Egyszerű szabályok jellemzik a totót, ahol mérkőzés kimenetelére tippelve érhetünk el nyereményt. A sport támogatására indult a sportfogadás egyik legnehezebb formája, hiszen a szelvényen szereplő szinte minden meccs kimenetelét el kell találnunk, de aztán a jelenbe érve már csak az állam amolyan önkéntesen befizetett adója lett, a focit kedvelők nyereményvágyából.

A londoni olimpiai kiruccanást pénzelték a totó által

A labdarúgáshoz hasonlóan a totó is Angliából indult, ahol már több évtizedes hagyománya volt a sportfogadásnak, mire Magyarországon, több más európai országhoz hasonlóan, elindult 1947 októberében.

Először a Posta Takarékpénztárhoz, majd az OTP-hez tartozott, ami a lottót is szervezte. A háború után nem sok pénze volt az európai államoknak, így a magyar államkassza is ürességtől visszhangzott, ezért az volt a céljuk a totó bevezetésével, hogy ebből szponzorálják az 1948-as olimpiai részvételt. Magyarán a nép fizette az olimpikonok szállását, utazási költségeit, bár ha úgy vesszük, amúgy is az adónkból épül minden. A magyar szakemberek közpénzen tettek egy angliai utazást, és két délutáni tea között felmérték az ottani sportfogadási piacot, tehát lenyúlták az ötleteiket.

Hazatérve az indítvány felsőbb körökbe is eljutott, ahol természetesen megtetszett a nép önkéntes adózási formája, akarom mondani a sportfogadás ezen típusa. Lóverseny már létezett, ezért a törvénykezésben embersport versenyekre történő esélyfogadásként hivatkoztak a totóra. Eleinte nem agyalták túl, lemásolták az angol mintát, és 12 főmérkőzésre és 4 pótmeccsre kellett tippelni. Egy szelvényen egy játékot lehetett benyújtani, szóval ha több hasáb megjátszása volt a cél, akkor kellett körmölni rendesen.

Egy szelvény 3 forint 30 fillér volt, nem tűnik soknak, de keress rá a google-ben az infláció szóra, elég gonosz dolog. Három nyerőosztály létezett, kicsit mobilisan: 12, 11, 10 találatos, és ha nem volt 12 találatos, a 9-esekre is fizettek. Manapság ilyet el tudsz képzelni? Kérdésem költői természetesen.

A magyar nép hamar rákattant a totóra

Hogyan indult be a biznisz? Gyorsan! A totó első játékhetén, 1947 októberében 20 882 darab szelvényt küldtek játékba, csupán egy darab 10 találatos volt a 10 millió fociszakértő országában, aztán fél év múlva, 1948 márciusában, most figyelj, 1 349 347 darab szelvény került feladásra. Pillanatok alatt meghódította az országot az 1X2 közötti döntés, ami különösen akkor tűnik figyelemre méltó adatnak, ha tudjuk, hogy vidéki nagypapáink azt sem tudták, hogy lehet fogadni meccsekre.

Kezdetben Budapesten, és hét további helyen vezették be a totót, Debrecen, Pécs, Miskolc, Győr, Szeged, Szolnok és Szombathely városában. Az '50-es években aztán nagy változások jöttek a játék történetében, olyanok, amiket el sem hinnél!

Totó bódé a lottózó előtt

Folyamatosan alakították a szabályzatot az 1950-es években, megjelent például a négyhasábos totószelvény, de történtek manapság furcsán hangzó újítások is, totóbérletet vezettek be, volt előfizetéses szelvény, amit egyéni címre postáztak. Próbálták összekötni a mérkőzéseket is a totóval, ha valaki feladott egy tippsort, kedvezményesen jutott hozzá jegyekhez, szóval nagyon kellett a pénz a szerencsejátékból, ami dőlt is szépen, mi sem mutatja ezt jobban, hogy 1952-ben a nulla találatosok is kifizetést értek.

Aztán jött az újabb korszakváltás 1964-ben, elérve a manapság ismert tippelési formátumot: 13 plusz 1 mérkőzésre kellett elhelyezni a ikszeket.

Kevésbé népszerű, de azért a góltotót is játsszák

1983-ban olyan dolog történt, ami a totót igazán magasba emelte és olyan rangot adott neki, amire még a Tippmix sem képes a jelenben. Abban az évben egyszer magasabb főnyereményt kínált a focira történő ikszelgetés, mint az ötöslottó. A játék során elért legnagyobb főnyereményre egyébként egészen 2013-ig várni kellett, ekkor a legügyesebb totós 57 millió forinttal gazdagodott.

Nem sok szó esik a góltotóról, kevésbé népszerű, mint a totó, nehezebb és bonyolultabb is. 1993 óta próbálkozhatnak a játékosok azzal, hogy 6 mérkőzés pontos, számszerű végeredményét eltalálják. A matematikai esélyeseket nézve, 16.7 millió tippsoronként jön össze a 6 találatos góltotó, szóval sok szerencsét hozzá, kelleni fog!

Régi vágású fickó a totó, de azért tartja a lépést a korral, ezért 2011 elejétől fogva hetente már kétszer is megjelenik kínálat, csütörtöki váltással, hét eleji és hétvégi kínálattal. Dobjuk fel a nagypapa korba érő totó bemutatását egy kis érdekességgel. A játék története során 1999-ben volt a legtöbb hibátlan tippsor, összesen 1386 alkalommal jött össze a 13+1-es, míg  a legkevesebbszer, 2016-ban éreztek rá a hibátlan tippekre, abban az évben csak 261-szer adtak fel hibátlan totót.

De a legérdekesebb adat most jön, fogd meg söröd! 2012 januárjában volt egy fogadási forduló, amikor 765 darab 13+1-es született. Nem lettek gazdagok, de elmondhatják magukról, hogy telibe kapták az összes meccset totón!

Hogyan és hol lehet totózni, akár online is?

Hiába a kötöttség, a nehezen elérhető nyeremény, a totó él és virul a jelenben is, és mostoha testvérével, a góltotóval együtt, ugyanazon segédszelvénnyel küldhető játékba, bármely lottózóban, illetve az összes szerencsejáték-terminállal rendelkező helyen, például újságárusnál, trafikban.

A két játéknak egy szelvény jutott, de újításnak számít hogy van már kombinációs fogadási lehetőség. Ez úgy működik, hogy egyetlen meccsnél több végkimenetel is megadható, és végül a gép hozza ki belőle a különböző totós tippsorokat, nem kell a normál segédszelvényen minden különböző variációt végigikszelni. Egyetlen tipposzlop van, minek kitöltése után alul meg kell adnod, hogy mennyi mérkőzésnél döntöttél egy, kettő, illetve három esély mellett.

Papíralapú totószelvények egy lottózóban

Kevesebb időt vesz igénybe a töltögetés, többet lehetsz a kocsmában. Ha nem vagy jó matekból, akkor így nem biztos, hogy tudni fogod mennyi tippsorral játszol, ami leginkább a pénztárcád mélységét illető kérdés, ezért nyújt segítséget az indexfüzet, amely elméletileg minden értékesítőhelyen fellelhető, és abból könnyedén megtudhatod mennyi pénzt kockáztatsz, mennyi hasábbal játszol, mekkora lesz a kifizetendő tét feladás után.

De ugye ez Magyarország, szóval jó eséllyel nem fogsz indexfüzetet találni a lottózóban. Ami biztos, hogy kombinációs segédszelvény megkönnyíti a tippjeid feladását, ezért mindenképp érdemes használni.

Akár a totó, akár a góltotó szelvényed összeállíthatod a Szerencsejáték Zrt. weboldalán, majd ezt feladhatod 2 órán belül egy általad választott lottózóban.

Mennyibe kerül egy totó tipposzlop?

Ne kerülgessük a forró kását, az anyagiakat. Egy tipposzlop ára 70 forint, és ennyibe kerül minden további tippsor is. Normál fogadás esetén két sort mindenképp fel kell adni, tehát a minimális beugró totó esetén 140 forint, ez magasabb összeg a korábban tárgyalt kombinációs fogadás esetén, aminél a minimális tét 210 forint.

A kombinációshoz külön találhatsz táblázatot a Szerencsejáték Zrt weboldalán, a legkisebb költségű játék szerintük úgy néz ki, hogy egy mérkőzésre tippelsz 3 esélyt, a többire pedig 1 esélyt, így összesen 3 tipposzlopot adsz fel. Ha már esélyek! Az 1X2 sokak számára egyértelmű, de nem árt tisztázni, hogy az 1-es hazai győzelmet jelent, az X döntetlent, míg a 2-es vendég sikerre történő tippelést tükröz.

Hány mérkőzés szerepel egy totó szelvényen?

A fogadási ajánlat 13+1 mérkőzésből áll, az a plusz 1 akkor lesz csak érdekes, ha az előtte álló 13 meccset eltaláltad, és ekkor már csak egyetlen tippre leszel a telitalálattól. A különböző szabályzatokban még a nyerési esélyeket is feltüntetik, például a 13+1 találatra az esély 1 : 4 782 969, tehát közel 5 millió tippsor után jöhet össze a számok törvénye alapján.

A nyereményfelosztást sem rejtik véka alá, 37% jut a telitalálatosnak, 16%-on osztoznak a 13 találatosok, 12-12% jut a 12 és 11 jó tippért, míg a kifizetés alsó határának számító 10 találat 23%-os harap ki a nyereményekre fordítandó összegek tortájából. Nem egyszerű feladat, de ha nyerni akarsz totón, akkor bizony legalább 10 mérkőzés végső kimenetelét el kell találnod. Régi vágású formátum, de megvan a saját bája és szerethető világa a totónak, amit úgy néz ki, hogy az online irodák által nyújtott fogadási szabadság sem tud elnyomni.

Szeretnéd ingyen kipróbálni a totó játékot? Vagy akár a góltotót? Havi több alkalommal megteheted mindezt SPF Totó, illetve SPF Score játékainban. Sőt, az ügyesek még pénznyereményben is részesülnek.