A továbbiakban szeretnék írni két nagyon fontos dologról, amiről talán nagyon sok sportfogadó nem tud, vagy megfeledkezik, de ezek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a sportfogadásban.

Véleményem szerint elképzelhetetlen egy sportfogadó élete e két dolog nélkul, ezért megpróbálom minél jobban bemutatni ezt a két fontos elemet. Sokak szerint ez a két dolog az életben is megtalálható, ha kicsit figyelmesebbek vagyunk. Tehát a következőkről lesz szó a továbbiakban:

  1. fogadási stratégia
  2. moneymanagement használata

Ezek nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással, és véleményem szerint a kettő külön nem sokat ér.

Alap fogadási stratégiák

Amikor a fogadási stratégiák jönnek szóba, általában a kezdő sportfogadók csodálkoznak, hogy miért van szükség stratégiára. Amint már mondtam, egy fogadási stratégia nélkülözhetetlen, mivel szükségünk van a rendszerezettségre, mert különben kaotikusan tennénk meg tippjeinket, és ez nem vezetne jóra. Fogadási stratégiák elég szép számban megtalálhatóak oldalunkon, írtak róluk néhány könyvet is, ilyen például a Bookie Buster cimű könyv, amit mindenkinek ajánlok, és 21 stratégiát tartalmaz.

Ez a könyv nagyon elterjedt a fogadók között, és sokan használnak a könyvben leírt stratégiák közül párat, vagy ezek változatait.

Amennyiben egy stratégia felkeltette az érdeklődésünket, nézzük meg, hogy mennyire felel meg a mi ízlésünknek. Vannak stratégiák, melyeket csak akkor érdemes használni, ha nagy összegekkel játszunk, mivel a heti/havi profit elég kicsi. Például egy havi 10%-os profitot termelő stratégiát fölösleges 10 euróval játszani. Meg kell keresnünk a nekünk megfelelő stratégiát, és szükség esetén módosítani rajta igényeink szerint. A fórumon találhatunk  már kidolgozott stratégiákat Excel táblázat formájában is, ezeket a legkönnyebb használni. Van ahol elég beírni a kezdeti tőkét és az általunk kiválasztott átlag oddsot, ezek után a táblázat minden kellő informáciot megad. Innen már csak annyi a dolgunk, hogy tippeket válasszunk és elemezzünk. Sok ilyen típusú kidolgozott táblázat már rendelkezik egy előre kidolgozott moneymanagementel, ezért a kezdő sportfogadóknak nagyon ajánlom ezeket a táblázatokat, de persze ezeket is lehet módosítani kedvünk szerint. Mivel nagyon sok stratégia létezik, és egyikre sem mondhatja senki azt, hogy 100%-ban biztos profitot hoz, olyan stratégiát kell keresni, ami a mi ízlésünknek és stílusunknak a legjobban megfelel, és addig kell keresni, próbálgatni a stratégiákat, ameddig egy olyat találunk, ami nekünk a legmegfelelőbb és a legnagyobb profitot hozza.

A következőkben kezdők számára bemutatok egy egyszerű fogadási stratégiát, amit én teszteltem és nekem nagy sikerrel bevált. Megpróbálom könnyen érthetően bemutatni.

Easy Money stratégia, avagy a félősök stratégiája

Ez az egyik legismertebb stratégia, és azoknak ajánlott, akik sok pénzzel kis oddsokra fogadnak, hogy a sikerük minél “biztosabb” legyen, de ugyanakkor kevés pénzzel hosszú távon is sikeres lehet, ha türelmes az ember.

Mivel sok pénze általában nem mindenkinek van, ezert a példa kedvéért a kezdeti tőke legye 3 Euró, és természetesen lényeges nyereményünk csak hosszú távon lesz észrevehető. Persze, aki nagyobb tőkével rendelkezik, az időt spórol meg, és a lényeges profit hamarabb jelentkezik.

Állítólag ezen stratégia alapján készült egy kis számolás, miszerint 20 Eurós kezdeti tőkével és napi egy 1.01-es oddsra fogadással 3 év alatt elérhető a hihetetlennek tűnő 1 millió Eurós összeg.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy melyik iroda engedi meg hogy pl. 150.000 Eurós fogadást kössünk, a válasz egyértelműen egyik se, de senki se mondta, hogy egy irodánál játsszunk, ha már jobban állunk anyagilag.

Miből áll a stratégia?

Az érthetőség kedvéért egy példán fogom bemutatni. Amint már említettem, 3 Eurós kezdeti tőkével indulok, és egy szelvényen 3, legfeljebb 4 eseményt fogok megjátszani 1.03-as oddsokkal, legalább egy gól születik piacon, tehát ezeket a tippeket gyűjtőfogadásként megjátszva kapunk egy 1.092 és 1.125 közötti átlag oddsot (változó). Természetesen lehet ezen variálni, más fogadási típusokat (piacokat) is bevonni, melyek maximum kétesélyesek.

Azért választottam ezt a típusú fogadást, mert nekem elég biztos tippnek tűnik, probléma csak akkor van ha 0-0 eredmény születik, de ha jól elemezzük a tippeket, akkor ki lehet szűrni a problémásnak tűnő eseményeket. Természetesen meglepetések mindig születhetnek, erre számítani kell.

Amikor az első fogadásom bejött, az egész nyereményem felteszem a következő szelvényre, és így tovább. Ha sikeresen tippelünk, 30 nap után vagy 30 helyes tipp után a nyereményünk 43 Euró környékén lesz, ami nem olyan rossz a kezdeti tőkéhez viszonyítva. Ha sikeresen folytatjuk, akkor 60 nap után a nyereményünk elérheti a 613 Eurót, ami mar elég szép kis összeg.

Végül szeretnék megemlíteni még két elterjedt stratégiát:

Martingale
lényege, hogy ha elveszítjük a kezdeti tőkét, a következő fogadásnál már a dupláját tesszük meg tippünkre, ha nyerünk akkor visszatérünk az eredeti kezdő tőkéhez.
D'Alembert
ha elveszítjük a kezdeti tőkét, a következő fogadásnál növeljük egy egységgel a kezdeti tőkét, mikor nyerünk, levonunk egy egységet és megyünk tovább.

Még több fogadási stratégia

Moneymanagement (pénzmenedzsment) használata

Sok sportfogadónak idegen ez a fogalom, pedig egy nagyon egyszerű dologról van szó. Az egész pénzmenedzsment arról szól, hogy olyan téteket válasszunk, melyekkel a számlánk egyenlegét ne nullázzuk le veszteség esetén. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap újra töltjük a fogadószámlánkat. Úgy is fogalmazhatnék, hogy minél kisebb veszteségünk legyen egy elvesztett tipp esetén.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a moneymanagementet a fogadási stratégiánk alapján kell kidolgozni, és ahhoz alakítani. Az interneten is találhatunk már kidolgozott moneymanagementet, de nem mindenkinek felel meg az általa használt stratégiához egy ilyen. Ezért ebben az esetben is alakítsuk rajta a saját igényeink és stratégiánk szerint.

A használt moneymanagement minden sportfogadónál különbözik, mivel a fogadók sem egyformák: nem egyformán merészek, nem mindenkinek áll ugyanaz a kezdeti tőke vagy bank a rendelkezésére, nem mindenkinek van elegendő ideje fogadni, nem ugyanazt a stratégiát használják, és még sorolhatnám.

Ezert történhet meg az, hogy hiába használom ugyanazt a pénzmenedzsmentet, mint egy sikeres sportfogadó, de nekem nem sikerül akkora profitot összehozni, mint az illetőnek. Ilyenkor első gondolatunk ne az legyen, hogy rossz a moneymanagement, amit használunk. Ismétlem magam, de a fogadási stratégiát, és a moneymanagementet is saját stílusunk után kell alakítani.

Néhány szó a végére

Lassan befejezem mondanivalómat, és a végén szeretnem elmondani, hogy senki se számítson arra, hogy egy éjszaka alatt milliomos lesz (de nem lehetetlen), mert főleg ha kevés pénz áll rendelkezésünkre, akkor nagyon hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy profittal zárjunk egy időszakot, és minden egyes hibánk a pénzünkbe kerül, ami nem kellemes érzés.

Nagyon fontos, hogy ha kinéztünk egy tippet, akkor dokumentálódjunk, hiszen minden megtalálható az interneten és elég információt tudunk gyűjteni ahhoz, hogy minél nagyobb valószínűséggel kiszűrhessük a lehetséges problémákat. Mindenkinek ajánlom, hogy regisztráljon sportfogadó fórumokra, hiszen ott is rengeteg információt gyűjthetünk. Ugyanígy sok ingyenes tipphez juthatunk nem csak a fórumon, hanem a különböző tippjátékokban is. Újra szeretnem hangsúlyozni, hogy ezek csak információ gyűjtések legyenek, és sosem hallgassunk olyan személyekre, akik azt mondjak, hogy van egy tuti tippjük és azt tegyük meg. Az ilyen tuti oldalakkal vigyázni kell, fizetni ilyen tippekért nem ajánlott. Tuti tipp nem létezik! Még egy bundázott mérkőzés is elmehet, ha nem úgy alakulnak a feltételek.

Miután elemeztünk egy tippet, és kellő információval rendelkezünk, statisztikákat is megnéztük, eldönthetjük, hogy megtesszük-e vagy sem az illető fogadást.

Tanácsként szolgáljon mindenkinek, hogy csak a saját megérzéseiben bízzon, és ha egy tippet kap valakitől, azt elemezze mielőtt megtenné, mert könnyen csalódás érheti az embert, és ami meg rosszabb, hogy mindezt a saját pénzünk bánja.

Ami a stratégiát és a moneymanagementet illeti, mindenkinek nagyon ajánlom, hogy használja mindkettőt, mivel így nő az esélyünk a sikerre. Sokan fogják azt mondani, hogy nekik sikerül csak stratégiával vagy csak moneymanagementtel. Én nem azt mondom, hogy nem lehet fogadni csak stratégiát használva, de ha mellette használunk egy kellőképpen kidolgozott pénzmenedzsmentet, jelentősen nőhet a profitunk és csökkenhet a veszteségünk. Végül ez az egész sportfogadás lényege.

Ha ezeket a tanácsokat sikerül betartani, az nem azt jelenti, hogy biztos, hogy profittal zárom a hónapot. Ezek olyan dolgok és tanácsok, melyek elősegíthetik és növelhetik az esélyünket, illetve csökkenthetik a veszteségünket, de nagyon fontos megjegyezni, hogy az itt leírtak nem garantálják a sikert, csak elősegíthetik azt. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, hogy ha lehetősége van, használja ki az irodák által felajánlott bónuszokat.

Nem árt ezenkívül egy alap angol tudás sem, így elérhetőek lesznek számunkra olyan irodák is, melyeknek nincs magyar felülete vagy ügyfélszolgálata.

Egy stratégia és moneymanagement semmit sem ér akkor, ha nem jól választjuk ki a tippjeinket, mert ez az egész sportfogadás alapja, a többi csak “segédeszköz”.

Az utolsó mondat erejével élve szeretnek köszönetet mondani a Sportfogadas.org tagjainak a segítségért, és mindenkinek ajánlom ezt az oldalt, mivel ez az általam ismert legnagyobb magyar sportfogadó közösség, ahol barmikor segítséget kap bárki a sportfogadással kapcsolatos problémáival, és nem utolsó sorban szeretnem megköszönni a segítséget profitlesnek , jaaasnak es a Sportfogadas.org vezetőségének a segítségért és dokumentációért.

Eredeti szerző: Bleah