Két híres focicsapata van Belo Horizonte városnak, a brazíliai Minas Gerais állam fővárosának: Atletico Mineiro az egyik és Cruzeiro a másik. Mindkét együttes nyert már Copa Libertadorest, az Atletico Mineiro egyszer, a Cruzeiro pedig kétszer.

Talán az olaszországi Milánó a leginkább megfelelő európai hasonlat a dél-amerikai városra, hiszen - akárcsak Milánó - Belo Horizonte sem főváros, viszont két olyan focicsapattal is büszkélkedhet, amelyek megnyerték a kontinens legrangosabb klubrendezvényét.

Az Atletico Mineiro és a Cruizero története

Előbb az Atletico Mineiro alakult meg 1908-ban, majd 13 évvel később követte a Cruzeiro. A két együttes egymás elleni mindenkori mérkőzése a mineirói klasszikus (O Classico Mineiro) nevet viseli, de - a kabalafigurák után - leggyakrabban mégis a Kakasok és a Rókák összecsapásaként emlegetik a városi rangadót.

A Minas Gerais állam focibajnoki címét - nincs rá megfelelőbb szó - jobbára kisajátította magának ez a két együttes. Legutóbb 2005-ben fordult elő, hogy nem az Atletico Mineiro vagy a Cruzeiro lett az állam focibajnoka, hanem egy másik csapat, az Ipatinga. Néha előfordul ilyesmi, de tényleg csak néha.

Az összbrazil bajnokságot, melynek jelenleg Serie A a neve egyszer nyerte meg az Atletico Mineiro, 1971-ben, míg a Cruzeiro többször is volt Brazília bajnokcsapata. 

Két csapat, két stadion

Mintegy fél évszázaddal ezelőtt 123 ezer néző feletti is volt Belo Horizonte két élcsapata városi rangadójának nézőszáma. Manapság már nem kell tartani attól, hogy megdől a rekord. Amikor az Atletico Mineiro a pályaválasztó, akkor végképp nem kell tartani ettől, hiszen a 23 ezer néző befogadására alkalmas Raimundo Sampaio stadionban zajlik a mérkőzés.

Még akkor sincs veszélyben a nézőszám rekordja, amikor a Cruzeiro játszik otthon, ugyanis mindössze 62 ezer néző befogadására alkalmas a Magalhaes Pinto - azaz közismertebb nevén: Mineirao - stadion. (Ez a létesítmény volt az egyik helyszíne a 2013-as Konföderációs Kupának és a 2014-es labdarúgó világbajnokságnak, s a 2016-os nyári olimpia focitornáján is otthont adott mérkőzéseknek.)

Mire fogadjunk az Atletico Mineiro - Cruzeiro derbin?

Mindkét gárda - brazil szinten - eredményesnek számít és a gazdag fociklubok közé tartozik. A városi riválisok egymás elleni mérkőzésein győzelmek szempontjából némileg jobban áll az Atletico. Hangsúlyozandó: csak némileg. Igazándiból azt lehet mondani a két csapat meccseire, hogy teljes mértékben háromesélyes a találkozók végkimenetele.

Gólokra fogadás

Bármelyik csapat győzhet, de a döntetlen is természetesnek számít. Fogadásügyileg ezért talán az az izgalommentesebb választás, ha arra tippel az ember, hogy mindkét csapat szerez gólt.

Fogadhatunk szabálytalanságokra

Mivel nem esznek egymás tenyeréből a két klub focistái és szurkolói, olykor a szabálytalanságokra is érdemes tippelni. Számítani lehet arra, hogy jelentős a rivalizálás és ennek megfelelően a feszültség is nagy a derbiken. Nemcsak a nézőtéren vérmes a szurkolás, hanem a pályán is könnyen elszabadulhatnak az indulatok.

Ha jónak tűnik a bukik ajánlata a szabálytalanságokra (sárga lapokra, kiállításra, 11-esre, stb.), akkor érdemes lehet megkockáztatni a fogadást.