Három különböző /finanszírozási formájú/ asztalt különböztetünk meg:

1. play - money: játékpénzes. Ezt leginkább a kezdőknek tudom ajánlani, voltaképp ha már játszott vki pénzes asztalon, akkor már nem tudja ezt élvezni. Egyébként semmi plusz sincs benne. Ha vesztesz újra feltöltheted a számládat, és ha nyersz, akkor meg gazdagodsz, de JÁTÉKPÉNZZEL.

2. freeroll: ez már inkább ajánlható. Semmit nem kell befizetned, de nyerhetsz valódi pénzt (ált.ban kis pénzekról van szó, de vannak jobb összdíjazású freerollok is). Ha gyakorolni akartok, akkor inkább ezeket ajánlom. Készüljetek fel, h eleinte nem fogtok bekerülni a fizetős helyekre, legalábbis nekem nem sikerült még soha. Ált.ban 1000-2000 játékos ül ilyenkor asztalhoz, és az első kettőt fizetik ki (bár ez változó lehet, én csak arról a póker siteról tudok beszélni, amelyiken én is játszok, játszottam). 

3. a pénzes asztalok: ennek is valójában két fajtája van, az egyik a ring games, a másik meg a tournament. A tournament abból áll, h befizetsz egy x összeget a póker szolgáltatónak, ezért chip-peket kapsz, és ha az asztalnál fizetős helyeken végzel, akkor kapsz érte pénzt, egyébként semmit (egyébként ilyeneket lehet látni a különböző sportadókon). A ring games-en pedig a saját kis pénzeddel mész játszani.

Az első kettővel most nem fogok foglalkozni, lehet játszani, de mindig informálódjatok, h hol milyen freerollok vannak, és hol milyen feltétellel lehet feltölteni a játékpénzes számlátokat.

Freerollos versenyeken nem mentem sokat, pont ezért nem vagyok jártas abban, h hol milyen gyakran indítnak ilyeneket, de én a 24hpokeren játszottam, ahol óránként indítanak freeroll versenyeket.

Egyébként is, ha elkezdesz játszani, akkor először ne partypoker-hez (vagy ehhez hasonló póker specialista honlapra, pl. 888, everestpoker, 24hpoker&) rohanj a pénzeddel, csak azért mert micsoda bónuszt adnak, mert azt a pénzt elég hamar elhappolják Tőled a profi játékosok, hanem olyan site-ot válassz, ahol inkább sportfogadással foglalkoznak az emberek, mert ott sokan csak azért játszanak, h a félidőben ne unatkozzanak. Tőlük lehet nyerni!

Szóval kezdjünk el foglalkozni a játékpénzes asztalokkal:

  1. ring games

  2. tournament

Az általam leírt stratégiák mindkét asztalhoz használhatóak, de inkább ring games-re. A tournament-eken egyre jobban emelik a BB és SB mértékét, így ott (legalábbis szerintem) az a helyes stratégia, ha az elején szinte minden játszható lapra elindulsz, és ahogy növekedik a tét, úgy válsz egyre inkább tight játékossá, de a saját BB-det és SB-det megpróbálod visszanyerni, míg ring games-en ha türelmes vagy, és betartod egy táblázat szabályait /starting hands/, akkor hosszútávon szinte biztosra vehető h nyereséges leszel.

A tournamenteket az agresszívabb játékosoknak ajánlom, és úgy, h van már mögötted ring games-es tapaszatalat, de sokan úgy gondolják, h ez épp fordítva van, azaz először ring, és utána tournament& ezt döntsétek el Ti.

Most ring games-es asztalokkal fogok foglalkozni, de mint mondtam ez ugyanannyira használható tournamenteken is!

Az első legfontosabb lépés az asztalválasztás

Először is, tisztázzuk magunkban h mennyi pénzt tudunk pókerre fordítni. Ezt az összeget úgy válasszuk ki, h ha esetleg elveszítjük, akkor se haljunk bele. Ha túl nagy összeget választasz, akkor görcsösen fogsz játszani, attól való félelmedben, h elveszíted, és így biztos h veszíteni fogsz. CSAK LAZÁN, EZ JÁTÉK!!! Ha viszont túl kicsi a tét, akkor bejön az "ezen az egyen már nem múlik - megadom" effektus. Azaz sok olyan helyzetben is továbbmész majd, amikor a stratégia szerint már be kellene dobni. És előbb-utóbb majd kiderül: igenis sok múlt azon az egyen. Illetve azon a sokszor egyen.

Szóval, ha megvan az összeg, oszd el kettővel. Ugyanis az elsőre befizetett összeget nagy eséllyel az utolsó centig el fogod veszíteni. Hiába az összes tanács és stratégia, a tanulópénzt meg kell fizetni. Egyszerűen kell egy kis idő, amíg az ember "ráérez" a dologra, amíg feltétel nélkül elhiszi, hogy az elolvasott tanácsokat tényleg be kell tartani, hogy egy adott szituációban igenis emelni kell, stb... Szóval, ha megvan a játékra szánt összeg, illetve a fele, akkor oszd el 100-al, így megkapod a maximum játékalapot, amin játszhatsz. Tehát ha pl. $100-t szánsz a játékra, akkor annak a fele $50, annak a 100-ad része $0,5. Azaz olyan site-ot kell keresned kezdésnek, ahol lehet $1-os alapnál kisebb téten is játszani.

Mi is ez a 100-as osztás? Egyszerűen arról van szó, hogy bármennyire jól játszol, bármikor becsúszhat egy olyan rossz széria, hogy 60-80 egységet is elveszítesz és jó, ha ekkor még marad egy kis pénzed, amiből talpra tudsz állni. (ezt egy speciális könyből vettem, de máshol inkább azt látom, h ennek 30nak kell lennie, azaz 30al kelleni elosztani a kezdetleges pénzösszeget, de inkább én is a 100at ajánlom, kisebb annak az esélye h elbukod rögtön az első héten az összes pénzedet).

Ha elbukod a pénzedet, akkor pihenj egy kicsit, olvass kicsit a neten a póker után, esélyekről, stratégiákról, stb& (ajánlom pl. a pokerstrategy.com ot is), majd kezdj el nyomulni freeroll versenyeken, és ha az már viszonylag jól megy (tehát túlélsz 3-4 asztalt), akkor befizethetsz nyugodtan újra.

Ha a második fele is bukik a pénznek... akkor vagy nagyon peches vagy, vagy lehet, hogy nem neked való az online póker. Itt nehéz jó tanácsot adni, de valószínűleg az a legjobb, ha inkább nem költesz rá több pénzt. (A freeroll bajnokságokkal esetleg tehetsz még egy próbát, abból túl nagy kár nem lehet, legfeljebb nem alszod ki magad rendesen éjszakánként.)