, ha nincs, hiszen általában neki van a legjobb esélye arra, hogy feljavuljon a lapja. Ha más nyit, akkor emel. A lényeg, hogy ha valaki végig akar menni vele, akkor az sokba kerüljön, ne legyen esélye a határeset vagy húzó-lapoknak ellene. Nehéz rögtön így játszani, nem kevés önbizalom kell hozzá, hogy merj agresszív lenni. De hosszútávon egyértelmûen ez a nyerő.

Amikor játszol nem csak arra kell törekedni, hogy minél jobban játsszál, hanem arra is, hogy felismerd az ellenfelek játékstílusát. Pár kör alatt észre lehet venni, hogy ki játszik tight stílusban, a feladatod ilyenkor egyszerûen az, hogy ha ezek a játékosok is bejönnek egy partiba, akkor óvatosabbnak kell lenni. Az olyan játékosok ellen pedig, akik 3-ból 2, vagy több partiban indulnak, menni kell, mint az úthenger, ha van valamid, mert ők agresszív játékosok.

Nagyon fontos még, h ha emeltél preflop, és flopra nem jön semmi olyan ami neked jó lenne, akkor is emelni kell megint. Ha kezdeményeztél, akkor azt folytatni kell. Hiszen az ellenfeleid nem látják a kártyáidat, és nem tudják h mit vártál. Ha viszont nem emelsz, akkor az gyengeségről árulkodik.

Ezen a szinten felesleges blöffölni, tehát ha lejön flopon a pókered, és preflop emeltél, most viszont taktikázol, és nem emelsz, akkor valószínûleg senki sem fog emelni (mert hiszen a flopon lévő 3 kártyából, 2höz senkinek sincs lapja, mert azok a Te kezedben vannak), és csomó pénztől esel el. Szóval nyugodtan emelj ilyenkor is! Low limiten annyira sok a rossz játékos, h úgyis lesz aki veled megy, és taktikával nem foglalkozik!!