Brazil Serie A 03

Brazil Serie A: Statisztikai mutatók a brazil bajnokságból

2023 márc 10. 11:15 Szólj hozzá!

Csapatok és bajnokságok elemzései brazília statisztika Brazil Serie A

A brazil bajnokságot, azaz a Serie A-t bemutató sorozatunk első részében a pontvadászat történetével foglalkozunk, hogyan alakult ki a most ismert liga. A második részben az elmúlt másfél évtized eseményeit vizsgáljuk statisztikai szempontból, milyen trendek voltak észrevehetőek és hogyan lehet ebből hasznot húzni. Mikre érdemes figyelni a következő hónapokban és években, amíg tart a jelenlegi szisztéma. 

A brazil bajnokság felépítése

Jelenleg a brazil első osztályú bajnokságot 20 csapattal rendezik meg (immáron 2006 óta), oda-visszavágós rendszer van, így egy klub 38 mérkőzést játszik a szezon során, összességében pedig 380 találkozót rendeznek a pontvadászatban. Fontos kiemelni, hogy hiába tekintettük át 16 szezon eredményeit, évente (sőt, olykor havonta) változnak a klubok keretei, elküldenek egy edzőt vagy játékost, újak érkeznek helyükre, ezek pedig befolyásoló tényezők. 

Ezért nem konkrétan egy-egy klubbal foglalkoztunk, hiszen előfordulhat, hogy a Fluminense éveken át overes csapat volt, majd érkezett egy új edző és már a védekezés került középpontba, hogy minél kevesebb gólt kapjanak. Mi a bajnokság trendjeit vizsgáltuk, milyen arányban jönnek hazai sikerek vagy épp döntetlenek, mert ezek már egy masszív alapot jelentenek, amikor megismernénk egy számunkra új ligát

A brazil első osztály sajátosságai

Amikor egy trend hosszú évekig tartható, akkor az már folytonosság. Hiába váltakoznak az edzők, valószínűleg kialakult egy sajátosság az országban, így hiába érkezik egy új szakember, nem fog változni alapjaiban az, hogy a brazil pontvadászatban kevés gól esik. Az adatok közül a három esélyt, gólok piacát és a félidei eredményeket vizsgáltuk, illetve a félidő/végeredmény opciókat. 

Hazai, vendég és döntetlen arányok

Ha megnézzük a spanyol első osztály eredményeit (LaLiga), akkor láthatjuk, hogy 2020-ban 27%-os volt a döntetlenek aránya, míg mondjuk 10 évvel azelőtt 21%, tehát komoly ingadozásról beszélhetünk. Vannak olyan bajnokságok, ahol egyik évben 31-32% a döntetlenek vagy a vendég sikerek aránya, de eltelik 3-4 év és már csak 20% környékén vannak ezek a mutatók. Ezért is érdekes a brazil bajnokság.

Ahogyan említettük, 16 szezont vizsgáltunk, így összességében több, mint 6000 mérkőzéses mintánk van (6080 meccs). Ezen időszakra rendkívül hasonló mintákat kaptunk a hazai és vendég győzelmek, illetve a döntetlenek piacára. 

A brazil első osztályú pontvadászat idegenbeli sikereinek aránya 2006 és 2021 között
A brazil első osztályú pontvadászat idegenbeli sikereinek aránya 2006 és 2021 között (forrás: sportfogadas.org)

Jól látható, hogy 23-25% közé állt be az vendéggyőzelmek száma, ami megdöbbentően stabil maradt 16 éven át, egy-egy év volt, amikor kilengés tapasztalható, de rögtön korrigált a "piac". Nem túl gyakori eset, hogy ilyen hosszú idő át - ennyire nagy minta esetén -, hasonló eredmények jöjjenek ki, de nincsen ez másképp a döntetlenek esetében sem, ahogyan a hazai sikereknél is hasonló az eloszlás. További érdekesség, mennyire fontos a hazai pálya, hiszen míg vannak olyan ligák, ahol 28-33% környéki az idegenbeli sikerek aránya, addig itt jóval alacsonyabb ez a mutató. 

Brazil Serie A hazai győzelmeinek aránya 2006 és 2021 között
Brazil első osztályú pontvadászat hazai győzelmeinek aránya 2006 és 2021 között (forrás: sportfogadas.org)

A hazai sikerek viszont majd minden második bajnokin megvalósulnak, sok esetben még a szorzó sem "gátol" meg benne, ugyanis mindegy, hogy 1.80-ért vagy 2.90-ért kínálják a győzelmet, akkor is megvalósul. Az elmúlt években kicsit visszaesett a mutató, csak 45%-ban jöttek a hazai sikerek, de még ez is eléggé jó mennyiségnek számít, főleg annak tekintetében, hogy tényleg bátran nyúlhatunk 2.00 feletti szorzókhoz is. 

Brazil Serie A döntetlenjeinek aránya 2006 és 2021 között
Brazil első osztályú pontvadászat döntetlenjeinek aránya 2006 és 2021 között (forrás: sportfogadas.org)

A "döntetlenvadászok" számára ez a liga csábító lehet, hiszen tartják a 24-30% közötti szintet, szorzók is 3.00 felett vannak, ahogyan látható minimális kilengések vannak csak. Az sem mellékes, hogy jól beazonosítható csapatok vannak, amelyek preferálják az ikszeket, így szállítva 10-18 közötti döntetlent egy szezon során. Ha sikerül kifogni egy ilyen klubot, akkor átlagban 20-40% közötti ROI-ra tehetünk szert, mivel a mérkőzések majd felében leikszelnek. 

Félidőben döntetlen?

A többi bajnokságban is evidensnek nevezhető, hogy sok esetben az első opció a félidei eredményre a döntetlen. Erre 2.00 körüli szorzókat kínálnak, általában 45-50%-ban jönnek is az ikszek, de mi a helyzet Brazíliával? Eléggé nagy a szórás, hiszen 39-50% között mozognak az adatok, ami fogadás szempontjából sem mindegy. Az egyik évben mondjuk 10-ből 4 találkozón jön a félidei döntetlen, míg a következő évben 5 meccsen. 

Fotó: Brazil első osztály első félidei eredmények megoszlása
Brazil első osztály első félidei eredmények megoszlása (forrás: sportfogadas.org)

Ennél viszont érdekesebb, hogy nem a vendégek "rondítanak" bele a statisztikákba, hiszen ők stabilan hozzák a 19-21% közötti eredményt, hanem a hazai vezetés szaporodik meg az első játékrészben. Ahogyan említettük, viszonylag sokszor tartják otthon a három pontot a pályaelőnyben lévők, ez annak is köszönhető, hogy már az első játékrészben megszerzik a vezetést (félidő hazai / vége hazai opció nem hiába mozog 28-30% közül). 

Brazil foci = kevés gól

A brazil labdarúgás úgy él az emlékünkben, mint a szép játék, önfeledt szórakozás, gyönyörű cselek és a sok gólt hozó mérkőzések hazája. Ez a valóságban azonban nem feltétlenül így van, hiszen cselek vannak, de gólok már kevésbé. Hiába a kialakított helyzetek, ha rossz a helyzetek kihasználása, akkor bizony masszív underessé válik a brazil Serie A. Minden harmadik meccsen 1,5 gólnál kevesebb születik (30-35%), ami elősegíti a döntetlenek és az 1-0-s győzelmek piacát is (1-0: 23-27% között mozognak). 

Fotó: Brazil első osztály 2,5 gól alatti opció megoszlása
Brazil első osztály 2,5 gól alatti opció megoszlása (forrás: sportfogadas.org)

A 2,5 gólnál kevesebb opció esetében garantálható, hogy átlagban 5, de inkább 6 meccs összejön a 10 találkozókból álló fordulókban. Az 5-6 gólos találkozókat el lehet felejteni, jó, ha 2-3 forduló alatt (20-30 meccs) 8-10%-os arányt "kipréselnek" magukból a csapatok. Magyarán, aki a gólokat üldözi, az nem feltétlenül a brazil ligában találja meg a számítását (és a gólokat...). Az is igaz, hogy a 2000-es évek második felében még közel sem volt annyira "vészes" a helyzet, mint most, de már akkor is látható volt, hogy elindult az underesedés útján a pontvadászat. 

Konklúzió és pár érdekesség

A Serie A brazil változata tehát a hazai csapatoknak, döntetlenek és a kevés góloknak kedvez. Érdemes megnézni azokat a statisztikákat, amiket a bajnokság kezdetétől vezetnek: a 34 legtöbb gólt hozó mérkőzés közül, mindössze egyetlen volt 2006 után (2008: Figueirense - Grêmio 1:7 ), az összes többi 2006 előtti, leginkább a '60-as és '80-as évekből valók, amikor a brazil liga aranykorát élte. Hiába volt kétpontos rendszer (győzelemért két pontot kaptak a csapatok), mégis törekedtek a sikerekre, ellenben most, amikor sokkal rosszabbul járnak egy iksszel.

A folyamatok nem egy-két szezon eredménye, hanem közel két évtizedé. Hiába jöttek új edzők és játékosok, minimális kilengések voltak, de utána következő évben "korrigált" a liga. Valószínűleg az edző- és játékosképzésnek is köszönhető ez az eredmény. 

Ha nem olvastad a sorozat első részét, abban a brazil labdarúgás történelmével foglalkoztunk.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

  • Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano útmutató
Betano regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek