A megfelelő korosztály

Itt, még a kiemelt futamoknál is jobban számítanak az egyes korosztályok. Kétévesekkel egyáltalán nem foglalkozom, rájuk nem is pazarlok több szót. Hároméves koruktól a lovak rengeteget fejlődnek, és ez a fejlődés egészen négy és fél, közel ötéves korukig tart, legalábbis a hendikepeken jól látszódik ez a tendencia. Így aztán az év első harmadában a legtöbb nyerőt a négyévesek adják, a másodikban vegyesen a három és négyévesek, míg az év utolsó harmadában a háromévesek dominálnak, akiket ilyenkor már nagyon nehéz megverni. Ezeket a korosztályokat érdemes előnyben részesíteni ezekben az időszakokban! Aki mélyebben belemerül, az látni fogja, hogy a hároméveseket keményen büntetik is ez miatt a fejlődés miatt. Ugyanazért a második helyért egy ötéves nem fog büntetést kapni, míg a hároméves kőkeményen szankcionálva lesz, és még így sem nagyon lehet ezt a korosztályt megállítani.

Formában lenni

A bemutatásnál írtam, hogy itt elvileg minden egyes ló azonos esélyekkel indul, mivel a súlyozások kiegyenlítik a különbségeket. A valóságban persze ez nincs így, különben minden lóra az odds is azonos lenne. A különböző pályák, távok, és főleg a forma, gondoskodnak arról, hogy ezek az egyenlő esélyek elmozduljanak bizonyos lovak felé. Számomra gyakorlatilag erről szól az egész. Azt kell megítélni, hogy a ló képes-e átmenteni a jó formáját a következő versenyre, vagy a büntetése, az ellenfelei ebben már meg fogják akadályozni. Mi számít jó formának? Nyilván egy győzelem, de egy második, vagy harmadik hely, nagyobb mezőnyben megszerzett közeli negyedik hely is jó eredménynek számít. Győzelmeknél a büntetés problémákat okozhat, helyezéseknél a legideálisabb, ha a ló ugyanazon az OR-n futhat ismét.

Minél több, annál jobb

Az idő érdekes, leginkább a kiemelt versenyekhez viszonyítva. Itt például kimondottan előnyös, ha minél hamarabb ismét rajtgépbe teszik a lovat egy jó eredmény után. Mondhatni, addig üsd a vasat, amíg meleg, és ezt maximálisan ki is használják a tulajdonosok, trénerek, sokkal gyakoribb az, hogy egy héten belül ismét versenyez a négylábú. Sőt, egy hónap alatt 4-5-ször is futhat. A bokszhoz tudnám hasonlítani. Minél magasabb szinten van valaki, annál kevesebb mérkőzése van egy évben, annál több időt tölt felkészüléssel. Az alacsonyabb kategóriákban, vagy mondjuk az amatőröknél, általában sokkal többször szállnak ringbe. Ez gyakorlatilag ugyanaz.

Még egy pár hasznos tipp

A végére még összegyűjtöttem pár okosságot: Nem túl előnyös, ha a ló már 10 vagy még több futás óta nyeretlen. Az apprentice és amatőr futamokat a legjobb mellőzni, de itt az 5 furlongos sprintversenyek kihagyása is megspórolhat némi fejfájást. Ezeknél a legrövidebb futamoknál egy apró hiba tönkre vághatja a futamot. Ha sokan futnak, csakúgy, mint a kiemelt versenyeknél, forgalmi problémák is adódhatnak. Legjobb elkerülni a különböző váltásokat is. Például talajnál aw-ról fűre, fűről aw-ra, rövidebb távról 2-3 furlonggal is hosszabb távra, vagy éppen más futamtípusról jön hendikepre. Hiába nyert mondjuk előzőleg egy Group futamot, az itt önmagában nem lesz előny.

Szerző: secretariat