Általános tenisz kép 005

Tenisz elemzés: Csak a férfiak szerváinál számít igazán a borítás típusa

2023 márc 10. 10:53 Szólj hozzá!

Fogadási útmutató John Isner Serena Williams Tenisz szerva

Már több cikkben foglalkoztam a tenisz pályák borítás-típusainak a játékra gyakorolt hatásával, ezúttal az (első) adogatások szempontjából hasonlítom össze a kemény és a salakos játékfelületeket.

Minden rajongó tisztában van azzal, hogy a férfi teniszben a szervának nagyobb szerepe van a kimenetelben, mint a nőiben. Míg a nők esetében az ellenfél adogatásának elvétele nem egy hatalmas előnyszerzést jelent, addig a férfiaknál egy brék már nagy valószínűséggel az adott szett kimenetelét is eldönti. Ezt a tényt igazolja az a két mutató is, ami szerint a férfiak átlagosan 71-72% körül nyerik az első szerváikkal játszott pontoknak, addig a nők 63% körül. Ebben még nincsen semmi meglepő, de ha a statisztikai mutatókat részleteire bontjuk a kemény és salak borítás szerint, akkor meglepetésben lehet részünk.

A nőknek szinte mindegy milyen a pálya borítása

Logikusan megközelítve a témát, azt gondolhatnánk a reakcióidő szempontjából, hogy a kemény borításon az adogatás egy fontosabb fegyvert jelent, mint a salakon. Ez a jogos feltételezés a férfiak esetében igaz is, mert az első szerváikkal a 73%-át nyerik a pontoknak a kemény játékfelületeken, 70%-ban salakon.

Ugyanakkor, az ászok számában ez a jelenség még jobban tükröződik, mivel 16%-ban ütnek ászt az első szerváikkal a kemény borításon és csak 11%-ban a lassún. Még akkor is ha pályák jellegzetességei a nőkre is érvényesek, azt vehetjük észre, hogy az adogatásaiknak eredményességét nem igazán befolyásolja, mert ők az első szerváiknak 64%-át nyerik kemény pályán és 62%-át pedig salakon.

Az ászok száma is követi ezt az irányvonalat, mivel 7%-ban ütnek ászt első adogatásaikkal kemény pályán, 6%-ban a lassún.

Egyszerűen a szerva gyorsasága határoz

Mint azt jól tudjuk, a férfiak általában gyorsabb adogatásokra képesek, mint a nők. Én most inkább ennek a fölénynek és nem a technikai különbségeknek tulajdonítom a felvázolt helyzetképet. A játékosok szervatechnikája nem változik a játékfelület függvényében, viszont változik a labda gyorsasága a pattanást követően.

A számok arra figyelmeztetik sportfogadókat, hogy tippeléskor egy adott férfi teniszező szervájának súlyában jobban figyelembe kellene venni a játékkörülményeket, mint egy női teniszező esetében.

A női teniszben a statisztika szerint egyszerűsödött a kép, mivel egy adott játékos adogatásának színvonala játékkörülményektől függetlenül változatlan értéket visel.

A példa kedvéért, két remek adogatót hasonlítok össze a témában: John Isnert és Serena Williams-t. John salakon sosem tudott olyan eredményes lenni mint kemény borításon, Serena viszont háromszor nyerte a Roland Garrost (is).


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek