Csapatok és bajnokságok elemzései Real Sociedad LaLiga

Real Sociedad: a baszk csapat története


Frissítve: 2023 máj 4. 10:08 Szólj hozzá!

Cikkünkben a Real Sociedad történelmét és a jelenét mutatjuk be, hogyan váltak a '80-as évek elején domináns csapattá, illetve miként történhet meg ez újból 40 évvel később? 

A baszk foci történelme

A baszkok rendszerint önálló nemzetként tekintenek magukra, ezt a nemzeti öntudatot csak erősítette a különböző diktatórikus korszakok spanyolosítási törekvései. A Franco-diktatúráig Baszkföld virágzó térség volt, de a rezsim hamar megtörte a régiót. A baszkok az egyik "visszavágási" lehetőséget a labdarúgásban látták. Már a Franco-korszak előtt is óriási sikereket ért el Baszkföld, hiszen az ország legjobb klubjai közé tartozott az Athletic Bilbao, de ott volt mögöttük a Real Sociedad is. A térség erejét mutatta, hogy az 1920-as olimpián ezüstérmet szerző válogatott gerincét a baszk játékosok adták. 

Valencia vs  Real Sociedad LaLiga Előzetes

Valencia - Real Sociedad: Most derül ki, milyen edző valójában Baraja és Alguacil!

A Valenciát egyelőre nehéz megítélni, mert hiába a múlt, a jelen nem éppen fényes. A Sociedad sincsen könnyű helyzetben a kettős terhelés és a sérülések miatt.

2023 szept 25. 16:34

Ez nem igazán tetszett a spanyoloknak, de a sikerek kicsit tompították a felháborodást. A Real Sociedad Gipuzkoa provincia büszkeségének számított, XIII. Alfonz királytól kapták a "királyi" (Real) előnevet 1910-ben. Logikus választásnak tűnt a spanyol király részéről, hiszen a királyi család rezidenciája San Sebastiánban volt. Az 1930-as évekig szépen fejlődött a klub, de ahogyan említettük, Franco rezsimje megtörte őket. Hamar a másodosztályban találták magukat, miközben ők is ott voltak 1929-ben a spanyol első osztályú bajnokság alapítói között, de a hanyatlást nem kerülhették el.

A Franco-korszak és az ETA

A Franco-korszak a baszkok identitását igyekezett a porba tiporni: baszk nyelv használatának tilalma, bilbaói egyetem bezárása, minden Baszkföldön lévő iskola spanyolosítása. A baszkokat sorra börtönözték be, kínozták meg vagy végezték ki. Az elnyomás azonban komoly ellenállást szült: nem maradt más lehetőségük, mint radikalizálódni. Az erőszak lett úrrá a régión, 1959-ben létrehozták a máig ismert egyik legkegyetlenebb szeparatista mozgalmat, az ETA-t. Az első halálos áldozatot követelő ETA merényletre 1968-ban került sor, majd az elkövetkező időszakban sorra történtek terrorakciók, melynek csúcspontja 1973-ban történt. 

Az Ogre-hadművelet / Operación Ogro

Az ETA által használt kódnév, mely az 1973. december 20-án elkövetett madridi terrortámadásra utal. A célpont Spanyolország miniszterelnöke - és egyben Franco tábornok utódja -, Luis Carrero Blanco volt. Franco egészségi állapota a '70-es évek elejére megromlott, így időszerű volt Luis Carrero Blancót kinevezni. Franco és Carrero Blanco jó barátok voltak, így a diktatúrát utóbbi is fenn akarta tartani. Az ETA emiatt alapos tervezésbe kezdett, Carrero Blanco kiiktatásával kapcsolatban. Pontosan tudták, hogy merre halad a miniszterelnök konvoja, így tudatosan megtervezték az akciót. Az útvonalon az egyik földszinti lakást kibérelték, majd alagút ásásába kezdtek az utca alatt, ahol gyakorta elhaladt Carrero Blanco.

December 19-én három nagyméretű tankelhárító aknát helyeztek el az alagútban az úttest alatt, amit távirányítással lehetett működésbe hozni. A bomba felrobbant, mindenki, aki akkor áthaladt a területen, elhunyt. Miért tartja mai napig izgalomban a történet Spanyolországot? Miért jelentek meg róla még tavaly is cikkek a spanyol sajtóban? 

Az mindenesetre tény, hogy 1973-ig az ETA csak Baszkföldön végzett támadásokat, soha ehhez fogható akciójuk nem volt, ráadásul ennyire precízen kidolgozva, szinte már-már tökéletes végrehajtással. 

A Real Sociedad helyzete a Franco-érában

Ebben a közegben kellett volna a Sociedadnak valamit mutatnia, de az 1970-es évekig csak vergődött a klub. Ekkoriban már újból baszk üzletemberek irányíthatták a csapatot, így elindult némi fejlődés, mely a Franco-korszak után teljesedett ki. A rezsim bukása új lehetőségeket tartogatott a baszkok számára, jóval kevesebb adót kellett befizetniük Madridba, visszakapták a jogaik többségét, fejlődésnek indult a régió, ahogyan a futballklubjaik is. Az már érződött, hogy mindkét csapatnál komoly tehetségek vannak, mi most elsősorban a Sociedadra koncentrálunk!

A Sociedad fellendülése

Az utánpótlással sosem voltak gondok Baszkföldön, de nehézkes volt pénzszűkében kinevelni az igazán komoly tehetségeket. A '70-es évek második felétől ez megváltozott, ráadásul egy olyan "együttállás" jött létre, ahol fiatal tehetséges játékosok alkották a csapat gerincét. Luis Arconada volt a kapus, aki közel 70 mérkőzésen őrizte a spanyol válogatott kapuját.

A védelemben két megalkuvást nem tűrő és durva védő (Górriz és Kortabarria), középpályán Perico Alonso, Jesús Zamora (és olykor a fiatal Bakero), míg elől Satrústegui és López Ufarte. Mind válogatott játékosok voltak, akik világbajnokságon szerepeltek. Ez azonban önmagában kevés lett volna, ha nincsen egy olyan edzőjük, mint Alberto Ormaetxea. A baszk mester, aki számára a legfontosabb az alázat és a kitartás volt, ez jellemezte a csapatát is, így tudtak címet védeni a bajnokságban 1982-ben. 

Hullámzó periódusok

A sikeres csapatot azonban szép fokozatosan kezdték leépíteni, távozott Bakero és Perico Alonso, míg a többiek kiöregedtek, ráadásul időközben a spanyol liga is erősödött nemzetközi sztárokkal (Maradona, Schuster, Hugo Sánchez stb.). A Sociedad nem tudta tartani a lépést, következő évtizedek pedig a hullámvasútról szóltak: voltak fent (2. hely a ligában), illetve voltak lent is (második vonal). A tehetségek kinevelése természetesen folytatódott az elmúlt évtizedekben is, talán a három legismertebb játékos, aki a Soceidad utánpótlásából került ki: Antoine Griezmann, Xabi Alonso és Joseba Etxeberria. 

Megint megtörténik a csoda a Sociedadnál?

Ahogyan a '80-as évek elején, úgy most is "beért" egy korosztály. Ahogyan akkoriban, úgy most is a védelem magja már egy ideje együtt játszik, ismerik egymást a játékosok (utánpótlásban együtt nevelkedtek). A keret többsége már minimum 2019 óta a klub tagja, de volt még egy fontos érkező: Imanol Alguacil.

Imanol Alguacil érkezik edzőnek

A baszk tréner 2018. december 26-án lett az első csapat edzője, akit imád az egész város, mindenki csak jó dolgokat tud róla mondani, hasonlóan magasztalják őt, mint egykor Alberto Ormaetxeát. Közös vonásokkal is rendelkezik a két edző, de egy merőben más korszakban kell megállniuk a helyüket. 

Alguacil számára ez volt élete ajánlata, mehetett volna másik klubhoz edzőnek, de kivárta a Sociedad ajánlatát. Több éven át dolgozott az utánpótlásban, rendkívül türelmes edző hírében áll, akit komolyan félreismertek. A labdabirtoklást preferálja - sokaknak úgy tűnhet, hogy a defenzív foci híve, pedig nem -, minél kevesebbet van a labda az ellenfélnél, annál jobb. Hogyan képes egy ilyen "kiscsapat" ennyire összeszokott és tudatos játékra? Alguacil a kulcs, ugyanis módszeresen épített fel mindent. A jelenlegi keretből többen is a játékosai voltak az utánpótlásban, a Zubieta edzőközpontban nevelkedett. 

Xabi Alonso és az utánpótlás

További érdekesség, hogy a Sociedad utánpótlását épp az a Xabi Alonso irányítja, aki egykor ott nevelkedett. A Zubietában a fiatalok az egykori baszk klasszis segítségével ugyanazokat a metodikát tudják alkalmazni, amit a felnőtt csapatnál használnak, így folyamatos lehet az átmenet a csapatok között. Könnyebben be lehet építeni a fiatalokat a felnőtt csapatba, amit jól mutat az alábbi kép is. 

Real Sociedad játékosok grafikonja
Real Sociedad és a játékosok életkora.

A Sociedad a legfiatalabb kezdőcsapattal rendelkezik Spanyolországban, játékosaik alig érik el a 24-25 évet, aminek több szempontból is komoly előnyei mutatkoznak a pályán. Kiválóan alkalmazzák a magas intenzitású presszinget, rendkívül kevés passzt engednek az ellenfeleknek, mielőtt visszaszereznék a labdát. Az ellenfél térfelén megszerzett labdákból képesek gyors kontrákat vezetni, így a "meglepetés erejével" lecsapnak a kínálkozó lehetőségekre. Minden okkal történik tehát a Sociedadnál, így az sem volt meglepő, hogy David Silva hozzájuk szerződött. 

Kezdetben sokan csodálkoztak, miért szerződött pont hozzájuk, de stílusa tökéletesen beleillik az Alguacil által megálmodott taktikába, ráadásul tökéletes mentor a fiatal középpályások számára. A támadósorban pedig olyan játékosok vannak, mint a dinamikus Isak, illetve a technikás Oyarzabal. Utóbbi hosszú évek óta dolgozik együtt Alguaicallal, jól ismerik egymást (már az utánpótlásban is a játékosa volt). A játékuk azonban a sok passz és a labdabirtoklás mellett a helyzetek kialakítására is összpontosít, amiben az egyik legjobbak az elmúlt 1-2 szezont figyelembe véve. 

Források:
- Győri Szabó Róbert: FC Katalónia
- Élet és Tudomány
- sport.es 


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek