Az információ értéke a foci fogadásban

Az információ értéke a foci fogadásban

2023 jan 21. 15:36 Karola Szólj hozzá!

Fogadási útmutató pletyka

A sikeres fogadás egyik kulcs eleme, hogy mindenki más előtt tudjunk valamiről. Ahelyett, hogy a fogadási tippekre hagyatkoznának, az okos fogadók a lehető legtöbb releváns adatot gyűjtik össze, elemzik a piacra gyakorolt hatását, és ezt felhasználva ennek megfelelően fogadnak. Az új vagy korábban ismeretlen információk megjelenése jelentős hatással lehetnek a foci fogadási piacokra, és így magára a fogadás módjára is.

A tippek és az információ közötti különbség

Míg az olyan tényezők, mint az alacsony árrés és a magas limitek nagyon fontosak a fogadók számára, a megfelelő információk hiányában ezek vitathatatlanul feleslegessé válnak. Azok a fogadók, akik releváns és (ami még fontosabb) pontos információkhoz jutnak hozzá, és mindenki más előtt cselekednek ezek alapján, learathatják a babérokat, ugyanakkor amint a többség tudomást szerez róla, a bukmékerek máris módosítják az szorzókat.

Az információ nem feltétlenül tájékoztat téged arról, hogy melyik a nyerő választás, vagy hogy mire fogadhatsz, de segít abban, hogy következetesen legyőzd a záróvonalat. Más szóval, a legapróbb részlet, amely képes jelezni, hogy egy csapat vagy egyén hogyan teljesíthet egy focimérkőzésen, döntő fontosságú lehet, ha a legjobb értékű oddsokat akarod megkaparintani.

Foci információk forrásai

A fogadók különböző információ forrásokkal rendelkeznek, a digitális feedtől kezdve a bennfentes információkkal rendelkező kapcsolattartókig. A foci fogadás tekintetében ezek a források betekintést nyújthatnak a csapattal kapcsolatos hírekbe, a menedzser következő mérkőzésre vonatkozó terveibe vagy akár olyan rendhagyóbb eseményekbe, mint például egy csapat, amely sztrájkkal fenyegetőzik egy bérvita miatt.

Bár a foci tippmesterek átfogó ismeretekkel rendelkezhetnek a sportágról, a legtöbb esetben az általuk adott tanácsok túlnyomórészt szubjektív véleményen alapulnak. Ezzel párhuzamosan egyes tippmesterek lenyűgözően jó tippeket adnak, bár teljesítményükben a szerencse és a túlélési torzítás elemei is szerepet játszanak.

Fontos a gyorsaság

Ezzel szemben a tényszerű információ valóban ezt jelenti: tényeket. Egy közelgő labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatos tény rövid időn belül a közismert információból a köztudatba kerülhet, de az, hogy valaki elsőként tud olyan információt, amire senki más nem kapta még fel a fejét, az a fogadók előnyét biztosítja.

Valaki, aki foci fogadási tippek adásával fogalkozik, azt jósolhatja, hogy az A csapat meg fogja verni a B csapatot, mert a fej-fej mellett álló csapatok mérlege az A csapatnak kedvez, a B csapat pedig az ő megítélése szerint gyenge formában van. Egy okos fogadó azonban kihasználhatja a B csapat esélyeit, ha a meccs előtti napon rájuk fogad, miután megtudta, hogy az A csapat legjobb játékosa megsérült az edzésen.

Milyen előnyökkel jár az információ a focira fogadók számára?

Az elmúlt néhány szezonban több példa is volt arra, hogy a foci fogadók számára előnyös lehet, ha valaki más előtt jutnak információhoz. Ezekből elemzünk pár érdekes eseményt!

FC Astana vs. Manchester United

Európa Liga, 2019. november 28.

Mivel a Manchester United két mérkőzéssel a vége előtt már kvalifikálta magát az Európa Liga csoportjából, elkezdődtek a találgatások arról, hogy Ole Gunnar Solksjaer csapata arra használja ki az FC Astana elleni összecsapást, hogy pihentesse az első csapat keretét és válogatott játékosokat szerepeltessen az ifjúsági csapatból.

Ez a spekuláció megerősítést nyert, amikor két nappal a mérkőzés előtt Solksjaer kijelentette, hogy "néhány" ifjúsági válogatott játékos is szerepelni fog a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón és bejelentették a United utazó keretét a mérkőzésre. Ez megerősítette, hogy számos ifjúsági játékos szerepel majd, míg az első csapat több tagja nem utazik el Kazahsztánba.

A piacra gyakorolt hatás azonnali volt. A Pinnacle-nél például az FC Astana esélye a mérkőzés megnyerésére 8.94-ről 4.09-re változott, ami azt jelenti, hogy egy 100 eurós fogadás lehetséges hozama több mint a felére, 894 euróról 409 euróra csökkent. Ugyanígy a döntetlenre kínált odds 5.81-ről 3.81-re alakult, míg a United győzelmének esélye 1.31-ről 1.89-re íródott át. A 2,5 gól alatti mérkőzés esélye 2.91-ről 1.97-re csökkent, a United -1,5-ös hendikepes győzelmének esélye pedig majdnem megduplázódott, 1.84-ről 3.50-re.

Granada - Barcelona

La Liga, 2019. szeptember 21.

A szezon korábbi szakaszában a Barcelona Granadához utazott bajnoki mérkőzésre. Bár Ernesto Valverde finoman utalt arra, hogy a Barcelona rotálni fogja a csapatát, a mérkőzés egy sűrű időszakra esett: a Barcelona három nappal korábban a Borussia Dortmundhoz utazott Bajnokok Ligája-mérkőzésre, három nappal később pedig a Villarreal ellen játszott egy másik bajnoki mérkőzést. A mérkőzés felállásának bejelentése azzal a meglepő hírrel járt, hogy Lionel Messi a Barcelona kispadján kezdi a mérkőzést, és egy nagyjából másodvonalasnak tekinthető védelmet is bevetnek.

Míg a Barcelona szorzója csak kis mértékben nőtt, a kezdés előtti egy órában a Granada győzelmének szorzója 8.68-ról 7.20-ra csökkent, ami 148 euróval csökkentette a 100 eurós tét hozamát és a döntetlen is 5.23-ról 4.85-re rövidült, ami 38 eurótól fosztotta meg a fogadókat egy 100 eurós tétnél. Más piacokon is voltak kisebb, de mégis figyelemre méltó mozgások: a Granada +0,5-ös hendikepes győzelme 3.31-ről 2.95-re csökkent, a 1,5 gól alatti mérkőzés pedig 5.19-ről 4.90-re csökkent.

Chelsea - Liverpool

FA-kupa, 2020. március 3.

Amikor a Liverpoolt a Chelsea ellen sorsolták ki az FA-kupa ötödik fordulójában, bizonytalan volt, hogy Jürgen Klopp milyen erősségű csapatot fog pályára küldeni. Az előző két fordulóban az Everton és a Shrewsbury Town ellen a Liverpool olyan csapatokat küldött pályára, amelyekben nagy arányban szerepeltek ifjúsági játékosok, de nem volt világos, hogy ez a tendencia folytatódni fog-e az olyan félelmetesebb ellenfelek ellen, mint a Chelsea.

A mérkőzés délutánján egy olyan fotó keringett az interneten, amelyen a Liverpool első csapatának többsége egy londoni parkban sétálgatott, ami egyenesen arra utalt, hogy Klopp viszonylag erős csapattal áll majd ki. Ennek következtében a Liverpool győzelmi esélye 3.25-ről 2.74-re csökkent, és ezzel az esélytelenek közül a favoritok közé került. A döntetlen esélye szintén csökkent, 3.59-ről 3.32-re, a Liverpool győzelmére +0,5-ös hendikep mellett 3.19-ről 2.74-re.

A lényeg, amit ebből ki kell emelni, nem a szóban forgó mérkőzések eredményei (bár érdemes megjegyezni, hogy az FC Astana és a Granada is győzött), hanem az a tény, hogy két fogadó, aki ugyanarra a piacra fogad, teljesen eltérő oddsot kaphat attól függően, hogy mikor tette meg a fogadást. Ha egy fogadó a bukméker előtt tudott Solksjaer több ifjúsági játékos bevetésére vonatkozó terveiről és elég gyorsan reagált, akkor sokkal jobb értéket kapott volna, mint egy másik fogadó, aki a mérkőzés előtti sajtótájékoztató és az utazó keret bejelentése után tette meg tétjét.

Hogyan azonosíthatjuk a számunkra hasznos információkat?

Amint azt a fenti példák is mutatják, a csapathírek mindenki más előtt történő felismerése talán a leggyakoribb módszer, amellyel a fogadók előnyre tehetnek szert. Vannak azonban különböző más típusú információk is, amelyek többnyire a pályán kívüli, az eredményeket befolyásoló ügyekre vonatkoznak és amelyek még előnyösebbek lehetnek a foci fogadásban.

Ez gyakran előfordulhat egy ország alacsonyabb ligáiban. Erre 2012 októberében volt példa, amikor kiderült, hogy a Kettering Town csapata a klub pénzügyi nehézségei közepette ultimátumot adott ki a bérekkel való tartozás miatt. A fogadók (és valójában a bukmékerek) többsége nem tudott erről. A Kettering végül csak tíz játékost vetett be a következő, Bashley elleni Southern Premier League mérkőzésen, és nem meglepő módon 7-0-ra elveszítette a mérkőzést.

Ez egy olyan eredmény volt, amelyet a Kettering legutóbbi formája alapján nem lehetett előre látni, ami azt jelenti, hogy bármely fogadó, aki tudott a bérvitáról és az ultimátumról, kihasználhatta volna a Bashley esélyeit, tudván, hogy valószínűleg jelentős előnnyel indul a mérkőzésen.

A pletykák és az életképes információk elkülönítése

A közösségi médiaplatformok megjelenésének jelensége az elmúlt évtizedben azt jelenti, hogy a fogadók ma már több valós idejű információhoz és hírhez férnek hozzá, mint valaha. Ez részben felelős a tippmesterek elszaporodásáért a foci fogadás területén, akik mind azt állítják, hogy értékes információkkal rendelkeznek.

Sajnos általában nehéz ellenőrizni, hogy az ilyen információk forrása mennyire hiteles vagy megbízható. Tény, hogy a rendelkezésre álló hamis és megbízhatatlan információk mennyisége messze meghaladja a pontos és hasznos információkét.

Lehet, hogy kifizetődő, hogy valaki más előtt reagálj egy "kiszivárgott" információra, de az is nagyon visszaüthet, ha a kérdéses információ hamisnak bizonyul. Ugyanilyen fontos, hogy megbízható forrást használjunk, amely csak érvényes adatokat szolgáltat, ha nagy összegű fogadást készülünk kötni.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek