Róma, Milánó, Torino és Genova után Verona az ötödik olasz város, amelyik élvonalbeli rangadónak adhat otthont.

Verona város leginkább William Shakespeare egyik művéről, a Rómeó és Júliáról híres, de az ókori amfiteátrum is észak-olasz település egyik nagy nevezetessége. Rengeteg turista zarándokol el Júlia feltételezett erkélyéhez, ám az sem piskóta, hogy az Arénánál (vagyis az amfiteátrumnál) csak két hatalmasabb ilyen jellegű épület van Olaszországban, a római Colosseum és a capuai aréna. A látványosságokról sok mindent elárul az a tény, hogy az UNESCO a világörökség részének nyilvánította Veronát.

Derby della Scala

Akárcsak az olasz focirangadók többségének, úgy ennek a mérkőzésnek is van neve: Derby della Scala a veronai városi rangadó elnevezése. Az összecsapás egy olyan arisztokrata családról (della Scala) kapta a nevét, amelynek tagjai a középkorban fontos szerepet játszottak Veronában. Chievo régebben mezőváros volt, de már jó ideje az egyre terebélyesedő Verona város egyik negyede.

A veronai derbi története

Bár mindkét együttes réginek nevezhető, hiszen a Hellas 1903-ban, a Chievo pedig 1929-ben alakult meg, a két csapat hivatalos mérkőzéseinek története nem tekint vissza nagy múltra. Először csak a közelmúltban, egészen pontosan 1994. december 10-én játszott hivatalos meccset egymás ellen a két veronai gárda. Mindez a másodosztályban történt. Később Luigi Del Neri edző irányítása alatt gyűjtötte egyre másra a jó eredményeket a Chievo. Ugyan volt egy jobbnak nevezhető időszak a Chievo történelmében, egyetlen jelentősebbnek nevezhető trófeája sincs az együttesnek.

Stadio Marcantonio Bentegodi
Stadio Marcantonio Bentegodi, a rangadó helyszíne (Fotó: Wikimedia)

Ez a sikertelenség már nem mondható el a Hellasról, amelyik csapat olasz focibajnoki címmel is büszkélkedhet. Az 1984-1985-ös bajnoki idényben nyerte meg a gárda a Serie A-t. Abból a sikercsapatból három focista neve sok focirajongó számára ismerős lehet: hátul a német Európa-bajnok Hans-Peter Briegel irányította a védelmet, Antonio Di Gennaro tüsténkedett a középpályán, elöl pedig a dánok egyik legendás gólvágója, Preben Elkjaer Larsen termelte a gólokat.

Mire fogadjunk a Chievo Verona - Hellas Verona derbiken?

A jelenkorban egyik veronai csapat sem számít fontos tényezőnek az olasz élvonalban. Ha adott esetben nem a kiesés elkerüléséért küzd valamelyik gárda, hanem a középmezőnyben foglal helyet, akkor máris elmondható róla, hogy jónak nevezhető időszakában van.

Az egymás elleni mérkőzések általában olyanok, mint a többi ország hasonló csapatainál. Azaz a városi rivalizálás miatt felfokozott hangulat van a szurkolók és focisták körében, s ezek a rangadók nagyobb jelentőséggel bírnak, mint az egyéb mérkőzések.

Általában hajtós meccseket játszanak egymás ellen a veronai csapatok, ám azt már nehéz előre kitalálni, hogy sok vagy kevés gól fogja jellemezni a küzdelmet. A sárga lapok, kiállítások, valamint a szabálytalanságok tekintetében is nagy a szórás.

Bármi lehet lapok terén is

Előfordulnak olyan mérkőzések, ahol több lapot is kioszt a játékvezető és a szabálytalanságok száma is magas, de olyan találkozók is vannak, amelyek békések és csak a lelátói hangulatról emlékezetesek (amolyan „sok hűhó semmiért” a dolog).

Tippelés szempontjából nagy szerep jut a megérzésnek a Chievo - Hellas városi rangadóknál. Érdemes tisztában lenni a csapatok aktuális formájával, adott esetben pedig a motiváltságával is, s ha jónak tűnik valamelyik szorzó, arra érdemes fogadni.

Egy dolgot - mégpedig az egyik „alapigazságot” - viszont nem árt észben tartani: ez is egy olyan mérkőzés, ahol bármi megtörténhet.