Sound fórumtársunknak köszönhetően már olvashattunk egy kis bevezetőt a sportban oly sokszor emlegetett "bundázásról", mely közvetlen kapcsolatban áll a sportfogadással, mivel pontosan az érdekek, a nyereményvágy készteti az embereket arra, hogy eredményeket befolyásoljanak. Aki esetleg kihagyta a bevezetőt, az elolvashatja itt: Bunda a sportfogadásban I.

A nemzeti és a nemzetközi sportszövetségek felelőssége

Miközben a FIFA, az UEFA és a különféle nemzetek legkülönbözőbb sportági szövetségei rendszeresen ítélik el a bundázókat, lényegében nem történik semmi. A gyanúba keveredett sportolókat eltiltják, a feltételezett manipulátorokat börtönbe zárják. Az üzlet azonban folytatódik tovább. Csak a szereplők változnak folyamatosan, hogy minél követhetetlenebb legyen a pénz vándorlása. Megvesztegethető sportoló, vezető, bíró mindig akad, és van az a pénz, amiért lehozható egy-egy váratlan kimenetel. A különféle sportágak irányítói folyamatosan szabadkoznak. Igazából a hülyét játsszák! Elmondják, hogy a tiszta játék a legfontosabb, és a kellő szankciókat, büntetéseket rendre meghozzák.

Mégis előfordulhatnak olyan mérkőzések (2002-es labdarúgó-világbajnokság Dél-Korea-Spanyolország), melyeken nyilvánvaló az idegenkezűség, nem történik beavatkozás. Ilyenkor előállnak olyan „szakértők”, akik azt is megmagyarázzák, hogy máshol van a gólvonal, mint ahogy az a tv-ben látszik.

Sport bunda

Valóságos megoldások modellje

Mi lehetne hát a megoldás? A kérdés megválaszolása egyszerű, de fájdalmas. Olyan lebonyolítási rendszereket kell kidolgozni a különféle bajnokságokban, kupákban, világeseményeken, hogy minimális legyen a külső megrendelők számára a befolyásolható sportesemény. Elrettentő példa a 2013-as szerbiai női kézilabda-világbajnokság csoportköre, ahol döntően olyan mérkőzéseket rendeztek, amelyek teljesen érdektelenek és tét nélküliek voltak. Kinek jó ez? Pozitív példa az NFL lebonyolítási rendszere. Nem mondom, hogy nincs manipulált találkozó a ligában, de a számuk rendkívül minimális. Az amerikai foci szabályrendszere és az NFL lebonyolítási rendje egy külön cikket mindenképpen megérdemelne. Harminckét csapat 17 fordulós alapszakaszban 16 mérkőzést (minden együttesnek van egy szabadnapja) játszik. A fő cél a rájátszásba kerülés, amelyet 12 csapat érhet el. Nagyon nem mindegy, hogy melyik helyen sikerül bejutni a playoffba, ezért a legjobb alakulatok is a végsőkig tepernek.

Elmélet, amely gyakorlat lehetne

Az európai sportágaknál is kulcsszám lehetne a 12-es. Próbálkoztak hazánkban is, az NB1-ben ezzel, de olyan, „beteg” 33 fordulós rendszerrel, hogy az hamar megbukott. Azonban ha két csoportban 12-12 csapatos mezőnyt raknánk össze, kialakulhatna egy NB1 „A” és egy NB1 „B”. A legjobbak az „A” csoportban, a második vonal a „B”-ben. Az őszi szezonban le lehetne tudni 22 fordulót – főleg ha a manipulálható ligakupát beszüntetnék – és a legjobb nyolc tavasszal játszhatna egy 14 fordulós bajnokságot. A „B” csoport legjobb négy csapata és az „A” csoport legrosszabb négy csapata szintén játszana egy tavaszi bajnokságot 14 körrel, és a „B” csoport maradék nyolc együttese is játszana a bennmaradásért egy kört.

Az őszi szezont tisztává lehetne tenni, ha a tavaszi bajnokságra a legjobb nyolc magával vinné a legrosszabb négy elleni eredményét 100%-ban, az egymás elleni eredményeket meg 50%-ban. A középső csoport bajnokságát is hasonló módon kellene tisztává tenni úgy, hogy az „A” csoport utolsó négyese ne adogathassa le következmények nélkül a legjobb nyolcnak az őszi mérkőzéseket. A középső nyolcas tavaszi szezonja eldönti a feljutást az „A” csoportba, és a kiesést a „B”be.

Labdarúgás korai kifizetés ajánlat


Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 2 gólos előnyt szerez - többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Elsőre ez komplikáltnak tűnhet, de az NFL lebonyolításához képest egyszerű. A sportági szövetségek a televíziós jogdíjak elosztását kellően differenciálhatná a legjobb nyolc, a második, és a harmadik nyolc csapat között. A fogadóirodák számára csak az őszi bajnokság két csoportját, és a tavaszi bajnokságba került legjobb nyolc, és középső nyolc pontvadászatát kellene jó pénzért elérhetővé tenni.

Ha egy olasz, holland, belga, francia, görög, török, vagy portugál bajnokságot az UEFA rendelkezései szerint ilyesmi lebonyolításba kényszerítenék, új topligák születnének. A tömegek számára vonzó mérkőzések száma megnőne, de a kis csapatok számára is maradna esély a nagy pénzosztó közelébe keveredni 2-3 év alatt. Kit zavarna, hogy nincsenek ilyen mérkőzések: 2010. 02. 21. Fiorentina-Livorno 2:1 (0:1), vagy csökkenne a számuk?

Sose halunk meg

Koltai Róbert zseniális filmje 1993-ban került a mozikba. Gyuszi bácsi a lóverseny rabja, civilben vállfa árus. Megkapja a tuti befutó sorrendjét az egyik – 2, 9, 11 – és mindenét ráteszi. Drámai befutóban jön a tuti, de főhősünk szívinfarktus következtében elhalálozik az izgalmak közben.

Lóverseny bunda

A kép illusztráció. (Fotó: Dziurek / Shutterstock.com)

Szerencsém volt részt venni egy beszélgetős programon a remek színésszel, aki a film rendezője is egyben. Koltai elmesélte, hogy megrögzött szerencsejátékos volt, és rendszeresen látogatta a lóversenypályát. Amikor a film befutójának forgatását hosszú egyeztetés előzte meg. Megbeszélték a zsokékkal a befutó pontos sorrendjét. Pénzhiány miatt az ügetőpályán, versenynapon dolgoztak. Egyeztették a nézőkkel, hogy rendeznek egy futamot, amelyre nem lehet fogadni, és közben filmforgatás lesz.

Bevilágosították a helyszínt, telepítették a kamerákat, és a megbeszéltek szerint elindult a futam. Amikor a lovak a célegyenesbe fordultak, kétségbe esett az egész stáb. Úgy fordultak az utolsó kanyarra a zsokék, hogy teljesen kilátástalanná vált a megbeszélt befutó produkálása. Nem volt még photoshop, amivel a rajtszámokat legalább ki lehetett volna javítani. Koltai már azon agyalt, hogy újra fel kell venni az egészet, mert használhatatlan a befutó, számolgatta, hogy erre mennyi pénzt kell majd költeni. És akkor megtörtént a csoda. teljesen hihetően bekötött a vezető ló, és szinte a semmiből törtek elő a megbeszélt sorszámú pacik. Végül a célfotó döntött, amely szállította a 2, 9, 11-et.

Koltai elmondása szerint, azóta nem jár a lóversenypályára. Annyira profin meg tudnak csinálni bármit a lovak és a zsokék, hogy az teljesen életszerű, ők a tökéletes színészek.

Tehát azok a sportolók, akik tökéletesen tudják játszani az adott sportágat, bármit képesek életszerűen produkálni. Persze ahogy mindenben, itt is vannak fokozatok. Egy olasz utánpótlás mérkőzésen nyilvánvalóan látható, amikor kilóg a lóláb. Viszont egy Bundesliga mérkőzésen sokkal színvonalasabb az előadást kapunk, de a tisztaság nem garantált.

Mit tehet a szurkoló és a sportfogadó?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi, szurkolók, sportfogadók kis emberek nem szólhatunk bele a világ dolgaiba. Ez nem így van. Ha a sporteseményt helyszínen nézzük, jegyet veszünk; ha a tv-n követjük az eseményt, akkor az előfizetési díjat kifizettük; ha a saját pénzünket különféle irodákban a sporteseményre feltesszük, akkor is mi fizetünk. Lenyeljük közben a reklámokat, vagy utazunk rossz időben a helyszínre, közben időt és pénzt áldozunk. Méltóztassanak hát ne csalni.

A sporteseményeket a nézőknek rendezik! Szervezzenek nekünk olyan lebonyolításban mérkőzéseket, amely garantálja azok tisztaságát. Sok esetben a nézők is hibásak. Ha kiderül a csapatukról, hogy elcsaltak egy mérkőzést, nem történik semmi. Kimennek a következő találkozóra is, zászlókat lengetnek, énekelnek. Még olyat nem láttam, hogy szurkolói csoportok kifeszítik a „Légy szíves, ne csaljatok” feliratú drapériát. Esetleg zártkapusak lehetnének egy bundázó csapat mérkőzései egy szezonra, vagy nem közvetítené az egyesület találkozóit a televízió. De még csak szurkolói bojkott sem történik, és a fogadóirodák sem veszik le kínálatukról a csapat mérkőzéseit. Normális ez?

Azon kell elgondolkodni azoknak a közösségeknek, tömegeknek, akik az élsport fogyasztói, hogy fellépnek-e valamilyen formában a nyilvánvaló csalások ellen.

Keresd a bundát!

A sportfogadó a tiszta mérkőzéseket szereti. Ha a fogadó szakértelemből, rutinból, megérzésből eltalál egy jó kimenetet, és azzal pénzt keres az öröm leírhatatlan. Azonban ha a várt eredmény elmarad, a Gumiszobában dühöngi ki az ember magát. Különösen fájó, ha kiderül, hogy elcsalt mérkőzésen veszítünk. Amit egy sportfogadó portál tehet, az annyi, hogy beindít az oldalán egy olyan rovatot, amely a manipulálható mérkőzésekkel foglalkozik. Veszélyes üzem, mert vádaskodássá fajulhat. Nehéz különbséget tenni valódi meglepetések, bravúrok és a bunda között. Ezért a fórumon indított "Bunda volt?" témában megvitathatóvá tesszük első körben a napi eseteket. Különösen magas szorzójú kimeneteleket, érvekkel alátámasztott indoklásokat várunk. A „Bunda a sportfogadásban” című cikk szempontrendszere szerint kategorizáljuk az eseményeket. Kellő rutin és gyakorlat után aztán heti „ajánlóval” jelezzük felétek a messziről bűzlő találkozókat.

Fórum - Bunda volt?

(Írta: Sound)