Az arbitrázs fogadás (röviden arb vagy arbolás) olyan fogadások megkötését jelenti, ahol lefedve az összes lehetséges kimenetelt, biztos nyereségre lehet szert tenni. Surebet vagy sport arbitrázs néven is ismert ez a lehetőség, és a bukméker rendszerű fogadások megjelenése óta létezik.

Az arbitrázs fogadókat arbolóknak is szokták nevezni. Látszólag ez a sportfogadás Szent Grálja, és matematikailag valóban biztos nyereséget eredményez bármi legyen a kimenetel, de az elmélet és a gyakorlat nem mindig eredményezi ugyanazt. Sok buktatóra kell figyelni ahhoz, hogy eredményes arbolóknak mondhassuk magunkat. Ezeket mind megpróbáljuk a cikkben kivesézni, de először kezdjük az alapokkal.

Az arbitrázs lényege

Az arbolás a legegyszerűbb kereskedelmi fogalman alapszik: vedd meg olcsón és add el drágábban. Fogadás terén ez olyankor történhet meg, ha egy esemény szorzóinak implikált valószinűségeinek az összege kevesebb, mint 1. Ilyenkor a fogadó kerül előnybe, mivel egy kimenetel szorzóinak implikált valószinűsége általában 1 fölötti, és az 1 fölötti rész jelenti a fogadóiroda hasznát.

Ez a lehetőség egy fogadóirodán belül nem fog előfordulni, csak ha az oddsmesterek óriásit tévednek, ami a mai számítógépes rendszerek által nyújtott számítási lehetőségek miatt nem fog előfordulni. Viszont ilyen lehetőség előfordulhat, ha több iroda szorzóit vizsgáljuk ugyanarra a fogadási piacra.

Bár a sport arbitrázs régóta létező fogalom, a bukméker rendszerű fogadással egyidős, a népszerűsége az internetes fogadóirodák megjelenésével jelentősen megnőtt. Az odds összehasonlító oldalak és a fogadástőzsdék óriási szerepet játszottak az arbolás egyszerűbb elérhetőségében, de az irodák oldalán is változásokat hoztak. Sokkal könnyebb manapság a fogadóirodáknak a szorzóikat ellenőrizni, így az arb lehetőségekre is sokkal gyorsabban kell reagálni, mert nagyon gyorsan eltűnhetnek a piacról. 

Ezen kivül az arbolók fontos szerepet játszanak a fogadási piac kiegyenlítésében is, elősegítve az oddsok gyors mozgását.

Az arbolás elméleti része

Adottak a következő szorzók két különböző fogadóirodánál, egy kétesélyes kimenetelre (döntetlen nincs):

  Iroda 1 Iroda 2
Hazai odds 1.25 1.43
Vendég odds 3.90 2.85

Számoljuk ki elsőre a két fogadóiroda hasznát az oddsok alapján. Erre használhatjuk az alábbi kalkulátort.

Fogadóiroda nyereség kalkulátor

Adj meg 2 vagy 3 szorzót (kimenetelek száma alapján) és kiszámoljuk mennyi az iroda nyereségét és a piac visszafizetését.

  • Iroda 1 haszna: 5.64%, visszafizetés 94.36%
  • Iroda 2 haszna: 5.02%, visszafizetés 94.98%.

Első ránézésre ez teljesen normális haszonkulcs, a legtöbb fogadóiroda 90% fölötti visszafizetési rátával kínál oddsokat, és az ennél magasabb, 98%-os ráta sem ritka, főleg népszerű mérkőzéseknél (pl. Bajnokok Ligája).

De mi történik, ha a hazai szorzót a 2-es irodánál fogadjuk meg, a vendég kimenetelt pedig az 1-esnél? Ebben az esetben a hazai szorzó 1.43, a vendég szorzó pedig 3.9. Számoljuk csak ki a haszont és a visszafizetési rátát:

  • Fogadóiroda haszna: -4.43%, visszafizetés 104.43%.

Mit is jelent ez a valóságban? Azt, hogy ha mindkét kimenetelt megfogadjuk megfelelő téttel, akkor az iroda veszteségre áll. Pontosabban 4.43%-os haszonra tehetünk szert, bármi legyen a mérkőzés kimenetele. A példából is látható, hogy arbitrázs lehetősége egyetlen irodán belül nem fog előfordulni az oddsképzés rendszere miatt, de több iroda ajánlatát összehasonlítva megtörténhet.

Az arbitrázs matematikája

Az oddsok implikált valószinűségét egyszerű kiszámolni, ezt a value fogadásról szóló cikkben már illusztráltuk:

CodeCogsEqn (1)

Ezzel szemben arbolásnál egyszerűsítünk a számításokon, nem kell nekünk százalékban a szorzó valőszínűsége, ezért nem szorozzuk vissza 100-zal.

valoszinuseg = 1/odds

Az arbitrázs akkor áll fenn, ha a piac szorzóinak a valószinűségének az összege kevesebb, mint 1. Ezt kétesélyes piac esetén a két kimenetel szorzóiból számoljuk össze, háromesélyes piacnál meg a három kimenetel szorzóiból.

Kétesélyes piacra példák: alatt és fölött, vagy tenisz esetén H és V, vagy 1 és 2 szorzói.

Háromesélyes piac esetén: Hazai, Döntetlen és Vendég vagy 1, X és 2 szorzói.

A fenti példa esetén az 1-es iroda szorzóira:

CodeCogsEqn (7)

Arbitrázs ellenőrzése az 1-es és 2-es iroda szorzóira:

1/1.25 + 1/2.85 = 1.151
Nincs arbitrázs ebben az esetben, az eredmény nagyobb, mint 1.
1/1.43 + 1/1.39 = 0.056
Az eredmény kisebb, mint 1, tehát fennáll az arbitrázs.

Látható, hogy az 1-es iroda vendég szorzója és a 2-es iroda hazai szorzója között fennáll az arbitrázs, tehát biztos nyereségünk van, ha ezeken a szorzókon megfogadjuk a két kimenetelt. Itt lép képbe a tét kiszámítása, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora téttel fogadjuk meg a két kimenetelt.

Mi történik, ha?

Az egyszerűség kedvéért tegyünk egy 100-as tétet mindkét kimenetelre.

  1. Hazai győzelem esetén a kifizetés 143 a 2-es irodánál és veszítünk 100-at az 1-es irodánál, 200 egység tétet tettünk fel és 143  egységet kapunk vissza. Veszteségben vagyunk.
  2. Vendég győzelem esetén nyerünk 390 egységet az 1-es irodánál és veszítünk 100-at a 2-es irodánál, 200 egység tétre visszakapunk 390-et. A profitunk 190 egység.

Hol van itt a biztos nyereség? Ilyen esetben sehol. Megfelelő tétekkel kell megjátszani a kimeneteleket, különben bukás lehet a vége.

Mi történik akkor, ha a hazai kimetelt a 2-es irodánál 100 egységgel fogadjuk meg a 2-es irodánál, a vendéget pedig 36.67 egységnyi téttel?

  1. Hazai győzelem esetén 143 egységet kapunk vissza és veszítünk 36.67 egységet a 2-es irodánál. Levonva a tétet 143 - 100 - 36.67 = 6.33 a tiszta haszon.
  2. Vendég győzelem esetén 100 egységet veszítünk az 1-es irodánál és 143.01 egységet kapunk vissza a 2-es irodánál. Levonva a tétet 143.01 - 100 - 36.67 = 6.34 a tiszta haszon. Ugyanannyi, mint a hazai győzelem esetén (kerekítések miatt előfordulnak apró eltérések, 3 tizedes pontossággal nem tehetünk tétet).

Megfelelő tétválasztással, ha az arb fennáll, látható, hogy biztos nyereségünk van bármi is történik a mérkőzésen.

A tét kiszámítása

Az általános képlet a következő, csak helyettesíteni kell benne az első oddsra tett tétet (tet1) és a két odds-ot.

Arbitrázs tét kiszámítása
CodeCogsEqn (11)

Háromesélyes arbitrázs esetén picit változnak a számítások. Előszőr meg kell határozzunk egy összeget, amit fel szeretnénk tenni a mérkőzésre, ez legyen T-vel jelölve az alábbi képletben. Ez alapján számoljuk ki egyenként a kimenetelekre tett téteket:

arbitrazs_tet_3kimenetel

Ezeket a számításokat könnyű elrontani, és időigényes munka állandóan kiszámolni. A 3 esélyes arb esetén még jobban komplikálódik a helyzet. Az alábbi kalkulátor segítségével leegyszerűsödik a folyamat.

Arbitrázs kalkulátor

Adj meg 2 szorzót és az első tétet, a kalkulátor jelzi zölddel, ha fennáll az arb lehetősége és kiszámolja a második kimenetelre elhelyezendő tétet emg a biztos nyereséget.

Elég megadni az első kimenetel szorzóját és a tétet, a kalkulátor meg megmondja mennyi lenne a minimum odds az arbitrázshoz. Ha kapunk ekkora vagy nagyobb szorzót valahol az ellentétes kimenetelre, akkor azt beírva kiszámolja a tétet és a nyereséget is. Ez a kalkulátor csak 2 esélyes surebetekre működik, mivel azt könnyebb találni és megjátszani. A 3 esélyes arbok veszélyesek, és mivel sokszor 3 különböző bukmékernél kell rövid időn belül elhelyezni a fogadást, kezdőknek egyáltalán nem ajánljuk, erre kitérünk a továbbiakban a buktatók résznél.

Miért jöhet létre arbitrázs?

Érdemes ezzel a kérdéssel is foglalkozni ahhoz, hogy egy kezdő arboló tisztában legyen a fogalmakkal. Az arbitrázs kialakulásának több oka is lehet:

  • Másképp mérték fel a különböző irodák az esélyeket
  • Egy bizonyos iroda versenyképesebb szorzókat kínálhat egy promóció keretén belül vagy azért, hogy játékosokat odacsalogasson
  • A bukméker lassan reagál a piac változásaira
  • A bukméker hibázott

Ezek közül talán az első eset a leggyakoribb és az utolsó, a bukméker hibája a legritkább. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a bónuszok bele vannak építve az iroda hasznába. Tehát egy sok bónuszt kínáló irodánál rendszerint a szorzók által kínált visszafizetési arány alacsonyabb lesz, mint egy olyan irodánál, amelyik nem ad bónuszokat.

Ezen okok megértése segíthet az ilyen lehetőségek megtalálásában, de még így is rengeteg munkát igényel az arbolás. Azt is mondhatjuk, hogy az aki ezzel komolyan foglalkozni szeretne, napi több órás munkára készüljön, pontosabban az arbolás egy valódi állás munkájával is felérhet.

Hogyan keressünk arbitrázs fogadásokat?

Rengeteg weboldal van, amely az oddsokat figyeli és összehasonlítja. Ezek nagy része kínál valamilyen ingyenes, de legtöbb esetben fizetős szolgáltatást, ahol surebeteket lehet találni. Az ilyen oldalaknál érdemes szem előtt tartani, hogy sok más felhasználó is ugyanazt az információt kapja, mint te, ezért az oddsok is szinte azonnal elkezdenek változni, amint a téteket elkezdi a többi arbos elhelyezni. 

A fizetős változatokra kevesebb játékos jut, érdemes lehet rövid próbaidőre előfizetni ilyen oldalakon, ha komolyan akarsz ezzel foglalkozni.

Népszerű oldalak:

Arbitrázs fogadástőzsdén

Az arbolás buktatói miatt sokan a fogadástőzsdékre mentek át, ahol ezt tradelésnek nevezik. A folyamat ugyanaz: biztos nyereséget szeretnénk elérni back és lay fogadások megkötésével. Lehet kombinálni is a dolgot, fogadóiroda és tőzsde között fogadva és surebeteket keresve. Itt egy extra buktató jön képbe, a cikk végén felsoroltak mellé: a tőzsde jutaléka. Ezt mindig bele kell számítani a lay fogadások esetén, és előfordul, hogy a jutalék kifizetése mellett már nem vagyunk arbitrázs pozicióban.

A jutalékot egyszerűen beleszámolhatjuk a szorzóba, a lay kalkulátor segítségével. Tovább információk a fogadástőzsdéről:

Arbolás élőben

Ez egy másik népszerű lehetőség arbolásra, mellyel kihasználjuk az élő fogadások alatt a gyors oddsmozgásokat, vagy biztosíthatjuk a meccs kezdete előtt megtett fogadásunkat. Amennyiben a meccs szorzói úgy alakulnak, élőben el lehet csípni arbitrázs helyzetet a meccs elején megtett fogadásunk és az élő szorzó között.

Ezzel a témával és a benne rejlő lehetőségekkel részletesebben az élő fogadások Bibliája cikkünkben foglalkoztunk, de külön kitérünk az élő fogadás alatt elkövetett hibákra is.

Odds mozgások figyelése

Az oddsok mozgása sokszor a valódi pénzügyi tőzsdék árfolyamának mozgásához hasonlít, ezért érdemes figyelni egy esemény szorzóinak alakulását is, ebből előre megjósolhatjuk, ha van esély arbitrázs kialakulására. Ehhez rengeteg ismeretre van szükség és tisztában kell lennünk az oddsok értékével. Ha tisztában vagy a value vagy értékfogadás fogalmával és meg tudod állapítani, mekkora az érték egy szorzóban, akkor ebből is következtethetsz az odds várható mozgására.

Az arbolás buktatói

Most, hogy tisztában vagy az arbitrázs fogadásokkal, dörzsölheted a tenyered a biztos nyereség miatt, de nem árt tisztában lenni az arbolás hátrányaival is. Rengeteg buktató tehet keresztbe az arbolóknak, ami miatt ez nem mezei fogadóknak való stratégia.

Tőke mérete

A cikkben bemutatott példák alapján látható, hogy surebet esetén a biztos nyereség 4% körül van abban a példában. A valóságban sokszor 1-3% körüli arbitrázs lehetőségeket lehet fogni, egyre ritkább az 5% fölötti surebet. Ilyen számok mellett kis tétekkel nem érdemes arbolni. 10 000 forintos tét esetén egy 5%-os surebet 500 forint hasznot hoz. Megéri a befektetett munkát? Nehezen.

Nagy tétekkel kell játszani és a téthez szükséges összeg mindig több irodánál azonnal elérhető kell, hogy legyen a számládon. Ehhez óriási tőke kell, aminek mindig csak egy kis részét veheted ki. Valamennyit könnyítenek a pénzmozgatáson az elektronikus pénztárcák (Skrill, Neteller), de ezeknél is előfordulhatnak kezelési költségek. A fogadóiroda is számolhat fel kezelési költséget, ha havonta több kifizetést eszközölsz. Ezek mértékét mind be kell számítani a nyereségbe, és tovább csökkentik a lehetséges haszon mértékét.

Tétkorlátozások és számlák zárolása

A legtöbb fogadóiroda a szórakozásból játszó fogadókat keresi, nem a profi játékosokat. Emiatt könnyen tétkorlátozásokat vezethetnek be a számládra, ha arb gyanúsan játszol. Kevés iroda van, mely kimondottan az arbosokat célozza, de ha csak ilyen irodáknál játszol, azok szorzói között nem fogsz arb lehetőségeket találni az alacsony haszonkulcs miatt.

Zárolt számla is előfordulhat, főleg ha az iroda játékosvédelmi követelményeknek kell megfeleljen. Egy óriási összeg elvesztése után felébredhetsz, hogy védelmi okokból kötelesek zárolni a számládat. Nem tudják, hogy te haszonnal zártad a fogadást egy másik iroda oldalán.

Fogadás törlése

Ha az arbitrázs a bukméker hibájából történt, megtörténhet, hogy törlik az összes fogadást a kimenetelre. Ilyenkor a fogadásod egyik fele érvénytelen lesz, visszakapod a tétet, de a másik oldalon meg nagy összeget kockáztatsz.

Ilyenkor imádkozhatsz, vagy visszafogadhatod egy kisebb veszteség mellett a kimenetelt, a kockázat csökkentése érdekében. Erre is használhatod az arb kalkulátorunkat, hogy kiszámítsd mekkora veszteséggel tudsz kiszállni a fogadásból ilyen esetben.

Reakcióidő

Az oddsok manapság nagyon gyorsan változnak. Megtörténhet, hogy a kiszemelt surebet pár perc múlva már nem az. Nagyon gyorsan kell reagálni és megkötni minden kimenetelre a fogadást egyidőben. Amennyiben az mégsem sikerült, akkor meg minimalizálni kell a veszteséget.

Hibázás lehetősége

Ha kézzel számolod ki a téteket vagy az arbitrázs mértékét, előfordulhat, hogy hibázol. Ezért mindig használj valamilyen kalkulátort. Ez lehet az itt beépített kalkulátor vagy Excelben (valójában bármilyen táblázatkezelőben) megépítheted egyszerűen a sajátodat. Előfordulhat hiba a fogadás megkötésekor is: rosszul megadott tét, vagy tizedespont. Maximális figyelmet igényel ez a fogadási módszer.

A fogadószámlák felépítése

Egy arbolással komolyan foglalkozó játékosnak nem 2-3 irodánál kell számlát nyitni, hanem minél többnél. Ezeket a számlákat meg mindig feltöltve kell tartani, mert bármikor lehet fogni egy surebetet.

A számlák megnyitása, az ellenőrzési folyamatok mind időigényesek. Az ritkán működik, hogy meglátsz egy összehasonlító oldalon egy surebetet egy általad nem ismert irodánál, hamar megnyitod a számlát, feltöltöd és fogadsz is. Ennyi idő alatt az odds változni fog, nem vagy az egyedüli arboló. A legtöbb bukméker gyorsan reagál a hirtelen beérkezett nagy számú (és összegű) tétre. 

További időt igényel a számlanyitás előtti kutatás az irodáról. Tisztában kell lenni azzal, hogy milyen az ellenőrzési (KYC) folyamat, mikor korlátozhatnak le, milyen téteket tolerálnak és ez országonként is eltérő lehet ugyanannál a bukmékernél.

Árfolyam változások

A valutaárfolyamok is bekavarhatnak egy arboló életébe. Megtörténhet, hogy bizonyos irodánál csak bizonyos pénznemekben nyithatsz számlát. Ilyenkor átváltási költségek lépnek fel, vagy az árfolyam változik a befizetés és kifizetés pillanata között. Ennek elkerülésére lehetőség szerint érdemes ugyanabban a pénznemben számlát nyitni az összes irodánál, ahol játszani szeretnél.

További tudnivalók és tippek

Amennyiben érdekel komolyabban a sport arbitrázs, vagy foglalkoztál már vele, kérdéseid és tapasztalataid megoszthatod az Arbitrázs fórumtémában. Ugyanott informálódhatsz mások tapasztalatairól, hiszen a téma már több, mint 10 év hozzászólásait gyűjti össze és közel 2000 hozzászólást számlál.