A hendikepes flat verseny a fekete bárány a családban. Nem hiszem, hogy össze lehetne számolni, hányféle rendszerrel próbálkoztam ezeknél a futamtípusoknál, mennyi munkát öltem bele, mire valami látszata, és pozitív mérlege lett a dolognak.

Elvileg a legnehezebben tippelhető futamtípus, bár most már inkább azt mondom, hogy a tudásom volt kevés hozzá nagyon sokáig, hogy ezekből kihozzak valamit.

A hendikepes szezon felépítése

Nézzük a hendikepes szezon felépítését. Év elején (januártól) négyéves és öregebb lovaknak kiírt futamokkal, valamint kizárólag háromévesek számára nyitott versenyekkel találkozunk. A korosztályok eléggé el vannak különítve, a kétévesek ilyenkor még nem futnak.

A nyárhoz közelítve megjelennek a nursery hendikepek (kizárólag kétévesek), és a hároméveseket is elkezdik keverni az öregebb korosztályokkal, végül az év második felében a négyéveseknek és öregebb lovaknak kiírt futamok teljesen eltűnnek.

Hendikep fokozatok

A lovak erőssége alapján a hendikepek Class6-tól Class1-esig vannak beskálázva. Kimásolom, hogy milyen OR (Official Rating) szükséges az egyes fokozatokhoz: Class6 46-55, Class5 56-65, Class4 66-75, Class3 76-85, Class2 86-110, míg a Class1 a Listed Handicap-eket jelenti, 110 fölötti OR-el. 46 alatt a briteknél már olyan gyengék a lovak, hogy nem versenyeztetik őket.

Ezekre a fokozatokra azért van szükség, mert lehetetlenség lenne mondjuk egy 50-es lovat a 110-essel együtt versenyeztetni. Ez 60 fontnyi különbséget jelentene (27 kiló), ami képtelenség, mivel megvannak a minimum és a maximum súlyok is, amit egy ló még vihet flat versenyen. Így bekerültek a fokozatok, gyakorlatilag, mint egy sebességváltó a kocsiban, vagy a bajnokságok, alacsonyabb ligák a fociban.

Az OR folyamatosan mozgásban van. Ha a ló jó eredményeket produkál, akkor növekszik, a ló papíron is erősebb lesz, ha viszont gyengéket, akkor egyre csökkenni fog. Veszek egy-két példát, úgy azt hiszem jobban érthető lesz a dolog.

A ló maidenen kezdi a karrierjét, három futamon túl van, és a tulajdonosai úgy döntenek, hogy a továbbiakban hendikepeken fogják versenyeztetni. Három verseny után kap egy 60-as OR-t, ezzel Class5-ön fog indulni:

  1. Megnyeri a futamot.
    Minden győzelemért (kivéve ha azt apprentice futamon szerezte) jár bizonyos büntetés, jelen esetben +6 font, így az OR-je 60-ról 66 lesz. Ezzel egy kategóriát feljebb lépett, következő hendikepes versenye már Class4-es lesz. Ugye Class5-ösön győzött, de a következő versenyén már az erősebb mezőnyben kell bizonyítania, ami nem biztos, hogy sikerülni fog.
  2. Esélytelen, utolsóként zárja a versenyt, aminek a vége az lesz, hogy kap 1 font könnyítést.
    Következő versenyén 59-es OR-el áll rajtgépbe, ami még mindig a Class5 kategória, de ezúttal 1 fonttal kevesebbet kell majd cipelnie, vagyis elvileg jobb esélyekkel indul.

A megfelelő korosztály hendikepes flat versenyek esetén

Itt, még a kiemelt futamoknál is jobban számítanak az egyes korosztályok. Kétévesekkel egyáltalán nem foglalkozom, rájuk nem is pazarlok több szót.

Hároméves koruktól a lovak rengeteget fejlődnek, és ez a fejlődés egészen négy és fél, közel ötéves korukig tart, legalábbis a hendikepeken jól látszódik ez a tendencia. Így aztán az év első harmadában a legtöbb nyerőt a négyévesek adják, a másodikban vegyesen a három és négyévesek, míg az év utolsó harmadában a háromévesek dominálnak, akiket ilyenkor már nagyon nehéz megverni.

Ezeket a korosztályokat érdemes előnyben részesíteni ezekben az időszakokban! Aki mélyebben belemerül, az látni fogja, hogy a hároméveseket keményen büntetik is ez miatt a fejlődés miatt. Ugyanazért a második helyért egy ötéves nem fog büntetést kapni, míg a hároméves kőkeményen szankcionálva lesz, és még így sem nagyon lehet ezt a korosztályt megállítani.

Formában lenni

A hendikepes flat verseny bemutatóban már leírtam, hogy itt elvileg minden egyes ló azonos esélyekkel indul, mivel a súlyozások kiegyenlítik a különbségeket. A valóságban persze ez nincs így, különben minden lóra az odds is azonos lenne. A különböző pályák, távok, és főleg a forma, gondoskodnak arról, hogy ezek az egyenlő esélyek elmozduljanak bizonyos lovak felé. Számomra gyakorlatilag erről szól az egész.

Azt kell megítélni, hogy a ló képes-e átmenteni a jó formáját a következő versenyre, vagy a büntetése, az ellenfelei ebben már meg fogják akadályozni. Mi számít jó formának? Nyilván egy győzelem, de egy második, vagy harmadik hely, nagyobb mezőnyben megszerzett közeli negyedik hely is jó eredménynek számít. Győzelmeknél a büntetés problémákat okozhat, helyezéseknél a legideálisabb, ha a ló ugyanazon az OR-n futhat ismét.

Minél több, annál jobb

Az idő érdekes, leginkább a kiemelt versenyekhez viszonyítva. Itt például kimondottan előnyös, ha minél hamarabb ismét rajtgépbe teszik a lovat egy jó eredmény után. Mondhatni, addig üsd a vasat, amíg meleg, és ezt maximálisan ki is használják a tulajdonosok, trénerek, sokkal gyakoribb az, hogy egy héten belül ismét versenyez a négylábú.

Sőt, egy hónap alatt 4-5-ször is futhat. A bokszhoz tudnám hasonlítani. Minél magasabb szinten van valaki, annál kevesebb mérkőzése van egy évben, annál több időt tölt felkészüléssel. Az alacsonyabb kategóriákban, vagy mondjuk az amatőröknél, általában sokkal többször szállnak ringbe. Ez gyakorlatilag ugyanaz.

Még egy pár hasznos tipp

A végére még összegyűjtöttem pár okosságot: Nem túl előnyös, ha a ló már 10 vagy még több futás óta nyeretlen. Az apprentice és amatőr futamokat a legjobb mellőzni, de itt az 5 furlongos sprintversenyek kihagyása is megspórolhat némi fejfájást.

Ezeknél a legrövidebb futamoknál egy apró hiba tönkre vághatja a futamot. Ha sokan futnak, csakúgy, mint a kiemelt versenyeknél, forgalmi problémák is adódhatnak. Legjobb elkerülni a különböző váltásokat is.

Például talajnál aw-ról fűre, fűről aw-ra, rövidebb távról 2-3 furlonggal is hosszabb távra, vagy éppen más futamtípusról jön hendikepre. Hiába nyert mondjuk előzőleg egy Group futamot, az itt önmagában nem lesz előny.