Sportfogadás 013

Standard fogadás: az alap fogadási típusok bemutatása

2024 jan 25. 10:51 Szólj hozzá!

Fogadási tipusok fogadás gólokra eredmény dupla esély DNB under over szögletek gólszerző sárga lap piros lap

Az online fogadóirodák kínálata meglehetősen nagy, rengeteg fogadási típussal. Ezek nagy részét összegyűjtöttük, így lehetőséged van kikeresni mit is jelentenek. Mindegyik iroda más-más magyar megfogalmazást használ, amire érdemes odafigyelni!

Mit is jelent az 1X2 fogadás?

Melyik fél nyeri a meccset vagy épp döntetlen lesz, lényegében ezt takarja a két szám és az x betű. Sok fogadóiroda használ ilyesfajta jelölést, aminél az 1 mindig a hazaiak győzelmét jelenti, az X a döntetlent, és a 2 pedig a vendég csapat sikerét jelöli. Ez a meghatározás sok esetben előfordul, és ezek kombinációját is gyakran használják.

Ezenkívül vannak olyan online irodák is, melyek a magyar felületen a H (hazai), D (döntetlen), V (vendég) jelöléseket használják. Ilyen a magyar Tippmix és az online változata, a TippmixPro is. Mindemellett egyre gyakoribb, hogy a meccs párosításából a klubok neveit adják meg választási lehetőségként, közéjük ékelve a döntetlen szavas opciót.

Eredményhez köthető fogadások

Játékidő eredménye (Full Time)

A legismertebb fogadási típus, a mérkőzés végeredményére (hazai - döntetlen - vendég) történő háromesélyes tippelés.

Dupla esély (Double Chance)

A mérkőzés három lehetséges végkimenetelét leszűkítjük kettőre, és ezáltal összesen három opcióból választhatunk: 1X - X2 - 12. Például az 1X-nél arra fogadunk, hogy a hazai csapat nyer vagy döntetlen lesz az eredmény. 

A következő dupla esély lehetőségek találhatóak meg a fogadóirodáknál:

  • 1X - hazai győzelem vagy döntetlen
  • 12 - hazai vagy vendég győzelem
  • X2 - döntetlen vagy vendég győzelem

DNB (Draw No Bet)

Magyarul az jelenti, nincs fogadás döntetlenre. A neve is utal rá, a döntetlent itt kizárják a fogadásból, és csak a két csapat győzelmére tippelhetünk. Döntetlen esetén a tétet visszakapjuk. 

Pontos eredmény (Correct Score)

A mérkőzés végeredményére történő fogadás, lényegében a meccs hibátlan megtippelése. Például: Ajax - PSG 1:1-gyel zárul.

Félidő eredménye (Half Time)

Az első játékrész végére kialakult eredményre tippelhetünk háromesélyes formában (hazai - döntetlen - vendég). Érdemes megjegyezni, hogy az irodák a szünetre kialakult állásra is kínálnak dupla esélyt (1X - X2 - 12) és félidei pontos eredményt is. Például: Ajax - PSG 0:0.

Félidő/Vége (Half Time/Full Time)

Ez két tippet is magába foglal, hiszen a félidei állás mellett, a végeredményt is ki kell találnunk. Összesen 9 kimenetel közül választhatunk (Félidei állás/Végeredmény - 1/1; 1/2; 1/X; 2/1; 2/2; 2/X; X/1; X/2; X/X).

Mindkét választásnak egyszerre nyertesnek kell lennie. Például 1/X esetén arra tippeltünk, hogy félidőben vezet a hazai csapat, de a mérkőzés végeredménye döntetlen lesz.

Félidő vagy Végeredmény (Half Time or Full Time)

Arra tippelünk, hogy az adott csapat félidőben vagy a mérkőzés végén vezetni fog. A kettő közül ha az egyik teljesül, a fogadás nyertes.

Hendikep (Handicap)

A standard hendikep fogadásnál az egyik félnek már a mérkőzés elején egy vagy több gólos, csak elméletben létező előnyt adnak, amit a végeredményhez hozzászámolnak.

Például a PSV játszik az Estoril csapatával az Európa Ligában, és az Estoril kap egy gólos előnyt. Ilyenkor fogadhatunk arra, hogy a hollandok még így is nyernek, ami így fest például a bet365 kínálatában: PSV (-1).

Továbbá van lehetőségünk ilyenkor döntetlenre fogadni, amit így találtok: Döntetlen - Estoril (+1). Ez a fogadás akkor nyertes, ha egy góllal nyer a PSV, tehát ledolgozza az egy gólos, elméletben lévő hátrányát.

A harmadik lehetőség ilyenkor ez: Estoril (+1), tehát a portugál kiscsapat a valóságban legalább döntetlent ér el vagy nyer. Az ázsiai hendikeppel egy külön cikkben foglalkozunk, mivel ott sokkal több lehetőség van.

Standard fogadások, főleg fociban

Gólokra fogadás

Gólok alatt/felett (Goals under/over)

Egy megadott határhoz képest fogadhatunk arra, hogy ennél több (over), vagy épp kevesebb (under) gól születik a mérkőzésen.

A határ 0,5-től kezdődik, ahol nyertes a tippünk, ha legalább egy gól lesz. A legáltalánosabb a 2,5-ös határ, aminél nyertes a tippünk, ha legalább 3 találatot elérnek a csapatok, viszont ha ennél kevesebbet (0, 1 és 2 gól), akkor vesztes a fogadás. Részletes under/over fogadás bemutató.

Gólok száma pontosan (Number of goals)

A kiválasztott mérkőzésen szerzett találatok számát tippelhetjük meg. Fogadhatunk akár arra is, hogy nem veszik be a hálókat (tehát 0 gól). Sok irodánál lehetőségünk nyílik rá, hogy külön a csapatokra választunk gólszámot, illetve ugyanezt megtehetjük a félidőkre lebontva is.

Gólok száma a hazai/vendég csapatnál (Total Goals by Home/Away team)

Egyes irodáknál ilyen szöveggel is megjelenhet: Csapat összesített gólok - Team Total Goals. Ahogy a nevéből is adódik, ennél a fogadási típusnál a hazai és a vendég együttes góljainak a számára fogadhatunk, egy nem egész határhoz viszonyítva (alatt/felettre). Így lesz két kimenetele a fogadásunknak, például Ajax góljainak száma 1,5 gól alattnál akkor nyertes a fogadás, ha nem talál be a holland csapat, vagy csak egy gólt szerez.

Mindkét csapat szerez gólt (Both Teams to Score)

Különösebb magyarázatra nem szoruló, két kimenetelű fogadás (Igen/Nem). Amennyiben arra tippelünk, hogy mindkét csapat szerez gólt (Igen opció), fogadásunk akkor nyertes, ha mind a két fél betalál a mérkőzés során. A nagyobb irodáknál lehetőségünk van félidőkre lebontva is fogadni erre.

Gólt szerző csapat (Team to Score)

Négy lehetőséget magába foglaló típus. Tippelhetünk arra, hogy nem találnak be a felek (Nincs gól) és arra is, hogy mindkét csapat betalál. Illetve választhatjuk a csak hazai vagy csak vendég alakulat találatát is, amiknél a nyerés feltétele, hogy a másik csapat ne legyen eredményes.

Gólszerző (Goal Scorer)

A mérkőzésen betaláló játékosra tippelhetünk. Sok esetben lehetőségünk van ennek a továbbfejlesztett változatával is találkozni, amikor néhány játékost kiemelnek a csapatokból, akiknél arra is tehetünk fel pénzt, hogy legalább 2 vagy épp 3 gólt szereznek. Egyes irodáknál (Pl. Unibet) némely játékos esetében lehetőségünk nyílik megjátszani a Nem szerez gólt is.

Első/utolsó gól szerzője (First/Last Goal to Score)

Két fogadási típus, amelyeknél arra a játékosra tippelhetünk, aki szerintünk az első vagy épp az utolsó találatot szerzi majd a mérkőzésen.

Fogadás szögletekre és lapokra

Több szöglet (Most Corners)

Arra tippelünk, hogy melyik csapat végez el több szögletet a mérkőzésen. Háromesélyes fogadás, hiszen a két csapat közül egyik vagy másik végez el többet, de lehet ugyanannyi számú sarokrúgásuk is, tehát van opció a döntetlenre is.

Szögletek száma (Total Corners)

Értelemszerűen itt a mérkőzésen elvégzett összes sarokrúgásról van szó. Nem egész határokat adnak meg, amiknél vagy többre, vagy épp kevesebbre tippelünk, tehát két kimenetele lehet a fogadásunknak.

Összesített szögletek (Corners)

A bet365 kínálata a legszélesebb a szögletekre történő fogadásban, de ez nyilván változik idővel, ahogy egy-egy iroda változtat a nála fogadható opciókon. Ennél a kategóriánál három kimenetelt adnak meg számunkra. Például: 10 felett - Pontosan 10 szöglet - 10 alatt.

Alternatív szögletek (Alternative Corners)

Szintén a bet365 sajátja, aminél néhány szögletszámot kínálnak (pl. 8, 9, 10, 11 szöglet), és ezek mindegyikénél három lehetőség közül választhatunk (felett - pontosan - alatt).

Csapat szögletek (Team Corners)

Úgy működik, ahogy a csapat gólok is, tehát a választott mérkőzésen az egyik fél által elvégzett sarokrúgások számára tippelhetünk, kétesélyes (alatt/felett) formában.

Elsőnek éri el szögletek számát (Corner Race)

A két csapat közül mely csapat éri el előbb, a megadott határszámot. Például arra tippelünk, hogy a Tottenham éri el előbb a 3-at. Ez a fogadás akkor nyertes, ha az angol csapat előbb végez el 3 szögletet, mint az ellenfele.

Büntetőlapok száma (Number of Cards)

A mérkőzés során összesen kiosztott lapok (sárga, piros) számára fogadhatunk. Nem egész határt használnak, ezért alattra vagy felettre tehetjük a voksunk.

Első kiosztott büntető lap ideje (Time of First Card)

Ezen fogadási opciónál arra tippelhetünk, hogy előre megadott időintervallumban osztanak ki lapot. Például lesz-e büntetőlap az első félórában.

Lapot kap (To Be Booked)

A kínálatban szereplő játékosok esetében fogadhatunk arra, hogy kapnak büntetőlapot (piros, sárga) a mérkőzés során.

Lesz piros lap (Red Card given)

Különösebb magyarázatra nem szoruló, két kimenetelű fogadás.

Single fogadás vagy egyedi fogadás

Single vagy egyedi fogadás esetén egyetlen kimenetelre fogadsz, mely bármelyik lehet a fent említett fogadási piacok közül. Fogadásod nyertes lesz, ha a tipped helyes volt és a teljes nyert összeg a számládra kerül, kivéve ha nem különleges (0.25,0.75 határos) ázsiai hendikep fogadást kötöttél.

Gyűjtő fogadás

Papír alapú Tippmix játékosoknak nem kell ezt különösen bemutatni. Aki még emlékszik a kötéskényszer és a kötéstiltás fogalmára, az tudja mit jelent a gyűjtő fogadás.

A gyűjtő, vagy sima kombinált (kombi) fogadások lényege, hogy egyszerre több kimenetelre fogadsz egy téttel. A szelvényed akkor lesz nyertes, ha az összes kimenetel, ami szerepel a gyűjtő szelvényeden helyes. Egyetlen hibás tipp esetén úszik a teljes feltett összeg.

A gyűjtő fogadásokkal a várható nyeremény is megnő, de csökken a nyerési esély. A szelvény végső szorzója a kiválasztott kimenetelek odds-jainak a szorzatából áll össze. Ha például egy szelvényre teszel egy 2.10-es és egy 1.50-es odds-ot a végső szorzó 3.15 lesz. Ez 1000 forintos tét esetén 3150 forintos lehetséges nyereményt jelent. A két eseményt egyediként megfogadva és a tétet két 500 forintos tétre bontva a lehetséges nyereményed 1050+750 = 1800 forint lenne.

Látható, hogy 1000 forintos tét esetén a gyűjtő fogadás sokkal nagyobb nyereménnyel kecsegtet, de a nyerési esély drasztikusan csökken a két single fogadáshoz képest.

A kombinációs fogadás a gyűjtő fogadás továbbfejlesztett változata.

Ajánlott fogadóirodák standard fogadáshoz

Unibet
20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás Útmutató Fogadás Útmutató
20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás
betfair
Betfair üdvözlő bónusz Útmutató Fogadás Útmutató
Betfair üdvözlő bónusz
Superbet
Superbet üdvözlő bónusz Útmutató Fogadás Útmutató
Superbet üdvözlő bónusz
NetBet
Útmutató Fogadás Útmutató
Betano
100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig Útmutató Fogadás Útmutató
100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig
PokerStars
100%-os kezdőbónusz akár 600 dollár értékben Útmutató Fogadás Útmutató
100%-os kezdőbónusz akár 600 dollár értékben
Betinia
100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig Útmutató Fogadás Útmutató
100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig
CampoBet
100%-os befizetési bónusz 35.000 Ft-ig Útmutató Fogadás Útmutató
100%-os befizetési bónusz 35.000 Ft-ig
Mozzart Bet
200%-is befizetési bónusz 1750 RON-ig Útmutató Fogadás Útmutató
200%-is befizetési bónusz 1750 RON-ig
Zulabet
100%-os első befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig Útmutató Fogadás Útmutató
100%-os első befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

További olvasnivaló:


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superbet üdvözlő bónusz

  • Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek