Városi rangadót rendeznek Belgrádban. Az összecsapásnak van saját neve, méghozzá nem is egy, hanem kettő: Örök Rangadó és Dél-kelet Európa Rangadója. Egyáltalán nem túlzás az utóbbi elnevezés, mert ugyan az öreg kontinens ezen részének több országa is büszkélkedhet jeles mérkőzésekkel, ám az teljesen egyértelmű, hogy egyik összecsapás sem közelíti meg a belgrádi meccs jelentőségét. 

A belgrádi derbi világviszonylatban is ismert

Érdemes tudni, hogy még a tekintélyes Daily Mail is „krémek krémjéhez” sorolta a Crvena Zvezda - Partizan összecsapást: a világ neves csapatainak rangadói között az előkelő 4. helyre rangsorolta a belgrádi derbit. Figyelem! Nem csak Európa, hanem a világfutball egyik legjelentősebb rangadója ez az összecsapás.

Ez a nagy felhajtás elsősorban nem is a csapatok miatt van, ugyanis a sallangmentesített dolog nem más, mint a következő: a belgrádi Partizan-Crvena Zvezda semmivel sem több, mint például a budapesti Fradi - Újpest vagy a bukaresti Steaua - Dinamo városi örökrangadó. Ennyi és nem több. Ami miatt mégis a focivilág legjelentősebbjei között kell említeni a Crvena Zvezda - Partizan mérkőzést, az nem más, mint a két csapat szurkolótábora.

Csinálják a fesztivált a Crvena Zvezda és a Partizán szurkolói

Mindkét gárda ultráit csakis szuperlatívuszokban érdemes említeni. A csapatok szurkolótáborai már külön-külön is nagyszerűek és önmagukban is képesek arra, hogy felejthetetlenné varázsoljanak egy sporteseményt. Aki hallott már a két együttes ultráiról, netán közelebbről is látta a műsorukat, az nagyon jól tudja, hogy miről van szó.

Mindenki más a képzeletére hagyatkozhat. Ezt képzelje el: adott egy sportesemény, amelyen világviszonylatban is a legjobbak legjobbjai közé tartozó szurkolótáborok „csinálják a fesztivált”. Az egyik oldalon, az északin, felsorakozik a Zvezda „hadserege”, a Delije (Daliák, Hősök), a másik oldalon, a délin, pedig harca kész a Partizan armadája, a Grobari (Sírásók).

Néha nagy gondban van a semleges drukker, ugyanis gyakran nehéz eldöntenie, hogy a pályán zajló eseményekre figyeljen, vagy inkább nézze valamelyik szurkolótábor olykor egészen elképesztően színvonalas koreográfiáit.

Welcome to Hellgrade

Ugyan a fenti angol nyelvű üdvözlet elsősorban a Belgrádban vendégeskedő ellenfeleknek szól (ez valamennyi sportágra érvényes), a belgrádi városi focirangadó saját maga jogán is megérdemli, hogy vele kapcsolatban a pokolt említsék.

Lényeges különbség van a két együttes stadionjának befogadóképességében. A Zvezda otthonának Rajko Mitic Stadion a hivatalos neve, de ezen a néven csak a legritkább esetekben említik. Ez a világ azon kevés sportlétesítményeinek egyike, amelyek becenevükön sokkalta ismerősebbek a sportrajongók számára, mint a hivatalos nevükön.

A Crvena Zvezda stadionját a világhírű brazil létesítmény előtti tiszteletadásként csak így emlegetik a drukkerek: Marakana. Egyébként nem véletlen a dolog, hiszen a belgrádi stadion az átépítés előtt a Marakana nemcsak befogadóképességben közelítette meg hírneves rokonát, hanem hasonlított is rá.

Jelenleg körülbelül 56 ezer fő a befogadóképessége, de az évekkel korábbi átépítés előtt 100 ezer főnél is több néző fért be. A rekordot jelentő nézőszámnak magyar vonatkozása is van, ugyanis 1975-ben 117 ezer néző látta a Crvena Zvezda - Ferencvárosi TC mérkőzést a Marakanában. A belgrádi derbik esetében 108 ezer néző a rekord. A Partizan hazai pályája az egykori Jugoszláv Néphadsereg stadion (JNA), azaz a közel 33 ezer néző befogadására alkalmas Partizan Stadion.

Érdemes megemlíteni, hogy amikor a Zvezda Marakanája kerül szóba a Partizan-szurkolók körében, akkor a „lyuk” a használatos szó. Fordított esetben is ehhez hasonló a szurkolók hozzáállása: a Partizan drukkerei a futball „templomának” nevezik saját stadionjukat, ám a Zvezda rajongói csak „lavorként” vagy „mosogatótálként” említik a létesítményt.

A Zvezda - Partizan nem csak fociról szól

Amíg a magyarországi Újpest-Fradi örökrangadó szinte csak a fociban van, addig a szerbiai Zvezda-Partizan párharc – a labdarúgáson kívül – kosárlabdában, kézilabdában, röplabdában, vízilabdában, azaz szinte minden csapatsportágban van. (Zárójelben mindenképpen meg kell jegyezni: a zárt tér miatt egészen elképesztő szurkolói élményt nyújtó Zvezda-Partizan kosárlabda meccsek hangulatát minden sportrajongónak – persze, annak, aki megteheti - érdemes megtapasztalnia és átélnie. Garantáltan leírhatatlan élményben lesz része.)

A belgrádi városi rangadó egyáltalán nem nevezhető békésnek. Olyannyira nem, hogy például a Fradi-Újpest meccsek balhéi (rendbontások, verekedések és egyéb véres dolgok) csak Csipkerózsika-álomnak nevezhetők mellette. A pályán nagyon gyakori a cirkuszokkal és durvaságokkal teletűzdelt 90 perc, a lelátón és a stadionon kívül pedig a két gárda szurkolótábora csap össze. Olykor nem is csak egy kicsit.

Partizan Belgrad - Crvena Zvezda
Szurkolók a Partizan Belgrad - Crvena Zvezda rangadón (Fotó: Fotosr52 / Shutterstock.com)

Fogadás a Crvena Zvezda - Partizan Belgrád összecsapásokra

Mit érdemes tippelni a belgrádi városi rangadókra? Mivel az esetek többségében várhatóan kíméletlenül durvák és számos megszakítással tarkítottak lesznek a mérkőzések, érdemes a büntetőlapok számára tippelni. Ha „elalszanak” a bukik és alacsonyra saccolják a büntetőlapok számát (4-5), s ilyesmit találnak a fogadók, érdemes azonnal kihasználniuk a lehetőséget. Általában 6-7 felett van a Zvezda-Partizan meccsek büntetőlapjainak száma, de néha az is előfordul, hogy már egy félidőben 8-9 lapot oszt ki a játékvezető.

Mint bárhol máshol a világon a fontosnak tűnő meccsek esetében, itt is gyakori a pszichológiai nyomás. A balhén kívül mi várható a nézőtéren? Nagyon valószínű, hogy a két szurkolótábor koreográfiái és tűzijátéka mellett a színes konfettik, a papírtekercsek, a fáklyák, a zászlók és a plakátok is előkerülnek, mint ahogyan szinte biztos, hogy dobok és trombiták is lesznek, s a jellegzetesen balkáni fúvószenekaros hangulat sem zárható ki.