Általános tenisz kép 005

Tenisz elemzés: Csak a férfiak szerváinál számít igazán a borítás típusa

2023 márc 10. 10:53 Szólj hozzá!

Fogadási útmutató John Isner Serena Williams Tenisz szerva

Már több cikkben foglalkoztam a tenisz pályák borítás-típusainak a játékra gyakorolt hatásával, ezúttal az (első) adogatások szempontjából hasonlítom össze a kemény és a salakos játékfelületeket.

Minden rajongó tisztában van azzal, hogy a férfi teniszben a szervának nagyobb szerepe van a kimenetelben, mint a nőiben. Míg a nők esetében az ellenfél adogatásának elvétele nem egy hatalmas előnyszerzést jelent, addig a férfiaknál egy brék már nagy valószínűséggel az adott szett kimenetelét is eldönti. Ezt a tényt igazolja az a két mutató is, ami szerint a férfiak átlagosan 71-72% körül nyerik az első szerváikkal játszott pontoknak, addig a nők 63% körül. Ebben még nincsen semmi meglepő, de ha a statisztikai mutatókat részleteire bontjuk a kemény és salak borítás szerint, akkor meglepetésben lehet részünk.

A nőknek szinte mindegy milyen a pálya borítása

Logikusan megközelítve a témát, azt gondolhatnánk a reakcióidő szempontjából, hogy a kemény borításon az adogatás egy fontosabb fegyvert jelent, mint a salakon. Ez a jogos feltételezés a férfiak esetében igaz is, mert az első szerváikkal a 73%-át nyerik a pontoknak a kemény játékfelületeken, 70%-ban salakon.

Ugyanakkor, az ászok számában ez a jelenség még jobban tükröződik, mivel 16%-ban ütnek ászt az első szerváikkal a kemény borításon és csak 11%-ban a lassún. Még akkor is ha pályák jellegzetességei a nőkre is érvényesek, azt vehetjük észre, hogy az adogatásaiknak eredményességét nem igazán befolyásolja, mert ők az első szerváiknak 64%-át nyerik kemény pályán és 62%-át pedig salakon.

Az ászok száma is követi ezt az irányvonalat, mivel 7%-ban ütnek ászt első adogatásaikkal kemény pályán, 6%-ban a lassún.

Egyszerűen a szerva gyorsasága határoz

Mint azt jól tudjuk, a férfiak általában gyorsabb adogatásokra képesek, mint a nők. Én most inkább ennek a fölénynek és nem a technikai különbségeknek tulajdonítom a felvázolt helyzetképet. A játékosok szervatechnikája nem változik a játékfelület függvényében, viszont változik a labda gyorsasága a pattanást követően.

A számok arra figyelmeztetik sportfogadókat, hogy tippeléskor egy adott férfi teniszező szervájának súlyában jobban figyelembe kellene venni a játékkörülményeket, mint egy női teniszező esetében.

A női teniszben a statisztika szerint egyszerűsödött a kép, mivel egy adott játékos adogatásának színvonala játékkörülményektől függetlenül változatlan értéket visel.

A példa kedvéért, két remek adogatót hasonlítok össze a témában: John Isnert és Serena Williams-t. John salakon sosem tudott olyan eredményes lenni mint kemény borításon, Serena viszont háromszor nyerte a Roland Garrost (is).


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek