A Fibonacci fogadási módszer

Fibonacci fogadási stratégia

2023 jan 28. 17:52 Karola 2 hozzászólás

Fogadási stratégiák fibonacci progresszív stratégia

A progresszív stratégiák nem tartoznak a focira történő fogadás legelbűvölőbb formái közé, de egyesek azt állítják, nagy nyereséget lehet velük elérni. Megvizsgáltuk a Fibonacci fogadási módszert, hogy kiderítsük, megéri-e a kockázatot.

Fibonacci stratégia TL;DR

A Fibonacci-stratégia lényege a foci fogadásban (amelyet 2007-ben publikált Fragiskos Archontakis és Evan Osborne) egyszerű: fogadj döntetlenre, és ha veszítesz, fogadj újra döntetlenre. Ismételd ezt a folyamatot, amíg végül nyersz.

Mindössze két további, de létfontosságú szabályt kell betartani:

  1. Csak akkor tippelj döntetlenre, ha a valószínűség 2.618 felett van.
  2. Növeld a fogadási tétet olyan módon, hogy az a Fibonacci-sorozatot kövesse: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 stb.

Az ötlet egy 1989-es elméleten alapul, amely szerint a döntetlen a legnehezebben megjósolható a bukik számára és ezért ki lehet ezt használni. Az ötlet lényege, hogy amíg folyamatosan növeled a téted, addig minden nyeremény felülírja a korábbi veszteségeidet.

Fibonacci-módszer a gyakorlatban

A 2011/12-es Premier League adatait tekintve 380 mérkőzésen 93 döntetlen született, tehát az összes mérkőzés 24,5%-a végződött döntetlennel. Érdekes módon mind a 380 döntetlen esetében az oddsok egy lehetséges döntetlenre meghaladták az Archontakis és Osborne által alsó határként javasolt 2,618-as küszöbértéket.

Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben átlagosan négy játékonként kerülne kifizetésre sor, így a nyerő tét a negyedik Fibonacci-szám lenne: 3. A teljes tét minden alkalommal 7 font (a nyerő tét hozzáadva az előtte lévő három sikertelen téthez: 1, 1 és 2). Figyelembe véve, hogy a szezon során a döntetlenre adott átlagos esély 4,203 volt, ez azt jelenti, hogy az átlagnyeremény 12,61 font lenne (3 font tét megszorozva az esélyekkel), a tét levonása után pedig 5,61 font nyereséget kapunk.0,

380 játék során ez 1786,7 £ elméleti nyereséget jelent, mindezt mindössze 1 £ kezdeti tétből.

A Fibonacci-stratégia hátrányai

Számos gyakorlati korlát van, amely megakadályozza, hogy a Fibonacci-sorozat pénzt hozzon a házhoz. Először is, sok játékot párhuzamosan játszanak, ami azt jelenti, hogy nincs lehetőség arra, hogy a tétet a következő Fibonacci-számra növeljük, ha nem történik döntetlen, mivel a játékok egyszerre érnek véget. Ehelyett a fogadók sokszor megfontolhatják, hogy Fibonacci-fogadási sorozatot alkalmazzanak az egyes csapatokra.

Ez a módszer azonban azt jelenti, hogy a hosszú, döntetlen nélküli szériák hatalmas krátereket okozhatnak a fogadók bankszámláján. Ha megnézünk egy hosszabb döntetlen nélküli Premier League-sorozatot (pl. a Manchester United a 2008/09-es szezonban), a Vörös Ördögök 20 mérkőzésen át nem játszottak döntetlent, mielőtt végül egy 0-0-s döntetlennel búcsúztatták az Arsenalt.

Mivel a Fibonacci-sorozat exponenciálisan növekszik, a fogadóknak 10946 fontot kellett volna tenniük az utolsó meccsre, hogy fenntarthassák a sorozatot. Ezzel a téttel együtt a fogadási rendszert követőknek 28656 fontot kellett volna feltenniük összesen, ami hatalmas összeg egy olyan rendszer esetében, amely általában csak 21,02 font nyereményt biztosít. Érdekes módon azonban a döntetlen esélye 4,10 volt, ami 44.878,60 £ nyereményt eredményezett volna, ami 16.222,60 £ nyereséget jelent. A Fibonacci esetében a megnövelt tétek is lenyűgöző hozamot biztosítanak.

A Fibonacci-sorozat magyarázata

A Fibonacci-sorozat a matematika egyik legismertebb számsorozata, amelyet egyszerű képlet jellemez:
N3 = N1 + N

Ez azt jelzi, hogy (a két kezdőszám után) a sorozatban minden további szám az előző két szám összege. Például a Fibonacci-sorozat 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 és 21 számmal kezdődik. A sorozat elejét nézve:

N1 = 1, N2 = 1, ezért  N3 = 2
N1 = 1, N2 = 2, ezért  N3 = 3
N1 = 2, N2 = 3, ezért  N3 = 5
N1 = 3, N2 = 5, ezért  N3 = 8

Működik-e a Fibonacci-sorozat a sportfogadásban?

A Fibonacci-sorozathoz hasonlóan a Fibonacci fogadási stratégia is matematikai koncepcióként értékelhető a legjobban. Más progresszív fogadási rendszerekhez, például a Labouchère-rendszerhez hasonlóan az ötletek tökéletesen működnek, ha korlátlan tőke és korlátlan limitek állnak rendelkezésünkre. Ha azonban a valós korlátokat vesszük figyelembe, a Fibonacci ugyanarra a sorsra jut, mint minden fogadási elmélet ezen a földön: az ismeretlenre és a véletlen játékára.

A fenti Manchester United példát használva a fogadónak 21 alkalommal összesen 28656 fontot kellett volna kockáztatnia ahhoz, hogy 16222 font nyereséget érjen el. Akinek nincs meg a végső, nyerő fogadáshoz szükséges 10946 fontja, az 20 ezer fontot veszítene, és nem lenne kilátásban megtérülés.

Mivel mindenki elér egy bizonyos ponton egy határt, akár a tőkéje fogyatkozása miatt, akár a buki által kiszabott határ miatt, a Fibonacci-sorozat nem folytatódhat örökké, ezért valószínűleg nem jelent hosszú távon nyereséges megoldást.


Hozzászólások 2

oldsmuggler
oldsmuggler
2022 máj 16. 21:06

Kedves Bodó Karola. "A progresszív stratégiák nem tartoznak a focira történő fogadás legelbűvölőbb formái közé, de egyesek azt állítják, nagy nyereséget lehet velük elérni." Igen én is ezt állítom bár igaz, hogy nem lehet vele egyik napról a másikra meggazdagodni hanem hosszú hónapok, évek kellenek kellenek hozzá. Ezt onnan tudom, hogy már tesztem ezt a módszert és jelenleg is folyamatban van. A levezetés teljesen tökéletes csak a lehető legrosszabb példával mutattad be. Nem olyan csapatokat kell választani akik évről évre a tabellán az első 5-6-ban végeznek. Kicsit lentebb kell keresgélni.

LuckyLuciano
LuckyLuciano
2022 máj 16. 22:27

Én is pont erre használom, sőt a gólszámok piacán is szép nyereséget lehet vele generálni. Néha jégkorong esetén is használom. Ott is vannak döntetlenek.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek