Ez a leghíresebb és minden bizonnyal a legnagyobb városi rangadó Spanyolországban. Nagyon enyhén és nagyon-nagyon finoman úgy fogalmazhatok, hogy a két csapat szurkolótábora nem eszik egymás tenyeréből. Többször előfordult már, hogy a szurkolók saját csapatuk veresége alkalmából örömtüzeket gyújtottak és eszméletlenre ünnepelték magukat, ha kedvenceik veresége miatt hátrányba került a rivális sevillai csapat (például kiesett az élvonalból).

Mindkét andalúziai gárda volt régebben hazája focibajnoka és kupagyőztese is, ám a nemzetközi porondon már csak az FC Sevilla volt eredményes a két csapat közül, ugyanis UEFA Kupát, Európa Ligát és európai Szuperkupát is nyert az együttes. Amikor jelen sorokat írom (2015. október) úgy összegezhető a dolog, hogy trófeák tekintetében az FC Sevilla körülbelül négyszer eredményesebb, mint a Betis. Ez a tetemesnek nevezhető különbség a spanyol bajnokságban is jól érzékelhető, hiszem amíg az FC Sevilla hazája élvonalbeli focibajnokságának jó csapatai közé tartozik, addig a Betis jobbára az első és a másodosztály között ingázik. Egy dolog viszont nagyon egyértelmű: amikor élvonalbeli a Betis, akkor a városi rivális elleni derbi jelenti számára a bajnokság csúcspontját, s akár még a másodosztályba való kiesés sem jelent túl nagy szomorúságot, ha az adott idényben sikerül legyőzni az FC Sevilla csapatát.

A sevillai hős és a sevillai rém

Mint ahogy semmilyen téren sem, úgy a stadionok tekintetében sincs közösködés a két együttes között. Az 1905-en alapított FC Sevilla a Ramon Sanchez Pizjuanban, míg az 1907-ben alapított Real Betis a Benito Villamarin stadionban rendezi hazai mérkőzéseit. A két létesítmény közül egyértelműen az FC Sevilla stadionja a nevezetesebb. Ez már csak azért is így van, mert nemzetközi találkozóknak is otthont szokott adni a klub korábbi elnökéről elnevezett stadion. (Ramon Sanchez Pizjuan ugyanolyan legendás az FC Sevilla számára, mint például amilyen Santiago Bernabeu a Real Madridnak.)

Talán elegendő mindössze kettőt megemlíteni az FC Sevilla stadionjában rendezett összecsapások közül. Ebben az arénában rendezték meg 1986-ban a jelenlegi Bajnokok Ligája elődjének számító Bajnokcsapatok Európa Kupája döntőjét a Jenei Imre edző vezette Steaua Bukarest és FC Barcelona között, s ez volt az a mérkőzés, amikor megtörtént a lehetetlen. Azaz Románia bajnokcsapatának kapusa, Helmuth Duckadam (aki a mérkőzés után megkapta „a sevillai hős” becenevet) zsinórban kivédte az FC Barcelona mind a négy 11-esét és így a Steaua lett a labdarúgás történelmében az első kelet-európai csapat, amelyik megnyerte Európa legrangosabb klubfoci sorozatát.

5.000 Forint Ingyenes Fogadás


Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A Ramon Sanchez Pizjuanban rendezett másik legendás összecsapás nem más, mint a labdarúgó világbajnokságok történetének egyik legnagyszerűbb mérkőzése: az 1982-es foci-vb elődöntőjében zajlott Németország-Franciaország mérkőzés. Egészen pontosan nem is Németország volt az egyik mérkőző fél, hiszen akkor még két német állam létezett, s ezek közül az NSZK (Német Szövetségi Köztársaság) nemzeti csapata volt a franciák ellenfele. Ez volt az a mérkőzés, amikor 1-1-es 90 perc után a hosszabbításban már 3-1-re is vezettek a franciák, de az utolsó percekben 3-3-ra egyenlítettek a németek, majd pedig 5-4-re nyerve meg a büntetőpárbajt jutottak be a foci-vb döntőjébe. És ez volt az az összecsapás, amikor a németek kapusa, Harald „Toni” Schumacher brutálisan faultolta Patrick Battistont, aki az ütközés során eszméletét vesztette, eltörött az állkapcsa, kitört néhány foga, hordágyon vitték le a pályáról és kórházba kellett szállítani. Az ellenfelét totálkárosra törő Schumacher ekkor kapta meg „a sevillai rém” becenevet.

Az is említésre méltó, hogy Spanyolország fociválogatottja még sohasem szenvedett vereséget a Ramon Sanchez Pizjuanban.

Hol játszott Maradona?

Jelentősebbnek nevezhető játékosok tekintetében az FC Sevilláról simán el lehet mondani, hogy a feltörekvőknél a neves és pénzes csapatok mindenkori "prédája", de olykor az is előfordul, hogy a pályafutásuk zenitjén már túljutott híresebb focisták levezetőhelye az andalúziai gárda. Néhány példa mindkettőre: minden idők egyik legjobb chilei labdarúgója, Ivan Zamorano, Horvátország leghíresebb focistái közül ketten, Robert Prosinecki és Davor Suker, valamint Daniel Alves, Luis Fabiano, Sergio Ramos, Jesus Navas, Alvaro Negredo, a mostanában edzőként is szépen teljesítő Diego „El Cholo” Simeone, a labdarúgás egyik legnagyobb zsenije, Diego Armando Maradona, és még nagyon sokan mások. Ugyan nem ennyire impozáns a névsor a Betisnél, de azért az évek során ott is megfordult néhány jobb focista: Aragones, Bilek, Pumpido, Ricardo Oliveira, Gordillo, Denilson, Jarni, Mehmet Aurelio, Xisco, Joaquin, stb.

Ivan Zamorano (Fotó: GEORGID / Shutterstock.com)

Nem érdemes a statisztikákra hagyatkozni

Az andalúziai derbi nem egy Csipkerózsika-álom és nem holmi keringő szeplőtelen kisasszonyok számára, hanem kőkemény összecsapás. Pályán és lelátón egyaránt botrányoktól tarkított a sevillai városi rangadó. Ez is olyan mérkőzés, ahol érdemes fogadni a büntetőlapokra. Ugyan az FC Sevilla gyakrabban szokott győzni, mint a Betis, nem nagyon érdemes a statisztikákra hagyatkozni, hanem ezen összecsapások kapcsán elsőre célszerű arra gondolni, hogy a Betis számára mindennél fontosabb a gyűlölt városi rivális elleni győzelem. Ezt még olyankor is érdemes nagyon komolyan venni, ha a Betis éppenséggel tökutolsó és tutira kieső a spanyol élvonalban, közben pedig az FC Sevilla diadalmenetben van és BL-indulást jelentő helyezésért küzd.

A büntetőlapokon kívül érdemes a felfokozott hangulat miatti pontatlanságokra építeni és azokra fogadni (lesek, bedobások, kirúgások vagy szögletek száma, stb.), de talán még azt is figyelembe lehet venni, hogy ha valamelyik csapatnak nagyon „kijön a lépés”, akkor az több góllal fogja verni a másikat. Egyik gárda sem számíthat a másik irgalmára, s ha úgy hozza a sors, akkor bármelyik csapat nagyon szívesen és alaposan elveri a másikat. Természetesen nem mindegyik sevillai derbire jellemző a sok gól, viszont ha szerencsés a sportfogadó - a megérzésekre hallgatva - a megfelelő időpontban tippel ilyesmit, akkor könnyen megeshet, hogy akár még a 4.5 vagy az 5.5 gól feletti tippje is nyerő lehet.