A pre-flop a Texas Holdem játékban használt kifejezés, amely a leosztás azon eseményeit takarja amely a flop lapjai kiterítése előtt történnek. Nézzük mit jelent ez a gyakorlatban és hogyan igazodhatunk a különböző forgatókönyvekhez.

Pre-flop lehetséges kombinációi: (min.10%ra érdemes elindulni)

Egy pár a kézben

22 -  55 : nyerési esély: 12%. Ha flopon nem jön megfelelő lap, és valaki emel vagy hív, akkor el kell dobni. Csak check-re lehet ezzel még várni. Ha flopon van megfelelő lap, akkor lehet továbbjátszani (megfelelő lapok: vagy olyan lapot kapunk, amelyet mi is tartunk, vagy csak kislapokat osztanak le flopra, és van esélyünk sorra. El kell dobni 3 azonos színű lapnál, és akkor ha flopra figurás lapokat osztanak le.)

66 - 88 : esély: 15%. Az előző megállapítás erre is igaz, annyi különbséggel, hogy kis hívást meg lehet adni.

99 - TT: 16%. Ez már határeset. Saját döntésre vagy kárhoztatva a flop után.

JJ: 20%. Ezt a kártyát a megfelelő pozícióból erősen kell védeni. Nem szabad hogy sokan nézzenek flopot, szóval emelni kell vele. Bővebben a táblázatban/starting hands.

QQ: 23%. Védeni kell ezt is keményen.

KK: 27%. Védeni!!

AA: 31%. Ezzel már lehet taktikázni. Beengedsz pár embert preflop alatt, majd flop-on emelsz. Kevés olyan lehetőség van, amelyek során a flop után rosszul jöhetsz ki, de pl. ha 3 azonos színt tesz le az osztó (és nem ilyen színben van Aod), akkor 3 lehetőséged van: v nem hiszel abban, h nyerhetsz az AA-szal, ekkor fold. Vagy elhiszed hogy még mindig Te vagy a legerősebb, és akkor raise/call, vagy csak egyszerűen kivársz turn-re, és megnézed h menni esélyed van full-housera. Flop után, ha nincs két azonos kártya lent, akkor is van még 2% esélyed full house-ra, míg ha egy azonos van, akkor 12%. Ez utóbbi esetben szinte biztos hogy még mindig Te vezetsz, szóval emelj!

Azonos szín (suited connector)

Itt mindegyik esetben 10% felett vagytok. Tehát érdemes legalább flop-ot nézni, utána pedig esetleg dobni. Természetesen a legjobb suited connectorok azok, ha magas lapod is. Tehát A,K,Q,J, hiszen ezekre érkezhet magas lap is flopra. Plusz tanácsos az, ha van soresélyed is, és így mész be flopra. A soresélyes preflopok nyerési esélye 12%tól kezdődik. A legjobb ha két magas lapod van. Tehát egy AKs-re nyomulni kell, hiszen a nyerési esélyed 22%.

AQs: 20%; AJs: 20%; ATs: 19%; KQs: 20%; KJs: 19%; KTs: 18%; QJs: 19%; QTs: 18%; JTs: 18%.

Elindulható lapok még: T9-T7-ig is a nyerséi esélyed 15% körül van. A többit meg rátok bízom. Én áltaban suited connectorral már nézek flopot, csak annyi veszélye van az egésznek, hogy lehet valaki ott ül egy KQs-sel, míg én szorongatom az 56s-emet, és csúnyán lehúz majd. Szóval inkább ezt felejtsétek el, és csak nagy suited connectorral emelgessetek.

Soresély

Nem ajánlott erre elindulni, ha kis sorod lenne (azaz Atól 5ig, v 2től 6ig, v 3tól 7ig, v 4től 8ig, v 5től 9ig), mert elég könnyen lehet valakinek kint nagyobb sora, plusz flush esély is lehet. Illetve ha Ax-ed van, (ahol x v 2 v 3 v 4 v 5) akkor érdemes az A miatt elindulnod, hiszen a nyerési esélyed 11-12% körül van.

Nagyobb soresélyek

6tól 9ig szintén nem ajánlott elindulni, ha a 9es nincs nálad, mert ha a flopra feljön egy 9es és egy J mondjuk, akkor szinte biztos h valakinek lesz nagyobb sora mint neked.

Ajánlott elindulások sorra

Ha értéküket tekintve egymás mellett vannak a kártyáid: alacsony sor nem ajánlott, egyébként:

78  11%; 89  11%; 9T  13%; TJ  15%; JQ  15%; QK  16%; AK  18%

Ha kettő van közte, akkor 8tól ajánlott:

8T- 11%; 9J  12%; TQ  14%; JK  15%; QA  17%

Ha 3 van közte: 9től ajánlott az elindulás

9Q  12%; KT  15%; AJ  16%

4 van közte: 10től ajánlott az elindulás: AT : 15%. Laza asztalnál még esetleg egy K9et (12%), és egy Q8at (11%) is be lehet vállalni. FONTOS! Ha azonos színben van a lehetséges sorod, akkor szinte minden esetben indulj el, ha nem kell sok pénzt betenned!

Nagy lap - kis lap

Nincs soresélyed, és flushre sincs még. Érdemes elindulni ha A, K, v Q a magas lapod, hiszen ha feljön flopra ezekből egy lap, akkor már jó vagy, plusz ha olyan színt tesznek le neked, amelyikből ez is van, akkor kaszálhatsz. Ha flopra semmit sem kapsz, akkor érdemes inkább eldobni!

Ha Ad van, akkor minden esetben 10% fölött van az esélyed a nyerésre, szóval érdemes flopot nézni. Ha Kod van, akkor is 10% körüli értéked van. Egy Q2-öt viszont érdemesebb talán eldobni (8%), ugyanígy kell tenni egy Q3-mal, Q4gyel, és Q5tel is. Q6tól már van 10% esélyed nyerni!

FONTOS! Ezek a tanácsok csak low limiten használhatóak. Magasabb téteken más stratégia kell, ezekhez speciális szakkönyvek áttanulmányozását javaslom!