Nyilvánvaló, hogy a legnagyobb esély a sikerre azokban a sportágakban van, ahol a pontozás viszonylag állandó és egyenletes, és van egy kis hinta az árakban a sportesemény közben.

Alkalmas sportágak a Betfaires kereskedelemre

Ilyen sportok pl. a tenisz, golf, snooker, harcművészet, baseball, krikett, amerikai futball, darts, rögbi, röplabda, kézilabda, kosárlabda, stb. Kevéssé kiszámítható a jégkorong, ökölvívás, futball, mert a pontok, gólok ritkák, és éppen ezért pl. egyetlen gól óriási árhintát hoz létre a választott futballpiacon, amely árak azután esetleg nem fordulnak vissza.

Logikus, ahol kevesebb a lehetséges végeredmény, ott nagyobbak a nyerési esélyek az eseményben. A másik nyilvánvaló ok, amiért a futballban nehezebb nyerni, mint például a teniszben, mert egy labdarúgó mérkőzésen három végső kimenetel lehetséges, míg a teniszben nincs döntetlen csak nyertes és vesztes lehet.

A lóversenyek a legnehezebbek, mert a futó lovak közül bármelyik nyerhet. Ennek ellenére cáfolhatatlan tény, hogy a lóversenyek és a futball a legnépszerűbb sportágak a sportesemények tőzsdéjén.

A harmadik legnépszerűbb sportág a tenisz. Mivel itt nem feltétlenül szükséges nagy forgótőke, és az „árhinták” sűrűn előfordulnak, az odds mozgásokból adódó tized hasznok könnyen garantált profitra válthatóak.

Valamint nagy az üzlethez szükséges likviditás még egy harmadrangúnak tartott női teniszmérkőzésen is, mindegy honnan származik a pénz, szerencsejátékosoktól, befektetőktől, vagy Sportfogadó Robotoktól.

Nyiss egy Betfair számlát

Teniszmérkőzés kiválasztása

A teniszben is, mint minden sportban ismerni kell a játék lélektanát, fel kell készülni (amennyire lehetséges) váratlan fordulatokra, ezekre hogyan reagálok, ismerni kell a játékosokat, az oddsok mozgását, némi statisztikát és természetesen ésszerű kockázatot vállalni. 
Ezek az ismeretek a gyakorlattal egyre bővülnek, pontosabbak, és hosszú távon profitálóbbak lesznek.

Mit kell figyelembe venni, amikor kiválasztasz egy mérkőzést a kereskedelemhez?

  • női meccseken WTA, férfiaknál ATP rangú versenyek
  • a mérkőzés élőben követhető legyen (Going in-play)
  • az összeillesztett fogadások a kezdet előtt legalább 50.000 euró összeg legyen
  • a favorit ára ne legyen túl alacsony (legyen „mozgástere” az árnak)
  • mindig a MATCH ODDS piacon kereskedj!

A favorit ára a képet ad arról, hogy ki az erősebbnek tartott játékos. A piac nem mindig ítél helyesen, de amíg nem tudni, hogy a játékosok erősségei és gyengeségei miként jelentkeznek a mérkőzés közben, ez egy jó kiindulópont.(Másként le sem kellene játszani a meccset.)

A párosított fogadások megfelelő nagyságú összege (a kezdet előtt legalább 50.000 euró) azért fontos, mert az alacsony „likviditás”nagyon megnehezíti a kilépést a tradelésből. A megfelelő likviditású piacban kicsi az árak között a szakadék, van mozgástere az árnak. Hiszen éppen az árak mozgása, a piaci „árhinta” adja meg a lehetőséget - haszonnal zárni a befektetést!

Élő eredménykövetés

A teniszben is lehetetlen kereskedni élő eredményjelző, vagy az esemény élő TV-adásban követése nélkül.

Számítani kell késedelmi időre, ez kb. 5-15 mp is lehet.

Betfair szoftverek

Szoftverre van szükség, amely felváltja a Betfair honlapot, valamint a fogadásokat könnyebbé és gyorsabbá teszi. A Fogadó Robotok sok extra funkciót tartalmaznak, amelyek nem elérhetőek a Betfair honlapon.

Pl: Létra interfész, leoszt azonos profitra, stop/loss funkció stb.

Játékosok statisztikái, eredményei

A játékosok egymás elleni eredményei, sérülések, teljesítménykövetés, adogató statisztikák,stb:

A teniszben milyen események érintik a legjobban az árakat?

Majdnem minden pont hatással van az árakra, így arra koncentrálunk, mikor mozog az ár leginkább. A szerva elnyerése jelentősen befolyásolja az oddsokat, ami elég ahhoz, hogy tisztességes nyereséget kapjunk.

Ármozgások teniszben

  • Ha a favorit nyerte el ellenfele adogatását az első szettben, a favorit ára mintegy felére csökken. Pl. A favorit ára 1,44 – és elnyerte az ellenfele adogatását az ára 1,22-re csökken.
  • Ha a favorit elvesztette adogatását az első szettben, az ára majdnem megkettőződik. Pl. start ár 1,44 - a szerva vesztése után 1,88. Megjegyzés - az árak mozgása általában nagyobb, ahogy közeledik a mérkőzés vége, mivel ekkor a szerva elnyerése azonnali hatást gyakorol a végső győzelem esélyére.
  • Ha a játékos, aki megnyerte az első szettet, és sikerül elnyernie az ellenfél adogatását a második szettben, az ára gyakran leesik mintegy 1,15-re.
  • Ha az esélytelenebb játékos nyerte az első szettet, viszont a favorit a második szettben elnyeri ellenfele adogatását, az oddsok körülbelül a mérkőzés kezdeti oddsaihoz állnak be.
  • Ha az első szettben a favorit tartja a saját szerváit, az ára 0.07- 0.10-el csökken. PL. Kezdő favorit ár: 1.67 és az első szettben a favorit tartja a saját szerváit, az ára kb. 1.60 – 1.57
  • Sokan azt mondják, hogy aki megnyerte az első szettet, annak a játékosnak az oddsa jelentősen csökken. Ez nem feltétlenül igaz. A szett pont megnyeréséig (mindaddig, amíg ez nem egy szerva elnyerése) nem mozdul az ár sokat. A nagyobb ármozgások a szett során a szerva elnyeréséből adódnak, mert az adogatás(ok) elnyerése a szett megnyerésének lehetőségét adja a játékosnak.

Bemutatok néhány egyszerű stratégiát, amivel meg kell ismerkedned. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod azokat, akkor először alacsony tétet használj, amíg nem érzed ki, hogy az események hatására hogyan mozognak a piaci árak egy teniszmeccs során.

Főbb vezérfonalak

  • Alapstratégiák ismerete
  • Lehetőség szerint végigkövetni egy- egy nagy versenyt
  • Feljegyzéseket kell készíteni játékosokról, amelyek meccsein sorozatosan árhinta alakul ki

Youzhny - Petschner

  • A teniszmeccsen nem a győztest szeretnénk eltalálni – odds mozgásra számítunk!
  • Ha egy középszerű játékos megnyer egy versenyt, a következőn akár már az első fordulókban kiesik.
  • Egy versenyen a 16 közé jutásért jelentő fordulóban érdemes először kereskedni a teniszben. Itt már komoly pénz jár a további fordulóért, és közelebb juthat a játékos a nagy pénzhez.
  • A középszerű, vagy még annál alacsonyabbra rangsorolt játékos(ok) kimagasló eredményekre képesek náluknál sokkal jobb játékos(ok) ellen, ha a verseny hazájukban van.
  • Árhinta - layeld a favoritot! A teniszben az árak sosem túl magasak, hogy elkezdj backelni, és sosem túl alacsonyak, hogy elkezdj layelni.

Wozniacki - Wickmayer

Peter Webb, a pénzügyi zseni szerint a női tenisz meccseken az alacsonyan árazott favorit meccsein (a favorit ára 1.20-1.45 között) sok esetben legalább húsz százalékkal felfelé mozdul az ár legalább egyszer a meccs során.

Peng - Mirza

Kísérj figyelemmel reális tenisz blogokat, ahol megosztják veled, milyen problémákkal küzdenek mások tenisz kereskedelem közben.

Érthető tenisz videók tanulmányozása

Rockaren eredményjelzőn követi az eseményeket, előre cselekvéssel igyekszik legyőzni az internet késedelmet. Egyes játékosok képtelenek kilépni saját árnyékukból. Monfils egy évvel később Barcelonában szinte lekopírozta az előző évi meccsét. Ezért kell feljegyzéseket készíteni!

Tradelés a teniszben

A tradelés kemény és embert próbáló, sok időt felemésztő vállalkozás. A tradernek állandóan munkában kell lennie – különben nem lesz munkája. Aki ebben a játékban pénzt akar keresni, annak bíznia kell önmagában és a döntéseiben.

A kezdő játékosoknak sejtelmük sincs arról, hogy a Sportfogadások Tőzsdéje sportpiacai milyen hasznokat hozhatnak. A mérkőzések ugyanazok a bukmékerirodákban is – viszont a Sportfogadások Tőzsdéje új dimenziói más megvilágításba helyezik a sporteseményeket.

Ha a játékos, aki komolyan veszi a Betfair piacokat és sok időt tölt el tradeléssel az általa kedvelt piacokon, óhatatlanul rutinszerű reakciók alakulnak ki benne – ami az átlagos kezdőre nem jellemző. Ez különbözteti meg a profit az amatőrtől.

Pontosan ez határozza meg, hogy a spekulatív piacokon veszítünk vagy nyerünk. A közönség egy dilettáns szemüvegén keresztül néz a stratégiai műveletekre, ezért gondolkodása sosem elég mély és alapos - csak a végeredményt szeretné látni.

A profi arra törekszik, hogy az általa helyesnek tartott dolgokat tegye, és nem azzal, hogy itt és most pénzt keressen – hiszen tudja, ha minden körülményre elég figyelmet szán, akkor az hosszú távon magában hordozza a profitot!

A jövő állandó latolgatása megnöveli az elme erejét. Csak arra kell figyelni, hogy mitől lesz eredményes a latolgatás. Ha a váratlan soha nem következne be és nem lenne különbség a játékosok, csapatok között, nem is létezne kereskedés.

Alapstratégiák I.

Könnyű azt mondani, hogy a stratégiák magukban rejtik a profit lehetőségét, és illenek a felfogásodhoz. Vannak stratégiák, amelyek az egyik személynek működnek, a másiknak nem.

Azért, mert mindenki sajátos készségekkel rendelkezik. Mérkőzés kiválasztás, gyors döntések, kockázati tényezők, a veszteségek elviselése, forgótőke nagysága stb. Ez minden sportra vonatkozik. Nem utolsó sorban lényeges az üzletre rendelkezésre álló idő. Ha csak hétvége alatt tudsz kereskedni, a teniszben főleg elődöntőket és döntőket fogsz látni.

Ha a hét folyamán is van időd, egy sokkal szélesebb tartományban találsz lehetőségeket. Másrészt hinni kell abban, ha elegendő időt szánsz a teniszjáték tanulmányozására, megtalálod a felfogásodhoz illő stratégiákat, és sikeres leszel benne.

Támogasd a szervát adó játékost

A teniszmérkőzéseket úgy is csoportosíthatjuk, mint erős favoritok, ismeretlen teniszezők, egyenlő képességű játékosok, legutóbbi eredmények, motiváció, vagy ezek bármilyen kombinációi. Minden mérkőzésen benne vannak a lehetőségek, amik jövedelmező kereskedelemhez vezethetnek, csak fel kell ismerni azokat.

Stratégiák, amelyek a játékos tényleges játéktudásán alapszanak

Itt a mérkőzés előtt, és közben véleményedet előzetes statisztikai adatokkal támasztod alá, például szerva statisztika, a legutóbbi eredmények és az alapján, amit látsz, ami történik. Hetven százalékos és a fölötti első szervával rendelkező játékos már jó esélyeket nyújt. Főleg az ajánlott árakban és alapdöntésekben fogsz értéket keresni a véleményedhez.

Erős szervákat adó játékosokat kell keresni csak ATP rangú versenyeken, és támogatni a versenyzőt, ha a játékban szerválnak, majd layelni őt fogadóként. Ezzel a back/lay manőverrel 7-10 tick hasznot lehet létrehozni gémenként. Természetesen többször ismételheted ezt. Ha óvatosabb vagy, nézd az első pár játékot és az alapján dönts. Ne felejtsd el, hogy tulajdonképpen skalpoló technikát alkalmazol, amikor is összegyűjtöd a hasznokat, és választásod szerinti időpontban leosztod azonos profitra a nyereséget.

Szerva statisztika: http://www.atpworldtour.com/Rankings/MatchFacts.aspx

Alapstratégiák II.

Stratégiák a piaci szerkezetre alapozva

Ha egy játékos elnyeri ellenfele adogatását, vagy megnyer egy szettet, az esélye leesik. Az oddsmozgások a piacban követik az eseményeket. Az árak iránya és mérete is ésszerűen felbecsülhető. Nem törődsz azzal, hogy ki játszik kivel, sem azzal, milyenek a képességei vagy a legutóbbi eredményei.

Ami lényeges, mi történt a mérkőzésen, és az esély hová fog esni, vagy emelkedni. Az átlag traderek a teniszben (ezek vagyunk mi) úgy igyekeznek leküzdeni az internet késedelem hátrányát, hogy felmérik az eshetőségeket, a történések elé mennek oddsaikkal.

Álfavoritok

Próbálj meg álfavoritokat találni, akik ellenfelei híresek küzdőképességükről. Kezdettől fogva layeld az álfavoritokat! Keress játékosokat, akiknek játékában sorozatosan szélsőségek tapasztalhatók. Gondolj arra, egy teniszmeccset magas hőfokon, folyamatosan koncentrálva transzban végigjátszani lehetetlen, szinte törvényszerűek a hullámvölgyek.

Számtalan példát találhatsz arra, ha egy játékos nehezen visszanyeri előzőleg elvesztett adogatását, már a következő gémben újra elveszíti azt. Főleg női meccseken fordul ez elő. Minden szettben vannak kulcsfontosságú gémek, amelyek megnyerése vagy elvesztése kihatással van az egész mérkőzésre.

Jegyezd fel a nyitó oddsokat, majd vesd össze a szett végén elérhető oddsokkal. Nagyon sok következtetést le lehet vonni ezekből az adatokból, akárcsak az első szett statisztikájából.

Határozd meg előre a különböző esélyekhez a játszandó tétet, mekkora kockázatfelelősséget vállalsz.
Milyen esélyeknél mekkora profittal/veszteséggel szállsz ki. Természetesen menetközben a meccs képétől függően, ha kell, változtathatsz az elképzeléseiden.

Egy kép többet ér ezer szónál!

Álfavorit: Simona Halep

„Árhinta” Radwanska

Támogasd a favoritot

Ha bízol egy játékos tudásában, támogasd kezdetektől fogva, még ha az oddsa a meccs folyamán magasabbra is kerül a kezdetinél. Ha óvatos vagy, várj az alkalomra, amikor a favorit elnyeri ellenfele adogatását, ekkor lépj akcióba. Igaz, hogy ekkor már csak a kezdeti ár felénél támogathatod, de meglehetősen biztonságosan.

Ez a stratégia nem hoz látványos sikert, de stabilan játszható. A menetközben szerzett hasznokat mindig oszd le azonos profitra! Közbejöhet egy váratlan feladás, sérülés, esőszünet, ezután már a folytatáskor nem azok a feltételek, mint a meccs kezdetekor.

Milos Raonic a favorit

A nyereség maximalizálása

Eddig rendben van, de hogyan lehet ezt megvalósítani?

A kérdés itt az, ha profit jön létre, mennyit vagy hajlandó még kockáztatni. Az összes profitot amit eddig a pontig elértél a meccsen, vagy csak egy részét a nyereségnek? A válasz a kereskedési stílustól függ.

Vannak, akik kiszállnak az üzletből, amint létrejött a megfelelő haszon. Mások jól olvassák a játékot és a harmadik szettben is kereskednek. Az ok nyilvánvaló, nagyobb haszon kecsegtet, de a kockázatok is megnövekednek, a harmadik szettben sok minden történhet. Tehát milyen módon maximalizálhatod a már meglévő nyereséget a második és harmadik szettben?

Ha kezdő kereskedő vagy, tanuld meg az alapokat először. Eleinte csak az első szettben üzletelj, rutint szerzel, próbálj stílusodnak megfelelőnek látszó meccseket keresni. Tartsd tiszteletben a stratégiáidat, alkalmazd a nyereség/veszteség megállás lehetőségét. A teniszben ez a legnehezebb, itt te döntesz egyedül.

A legfontosabb a tőkét megőrizni! Légy fegyelmezett, türelmes, viszont ne legyél kapzsi. Tedd fel magadnak a kérdést: folyamatosan fogsz üzletelni a teniszben, vagy csak alkalomadtán?

1. Erős favorit hazai játékos, vagy küzdő játékos ellen.

A játék megkezdése előtt támogasd a favoritot. Ha nyeri az első szettet, figyeld a viselkedését a második szettben. Ha a második szettben a favorit lazaságát, harcosságánakncsökkenését tapasztalod (pl. ki nem kényszerített hibák növekedése) , tedd fel az eddig megszerzett összes zöldet (vagy választásod szerint egy részét az eddigi haszonnak) az esélytelenebbnek ítélt játékosra.
Ekkor már nem veszíthetsz, viszont a hasznot növelheted.

Ha ezután az esélytelenebb játékos közel áll a második szett megnyeréséhez, vagy hozza azt, oszd le azonos profitra a megnövekedett hasznot. Ennek a stratégiának a kulcsa a játék olvasása, a favorit hozzáállása a második szettben. Kis téten gyakorolj, vagy training módban, de csak olyan téten, amit majd élesben is komfortosnak érzel.

2. Támogasd a favoritot, ha elvesztette az első szettet.

Természetesen van kockázat ebben a megközelítésben, esetleges sérülés, feladás, a favorit játékának további gyengülése. Vannak lassú kezdő favoritok. Ebben az esetben nem mindegy, ki az a játékos, akinek bizalmat szavazol az egyenlítésre.

Nagyon hasznos végig követni az adott teniszversenyt és feljegyzéseket készíteni, aminek később hasznát veszed. Jobb rálátásod lesz a versenyzőkre, játékukra.

Az Értéktőzsde és a sportesemények tőzsdéje rövid összehasonlítása

Amikor összehasonlítást teszünk a hagyományos Tőzsde és a Sportfogadó Tőzsde között, a sok egyező szempont, mindkét helyszínen követhető elvek, stratégiák mellett két jelentős, meghatározó tényező különbözik egymástól.

Az egyik döntő összetevő, amely leteszi a voksot a Sportfogadó Tőzsde mellett – az árak (oddsok) mozgása egyes piacokon előre és folyamatosan kiszámítható! Ez minden tőzsdei trader álma.

A látszólag egyszerű technikát figyelve a fenti Djokovic-Llodra videón megfelelő tőkével, az árak előre kiszámítható mozgásából kis kockázattal folyamatosan magas profitok hozhatók létre! (A fenti példában nagyon nem valószínű, hogy a teniszmeccs ezen szakaszában Djokovic ellenfele, Llodra a továbbiakban nagy ellenállást fog tanúsítani). A magas profitok szinte garantáltak.

A másik alapvető különbség az üzletekben forgó pénzösszegek mennyisége.

A hagyományos tőzsdén ez végtelennek mondható. A Sportfogadó Tőzsdén a likviditás nagyon fontos az üzletekben - legyen elég pénzügyi mozgástér a stratégiák kivitelezéséhez.

Jelenleg a Betfair tőzsdén véges, de a választott sportágakban mindig bőven lehet találni megfelelő likviditással bíró piacokat.

Sok sikert!