Kedves olvasóink!
Egy lejárt/inaktív oldalra érkeztettek. Az itt közölt információk már nem érvényesek, és ennek tudatában kezeljétek. Aktualitásokért irány a főoldal! 

Okostelefon fogadásokNem tagadható, hogy az utóbbi pár évben óriásit fejlődtek a mobiltelefonok és a mobileszközök, és ezek egyre jobban befolyásolják a fogadók életét is. Az iPhone megjelenése forradalmi újitásokat hozott, és az új mobilok egyre több mindenre használják az internetet.

Ezeket a fejlődéseket a fogadóirodák sem hagyhatták figyelmen kivül, és pár éve ők is komolyabb szinten kezdtek a mobil részleggel foglalkozni. Az első próbálkozások a WAP oldalak voltak, de ezekben nem volt meg az a szükséges vonzó tényező, ami széleskörű elterjedést eredményezett volna. A következő szintet a Java alapú mobil alkalmazások jelentették, viszont ez a megoldás a sokféle gyártó, képernyőméret stb. okozta inkompatibilitások miatt még annyira sem terjedt el, mint a WAP felület. Az iPhone megjelenése már új fejezetet nyitott ezen a téren. A nagy képernyő, a szinte állandó internetkapcsolat már új megoldások kieszelését tették lehetővé. Nemsokára jöttek az Android alapú telefonok is, nagyon hasonló működéssel, és jelenleg is ez a két platform a domináló az okostelefon piacon.

Eljutottunk oda, hogy már kényelmesebben lehet akár élőben is fogadni mobilról és az élő kötvetítések megtekintése telefonon sem tűnik sci-fi témának. Egyre több iroda kínál mobil fogadásra saját applikációt vagy különböző telefonokra optimizált weboldalt. Ebben a cikkben a különböző irodák megoldásait próbáljuk áttekinteni, tesztelni.

Jelenlegi lehetőségek

A legelterjedtebb mobil fogadási lehetőség továbbra is a dedikált mobil weboldal. Ezek lehetnek különböző telefonra optimizáltak, vagy sima wap oldalak. Ezek elég jól használhatóak a legtöbb okostelefonon, viszont a navigáció, betöltési sebesség, keresési lehetőségek nem annyira jól használhatóak, mint egy normális számítógépen.

A másik, jelenleg nagyon terjedő opció a dedikált alkalmazás. Ezek különböző mobil platformokra írt alkalmazások, melyekkel egyszerűbb lehet(ne) a mobil fogadás. Itt két fő vonal van: iPhone és Android alkalmazások.

A továbbiakban lássunk néhány fogadáirodát és az általuk kínált lehetőségeket.

Unibet

Az Unibet két féle lehetőséget kínál a mobilról fogadóknak: dedikált Android alkalmazás és mobil weboldal iPhone és más rendszerű telefonok tulajdonosainak.

Android alkalmazás

Az Android alkalmazást az Unibet oldaláról lehet letölteni, a Mobil fogadások résznél. A letöltési link elég hosszú, ezt kissé únalmas lehet bepötyögni telefonon, de van QR kód is, melyet egyszerűen le lehet szkennelni a telefonnal és meg is lesz a letöltő link. Mivel az alkalmazás nem az Android Marketből töltődik le, be kell kapcsolni a telefonon az Allow unknown sources opciót a telepitéshez.

Unibet mobil alkalmazas Unibet elo fogadas

Az Android alkalmazás angol, viszont bejelentkezés után válthatunk magyar nyelvre, mivel itt valójában már a mobil weboldalt használjuk. Ez kicsit furcsa megoldás, ennyi erővel az alkalmazás felületét is lefordíthatták volna. Az alkalmazás elinditása után a menu gombbal érhetjük el a Login opciót, ahol be tudunk jelentkezni az Unibetes felhasználónévvel és PIN kóddal. Ugyanitt lehet PIN kódot is létrehozni a számlához, ha még nincs. Belépés után rögtön az élő fogadás részleghez jutunk. A felületen könnyen tudunk navigálni, és elég gyors a megfelelő használathoz (természetesen ez függ az internet kapcsolattól is, de manapság 3G vagy minimum EDGE sok helyen van).

Az alkalmazás segítségével befizetni is tudunk, bármelyik befizetési opcióval és bankkártyát is adhatunk hozzá a számlánkhoz. Egy hasznos funkció a Kedvencek (Favourites) részleg, ahova hozzáadhatjuk a kedvenc bajnoságainkat, így gyorsabban meg lehet találni, amire szeretnénk fogadni.

Az alkalmazás hiányosságai közé sorolhatjuk azt, hogy nem lehet automatikusan bejelentkeztetni, és azt is, hogy valójában ez is a mobil weboldalra épül, ezért a jelszót is a böngésző jegyzi meg. Másik hibája az alkalmazásnak, hogy a telefon forgatása közben ki szokott jelentkezni a számláról, ami idegesitő tud lenni.

Mobil weboldal

Unibet mobil oldalAz Unibet mobil weboldalát az http://m.unibet.com/ címen érhetjük el. Ez egy okostelefonokra optimizált weboldal, elég sok funkcióval ellátva. Itt is szükség van az Unibet PIN kódra a bejelentkezéshez, de ezt létre is hozhatjuk a telefonon 2 perc alatt.

A mobil weboldal elérhető magyar nyelven is, a nyelvváltást az oldal alján találjuk, az English gobmra klikkelve. Az élő fogadás a fő menüpont, de a kezdőlapon megtaláljuk a népszerű 1X2 fogadásokat is, melyekre egyből köthetünk fogadást. Egyedül a kedvencek részleg hiányzik a mobil alkalmazáshoz hasonlítva, minden más ugyanaz (befizetés, számlám menüpont, stb).

bwin

A bwin két lehetőséget kínál a mobil fogadásokra, mobil alkalmazást és mobil weboldalt. A mobil weboldal már régóta elérhető a jelenlegihez hasonló felülettel, viszont a mobil alkalmazás új fejlesztés.

Android alkalmazás

Az alkalmazás a wap.bwin.com/androidsports cimről tölthető le, ezt a mobilon kell beütni a böngészőbe. Mivel nem Android Marketes programról van szó, engedélyezni kell az ismeretlen forrásból való telepítést a telefonon. Ehhez a bwin útmutatót is kínál. Az alkalmazás jelenleg csak angolul érhető el.

bwin mobil app bwin mobil elo fogadas bwin mobil szelveny

Letöltés és telepítés után a fő képernyő fogad, ahol a legnépszerűbb fogadásokat látjuk. A felső gombokkal válthatunk az élő fogadásra és a további sportfogadásokra. A telefonon a menü gomb lenyomásával érhetjük el a frissités, bejelentkezés, saját fogadások és beállitások opciókat. A bejelentkezéshez az Account opciót válaszd. Itt kell megadni a bwin felhasználónevet és jelszót, melyet el is lehet tárolni az automatikus bejelentkezéshez. Ez mobilon különösen hasznos tud lenni.

A ki- és befizetést nem tudjuk direkt az alkalmazásból végezni, ehhez átirányít a wap.bwin.com mobil weboldalra a rendszer. Ez nem rossz megoldás, bár nem a legkényelmesebb. A lényeg, hogy létezik a lehetőség mobilról is.

Az alkalmazásban a navigáció jól felépített, az élő fogadás külön részt kapott. A navigáció gyors, itt látszik meg a dedikált alkalmazás lényege a mobilwebes felülethez képest. Másodpercek alatt meg lehet találni a minket érdeklő eseményt, még akkor is, ha a lista a netről töltődik.

Az élő fogadásnál hasznos opció, hogy megadhatjuk odds-változáskor mit tegyen a rendszer, akárcsak a bwin asztali weboldalán. Az eredmények, odds-ok automatikusan frissülnek, és a felület is jól ki van találva. Az eredményt mindig látjuk, még görgetés közben is, mivel csak az alsó rész gördül ilyenkor.

Mobil weboldal

bwin mobil fooldalA bwin mobil weboldalát a wap.bwin.com cimen érhetjük el. Ez elérhető több nyelven, magyarul is. Bejelentkezés után itt elérhető a teljes számlainformációnk, valamint a be- és kifizetés. Használhatjuk a már regisztrált kártyánkat, vagy új kártyát regisztrálhatunk a befizetéshez. Ez hasznos lehet bizonyos esetekben.

A sportfogadás rész sajnos nem a legjobban felépített, a mobil alkalmazáshoz nem is hasonlítható. A navigációhoz sokat kell ide-oda lépkedni, bár az alap 1X2 fogadásokat elég könnyen megtehetjük. Az élő fogadás rész is sok kívánnivalót hagy maga után navigáció terén, pedig iPhone és más, nem Android rendszerű telefonokra csak ez a felület elérhető. Félre ne értsetek, nincs gond a kínálattal és a lehetőségekkel, csupán ezek elérhetősége nehézkesebb.

A quick kombik opció érdekes, de egy komolyabb fogadónak nem hasznos. Jó dolog viszont a gyorskereső, ahol egyszerűen beírhatjuk egy csapat vagy esemény nevét és megkapjuk az elérhető összes fogadást.

Gamebookers

A Gamebookers már nagyon régóta kínál wapos oldalt a fogadásokhoz. Mára ez az oldal már okostelefonra optimizált, könnyebben használható. Mivel a Gamebookersnek nincs magyar felülete, ezt a mobil oldalon is hiába keressük.

A mobil oldal kezdőlapján az élő fogadás köszönt, majd utána következnek a fő bajnokságok, majd legvégül egy gyorskereső. A keresőbe egy csapat nevet beírva megkapjuk az összes fogadási lehetőséget, ami könnyít az események keresésén, de lehetne jobb is.

Az élő fogadás jól használható. Követhetjük az eredmény alakulását és ez automatikusan frissül is. Az esemény oldalán elég sok fogadási tipus elérhető egyből, nem kell elsőre a more gombot keresni. A fogadás megtétele előtt megadhatjuk, hogy mit szeretnénk odds változás esetén: csak nagyobb odds-ot elfogadni, bármit elfogadni vagy a fogadás visszavonását. Ez hasznos funkció.

gamebookers mobil fooldal Gamebookers mobil elo fogadas Gamebookers szelveny

A nem élő fogadásokat is könnyű megkeresni, a mobil oldalon is van Hot combos és Right now lehetőség. A Right now segítségével egyből megtaláljuk a hamarosan kezdődőt eseményeket. Ezután következik a sportágak listája abc sorrendben. A sport kiválasztása után külön oldalon választhatunk bajnokságot, de ez sem nehézkes a nagy gombok miatt. A bajnokság kiválasztása után megkapjuk a mérkőzéseket és mellé az 1X2 odds-okat, melyeket egyből tehetünk is fel a szelvényre, vagy klikkelhetünk a mérkőzésre az összes fogadási lehetőség megtekintéséhez.

Kis hiányosság az oldalon, hogy a szelvényünkhoz nincs link minden oldalon, igy csak egy kimenetel kiválasztása után tudjuk megtekinteni és módositani a szelvényt. Ez a kombik kedvelőinek gond inkább, single fogadást egyszerű beküldeni.

Hasznos funkció még a Watch list is, itt a kedvenceinket érjük el.

Sportingbet

A Sportingbet is kínál mobil fogadásokat, de jelenleg csak mobil weboldal formájában. Ezt a http://humobil.sportingbet.com/ cimen érhetjük el, és a Sportingbet oldalán úgy reklámozzák, mint Android és iPhone alkalmazás, de valójában csak egy mobil weboldalról van szó.

Sportingbet mobil fooldalSportingbet mobil elo fogadas

A mobil kezdőlap elég jól felépített, bár nem a legszebb. A hangsúly itt is az élő fogadásokon van, és ez a részleg egész jól használható. Az élő eseményt kiválasztva el is érhetőek a főbb fogadási tipusok, amire egyből fogadhatunk bejelentkezés után. A további fogadási lehetőséget az oldal alján találhatóak. Viszont itt véget is érnek a pozitiv dolgok. Az élő eredmény nem látható, egy bizonyos fogadási tipust választva nem látjuk többet az esemény nevét. Ezek nem apró hibák, ilyen formában az egész élő fogadás csak úgy használható, ha közben nézzük valahol a mérkőzést is. A frissités sem automatikus, pedig ez ma már elvárhaó követelmény.

Lássuk a standard fogadásokat. A főoldalon elérhetőek egyből a népszerű sportok, ez jó. A sport kiválasztása után viszont egy hosszú listát kapunk a különböző kategóriákkal és az elérhető bajnokságokkal. A keresgélés nehézkes emiatt, bár meg lehet szokni. Egy mérkőzést kiválasztva megjelennek a fő fogadási lehetőségek (1X2, alatt/fölött), a többieket ez után találjuk meg listázva. Ha kiválasztunk egy fogadási lehetőséget a továbbiak közül, már el is vesztődhetünk az oldalon: nem jelenik meg az esemény neve, csak a tipus és odds. Nekünk kell észben tartani épp hol vagyunk. Ez nagy hiba itt is, a live résznél is.

Szerencsére minden oldal alján elérhető a főoldal link, így visszajuthatunk könnyen a főoldalra, ha elakadtunk valahol. Akárhogy is nézzük, ez a felület nem az, amit elvárhatunk figyelembe véve a többi iroda ajánlatát.

Betclic

A Betclic sem maradhatott ki a mobilfogadást kínálok sorából, így egyből mobil alkalmazásként kezdték reklámozni mobil weboldalukat. A mobil oldal valóban hasonlít egy alkalmazásra, és jól is néz ki, de csak okostelefonra optimizált weboldal, annak előnyeivel és hátrányaival. Magyarul sajnos még nem elérhető.

Betclic mobil fooldal Betclic mobil elo fogadas Betclic esemeny kivalasztasa

A kezdőlap a fő élő fogadással, pár népszerű eseménnyel és pár további élő fogadással fogadja a látogatót. Az oldal alján állandóan ott van az eszköztár, ami nagyobb felbontású mobilon jól fog, kissebben pedig útban van nagyon. Ha például nem fér ki a teljes oldal a képernyőre, akkor az oldal alsó részén található események nem láthatók, még görgetéssel sem. Ez nagy hiba, amire oda kellene figyelni.

Az eszköztár hasznos szeretne lenni, itt érhető el a bejelentkezés, sportágak, élő fogadás, szelvény, de sokszor csak útban van. Az élő fogadás rész elég jól használható, egész addig, amig nem nyomjuk meg a telefon Vissza gombját. Ilyenkor nem kezelődik helyesen a visszalépés. Meg kell szokni, hogy az oldalon található vissza gombot használjuk.

Standard fogadás esetén a sport kiválasztása jól felépített és rendszerezett. Könnyen meg lehet találni a bajnokságot és az eseményt, amire fogadni szeretnénk.

betfair

A betfair mobil alkalmazásokban is az élen jár, van Android, iPhone, iPad és Blackberry alkalmazásuk, és ezen kivül van több más cég által fejlesztett betfair alkalmazás is.

Az Android alkalmazás letölthető a http://bit.ly/bfapp cimről, a iPhone és iPad alkalmazásokat pedig megtaláljátok az Apple Storeban. A teljes alkalmazás listát és letöltési módokat megtalálod a betfair honlapján.