Ez a kérdés sokszor felmerült már a fórumban, és elég sok helyen született rá válasz. Itt megpróbálom összefoglalni a főbb kérdéseket, problémákat a banki átutalásos kifizetésekkel kapcsolatban.

Mivel ez a kifizetési mód jóformán minden irodánál és pókeres weboldalnál elérhető, ezért elég sokan ezt választják kifizetésre. Ez lenne a módszer előnye. Hátrányai közé sorolhatjuk a lassúságot (nem minden esetben), és a felmerülő kezelés költségeket (ez sem mindig).

Mikor ajánlott használni a banki átutalást?

Általában olyankor, amikor nincs más mód a kifizetés igénylésére. Nem ez a leglassabb kifizetési mód, de könnyen azzá válhat. Nem minden fogadóiroda rendelkezik belföldi bankszámlával, ezért a legtöbbször ebből nemzetközi átutalás lesz. Ennek költségei nem feltétlenül óriásiak, de kisebb összegeknél elég zavaróak tudnak lenni. Ilyenkor könnyen feltűnik, hogy pár ezer forint hiányzik a lekért összegből, és rögtön az irodáknál keresik a pénzt a legtöbben. Pedig nem ők vonnak le ekkora költséget, hanem a bankok.

Példának itt vannak az OTP Bank átutalási költségei nemzetközi átutaláskor euróban: 0,35 %, de minimum 235 Ft, maximum 10.630 Ft, valamint más devizában minimum 2770 Ft, maximum 43.530 Ft. Mindez egyetlen átutalásra.

Ide még hozzájöhetnek egyéb átutalási költségek is, amik az adatok hiányából eredhetnek (pl. hiányzik a BIC/SWIFT kód). Ilyenkor kézzel vizsgálják felül az adatokat, pluszban felszámolva ennek a díját, esetleg vissza is utasíthatják az átutalást. Ezért fontos, hogy ezeket az adatokat pontosan tudjuk, s adjuk is meg minden esetben.

Milyen adatok szükségesek banki átutaláshoz?

Először is szükség van a számlatulajdonos nevére (ez a te neved), a bankod nevére és címére (ahol a folyószámlád nyitva van), IBAN kódra/számlaszámra (ez a te számlád nemzetközi száma), a bank BIC/SWIFT kódjára (ezt is a bankban kell megkérdezni), vagy nézz körül a bankod honlapján. Itt találsz egy listát a magyarországi bankok honlapjaival.

Ha mindezek megvannak, mehet a kifizetés igénylése. Az irodák ezeket fogják kérni, viszont ahány iroda van, annyi féle megnevezés fordul elő.

  • Bank neve/Jogosult bank - a bank neve, ahol a bankszámlád van
  • Bank pénznem - általában HUF, de lehet EUR is akinek euróban nyitott bankszámlája van
  • Számla név/Számlatulajdonos - a te neved
  • BIC/SWIFT kód/SWIFT ID - a bankod SWIFT kódja (megtalálod a bank weboldalán is)
  • IBAN/nemzetközi számlaazonosító - a számlád IBAN száma, megkérdezheted a bankban vagy számlanyitási papírokon is megnézheted
  • Amount - igényelt összeg, ezt az irodánál levő számlád pénznemében kell megadni

Általában ennyi adat elég a kifizetéshez. A fórumban leírtak szerint előfordult olyan is, hogy csupán a nevet és az IBAN-t adták meg (meg persze az összeget), és simán ment az átutalás. Belföldinél ennyi elég szokott lenni, de külföldi átutalásnál emellé a bank nevét és a SWIFT kódot ajánlott megadni. Elvileg így gyorsabban fog menni.

Mennyi idő alatt érkezik meg az összeg?

Ez az egyik leggyakrabban előforduló kérdés. Pontos válasz rá nincs, mivel sok mindentől függ: mennyi idő alatt indítják az utalást, kellenek-e köztes bankok a lebonyolításhoz, milyen bankban van számlád stb.

Általában 3-10 munkanappal lehet számolni (hétvége, ünnepek kizárva, péntek csak félnap szokott lenni). Ha ennyi idő alatt nem jön be, lehet írni az irodának és a bankban is rá lehet kérdezni, hogy van-e függőben bejövő utalás.

A fogadóirodánál euróban van az igényelt összeg, de nekem forint alapú számlám van, mi lesz ilyenkor?

Az összeget átszámolják forintra, általában középárfolyamon. Felszámolhatnak erre is kezelési költséget.

Mi a currency code?

Egy háromjegyű azonositó, ami a pénznemeket egyedien azonosítja. Forint esetén HUF, euró esetén EUR, amerikai dollár esetén USD. További valuták kódjai: angol font - GBP, román lej - RON. Teljes lista a Wikipedian.