A Labouchere-stratégia használata a sportfogadásban 2023.02.27

A Labouchére-stratégia használata a sportfogadásban

2023 okt 24. 11:08 Karola Szólj hozzá!

Fogadási stratégiák fibonacci progresszív stratégia

A sportfogadás terén a nyereséges fogadáshoz a tétstratégia is ugyanolyan fontos, mint az értékes oddsok megtalálása. Sok progresszív tétrendszer, mint például a Labouchére-stratégia szinte végtelen gazdagságot ígérnek, de vajon jó ötlet követni ezeket? Íme a tudományos válasz a kérdésre.

A Labouchère tétrendszer egy progresszív tétgyűjtési módszer, egy olyan fogadási stratégia amely alapján az emberek addig kötnek fogadásokat, amíg el nem érnek egy bizonyos nyereményösszeget. Ezt a módszert hagyományosan a rulettnél használják, de más esetekre is ráhúzható, így a sportfogadásban is használatos.

A Labouchère-stratégia a sportfogadásban

 A tétgyűjtési módszer alkalmazásának lépései a következők a sportfogadás esetén:

  1. Döntsd el, hogy mennyi pénzt szeretnél nyerni.
    Vegyük például azt a célt, hogy 100 eurót nyerünk. Határozd meg, hogyan fogod felosztani ezt az összeget. Tegyük fel, hogy arra jutottál, hogy öt értékre szeretnéd osztani: 10, 20, 40, 20, 10 euró.
  2. Tégy egy olyan fogadást, amely az első és az utolsó szám összegét nyeri.
    Ha például a szorzó 3.00, akkor 10 eurót kell feltenned, hogy 20 eurót nyerj (az első és az utolsó szám összege).
  3. Amennyiben nyersz, az első és az utolsó számot kipipálhatod.
    Ellenkező esetben hozzáadod a téted összegét, így ezt vissza kell nyerned. Ebben az esetben 10, 20, 40, 20, 10 és 10 euróra alakulnak az összegeid.
  4. Addig ismételd a 2. és 3. lépést, amíg meg nem nyered a kívánt összeget.

Ennek a stratégiának az a lényege, hogy nyeréskor két elemet húzol le a listáról, de csak egyet adsz hozzá,  tehát gyorsabban húzod ki, mint ahogy hozzáadod. Az alábbiakban kifejtjük, hogy ennek miért nincs túl sok értelme.

Használható fogadási stratégia a Labouchère vagy sem?

Bár szórakoztató ezekkel játszadozni, valójában nem javasolandó semmilyen progresszív tétes módszer használata. Lényegében mindegyik alapja az, hogy addig fogadsz és fogadsz, amíg meg nem nyered a kívánt összeget, nem törődve azzal, hogy mekkora összeget engedhetsz meg magadnak fogadásokra. 

A Kelly kritériummal ellentétben itt nincs figyelembe véve a tőkéd mérete. Fontos megjegyezni, hogy a sportfogadásban a legfontosabb döntésnek annak kell lennie, hogy az esélyek értéket képviselnek-e és soha sem annak, hogy mennyit lehet nyerni.

Hasonló progresszív rendszer a Fibonacci-stratégia, ahol a tétet az 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 stb., tehát a Fibonacci-sorozatnak megfelelően kell növelned.

A tudományos válasz

Akadémiai szempontból három jó tanulmány is foglalkozik ezzel a stratégiával a döntetlenekre való fogadások esetében.

2007-ben Archontakis és Osborne megállapították, hogy a Fibonacci-stratégia alkalmazásával, ha valaki 3.00-ás oddson fogad döntetlenre, a világbajnoki döntő adataira alkalmazva ezt a rendszert, nyereséget eredményez a fogadó számára.

Fontos információ, hogy ők nem valós adatokat használtak, ezért egy másik kutatócsoport a döntetlenek valós esélyeire összpontosított és így szimulálták az eredményeket. Azt találták, hogy az esetek 95%-ban a legrosszabb esetben a Fibonacci-stratégia alkalmazása esetén 43-ig kell tétet tenni a nyereség érdekében.

Nemrégiben azonban Jiri Lahvicka, cseh közgazdász, megcáfolta az ilyen módszerek mögött álló sikerelméletet, mivel megállapította, hogy az ilyen stratégiák minden tesztelt változata végül pénzveszteséget eredményez. Ez alapján következtethető, hogy bármely progresszív rendszer hasonló eredményeket fog produkálni.

Tehát csak óvatosan! A progresszív rendszerek szórakoztatóak, de csak addig, amíg ártalmatlan szórakozásról van szó.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superliga 23+24 bónusz

  • 24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek