Maria Sharapova 080

Az ütések közbeni nyögés megfigyelése segíthet a teniszfogadásban

2023 márc 10. 10:52 Szólj hozzá!

Fogadási útmutató Maria Sharapova Martina Navratilova Monica Seles

Bár sokan nem kedvelik, hogy egyes teniszezők, mint például Maria Sharapova nyögnek az ütés pillanatában, ennek a szokásnak mégis pozitív hatása van játékukra. Időnként mégis mindig szóba jön az ellenfelet zavaró tulajdonsága is ennek a megnyilvánulásnak, ezért egyesek szabálytalannak tartják. Bármelyik vélemény pártján állsz, amennyiben szoktál teniszre fogadni a nyögés segíthet helyesen megtippelni egy mérkőzés kimenetelét.

Nyögni jó teniszben is

Többen is kifejtették, hogy a nyögés az ütés pillanatában több energiát nyújt a játékosnak, így erősebben ütheti a labdát. Olyan vélemények is vannak, hogy az energiakibocsátás természetes formájának is számít, ami segít a ritmusosságon és magabiztosságot is nyújt. Tehát, mindenképp jó hatással van teniszpályán való szereplésre. Talán ezt kellene első ízben figyelem előtt tartani, amikor vitába bocsátkozunk a témáról, és nem az ellenfelet zavaró (amúgy vitathatatlan de túlzott) tényezőjével érvelni ez ellen.

Ténylegesen, a nyögés befolyásolhatja az ellenfél reakcióképességét. A kibocsátott hang figyelemelvonó lehet és késleltetheti az ellenfél helyzetfelismerését, az érkező labdának tulajdonságát (irány, erő, típus) és annak fogadási lehetőségeit illetően.

Egyik leghíresebb személy, aki kinyilvánította véleményét a nyögés negatív hatásáról és ellenezte azt a teniszpályán, az Martina Navratilova volt. Állítólag, szerinte ez csalásnak számít.

Legyünk azért reálisabbak

Függetlenül, hogy hangosan vagy kevésbé hallhatóan, minden játékos valamilyen hangot bocsát ki az ütés pillanatában. Vannak, akik ezt hangosabban teszik, mint az említett Maria Sharapova, akinek nyögése a 100 decibelet is meghaladja, vagy a magyarul is jól beszélő Monica Seles, aki 90 decibel körüli hangokat engedett szabadon pályafutása során.

Ne feledkezzünk meg Rafael Nadalról, Victoria Azarenkáról vagy épp Aryna Sabalenkáról, akik szintén nem a leghalkabb játékosok. A sokak által másik végletként emlegetett Roger Federernek is szokása, még akkor is ha nem annyira figyelemfelkeltően. Ha valaki szabálytalanná akarja tenni, akkor azon kell elgondolkodnia, hogy mikor és milyen esetekben válik azzá, mivel mindenki nyög, ki halkabban, ki hangosabban.

Mivel ez a szokás természetes, inkább a játékosoknak és közönségnek a hozzászokása és alkalmazkodása kellene talán legyen az elsődleges irányvonal a témában. A játékosokat nem kell elvonatkoztatni környezetüktől, mert a saját térfelük nem egy a világból kiszakított hely vagy buborék. Az amúgy is szigorú, de jó szabályzatot nem kellene teljesen lemerevíteni, de ez már elméleti kérdés.

Ami pedig a sportfogadást illeti, állítólag az alacsonyabb hangmagasságú nyögés a győzelem jele, míg a magasabb hangmagasságú nyögés a veszítésé. Próbáld ki, és figyelj arra is, hogy ki, mikor, hogy nyög.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superliga 23+24 bónusz

  • 24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek