Az öt legfontosabb fogadási alapelv, amit jó ha figyelembe veszel

Az öt legfontosabb fogadási alapelv, amit jó ha figyelembe veszel

2023 márc 10. 10:40 Karola Szólj hozzá!

Kezdőknek alapelvek

A sportfogadás nem olyan egyszerű, mint egy sor iránymutatás vagy szabály követése a siker garantálása érdekében. Ami az egyik embernél működik, az a másiknál nem biztos, hogy bejön. Ennek ellenére van néhány alapelv, amelyek követése minden fogadó számára előnyt jelenhet.

Függetlenül attól, hogy milyen sportágra fogadsz, a siker alapjai sokak számára ugyanazok. Bár egyszerűek, mégis ezek a legfontosabbak.

Fontosságuk ellenére az alapokat sokan gyakran figyelmen kívül hagyják, és ezen elvek elhanyagolása olyan hiba, amelyet egyszerűen nem engedhetsz meg magadnak, ha hosszú távon nyereséget szeretnél elérni. Talán nyilvánvalónak tűnik, de ha ezeket az alapelveket sikeresen betartod, akkor valószínűleg pozitív hatással lesznek a fogadási élményedre.

Az alapfogalmak elsajátítása csak az utazás kezdetét jelenti. Egyes sikeres fogadók, különösen azok, akikhez sokan szeretnének hasonlóvá válni, éveket töltenek azzal, hogy felépítsék saját tudástárukat és a készségeiket, annak érdekében hogy ne csak felismerjék a fogadási piac gyengeségeit, hanem teljes mértékben ki is használják ezeket. Ez azonban nem jelenti, hogy elfelejtették a legelső leckéket, amelyeket megtanulnak.

Akár a fogadási út elején állsz, akár kezded élvezni a sikert, vagy már évtizedek óta csinálod, az ebben a cikkben felvázolt öt kulcsfogalomnak mindig előterében kell lennie, amikor fogadást kötsz.

Ne feledd a végcélt

Sok fogadó tapasztalt már olyan időszakot, amikor elvesztette a fonalat, hogy valójában mit is próbál csinálni.

Bár minden egyes fogadásban megvan a lehetőség, hogy pénzt nyerj vagy veszíts, ostobaság fogadási alapon mérni a sikert: még egy jól célzott fogadás is veszteséges lehet a variancia miatt. Ez azt jelenti, hogy a fogadóknak nem szabad elfelejteniük a hosszútávú gondolkodást, és bár lesznek hullámvölgyek, a cél a nyereség.

Ha túlságosan belefeledkezel az egyes fogadásokba, akkor nagyobb valószínűséggel hagyod figyelmen kívül a nagyobb képet. Akár egy vereségre reagálsz, és megpróbálsz visszaszerezni némi pénzt, akár egy győzelem után túlságosan felbátorodsz és kevés gondolkodással vagy érveléssel fogadsz, a fogadóknak mindig gondolniuk kell arra, hogy ezek a döntések milyen hatással lehetnek egy hét, egy hónap vagy egy év múlva.

A fogadás kemény munkát, türelmet és elkötelezettséget igényel. Nem fogsz egyik napról a másikra sikert aratni és még ha sikerül is, ugyanolyan könnyen elveszítheted a siker gyümölcsét már a következő napon. Akár nyertes vagy vesztes egy fogadás, fontos elemezni, hogy milyen volt, majd tovább kell lépni a végső cél figyelembe vételével.

Ismerd a versenytársaidat

Gyakran előfordul, hogy amikor az emberek először kezdenek fogadni, úgy gondolják, hogy csak annyit kell tenniük, hogy legyőzik a bukmékert. A fogadóiroda elveszi a pénzüket, és a cél az, hogy megpróbálják visszavenni a bukméker pénzének egy részét. Ahogy azonban egyre többet tanulunk a fogadási piacokról és azok működéséről, hamarosan világossá válik, hogy a cél sokkal inkább a többi fogadót legyőzni.

Természetesen az iroda az, aki közzéteszi az oddsokat, és ugyancsak ő az, aki begyűjti a befizetéseket, így könnyen érthető, hogy az emberek miért akarják csak azért is legyőzni őket. Sajnos ez egy olyan háború, amit soha nem fogsz megnyerni, és még ha meg is nyersz egy-egy csatát, sokkal többen vannak, akik elveszítik ezeket (a bukmékerek nem léteznének, ha nem így lenne).

Miután egy piac esélyeit eredetileg közzétették, a többi fogadó segít tovább alakítani azokat. Te ezekkel a fogadókkal versenyzel, hogy megpróbáld megszerezni a piacon kínált értéket.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a fogadókkal folytatott verseny relatív. Nem számít, hogy pontosan meg tudod-e jósolni a focimérkőzések kimenetelét, mielőtt azok lejátszásra kerülnének, mert ha vannak olyanok, akiknek pontosabb előrejelzéseik vannak, mint neked, akkor ők azok, akik elnyerik a jutalmat.

Nem minden a győzelemről szól

Mint korábban említettük, a sport világában annyi véletlenszerűség van, hogy a fogadások során simán érhet némi balszerencse is. Fontos megjegyezni, hogy nem fogsz minden fogadást megnyerni.

Az emberek azt hihetik, hogy azok a fogadók, akikről köztudott, hogy nagy összegeket keresnek a fogadásokból, valamiféle csodaerővel rendelkeznek. De az az elképzelés, hogy az egyén mindig megtalálja a tökéletes fogadást és minden a terv szerint alakul, teljes képtelenség. Ezek a fogadók veszíteni is szoktak, csak ritkábban történik ez, a nyerési arányaikhoz viszonyítva.

Mivel a veszteségek a fogadások egyik kevés biztos pontjai közé tartoznak, ezeknek a helyes kezelése alapvető részei a fogadói létnek. A fogadók számára hasznos lehet, ha megpróbálják elemezni, miért vesztettek el egy fogadást, felülvizsgálnak mindent, amit előzetesen tudtak, és felteszik önmagukban a kérdést, hogy megtennék-e újra ugyanazt a fogadást. Ha a válasz igen, akkor mindent megtettél, amit tudtál. Ha a válasz nem, talán itt az ideje, hogy átgondold a döntéshozatali folyamatod.

A legjobb fogadók nem csak azért a legjobbak, mert tudják, hogyan kell nyerni. Ők azért vannak a toppon, mert tudják, hogyan kell veszíteni, és nem hagyják, hogy ez hatással legyen rájuk.

Nem a te kezedben van a teljes irányítás

Az egyik legnehezebb dolog, amit az embernek el kell fogadnia, az hogy nem mindent képes irányítani, különösen, ha ez olyasmi, amiről úgy érzi, hogy minden döntést ő maga hoz meg. Fontos lenne mindenkinek tudni, hogy kevés befolyása van arra, hogy hogyan alakul egy focimeccs, de vajon hányan tudják, hogy nincs teljes kontrolljuk afölött, hogy mire fogadnak, vagy hogy miért fogadnak az adott meccs előtt?

A viselkedési előítéletek nagy hatással lehetnek a fogadási döntéshozatali folyamatra, és minél hamarabb tudatosítjuk ezt, annál jobb. Ezt nemcsak fogadóként kell tudomásul venned, hanem folyamatosan emlékeztetned is kell magad erre. Ezeket a viselkedési előítéleteket nem tudod irányítani, de ha tudatában vagy annak, hogy mennyire elterjedtek, az biztosan segít rajtad.

Ezek az előítéletek mindent befolyásolhatnak, kezdve bizonyos eseményekkel kapcsolatos szelektív emlékezetétől és egy korábbi vélemény megváltoztatásától kezdve egészen addig, hogy miért teszünk vagy nem teszünk meg egy bizonyos fogadást. Definíciójuknál fogva eltérítenek bennünket a racionális ítélőképességünktől, ami nyilvánvalóan nem sok jót ígér egy olyan kockázatos világban, ahol pénzről van szó.

Vigyázz a pénzedre

Egy 10 eurós és egy 10.000 eurós tét ugyanazt jelentheti különböző embereknek. Nem számít, hogy mennyit vagy mennyire keveset fogadsz, számlád optimalizálása kulcsfontosságú a hosszú távú siker eléréséhez.

A pénzkezelés a fogadás egyik legfontosabb része, akár komolyan veszed, akár nem. Nagyon fontos, hogy mindig csak annyit tégy fel, amennyit megengedhetsz magadnak 

Az, hogy a legtöbbet tudd kihozni a pénzéből, nem csak az egyes fogadások tétjének optimalizálására vonatkozik, hanem a fogadási oddsokra is. Példáúl a 2.34-es és a 2.36-os odds közötti különbség minimálisnak tűnhet, de hosszú távon még a kis különbség is számít a fogadásokban.

Az oddsok összehasonlítása (úgynevezett line shopping) sok munkának tűnhet kevés jutalomért, de ez egy újabb példa arra, hogy a szűk látókörűség, amikor fogadástól fogadásig nézzük az eredményeinket, negatív hatással lehet. Egy fogadásért kapott plusz 3.40 € talán nem tűnik soknak, de ez egy év alatt akár több mint 1000 €-t jelenthet. Ezután hirtelen sokkal vonzóbbá válik.

Ez az öt alapelv még mindig csak egy nagyon kis része a fogadásnak. A számtalan dolog közül, amit meg lehet tanulni és következetesen végrehajtani, azonban jó kiindulópontot jelenthetnek. Ha nem felejted el a végcélt, ha ismered a versenytársakat, ha megérted, hogy nem minden a nyerésről szól, hogy nem te irányítasz, és hogy vigyáznod kell a pénzedre, az még nem garantálja a sikert. De mindenképpen segíteni fog.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek