Az információ értéke a foci fogadásban

Az információ értéke a foci fogadásban

2023 jan 21. 15:36 Karola Szólj hozzá!

Fogadási útmutató pletyka

A sikeres fogadás egyik kulcs eleme, hogy mindenki más előtt tudjunk valamiről. Ahelyett, hogy a fogadási tippekre hagyatkoznának, az okos fogadók a lehető legtöbb releváns adatot gyűjtik össze, elemzik a piacra gyakorolt hatását, és ezt felhasználva ennek megfelelően fogadnak. Az új vagy korábban ismeretlen információk megjelenése jelentős hatással lehetnek a foci fogadási piacokra, és így magára a fogadás módjára is.

A tippek és az információ közötti különbség

Míg az olyan tényezők, mint az alacsony árrés és a magas limitek nagyon fontosak a fogadók számára, a megfelelő információk hiányában ezek vitathatatlanul feleslegessé válnak. Azok a fogadók, akik releváns és (ami még fontosabb) pontos információkhoz jutnak hozzá, és mindenki más előtt cselekednek ezek alapján, learathatják a babérokat, ugyanakkor amint a többség tudomást szerez róla, a bukmékerek máris módosítják az szorzókat.

Az információ nem feltétlenül tájékoztat téged arról, hogy melyik a nyerő választás, vagy hogy mire fogadhatsz, de segít abban, hogy következetesen legyőzd a záróvonalat. Más szóval, a legapróbb részlet, amely képes jelezni, hogy egy csapat vagy egyén hogyan teljesíthet egy focimérkőzésen, döntő fontosságú lehet, ha a legjobb értékű oddsokat akarod megkaparintani.

Foci információk forrásai

A fogadók különböző információ forrásokkal rendelkeznek, a digitális feedtől kezdve a bennfentes információkkal rendelkező kapcsolattartókig. A foci fogadás tekintetében ezek a források betekintést nyújthatnak a csapattal kapcsolatos hírekbe, a menedzser következő mérkőzésre vonatkozó terveibe vagy akár olyan rendhagyóbb eseményekbe, mint például egy csapat, amely sztrájkkal fenyegetőzik egy bérvita miatt.

Bár a foci tippmesterek átfogó ismeretekkel rendelkezhetnek a sportágról, a legtöbb esetben az általuk adott tanácsok túlnyomórészt szubjektív véleményen alapulnak. Ezzel párhuzamosan egyes tippmesterek lenyűgözően jó tippeket adnak, bár teljesítményükben a szerencse és a túlélési torzítás elemei is szerepet játszanak.

Fontos a gyorsaság

Ezzel szemben a tényszerű információ valóban ezt jelenti: tényeket. Egy közelgő labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatos tény rövid időn belül a közismert információból a köztudatba kerülhet, de az, hogy valaki elsőként tud olyan információt, amire senki más nem kapta még fel a fejét, az a fogadók előnyét biztosítja.

Valaki, aki foci fogadási tippek adásával fogalkozik, azt jósolhatja, hogy az A csapat meg fogja verni a B csapatot, mert a fej-fej mellett álló csapatok mérlege az A csapatnak kedvez, a B csapat pedig az ő megítélése szerint gyenge formában van. Egy okos fogadó azonban kihasználhatja a B csapat esélyeit, ha a meccs előtti napon rájuk fogad, miután megtudta, hogy az A csapat legjobb játékosa megsérült az edzésen.

Milyen előnyökkel jár az információ a focira fogadók számára?

Az elmúlt néhány szezonban több példa is volt arra, hogy a foci fogadók számára előnyös lehet, ha valaki más előtt jutnak információhoz. Ezekből elemzünk pár érdekes eseményt!

FC Astana vs. Manchester United

Európa Liga, 2019. november 28.

Mivel a Manchester United két mérkőzéssel a vége előtt már kvalifikálta magát az Európa Liga csoportjából, elkezdődtek a találgatások arról, hogy Ole Gunnar Solksjaer csapata arra használja ki az FC Astana elleni összecsapást, hogy pihentesse az első csapat keretét és válogatott játékosokat szerepeltessen az ifjúsági csapatból.

Ez a spekuláció megerősítést nyert, amikor két nappal a mérkőzés előtt Solksjaer kijelentette, hogy "néhány" ifjúsági válogatott játékos is szerepelni fog a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón és bejelentették a United utazó keretét a mérkőzésre. Ez megerősítette, hogy számos ifjúsági játékos szerepel majd, míg az első csapat több tagja nem utazik el Kazahsztánba.

A piacra gyakorolt hatás azonnali volt. A Pinnacle-nél például az FC Astana esélye a mérkőzés megnyerésére 8.94-ről 4.09-re változott, ami azt jelenti, hogy egy 100 eurós fogadás lehetséges hozama több mint a felére, 894 euróról 409 euróra csökkent. Ugyanígy a döntetlenre kínált odds 5.81-ről 3.81-re alakult, míg a United győzelmének esélye 1.31-ről 1.89-re íródott át. A 2,5 gól alatti mérkőzés esélye 2.91-ről 1.97-re csökkent, a United -1,5-ös hendikepes győzelmének esélye pedig majdnem megduplázódott, 1.84-ről 3.50-re.

Granada - Barcelona

La Liga, 2019. szeptember 21.

A szezon korábbi szakaszában a Barcelona Granadához utazott bajnoki mérkőzésre. Bár Ernesto Valverde finoman utalt arra, hogy a Barcelona rotálni fogja a csapatát, a mérkőzés egy sűrű időszakra esett: a Barcelona három nappal korábban a Borussia Dortmundhoz utazott Bajnokok Ligája-mérkőzésre, három nappal később pedig a Villarreal ellen játszott egy másik bajnoki mérkőzést. A mérkőzés felállásának bejelentése azzal a meglepő hírrel járt, hogy Lionel Messi a Barcelona kispadján kezdi a mérkőzést, és egy nagyjából másodvonalasnak tekinthető védelmet is bevetnek.

Míg a Barcelona szorzója csak kis mértékben nőtt, a kezdés előtti egy órában a Granada győzelmének szorzója 8.68-ról 7.20-ra csökkent, ami 148 euróval csökkentette a 100 eurós tét hozamát és a döntetlen is 5.23-ról 4.85-re rövidült, ami 38 eurótól fosztotta meg a fogadókat egy 100 eurós tétnél. Más piacokon is voltak kisebb, de mégis figyelemre méltó mozgások: a Granada +0,5-ös hendikepes győzelme 3.31-ről 2.95-re csökkent, a 1,5 gól alatti mérkőzés pedig 5.19-ről 4.90-re csökkent.

Chelsea - Liverpool

FA-kupa, 2020. március 3.

Amikor a Liverpoolt a Chelsea ellen sorsolták ki az FA-kupa ötödik fordulójában, bizonytalan volt, hogy Jürgen Klopp milyen erősségű csapatot fog pályára küldeni. Az előző két fordulóban az Everton és a Shrewsbury Town ellen a Liverpool olyan csapatokat küldött pályára, amelyekben nagy arányban szerepeltek ifjúsági játékosok, de nem volt világos, hogy ez a tendencia folytatódni fog-e az olyan félelmetesebb ellenfelek ellen, mint a Chelsea.

A mérkőzés délutánján egy olyan fotó keringett az interneten, amelyen a Liverpool első csapatának többsége egy londoni parkban sétálgatott, ami egyenesen arra utalt, hogy Klopp viszonylag erős csapattal áll majd ki. Ennek következtében a Liverpool győzelmi esélye 3.25-ről 2.74-re csökkent, és ezzel az esélytelenek közül a favoritok közé került. A döntetlen esélye szintén csökkent, 3.59-ről 3.32-re, a Liverpool győzelmére +0,5-ös hendikep mellett 3.19-ről 2.74-re.

A lényeg, amit ebből ki kell emelni, nem a szóban forgó mérkőzések eredményei (bár érdemes megjegyezni, hogy az FC Astana és a Granada is győzött), hanem az a tény, hogy két fogadó, aki ugyanarra a piacra fogad, teljesen eltérő oddsot kaphat attól függően, hogy mikor tette meg a fogadást. Ha egy fogadó a bukméker előtt tudott Solksjaer több ifjúsági játékos bevetésére vonatkozó terveiről és elég gyorsan reagált, akkor sokkal jobb értéket kapott volna, mint egy másik fogadó, aki a mérkőzés előtti sajtótájékoztató és az utazó keret bejelentése után tette meg tétjét.

Hogyan azonosíthatjuk a számunkra hasznos információkat?

Amint azt a fenti példák is mutatják, a csapathírek mindenki más előtt történő felismerése talán a leggyakoribb módszer, amellyel a fogadók előnyre tehetnek szert. Vannak azonban különböző más típusú információk is, amelyek többnyire a pályán kívüli, az eredményeket befolyásoló ügyekre vonatkoznak és amelyek még előnyösebbek lehetnek a foci fogadásban.

Ez gyakran előfordulhat egy ország alacsonyabb ligáiban. Erre 2012 októberében volt példa, amikor kiderült, hogy a Kettering Town csapata a klub pénzügyi nehézségei közepette ultimátumot adott ki a bérekkel való tartozás miatt. A fogadók (és valójában a bukmékerek) többsége nem tudott erről. A Kettering végül csak tíz játékost vetett be a következő, Bashley elleni Southern Premier League mérkőzésen, és nem meglepő módon 7-0-ra elveszítette a mérkőzést.

Ez egy olyan eredmény volt, amelyet a Kettering legutóbbi formája alapján nem lehetett előre látni, ami azt jelenti, hogy bármely fogadó, aki tudott a bérvitáról és az ultimátumról, kihasználhatta volna a Bashley esélyeit, tudván, hogy valószínűleg jelentős előnnyel indul a mérkőzésen.

A pletykák és az életképes információk elkülönítése

A közösségi médiaplatformok megjelenésének jelensége az elmúlt évtizedben azt jelenti, hogy a fogadók ma már több valós idejű információhoz és hírhez férnek hozzá, mint valaha. Ez részben felelős a tippmesterek elszaporodásáért a foci fogadás területén, akik mind azt állítják, hogy értékes információkkal rendelkeznek.

Sajnos általában nehéz ellenőrizni, hogy az ilyen információk forrása mennyire hiteles vagy megbízható. Tény, hogy a rendelkezésre álló hamis és megbízhatatlan információk mennyisége messze meghaladja a pontos és hasznos információkét.

Lehet, hogy kifizetődő, hogy valaki más előtt reagálj egy "kiszivárgott" információra, de az is nagyon visszaüthet, ha a kérdéses információ hamisnak bizonyul. Ugyanilyen fontos, hogy megbízható forrást használjunk, amely csak érvényes adatokat szolgáltat, ha nagy összegű fogadást készülünk kötni.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek