A-Pareto-elv-alkalmazása-a-fogadásban

A Pareto-elv alkalmazása a fogadásban

2023 jan 17. 09:32 Karola Szólj hozzá!

Fogadási stratégiák pareto elv

Köztudott, hogy egy készség elsajátításához meg kell küzdeni egy tanulási görbével. A "görbe" jól jellemzi ezt folyamatot, mivel a képességek elsajátítása - mint például a pontos fogadási előrejelzések készítése - nemlineárisnak számítanak.

Mit jelent a Pareto-elv?

A Pareto-elv (más néven a 80/20 szabály) szerint az eredmények 80%-a az okok 20%-ból származik. Például a szupermarketek bevételeinek 80%-a a termékcsaládok 20%-ból származhatnak A gondolatot az olasz Vilfredo Paretónak tulajdonítják, aki 1906-ban megfigyelte, hogy Olaszországban a földterület 80%-a a lakosság 20%-ának tulajdonában van.

A 80/20 hatalmi törvények (ismertebb nevén) mindenhol jelen vannak, és még a magánéletünkre is kiterjednek. Próbáld csak megnézni a Facebook profilodon (ha van ilyen) a like-ok arányát. Észreveheted, hogy az interakciók közel 80%-a az ismerőseid körülbelül 20%-tól származik. Egy másik példa a mobiltelefonod: vajon az SMS-üzeneteid 80%-a a kapcsolataid körülbelül 20%-tól származnak?

Ezekben a relatív arányokban nincs semmi különleges, csak történetesen sok dimenzióban írják körbe a kapcsolatokat. Ami érdekes, különösen a fogadók számára, az az, hogy a Pareto-elv hogyan alkalmazható a pontos előrejelzések esetében.

A fogadók számára az a probléma, hogy jobbnak lenni, mint a többi 80%, hihetetlenül nehéz feladat (mint minden más területen). Ráadásul többféle készséget kell fejleszteni és finomítani és az emberek gyakran alábecsülik, hogy ez mekkora kihívás. Nate Silver ezt a folyamatot a pókerrel kapcsolatban írta le a “The Signal & the Noise - The Art of Science & Prediction” (A tudomány és a jóslás művészete) című könyvében, de ugyanúgy alkalmazható a fogadásokra is.

80-20-zona-fogadas

Kezdd az alapokkal, és építkezz onnan

Az erőfeszítés a fogadás szempontjából elég széleskörű lehet: egyes fogadók számára már az is nagy erőfeszítést igényel, hogy képesek legyenek egy tétet megtenni. E cikk céljából az erőfeszítés fogalmába beletartozik az idő, az elemzés és az erőforrások, amelyeket a választások megtételére fordítunk. A Pareto-törvény alapján azt körvonalazódik, hogy 20%-os erőfeszítéssel a fogadók 80%-nak pontosságát érhetjük el. Ez a nyilvánvaló kiindulópont a fogadásoknál, de hogyan számszerűsítheti az erőfeszítés mértékét?

A focifogadás példájával élve, egy körülbelül 20%-os erőfeszítés valószínűleg magába foglalja a széles körben elérhető információkhoz, például a bajnoki tabellákhoz és a csapathírekhez való hozzáférést a főáramú médiabeszámolókon keresztül. Ezeknek az eszközöknek a használatával járó erőfeszítés (viszonylag) minimális, ezért a legtöbb fogadó használni fogja őket és gyakran akkor is tisztában vannak velük, ha nem a konkrét fogadás céljából kutatnak utána. 

Ahhoz, hogy fejlődjünk és elkezdjünk pontosabb előrejelzéseket készíteni, a pontosság marginális javulása arányosan nagyobb erőfeszítést igényel és ez a hatványtörvény egyre erősödik, ahogy igyekszünk közelebb kerülni a 100%-os pontossághoz.

Az hatékony fogadási ív követése és a tudás javítása

Mit tehetsz tehát azért, hogy a Pareto görbe mentén a Hatékony Fogadási Zónába kerülj (a fenti ábrán pirossal színezve), és megelőzd a fogadók 80%-át, akik minimális erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy javítsd a jóslási képességeidet és a fogadásokból származó pénzkereseti esélyeidet? 

Az egyik legkézenfekvőbb, de rendszeresen figyelmen kívül hagyott dolog az lenne, ha időt fektetnél abba, hogy megtudd, hogyan működik a fogadás valójában. Ez magába foglalja, hogy milyen a bukmékerek üzleti modellje, a szorzókra alkalmazott árrés kiszámítása és annak megértése és hogy mit jelent az érték a fogadások terén. Az, hogy melyik bukinál fogadsz, nagyban befolyásolja, hogy mennyire lehetsz sikeres fogadó. Az árrések bukmékerenként nagyon eltérőek és sokan a növekvő árrésekkel a spektrumon belül mozognak. Elképesztő, hogy hány alkalmi fogadó nincs tisztában ezzel a ténnyel. 

Fogadási alapelvek és az árrés

Az árrés megértésének a fogadási alapelvek megismerésének részét kell képeznie: a várható érték, a különböző fogadási típusok és a piaci mozgások fontosságának megértésével együtt. Ezt követően elkezdheted megvizsgálni a képességeid szintjének értékelését, a fogadások pszichológiai oldalának kutatását és a viselkedési torzítások megismerését, majd továbbléphetsz a fejlettebb fogalmak felé, amelyek, ahogy a görbe is mutatja, nagyobb erőfeszítést igényelnek. 

Ha már rendelkezel matematikai vagy programozási háttérrel (vagy hajlandó vagy időt szánni az tanulásra), akkor ezt is felhasználhatod az előrelépéshez, mivel hamarosan szükség lesz ezekre a készségekre a görbe mentén megtett utad során.

Egyes fogadók talán megfélemlítőnek vagy túl nehéznek találják azt, hogy megpróbálják tudásukat magasabb szintre fejleszteni, és úgy döntenek, hogy ez nem indokolja az erőfeszítést. Az is lehet, hogy negatív eredményeket látva azt gondolják, hogy a megnövekedett erőfeszítés nem éri meg. Fontos azonban, hogy az eredmények elemzésekor elég nagy legyen az adatok mintájának mérete ahhoz, hogy a jó és a balszerencse eseteit egyaránt ki lehessen szűrni.

Az erőfeszítés alternatívája az, hogy tippmesterek erőfeszítéseire támaszkodva próbáljuk meg kijátszani a görbét. Ez azonban hamis gazdaságosság, mivel fejlett készségekre és tudásra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogy egy tippmestert egyáltalán érdemes-e követni, és hogy képesek legyünk tesztelni a hitelességét. Ez nyilvánvalóan olyan erőfeszítés, amelyet a saját fogadási tevékenységedbe is fektethetnél.

Készülj fel egy bajnokságból fogadás előtt

A fentiek a fogadások általánosságaival foglalkoznak, anélkül, hogy egy sportágat kiemelnének, és ez nyilvánvalóan fontos szempont, mivel nem minden sportág egyforma. Az olyan népszerű bajnokságok, mint a Premier League, az NFL vagy az NBA legpontosabb fogadói közé kerülni sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, mint más sportágak esetében, mivel a legjobb elmékkel és kifinomult technológiával kell versenyezned.

Minél népszerűbb egy fogadási piac, annál több információ áll a bukmékerek rendelkezésére, és annál kifinomultabbá válnak a szorzók - ez aztán sokkal nehezebb feladatot jelent az értékes fogadási lehetőségek megtalálása. Tehát azt jelenti, hogy a kevésbé népszerű sportágak fogadási piacain könnyebb értéket találni?

Egyes fogadók úgy dönthetnek, hogy kevésbé ismert sportágakra vagy alternatív fogadási piacokra specializálódnak, hogy javítsák a fogadásokból származó pénzkereseti esélyeiket. Bár a saját ismeretei vagy információi korlátozottak lehetnek, a bukmékereké is korlátozott, és így inkább egyenlő feltételeket biztosítanak a potenciális esélyhiányokkal, amelyeket ki lehet használni.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia útmutató
Betinia regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek