+1 hendikep

Az európai hendikep

2023 ápr 11. 11:28 Szólj hozzá!

Fogadási tipusok hendikep

A hendikep - vagy több helyen háromesélyes, esetleg európai hendikep néven emlegetett - fogadási típus nagy népszerűségnek örvendett korábban, azonban jobb alternatívák miatt, mostanra kissé háttérbe szorult. Mit is jelent pontosan ez a fogadási típus? Mik az előnyei és hátrányai, illetve miben különbözik az ázsiai hendikeptől? Megvizsgáljuk azt is, hogyan alakult ki ez a fajta fogadási módszer. 

A hendikep története

A sportfogadás több száz évre nyúlik vissza, hiszen a lóversenyekre való fogadás már a 16. és 17. században is létezett, igaz, viszonylag szűk körben az arisztokraták között. Ebben az időszakban még nem volt szabályozva a fogadási közeg. A 18. század végére és a 19. század elejére a kocsmárosok váltak az első bukmérekké (mivel itt gyűltek össze az emberek, itt kapható alkohol), végül az illegalitást az első sportfogadó törvény számolta fel 1845-ben. Megpróbálták visszaszorítani az alkoholfogyasztást és a sportfogadást, innentől legálisan csak lóversenypályákon lehetett fogadni. 

A hand-in-cap játék

A Hand-in-cap nevezetű játék egy 14. századi költeményben jelent meg először, amiben két kereskedő egy-egy árut ajánlott fel cserére - a műben ez egy csuklya és egy köpeny volt -, majd egy úgynevezett bírónak meg kell állapítania, hogy a két tétel között mekkora az értékkülönbség (ezt boot vagy odds néven illették). Ha az egyik tétel többet ér, akkor ellentételezést kell szolgáltatni pénz formájában, melyet egy úgynevezett sapkába (cap) helyeznek. 

Lóverseny, golf és a hendikep

Ez a játék sokáig divatos volt. Információk szerint maga a handicap szó 1653-tól létezett, akkorára rövidült előbb hand-in-cap-ről hand i'cap-re, hogy utána mostani végleges formájában, handicap néven legyen ismert a társadalom számára. Mint feljegyzés, már az 1690-es évek végén létezett a golfban, de az 1750-es években kezdték el tudatosan használni a sportokban, mégpedig a lóversenyeknél. Felmérték az esélyeket és kiegyenlítették azokat a hendikep segítségével, esélyt adva az esélytelennek. 

A golfban ezek után kezdődött hivatalosan a használata az 1800-as évek végén, szintén az esélytelennek próbáltak kedvezni. Az évszázad végére a golf robbanásszerű növekedése hozta meg a handicap szó elterjedését is. A hendikep egy kiegyenlítési formula lett, amivel büntetik az esélyesebb vagy erősebb versenyzőt. Az 1900-as évek elejére a sportról átterjedt a handicap kifejezés egy, a társadalmi csoportra használt megnevezésre is. A fogyatékkal élőket illették vele, akik hátrányos helyzetűek. 

Mi az a hendikep európai változatban?

Az úgynevezett európai hendikepben három kimenetel van és egész számok, gólban vagy pontokban előnyt adnak az esélytelenebb csapatnak vagy versenyzőnek, mindezt úgy, mintha már a mérkőzést megelőzően is előnyben lenne, ezzel kiegyenlítve a favorit előnyét. Ahogyan említettük korábban, ez egy büntetés a favorit számára, de lássuk ezt egy példával, amely az El Clásico, ahol a mérkőzést megelőzően a szorzók az alábbi módon alakulnak:

  • Real Madrid győzelem: 3.10
  • Döntetlen: 3.50
  • Barcelona győzelem: 2.25

Az esélytelenebb jelen esetben a Real Madrid, így vizsgáljuk +1 gólos hendivel, amikor a Real Madrid góljaihoz hozzáadunk egyet, szorzók így alakulnak.

  • Real Madrid szorzója: 1.62
  • Döntetlen: 4.33
  • Barcelona győzelem: 4.00

Mikor nyertes az adott fogadás?

  • A Real Madridra tett tipp nyertes, ha nyer a Real Madrid vagy döntetlen a mérkőzés
  • Döntetlen a nyertes fogadás, ha pontosan egyetlen góllal kap ki a Real Madrid
  • A Barcelonára tett tipp nyertes, ha a Barcelona legalább két találattal nyer

Nézzünk egy másik esetet, amikor negatív kimenetelű európai hendikepet használunk, mondjuk a torinói derbire, melynél ilyen alapszorzók vannak:

  • Juventus győzelem: 1.73
  • Döntetlen: 3.60
  • Torino győzelem: 5.25

Ebben a helyzetben a Juventusra egy -1-es európai hendikepet kínálnak az alábbi szorzón:

  • Juventus győzelem: 3.00
  • Döntetlen: 3.50
  • Torino győzelem: 2.15

Az esélyek kiegyenlítve, mikor nyertes a fogadásunk?

  • A Juventusra tett fogadásunk nyertes, ha a Juventus kettő vagy több góllal nyer
  • A döntetlenre tett fogadásunk nyertes, ha pontosan egy góllal nyer a Juventus
  • A Torinóra tett fogadásunk nyertes, ha a Juventus nem nyer

Az egygólos határ mellett van még 2 vagy 3 gólos határ, olykor még 4 gólos is, ha olyan nagy favorit az ellenfél. 

Milyen sportágakban használhatjuk az európai hendikepet?

A labdarúgásban a végkimenetel kapcsán, illetve félidős fogadásoknál, szintén a végkimenetelre használjuk. Kosárlabdában a különbség leküzdésére pontok formájában, ott is természetesen egész számokat használva. Jégkorongban, hasonlóan a labdarúgáshoz, szintén a gólokra fogadhatunk, határok is szinte megegyeznek (1-2-3 gólos).

A rögbiben szintén használatos ez a megoldás, ott is a végkimenetel piacon, ahogyan természetesen golfban is, ahol a gyengébb versenyzőre lehet fogadni ilyen módon. Kézilabdában is a végkimenetelnél használják ezt, illetve az amerikai fociban is, igaz, hogy ott jobbára 7 pontnál határozzák meg a határt. 

Mi a különbség az ázsiai és az európai hendikep között?

Az egyik legfontosabb különbség, hogy az európai esetében három kimenetel érvényes, míg az ázsiai hendikepnél nem zárulhat döntetlennel a mérkőzés. Mindössze két opciónk marad, hazai vagy vendég siker, ráadásul az egész határok mellett, ázsiai piacon van feles és negyedes határ is. Abból a szempontból egyszerűbb tehát az ázsiai hendikep, hogy csak két opcióra kell figyelni, mikor izgulunk egy végeredményért.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superliga 23+24 bónusz

  • 24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek