Nem érdemes túlcifrázni a dolgot: a focivilág klubsportjának talán legrangosabb eseménye a spanyol gigászok összecsapása. Leginkább nyilván azért, mert egy ilyen találkozó a világ legjobb futballistáinak zömét hozza össze egy mérkőzés erejéig.

Természetesen a klubszimpátia jelentős szerepet játszik a szurkolók által felállított rangsorokban, ám amennyiben nem szubjektív, hanem objektív a mérce, akkor nem igazán lehet olyan rangadót említeni, amelyik ugyanannyira jelentős, mint az El Clásico. Talán csak az argentínai Il Superclasico, a Boca Juniors - River Plate rangadó férkőzik a közelébe.

El Clasico Alap 1

Pályán kívül azért él a barátság. (Fotó: Juan R. Velasco / Shutterstock.com)

Hosszú története során az El Clásico rengeteg élménnyel ajándékozta meg a futball szerelmeseit. A Barca-Real összecsapások közül számos mérkőzés jelent maradandó élményt sokak számára, hiszen ez a párosítás soha nem volt barátságos. És vélhetően soha nem is lesz barátságos. A két gigász mérkőzéseinek többsége a szó szoros értelmében összecsapás, s a rangadó már a kezdetektől fogva politikai töltetet hordoz magában: a katalánoknál a függetlenség, a spanyol fővárosban pedig a központosítás szimbóluma. Magyarán: a katalán és a spanyol nacionalisták számára is jelentős megnyilvánulási hely a Barca-Real mérkőzés.

Figo és a disznófej

A történelem során sok focista játszott mindkét klub színeiben. Közvetlenül egyik csapatból a másikba nagyon ritkán igazolnak a játékosok, hanem általában egy-két másik együttes közbeiktatásával kerülnek Barcelonából Madridba vagy Madridból Barcelonába. Íme néhány focista, aki mindkét csapatban szerepelt: Ricardo Zamora, Bernd Schuster, Gheorghe Hagi, Fernando „Nando” Munoz, Julen Lopetegui, Michael Laudrup, Robert Prosinecki, Luis Enrique, Luis Figo, Ronaldo, Samuel Eto'o, Javier Saviola.

A két csapat egymás elleni mérkőzésein a felfokozott állapotban lévő szurkolóik olykor a kelleténél is vehemensebbek. Például Roberto Carlost úgy dobták fejbe egy öngyújtóval, hogy felrepedt a fejbőre, David Beckhamet pedig tojással vették célba, amikor megérkezett a barcelonai stadionba, de a legtöbbször említett eset Luis Figo nevéhez fűződik: a Barcelonából Madridba igazolt korábbi Barca-kedvencet a 2002. novemberi rangadón különböző tárgyakkal - többek között petárdákkal, lövedékekkel, disznófejjel - próbálták eltalálni a hazai szurkolók Barcelonában. Nem tartozik ide, mégis említésre méltó, hogy a sportesemények berohanással való megszakításával hírnevet szerző Jimmy Jump két évvel később eltalálta Figót, a portugáliai Európa-bajnokság döntőjében egy Barca-zászlót vágott hozzá.

Mindkét fél nagyon eredményes

Bár néha ugyan vannak kisebb-nagyobb konfliktusok (pl. ezek közé tartozik a híressé vált eset is: a Barca szurkolói sosem bocsátották meg Figónak, hogy a Real Madrid kedvéért hagyta cserben őket, s ezért disznófejet vágtak hozzá - VIDEÓ), ám ezek ellenére is mindig a focié volt a főszerep, s a spanyolországi rangadó egyre inkább arról szól, ami valójában: vagyis a jelentős tradícióról, arról, hogy mindkét fél nagyon eredményes és a focivilág legszűkebb elitjéhez tartozik, valamint arról, hogy tényleg az adott korszak több neves focistája is látható a mérkőzéseken. Jelenleg az El Clásico egyre inkább azt a funkciót tölti be, amire hívatott: a foci egyik ünnepe.

(Szerző: csabax)