A Fibonacci fogadási módszer

Fibonacci fogadási stratégia

2023 márc 10. 11:04 Karola 2 hozzászólás

Fogadási stratégiák fibonacci progresszív stratégia

A progresszív stratégiák nem tartoznak a focira történő fogadás legelbűvölőbb formái közé, de egyesek azt állítják, nagy nyereséget lehet velük elérni. Megvizsgáltuk a Fibonacci fogadási módszert, hogy kiderítsük, megéri-e a kockázatot.

Fibonacci stratégia TL;DR

A Fibonacci-stratégia lényege a foci fogadásban (amelyet 2007-ben publikált Fragiskos Archontakis és Evan Osborne) egyszerű: fogadj döntetlenre, és ha veszítesz, fogadj újra döntetlenre. Ismételd ezt a folyamatot, amíg végül nyersz.

Mindössze két további, de létfontosságú szabályt kell betartani:

  1. Csak akkor tippelj döntetlenre, ha a valószínűség 2.618 felett van.
  2. Növeld a fogadási tétet olyan módon, hogy az a Fibonacci-sorozatot kövesse: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 stb.

Az ötlet egy 1989-es elméleten alapul, amely szerint a döntetlen a legnehezebben megjósolható a bukik számára és ezért ki lehet ezt használni. Az ötlet lényege, hogy amíg folyamatosan növeled a téted, addig minden nyeremény felülírja a korábbi veszteségeidet.

Fibonacci-módszer a gyakorlatban

A 2011/12-es Premier League adatait tekintve 380 mérkőzésen 93 döntetlen született, tehát az összes mérkőzés 24,5%-a végződött döntetlennel. Érdekes módon mind a 380 döntetlen esetében az oddsok egy lehetséges döntetlenre meghaladták az Archontakis és Osborne által alsó határként javasolt 2,618-as küszöbértéket.

Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben átlagosan négy játékonként kerülne kifizetésre sor, így a nyerő tét a negyedik Fibonacci-szám lenne: 3. A teljes tét minden alkalommal 7 font (a nyerő tét hozzáadva az előtte lévő három sikertelen téthez: 1, 1 és 2). Figyelembe véve, hogy a szezon során a döntetlenre adott átlagos esély 4,203 volt, ez azt jelenti, hogy az átlagnyeremény 12,61 font lenne (3 font tét megszorozva az esélyekkel), a tét levonása után pedig 5,61 font nyereséget kapunk.0,

380 játék során ez 1786,7 £ elméleti nyereséget jelent, mindezt mindössze 1 £ kezdeti tétből.

A Fibonacci-stratégia hátrányai

Számos gyakorlati korlát van, amely megakadályozza, hogy a Fibonacci-sorozat pénzt hozzon a házhoz. Először is, sok játékot párhuzamosan játszanak, ami azt jelenti, hogy nincs lehetőség arra, hogy a tétet a következő Fibonacci-számra növeljük, ha nem történik döntetlen, mivel a játékok egyszerre érnek véget. Ehelyett a fogadók sokszor megfontolhatják, hogy Fibonacci-fogadási sorozatot alkalmazzanak az egyes csapatokra.

Ez a módszer azonban azt jelenti, hogy a hosszú, döntetlen nélküli szériák hatalmas krátereket okozhatnak a fogadók bankszámláján. Ha megnézünk egy hosszabb döntetlen nélküli Premier League-sorozatot (pl. a Manchester United a 2008/09-es szezonban), a Vörös Ördögök 20 mérkőzésen át nem játszottak döntetlent, mielőtt végül egy 0-0-s döntetlennel búcsúztatták az Arsenalt.

Mivel a Fibonacci-sorozat exponenciálisan növekszik, a fogadóknak 10946 fontot kellett volna tenniük az utolsó meccsre, hogy fenntarthassák a sorozatot. Ezzel a téttel együtt a fogadási rendszert követőknek 28656 fontot kellett volna feltenniük összesen, ami hatalmas összeg egy olyan rendszer esetében, amely általában csak 21,02 font nyereményt biztosít. Érdekes módon azonban a döntetlen esélye 4,10 volt, ami 44.878,60 £ nyereményt eredményezett volna, ami 16.222,60 £ nyereséget jelent. A Fibonacci esetében a megnövelt tétek is lenyűgöző hozamot biztosítanak.

A Fibonacci-sorozat magyarázata

A Fibonacci-sorozat a matematika egyik legismertebb számsorozata, amelyet egyszerű képlet jellemez:
N3 = N1 + N

Ez azt jelzi, hogy (a két kezdőszám után) a sorozatban minden további szám az előző két szám összege. Például a Fibonacci-sorozat 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 és 21 számmal kezdődik. A sorozat elejét nézve:

N1 = 1, N2 = 1, ezért  N3 = 2
N1 = 1, N2 = 2, ezért  N3 = 3
N1 = 2, N2 = 3, ezért  N3 = 5
N1 = 3, N2 = 5, ezért  N3 = 8

Működik-e a Fibonacci-sorozat a sportfogadásban?

A Fibonacci-sorozathoz hasonlóan a Fibonacci fogadási stratégia is matematikai koncepcióként értékelhető a legjobban. Más progresszív fogadási rendszerekhez, például a Labouchère-rendszerhez hasonlóan az ötletek tökéletesen működnek, ha korlátlan tőke és korlátlan limitek állnak rendelkezésünkre. Ha azonban a valós korlátokat vesszük figyelembe, a Fibonacci ugyanarra a sorsra jut, mint minden fogadási elmélet ezen a földön: az ismeretlenre és a véletlen játékára.

A fenti Manchester United példát használva a fogadónak 21 alkalommal összesen 28656 fontot kellett volna kockáztatnia ahhoz, hogy 16222 font nyereséget érjen el. Akinek nincs meg a végső, nyerő fogadáshoz szükséges 10946 fontja, az 20 ezer fontot veszítene, és nem lenne kilátásban megtérülés.

Mivel mindenki elér egy bizonyos ponton egy határt, akár a tőkéje fogyatkozása miatt, akár a buki által kiszabott határ miatt, a Fibonacci-sorozat nem folytatódhat örökké, ezért valószínűleg nem jelent hosszú távon nyereséges megoldást.


Hozzászólások 2

oldsmuggler
oldsmuggler
2022 máj 16. 21:06

Kedves Bodó Karola.
"A progresszív stratégiák nem tartoznak a focira történő fogadás legelbűvölőbb formái közé, de egyesek azt állítják, nagy nyereséget lehet velük elérni."
Igen én is ezt állítom bár igaz, hogy nem lehet vele egyik napról a másikra meggazdagodni hanem hosszú hónapok, évek kellenek kellenek hozzá. Ezt onnan tudom, hogy már tesztem ezt a módszert és jelenleg is folyamatban van.
A levezetés teljesen tökéletes csak a lehető legrosszabb példával mutattad be. Nem olyan csapatokat kell választani akik évről évre a tabellán az első 5-6-ban
végeznek. Kicsit lentebb kell keresgélni.

LuckyLuciano
LuckyLuciano
2022 máj 16. 22:27

Én is pont erre használom, sőt a gólszámok piacán is szép nyereséget lehet vele generálni. Néha jégkorong esetén is használom. Ott is vannak döntetlenek.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os befizetési bónusz 52.000 Ft-ig

  • Regisztrálj és használd ki az akár 52.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszt sportfogadás esetén az ivibet fogadóirodánál.

Ivibet útmutató
Ivibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek