Itt az ideje elgondolkodnunk, hogy valójában a póker világában kinek hol és mennyit éri meg kockáztatni, valamint melyek azok a lehetőségek és asztalok amelyeket érdemes kipróbálni.

Finanszírozási forma alapján megkülönböztetett asztalok online póker esetén

1. play - money: játékpénzes. Ezt leginkább a kezdőknek tudom ajánlani, voltaképp ha már játszott valaki pénzes asztalon, akkor már nem tudja ezt élvezni. Egyébként semmi plusz sincs benne. Ha vesztesz újra feltöltheted a számládat és ha nyersz, akkor meg gazdagodsz, de JÁTÉKPÉNZZEL.

2. freeroll: ez már inkább ajánlható. Semmit nem kell befizetned, de nyerhetsz valódi pénzt (általában kis pénzekről van szó, de vannak jobb összdíjazású freerollok is). Ha gyakorolni akartok, akkor inkább ezeket ajánlom. Készüljetek fel, h eleinte nem fogtok bekerülni a fizetős helyekre, legalábbis nekem nem sikerült még soha. Általában 1000-2000 játékos ül ilyenkor asztalhoz, és az első kettőt fizetik ki (bár ez változó lehet, én csak arról a póker site-ról tudok beszélni, amelyiken én is játszok, játszottam). 

3. a pénzes asztalok: ennek is valójában két fajtája van, az egyik a ring games, a másik meg a tournament. A tournament abból áll, h befizetsz egy x összeget a póker szolgáltatónak, ezért chip-peket kapsz, és ha az asztalnál fizetős helyeken végzel, akkor kapsz érte pénzt, egyébként semmit (egyébként ilyeneket lehet látni a különböző sportadókon). A ring games-en pedig a saját kis pénzeddel mész játszani.

Az első kettővel most nem fogok foglalkozni, lehet játszani, de mindig informálódjatok, hogy hol milyen freerollok vannak, és hol milyen feltétellel lehet feltölteni a játékpénzes számlátokat.

Unibet
20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás Útmutató Fogadás Útmutató
20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás
PokerStars
100%-os kezdőbónusz akár 600 dollár értékben Útmutató Fogadás Útmutató
100%-os kezdőbónusz akár 600 dollár értékben

Freerollos versenyeken nem mentem sokat, pont ezért nem vagyok jártas abban, hogy hol milyen gyakran indítanak ilyeneket, de én a 24hpokeren játszottam, ahol óránként indítanak freeroll versenyeket.

Egyébként is, ha elkezdesz játszani, akkor először ne partypoker-hez (vagy ehhez hasonló póker specialista honlapra, pl. 888, everestpoker, 24hpoker) rohanj a pénzeddel, csak azért mert micsoda bónuszt adnak, mert azt a pénzt elég hamar elhappolják tőled a profi játékosok, hanem olyan site-ot válassz, ahol inkább sportfogadással foglalkoznak az emberek, mert ott sokan csak azért játszanak, hogy a félidőben ne unatkozzanak. Tőlük lehet nyerni!

Szóval kezdjünk el foglalkozni a pénzes asztalokkal:

  1. ring games
  2. tournament

Az általam leírt stratégiák mindkét asztalhoz használhatóak, de inkább ring games-re. A tournament-eken egyre jobban emelik a BB és SB mértékét, így ott (legalábbis szerintem) az a helyes stratégia, ha az elején szinte minden játszható lapra elindulsz, és ahogy növekedik a tét, úgy válsz egyre inkább tight játékossá, de a saját BB-det és SB-det megpróbálod visszanyerni, míg ring games-en ha türelmes vagy, és betartod egy táblázat szabályait /starting hands/, akkor hosszútávon szinte biztosra vehető, hogy nyereséges leszel.

A tournamenteket az agresszívabb játékosoknak ajánlom, és úgy, hogy van már mögötted ring games-es tapaszatalat, de sokan úgy gondolják, hogy ez épp fordítva van, azaz először ring, és utána tournament ezt döntsétek el Ti.

Most ring games-es asztalokkal fogok foglalkozni, de mint mondtam ez ugyanannyira használható tournamenteken is!

Az első legfontosabb lépés az asztalválasztás

Először is, tisztázzuk magunkban h mennyi pénzt tudunk pókerre fordítani. Ezt az összeget úgy válasszuk ki, hogy ha esetleg elveszítjük, akkor se haljunk bele.

Ha túl nagy összeget választasz, akkor görcsösen fogsz játszani, attól való félelmedben, hogy elveszíted, és így biztos, hogy veszíteni fogsz. CSAK LAZÁN, EZ JÁTÉK!!!

Ha viszont túl kicsi a tét, akkor bejön az "ezen az egyen már nem múlik - megadom" effektus. Azaz sok olyan helyzetben is továbbmész majd, amikor a stratégia szerint már be kellene dobni. És előbb-utóbb majd kiderül: igenis sok múlt azon az egyen. Illetve azon a sokszor egyen.

Szóval, ha megvan az összeg, oszd el kettővel. Ugyanis az elsőre befizetett összeget nagy eséllyel az utolsó centig el fogod veszíteni. Hiába az összes tanács és stratégia, a tanulópénzt meg kell fizetni.

Egyszerűen kell egy kis idő, amíg az ember "ráérez" a dologra, amíg feltétel nélkül elhiszi, hogy az elolvasott tanácsokat tényleg be kell tartani, hogy egy adott szituációban igenis emelni kell, stb... Szóval, ha megvan a játékra szánt összeg, illetve a fele, akkor oszd el 100-al, így megkapod a maximum játékalapot, amin játszhatsz. Tehát ha pl. $100-t szánsz a játékra, akkor annak a fele $50, annak a 100-ad része $0,5. Azaz olyan site-ot kell keresned kezdésnek, ahol lehet $1-os alapnál kisebb téten is játszani.

Mi is ez a 100-as osztás? Egyszerűen arról van szó, hogy bármennyire jól játszol, bármikor becsúszhat egy olyan rossz széria, hogy 60-80 egységet is elveszítesz és jó, ha ekkor még marad egy kis pénzed, amiből talpra tudsz állni (ezt egy speciális könyvből vettem, de máshol inkább azt látom, hogy ennek 30-nak kell lennie, azaz 30-al kellene elosztani a kezdetleges pénzösszeget, de inkább én is a 100-at ajánlom, kisebb annak az esélye, hogy elbukód rögtön az első héten az összes pénzedet).

Ha elbukod a pénzedet, akkor pihenj egy kicsit, olvass kicsit a neten a póker után, esélyekről, stratégiákról, stb. (ajánlom pl. a pokerstrategy.com -ot is), majd kezdj el nyomulni freeroll versenyeken, és ha az már viszonylag jól megy (tehát túlélsz 3-4 asztalt), akkor befizethetsz nyugodtan újra.

Ha a második fele is bukik a pénznek... akkor vagy nagyon peches vagy, vagy lehet, hogy nem neked való az online póker. Itt nehéz jó tanácsot adni, de valószínűleg az a legjobb, ha inkább nem költesz rá több pénzt. (A freeroll bajnokságokkal esetleg tehetsz még egy próbát, abból túl nagy kár nem lehet, legfeljebb nem alszod ki magad rendesen éjszakánként.)