Miért lényeges a türelem fogadások terén

A türelem fontossága a sportfogadásban

2023 márc 10. 11:06 Karola Szólj hozzá!

Fogadási stratégiák kockázat értékfogadás türelem

A fogadóknak keményen kell dolgozniuk, gyorsan kell tanulniuk és fegyelmezettnek kell lenniük a siker érdekében. A türelem szintén alapvető tulajdonság minden komoly fogadó számára és ez a cikk megpróbálja elmagyarázni, hogy miért van ez így.

A fogadás pszichológiai oldalának megértése ugyanolyan fontos, mint a helyes információk birtoklása és a megfelelő bukmékernél történő fogadás. Nem mindenki fogad ugyanazzal a szándékkal, számtalan különböző okból adunk fel szelvényeket, de a motivációtól függetlenül, ha következetes nyereségre vágyunk, hasznos dolog bizonyos szabályok betartása.

Miért éri meg türelmesnek lenni?

A türelmet - ami a problémák elfogadását és elviselését jelenti, szenvedés, bosszúság vagy szorongás nélkül - gyakran figyelmen kívül hagyják, amikor a fogadásokból való pénzkeresés kulcsfontosságú összetevőit sorolják. A várható érték kiszámításának képessége nyilvánvalóan fontos, de egy olyan környezetben, amelyet a véletlenszerűség és a szerencse is befolyásolhat, a fogadóknak türelmesnek is kell lenniük.

A nagy számok törvénye talán a legjobb módja annak, hogy megmagyarázzuk, mennyire fontos a türelem a fogadásban. Vegyük példának Jacob Bernoulli tételét, amelynek középpontjában a valószínűség-eloszlás elve áll. A fogadások szempontjából ez az elvárás nem más, mint hogy egy érme egy korlátozott mintán belül páros számú alkalommal fej vagy írás felére esik, illetve hogy a rulettkerék piroson vagy feketén áll meg.

Természetesen egy bizonyos ponton az olyan dolgok, mint az érmefeldobás és a rulettkerék, kiegyenlítődnek. Hasonlóképpen, ha egy fogadónak nagyobb az előnye, mint a bukméker árrése, a véletlenszerűség és a szerencsés alkalmak (egy bizonyos ponton) kiegyenlítődnek. Egyszerűen csak türelemre van szükség ahhoz, hogy ne korlátozzuk azt a mintaméretet, amelyen belül ez a várakozás megvalósul.

Joseph Buchdahl azt is kiemeli, hogy a türelem miért lényeges tulajdonság a fogadásban, a “Legyünk nyereséges fogadók: szerencse vagy ügyesség kérdése" cikkében. Nate Silver példáját használja arra, hogy egy ügyes pókerjátékos akár 100000 leosztás után (két évnyi, heti 40 órás játék) is veszteséges lehet. Igaz, ez egy szélsőséges példa, de jól mutatja, mennyire fontos megérteni, hogy ha már van valamilyen szintű előnyöd, akkor is fel kell készülnöd arra, hogy kivárod a pozitív eredményeket.

A kognitív torzítások hatásának megértése

A fogadók tisztában lehetnek a gyakori csapdákkal, amelyekbe az emberek beleesnek, megértik, mit takar a szerencsejáték tévhit, és tudják, hogy (feltéve, hogy van előnyük) pénzt fognak keresni, ha elég sokáig várnak. Bizonyos kognitív torzítások azonban megzavarhatják ezt a logikus gondolkodást.

Legyen szó akár a favorit esély vagy akár az utólagos elfogultságról, a türelem egy a sok mechanizmus közül, amely segíthet megállítani a fogadókat abban, hogy letérjenek a racionális ítélőképesség útjáról és így megalapozottabb fogadási döntéseket hozzanak.

Rövid távú nyereség vagy hosszú távú siker?

Az egyik kognitív torzítás, amelyet a türelem segíthet a fogadóknak kontrollálni, a hiperbolikus diszkontálás - ez az a tendencia, miszerint az emberek az azonnali kifizetést választják egy nagyobb nyereséggel szemben, amelynek elérése hosszabb időt venne igénybe. Ez a gondolat talán akkor bontakozik ki leginkább, amikor a tétgyűjtési módszereket és azt vizsgáljuk, hogy különböző fogadási profilok milyen szinten alkalmasak egy adott módszerhez.

Egyes fogadók az azonnali, nagy nyereményt akarják és a maximális tétet teszik fel egyszerre, még akkor is, ha nagy a kockázata annak, hogy ez nem fog összejönni. Mások progresszív stratégiákat alkalmaznak (mint például a Fibonacci fogadási módszer), folyamatosan fogadnak a veszteségek után, hogy visszanyerjék az összes korábbi tétet. Az arányos (mint például a Kelly-kritérium) és a fix tétes stratégiák azonban nagymértékben csökkentik, sőt megszüntetik a kockázatot, tehát miért ne használná mindenki ezeket a módszereket?

Türelem és racionalitás a fogadásban

Ha hiszünk a racionális választás elméletében, akkor minden döntésünk azon a feltételezésen alapul, hogy maximalizáljuk az előnyeinket és minimalizáljuk a veszteségeinket. Ez azonban a fogadásban nem mindig van így.

Ha egy fogadó 10 eurós fogadást szeretne kötni, és a kedvenc irodája 2.22-es szorzót kínál, de máshol 2.25-ös szorzó áll rendelkezésre (0,30 eurós különbség, ha nyer), fog-e irodát váltani? Talán igen, talán nem. Ha ugyanez a fogadó ugyanúgy választhat, de 100.000 euró értékben szeretne fogadni, akkor hajlamosabb lesz bukmékert váltani (a további 3000 euró-ért). Mégis mindkét helyzetben a fogadónak lehetősége van arra, hogy maximalizálja az előnyét.

A komoly fogadók tudják, hogy mennyire fontos az érték (a jobb szorzó), függetlenül attól, hogy csekély vagy sem a különbség. Tudják, hogy néha extra erőfeszítést igényel az említett érték megtalálása, és hogy némi türelemmel több profitot érhetnek el jobb oddsokkal.

A racionalitás szempontjából azt is fontos megérteni, hogy a szorongás fokozza az irracionális viselkedést. Ha az egyén türelmes, akkor csökkenti az ilyen viselkedésformákat, ami segít racionalizálni a meghozott döntéseket. 

Türelmetlenné tesz minket a technológia?

A fogadások világán kívül a technológia fejlődése minden eddiginél könnyebbé tette szinte bármilyen termék beszerzését és az igények kielégítését. Egy gombnyomással rendelhetünk pizzát, a heti bevásárláshoz meg se kell mozdulnunk és még a taxirendelés is kevesebb erőfeszítést igényel, mint korábban.

Az azonnali elégedettség iránti vágy áthatotta a fogadást is és a fogadóknak ma már végtelen számú eszköz áll rendelkezésére a tétek elhelyezéséhez, amelyek minimális erőfeszítést, de ami döntő fontosságú (egyes bukmékerek számára), minimális gondolkodást is igényelnek. Kuratált fogadások már évek óta léteznek, de a "legnépszerűbb fogadások" és a "trendi fogadások" rávilágítanak arra, hogy a csordaszellem milyen szinten uralja ezt a világot.

Várni arra, amiről tudod, hogy eljön

Röviden, a fogadóknak türelmesnek kell lenniük és szükséges látni a fától az erdőt. Ha pozitív a várható érték, de mégis veszteségeket szenvedsz el, meg kell értened, hogy ez csupán veszteségek sorozata egy nagyobb mintában, amely nyereséget fog eredményezni.

A fogadás a bukmékerekkel szembeni előny megszerzéséről, a pozitív várható érték megtalálásáról és a haszonkulcsok megértéséről szól, annak érdekében, hogy tudd mennyibe kerül a fogadásod. A nyerő képlet mellett azonban elég türelmesnek is kell lenned ahhoz, hogy a kívánt eredményeket elérd - a fogadás nem lottó, nem leszel milliomos egyetlen éjszaka alatt.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj még ma és igényelj egy 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a FEZbet fogadóirodánál.

FEZbet útmutató
FEZbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek