Ez a mérkőzés az egyetlen városi derbi a svájci foci élvonalában. Mindkét csapat hazai pályán játszik, hiszen a 25 ezer férőhelyes Letzigrund stadion úgy a Grasshoppers, mint az FC Zürich számára is az otthont jelenti. Ugyan már régi létesítmény a Letzigrund (1925), de már többször is újjáépítették és kibővítették, legutóbb a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságra. A sportrajongók számára nem csak a foci miatt lehet ismerős a stadion, hiszen itt rendezik meg minden évben az atlétika legrangosabb versenysorozatának (IAAF Diamond League, korábban Golden League) egyik állomását.

Mindkét csapat nagyon régen alakult: a Grasshoppers 1886-ban, az FC Zürich pedig tíz évvel később, 1896-ban. Régebben arról is ismertek voltak az együttesek, hogy a jómódúak, az elit tagjai szurkoltak a Grasshoppersnek, míg a munkások kedvenc focicsapata volt az FC Zürich. A zürichi rangadó egyik tagja, a Grasshoppers nem más, mint a legsikeresebb svájci klub, amelyik már minden fociserleget megnyert hazájában. Igaz, a vetélytárs FC Zürichnek sincs oka a szégyenkezésre, ugyanis a svájci Szuperkupa kivételével szintén diadalmaskodott már valamennyi sorozatban.

Világsztár „vezetett le” a Grasshoppersben

Ismert focisták terén lényegesen híresebb városi riválisánál a Grasshoppers. Abból kiindulva, hogy ez a gárda Svájc legeredményesebb focicsapata, egyáltalán nem meglepő a dolog. Néhány labdarúgót mindenképpen érdemes megemlíteni: mielőtt a Bayern München csatára és a német Bundesliga gólkirálya lett, Giovane Elber a Grasshoppers focistája is volt, de többek között a 2015-ben BL-döntős Juventus svájci válogatott játékosa, Stephan Lichtsteiner is magára húzta a csapat mezét, akárcsak Stephane Chapuisat, Ciriaco Sforza, Reto Ziegler, Hakan Yakin, Murat Yakin, Patrick Müller, Christian Gross és Alain Sutter is. Kétségtelen, hogy Günter Netzer volt a legnevesebb focista, aki Grasshoppers-mezt öltött magára. A legendás német játékos, aki - többek között - világbajnok és Európa-bajnok volt (és olyan focistákkal együtt szerepelt a német válogatottban, mint Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Paul Breitner és Sepp Maier), s a német és a spanyol bajnoki címek mellett mindkét ország kupasorozatát is megnyerte és kétszer volt Németországban az év játékosa, a svájci klub focistájaként fejezte be káprázatos pályafutását. Günter Netzer a világ valaha volt legjobb focistái közé tartozik.

Ugyan nem nevezhető veretesnek az FC Zürich történetének neves focistáinak névsora, de azért itt is akad néhány említésre méltó focista: Jakob „Köbi" Kuhn, Fritz Künzli, René Botteron, Rashidi Yekini (a nigériai válogatott csatár - amellett, hogy ő a Szuper Sasok gólrekordere - leginkább arról ismert, hogy ő lőtte Nigéria első gólját a labdarúgó világbajnokságok történetében és ikonikus fotó készült gólöröméről), Gökhan Inler, Blerim Dzemaili.

Nem kell bedőlni a jó hangulatnak

Ugyan első ránézésre általában jobbnak tűnhet a Grasshoppers, mint a városi riválisa, ez nem az a mérkőzés, ahol megéri látatlanban fogadni az eredményesebb együttesre. Ez a zürichi rangadó a magas kockázatú focitalálkozók közé tartozik Svájcban, s ennek megfelelően fokozott a rendőri jelenlét a Letzigrund környékén és a stadionban. Ám a nézőtéri hangulat nem mindig ragad rá a játékosokra is. Előfordul olyasmi is, hogy nagyon jónak nevezhető a szurkolás a lelátón, esetlen összetűzések is vannak a stadionon kívül, ám mégis unalomba fulladnak a pályán zajló események. Mivel jobbára a pályaválasztó csapat nyeri a mérkőzést, talán az a tipp nevezhető izgalmaktól mentesebbnek, amikor a fogadó tisztában van a csapatok formájával, de fogadás előtt a tabellán elfoglalt helyekről és az utóbbi meccseken nyújtott teljesítményekről is megbizonyosodott.

Nemcsak a feszültség, hanem a két csapat közötti versengés is nagy, így sok esetben érdemesnek tűnik arra fogadni, hogy mindét csapat szeret gólt. Nyilván alacsony a szorzó, ám az esetek többségében nyerő lehet arra tippelni, hogy gólt szerez az otthon játszó, jobb formában lévő és a tabellán is előkelőbb helyen álló együttes.

(Szerző: csabax)