Téli szünidő, amikor a sportfogadás főleg a tenisz piacokon történik, és a futball fanok az erőiket összegyűjtik a tavaszi szezon kezdetére. Kedvező időszak ez ahhoz, hogy valami új sportfogadási stratégiát gondoljunk ki, vagy egy korábbit vegyünk újra elő. Utóbbit tettük mi is, és leporoltuk a sportfogadási tőzsdén használatos lay the draw stratégiát, azt vizsgálva, vajon használható-e manapság.

Hogyan kezdtem el a lay the draw stratégiával foglalkozni

Jó pár éve volt már, hogy regisztráltam a Sportfogadas.org-ra és az egyik cikk, ami bevonzott ide, az a sportfogadási tőzsdéről szólt. Aki hallott már erről a kifejezésről, annak valószínűleg az első élményei a lay the draw stratégiához köthetőek - legalábbis nekem így volt. Akkortájt igencsak zöldfülűen álltam a dolgokhoz, és értelemszerűen nem is tudtam hosszú távon se gondolkozni, se profitot termelni.

A 2012-es regisztrációm óta viszont sokkal tapasztaltabb és érettebb gondolkodású lettem, így pedig arra gondoltam, visszatérek a gyökerekhez, és letesztelem a "lay the draw" stratégiát mai fejjel. 2018 nyarán kezdtem neki a projektnek, és félév elteltével elkészült a videó is, amit lentebb meg is tekinthettek, így mindenki képben lehet, hogy manapság hogyan működik a stratégia.

További tapasztalataim a lay the draw stratégiával

Egy stratégiát könnyű módosítani, és ez a lay the draw-val többször meg is történt. Különféle videókat, leírásokat találhatsz a neten, amelyek hangsúlyozzák a félidei vagy a második játékrész során való belépést. Azt azért mindenképpen szögezzük le, hogy a sportfogadási tőzsdén minél többen használják ugyanazon stratégiát, annál kevésbé lesz hatásos.

Illetve az is egy fontos szempont, hogy ne a taktikánkhoz válasszuk a meccset, hanem sokkal inkább fordítva. Ha ismersz két csapatot, és tudod, hogy milyen lesz a meccsképe, ahhoz ismerj olyan stratégiát, amelyet tudsz alkalmazni. Tehát adott esetben bármelyik stratégiával lehet profitot teremteni, ha jól választasz hozzá meccseket.

Számomra, leginkább a második félidei belépés (lay the draw during the second half) volt egyébként a legnehezebb. Mivel a legtöbb meccset nem néztem, és csak a statisztikákból indultam ki, így itt tudtam a legnehezebben összeszedni a 20 meccset. Ezt mindenképpen csak azoknak ajánlom, akik élőben nézik a meccset és látják, hogy mennyire lüktet a mérkőzés.

A másik két stratégiánál már egy fokkal könnyebb dolgom volt, mivel bizonyos jellemzők felismerése után statisztikai jellemzők alapján is jól lehetett meccset választani. A kettő közül én hosszú távon mindenképpen a félidei belépést tudom jobban elképzelni. Ennek az oka pedig az időlimit. A meccsek kezdetén való fogadás tételnél (lay the draw from the beginning) borzasztóan idegesítő volt, hogy félidőket kellett várnom egy gólra, és cserébe kaptam egy 0,1 egységes profitot.

Egyszerűen nem éri meg. Pedig attól most nem tartottam, hogy több 0-0-s meccset találok be, mivel korábban próbára tettem magamat, és 30+ meccset is lehúztam az over piacon a gólnélküli mérkőzés elkerülésével. Ilyen személyes kihívásnak jó, viszont a profit elenyésző, amit tervezhetsz vele. A kettő említett stratégia között helyezkedik el a félidő belépés (lay the draw from the half-time). Egyáltalán nem egyszerű kiválasztani a találkozókat, viszont rengeteg opciónk van. Mivel ez volt a legszimpatikusabb stratégia, így a következő videóból az is ki fog derülni, hogy hosszabb távon mire lehet menni a félidei - immáron - over belépéssel!

Over vs. lay the draw

Pár meccs után leesett, hogy ez a lay the draw stratégia idegőrlő. Egyszerűen folyamatosan követned kell a meccset, mivel a gól után 1-2 perccel cash-outolni kell. Ha késel, könnyen lehet hogy a másik csapat egyenlít, és buktad a profitod. Ezért kezdtem el írogatni az over piac értékeit, és egyértelműen előnyben részesítem a lay the draw-val ellentétben, belépéstől függetlenül.

A profit hasonló, de a tét megrakása után nyugodtan elhagyhatod a meccset, és utólag megnézheted az eredményedet. A mai rohanó világban nem érdemes egy (átlag) 5%-os profitért órákat tölteni a gép előtt, így viszont nem kell. Gyors és eredményes, viszont a meccseket így is alapos kiválasztás után kell kijelölnöd, ami a legnehezebb része a folyamatnak.

Remélem várjátok már a következő videót! Ha esetleg van véleményetek, kérdésetek, akkor rakjátok fel e cikk alján hozzászólásként (vagy akár a fórumon), vagy a videó alatt kommentben!