Két híres focicsapata van Belo Horizonte városnak, a brazíliai Minas Gerais állam fővárosának: Atletico Mineiro az egyik és Cruzeiro a másik. Mindkét együttes nyert már Copa Libertadorest, az Atletico Mineiro egyszer, a Cruzeiro pedig kétszer. Talán az olaszországi Milánó a leginkább megfelelő európai hasonlat a dél-amerikai városra, hiszen - akárcsak Milánó - Belo Horizonte sem főváros, viszont két olyan focicsapattal is büszkélkedhet, amelyek megnyerték a kontinens legrangosabb klubrendezvényét.

Mindkét csapat volt Brazília bajnoka

Előbb az Atletico Mineiro alakult meg 1908-ban, majd 13 évvel később követte a Cruzeiro. A két együttes egymás elleni mindenkori mérkőzése a mineirói klasszikus (O Classico Mineiro) nevet viseli, de - a kabalafigurák után - leggyakrabban mégis a Kakasok és a Rókák összecsapásaként emlegetik a városi rangadót. A Minas Gerais állam focibajnoki címét - nincs rá megfelelőbb szó - jobbára kisajátította magának ez a két együttes. Legutóbb 2005-ben fordult elő, hogy nem az Atletico Mineiro vagy a Cruzeiro lett az állam focibajnoka, hanem egy másik csapat, az Ipatinga. Néha előfordul ilyesmi, de tényleg csak néha. Az összbrazil bajnokságot, melynek jelenleg „Serie A” a neve egyszer nyerte meg az Atletico Mineiro, 1971-ben, míg a Cruzeiro többször is volt Brazília bajnokcsapata. Például jelen sorok írásakor, 2015-ben, négy trófeánál tart és nemcsak címvédő, hanem az utóbbi két brazil bajnokság győztese is.

Ronaldinho_AtleticoMineiro

Ronaldinho - Atletico MG (Fotó: Celso Pupo / Shutterstock.com)

Mintegy fél évszázaddal ezelőtt 123 ezer néző feletti is volt Belo Horizonte két élcsapata városi rangadójának nézőszáma. Manapság már nem kell tartani attól, hogy megdől a rekord. Amikor az Atletico Mineiro a pályaválasztó, akkor végképp nem kell tartani ettől, hiszen a 23 ezer néző befogadására alkalmas Raimundo Sampaio stadionban zajlik a mérkőzés. Még akkor sincs veszélyben a nézőszám rekordja, amikor a Cruzeiro játszik otthon, ugyanis mindössze 62 ezer néző befogadására alkalmas a Magalhaes Pinto - azaz közismertebb nevén: Mineirao - stadion. (Ez a létesítmény volt az egyik helyszíne a 2013-as Konföderációs Kupának és a 2014-es labdarúgó világbajnokságnak, s a 2016-os nyári olimpia focitornáján is otthont fog adni mérkőzéseknek.)

Gólokra érdemes tippelni

Mindkét gárda - brazil szinten - eredményesnek számít és a gazdag fociklubok közé tartozik. A városi riválisok egymás elleni mérkőzésein győzelmek szempontjából némileg jobban áll az Atletico. Hangsúlyozandó: csak némileg. Igazándiból azt lehet mondani a két csapat meccseire, hogy teljes mértékben háromesélyes a találkozók végkimenetele. Bármelyik csapat győzhet, de a döntetlen is természetesnek számít. Fogadásügyileg ezért talán az az izgalommentesebb választás, ha arra tippel az ember, hogy mindkét csapat szerez gólt.

Mivel nem esznek egymás tenyeréből a két klub focistái és szurkolói, olykor a szabálytalanságokra is érdemes tippelni. Számítani lehet arra, hogy jelentős a rivalizálás és ennek megfelelően a feszültség is nagy a derbiken. Nemcsak a nézőtéren vérmes a szurkolás, hanem a pályán is könnyen elszabadulhatnak az indulatok. Ha jónak tűnik a bukik ajánlata a szabálytalanságokra (sárga lapokra, kiállításra, 11-esre, stb.), akkor érdemes lehet megkockáztatni a fogadást.

(Szerző: csabax)