Ez a kérdés sokszor felmerült már a fórumban, és elég sok helyen született rá válasz. Itt megpróbálom összefoglalni a főbb kérdéseket, problémákat a banki átutalásos kifizetésekkel kapcsolatban.

Mivel ez a kifizetési mód jóformán minden irodánál és pókeres weboldalnál elérhető, ezért elég sokan ezt választják kifizetésre. Ez lenne a módszer előnye. Hátrányai közé sorolhatjuk a lassúságot (nem minden esetben), és a felmerülő kezelés költségeket (ez sem mindig).

Mikor ajánlott használni?

Általában olyankor, amikor nincs más mód a kifizetés igénylésére. Nem ez a leglassabb kifizetési mód, de könnyen azzá válhat. Nem minden fogadóiroda rendelkezik belföldi bankszámlával, ezért a legtöbbször ebből nemzetközi átutalás lesz. Ennek költségei nem feltétlenül óriásiak, de kisebb összegeknél elég zavaróak tudnak lenni. Ilyenkor könnyen feltűnik, hogy pár ezer forint hiányzik a lekért összegből, és rögtön az irodáknál keresik a pénzt a legtöbben. Pedig nem ők vonnak le ekkora költséget, hanem a bankok.

Példának itt vannak az OTP Bank átutalási költségei nemzetközi átutaláskor: 0,20 %, de minimum 2.500 Ft, maximum 12.000 Ft. Mindez egyetlen átutalásra.

Ide még hozzájöhetnek egyéb átutalási költségek is, amik az adatok hiányából eredhetnek (pl. hiányzik a BIC/SWIFT kód). Ilyenkor kézzel vizsgálják felül az adatokat, pluszban felszámolva ennek a díját, esetleg vissza is utasíthatják az átutalást. Ezért fontos, hogy ezeket az adatokat pontosan tudjuk, s adjuk is meg minden esetben.

Milyen adatok szükségesek?

Először is szükség van a számlatulajdonos nevére (ez a te neved), a bankod nevére és címére (ahol a folyószámlád nyitva van), IBAN kódra/számlaszámra (ez a te számlád nemzetközi száma), a bank BIC/SWIFT kódjára (ezt is a bankban kell megkérdezni), vagy nézz körül a bankod honlapján. Itt találsz egy listát a magyarországi bankok honlapjaival.

Ha mindezek megvannak, mehet a kifizetés igénylése. Az irodák ezeket fogják kérni, viszont ahány iroda van, annyi féle megnevezés fordul elő.

  • Bank neve / Jogosult bank - a bank neve, ahol a bankszámlád van
  • Bank pénznem - általában HUF, de lehet EUR is akinek euróban nyitott bankszámlája van
  • Számla név / Számlatulajdonos - a te neved
  • BIC / SWIFT kód / SWIFT ID - a bankod SWIFT kódja (megtalálod a bank weboldalán is)
  • IBAN / nemzetközi számlaazonosító - a számlád IBAN száma, megkérdezheted a bankban vagy számlanyitási papírokon is megnézheted
  • Amount - igényelt összeg, ezt az irodánál levő számlád pénznemében kell megadni

Általában ennyi adat elég a kifizetéshez. A fórumban leirtak szerint előfordult olyan is, hogy csupán a nevet és az IBAN-t adták meg (meg persze az összeget), és simán ment az átutalás. Belföldinél ennyi elég szokott lenni, de külföldi átutalásnál emellé a bank nevét és a SWIFT kódot ajánlott megadni. Elvileg igy gyorsabban fog menni.

Mennyi idő alatt érkezik meg az összeg?

Ez az egyik leggyakrabban előforduló kérdés. Pontos válasz rá nincs, mivel sok mindentől függ: mennyi idő alatt indítják az utalást, kellenek-e köztes bankok a lebonyolításhoz, milyen bankban van számlád stb.

Általában 3-10 munkanappal lehet számolni (hétvége, ünnepek kizárva, péntek csak félnap szokott lenni). Ha ennyi idő alatt nem jön be, lehet írni az irodának és a bankban is rá lehet kérdezni, hogy van-e függőben bejövő utalás.

A fogadóirodánál euróban van az igényelt összeg, de nekem forint alapú számlám van, mi lesz ilyenkor?

Az összeget átszámolják forintra, általában középárfolyamon. Felszámolhatnak erre is kezelési költséget.

Mi a currency code?

Egy háromjegyű azonositó, ami a pénznemeket egyedien azonosítja. Forint esetén HUF, euró esetén EUR, amerikai dollár esetén USD. További valuták kódjai: angol font - GBP, román lej - RON. Teljes lista a Wikipedian.