szorzó odds

Esélyszám, amit úgy ismersz szorzó vagy odds

2024 jan 14. 13:30 Szólj hozzá!

Kezdőknek matematika szorzó kalkulátor

Sportfogadás során a választott esemény kapcsán teszünk fel pénzt az általunk várt kimenetelre, amire a bukmékerek adnak egy szorzót, angolul oddsot. Ez megmutatja, hogy mennyit nyerhetünk, és egyben esélyszámot is jelent, az adott kimenetel várható megvalósulására.

Szorzó: az esély százalékban kifejezve

A szorzók többféle formátumban is megjelenhetnek és attól függően, hogy milyen irodáról van szó. Nem nagy bátorság kijelenteni, hogy mi a decimálisat látjuk többnyire. Érdemes az oddsokba jobban belegondolni, a nagyobb focicsapatok győzelmét például rendre 1.10 körül adják, ez már papírformának számító győzelem kategóriája.

Nehéz százalékosan megmondani, de például mennyire valószínű, hogy a Barcelona legyőzi a Getafét? 90%-ot adnál rá? Tehát úgy gondolod, 10 mérkőzésből 9-szer a katalán klub nyerne? Ha így látod, akkor nagyjából te is 1.10-es oddsot adsz a Barcelona győzelmére.

1.10-es szorzó átszámítása százalékos formára: 1 / 1.10 = 0.909 >> 90.9%

Esély kiszámítása

Az átszámítás egyszerű, ahogy a fenti példában is láthatjuk. Osztani kell az 1-et az adott szorzóval, majd az eredményt szorozni kell 100-al, és megkaptuk százalékos formában. Ha néhány oddsnál már tudod ezeket az esélyszámokat fejből, máshogy fogsz tekinteni az online irodák fogadási kínálatára. Amikor azt mondjuk, vagy bejön, vagy nem, nyilván nem erre gondolunk, de ez a 2-es szorzót jelenti, hiszen ez fedi az 50%-os bekövetkezési esélyt. Néhány oddsot táblázatba gyűjtöttünk:

Átváltás decimális oddsról százalékos formára
1.10 90.91%
1.30 76.92%
1.50 66.67%
1.80 55.56%
2.00 50%
2.50 40%
3.00 33.33%
3.50 28.57%
4.00 25%
10.00 10%
15.00 6.67%
20.00 5%

Érték van a szorzóban

Amennyiben jók vagyunk jövőbeni események becslésében, egész konkrétan a százalékos mérték megadásában, akkor a sportfogadás egy igazán érdekes, vagy mondhatni értékes területére tévedünk. Hosszútávon ha mindig sikerül value betet, tehát értékfogadást kötni, akkor az irodák előtt járva tehetünk szert haszonra.

Ezt mindig érmefeldobással magyarázzák el, mert az a legegyszerűbb példa. Az esély arra, hogy egy feldobott érme fej vagy írás lesz, 50-50%-ra oszlik, hiszen ha épp valami csoda folytán nem a vékony oldalára esik, akkor a fej vagy az írás lesz felül.

Ha erre kínálnak szorzót, akkor a 2.00-ás odds fedi a valóságot, tehát ideális esetben ennyiért fogadnánk fejre és írásra is. Ekkor hosszútávon az történne, hogy ide-oda kerülne a pénz, az iroda és a játékos között.

Valóságban ennél kisebb oddsot kínál az iroda (például nézd meg a gólok száma páros és páratlan fogadási opcióra kínált szorzókat), így szerez előnyt a játékossal szemben, amit marginnak (árrésnek) neveznek. 2.00-nél nagyobb szorzónál számunkra képződik érték. Például 2.00-át adnak írásra, 2.10-et fejre, ebben az esetben érdemes fogadni, mert átszámítva 47.6%-os esélyt takar, pedig ennél nagyobb valószínűséggel lesz fej, tehát hosszútávon nyerni fogunk az irodával szemben.

Odds kalkulátor

Adj meg egy vagy több szorzót, a tétet és kiszámoljuk a várható nyereséget és az eredő odds-ot.

Arbitrázs kalkulátor

Adj meg 2 szorzót és az első tétet, a kalkulátor jelzi zölddel, ha fennáll az arb lehetősége és kiszámolja a második kimenetelre elhelyezendő tétet emg a biztos nyereséget.

Ismerkedj a fogadási típusokkal


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

  • Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano útmutató
Betano regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek