Rengeteget kell tanulni a sikerért

A fekete bárány a családban. Nem hiszem, hogy össze lehetne számolni, hányféle „rendszerrel” próbálkoztam ezeknél a futamtípusoknál, mennyi munkát öltem bele, mire valami látszata, és pozitív mérlege lett a dolognak. Elvileg a legnehezebben tippelhető futamtípus, bár most már inkább azt mondom, hogy a tudásom volt kevés hozzá nagyon sokáig, hogy ezekből kihozzak valamit.

Versenyek

Nézzük a hendikepes szezon felépítését. Év elején (januártól) négyéves és öregebb lovaknak kiírt futamokkal, valamint kizárólag háromévesek számára nyitott versenyekkel találkozunk. A korosztályok eléggé el vannak különítve, a kétévesek ilyenkor még nem futnak. A nyárhoz közelítve megjelennek a nursery hendikepek (kizárólag kétévesek), és a hároméveseket is elkezdik keverni az öregebb korosztályokkal, végül az év második felében a négyéveseknek és öregebb lovaknak kiírt futamok teljesen eltűnnek.

Hendikep fokozatok

A lovak erőssége alapján a hendikepek Class6-tól Class1-esig vannak beskálázva. Kimásolom, hogy milyen OR (Official Rating) szükséges az egyes fokozatokhoz: Class6 46-55, Class5 56-65, Class4 66-75, Class3 76-85, Class2 86-110, míg a Class1 a Listed Handicap-eket jelenti, 110 fölötti OR-el. 46 alatt a briteknél már olyan gyengék a lovak, hogy nem versenyeztetik őket. Ezekre a fokozatokra azért van szükség, mert lehetetlenség lenne mondjuk egy 50-es lovat a 110-essel együtt versenyeztetni. Ez 60 fontnyi különbséget jelentene (27 kiló), ami képtelenség, mivel megvannak a minimum és a maximum súlyok is, amit egy ló még vihet flat versenyen. Így bekerültek a fokozatok, gyakorlatilag, mint egy sebességváltó a kocsiban, vagy a bajnokságok, alacsonyabb ligák a fociban.

Az OR folyamatosan mozgásban van. Ha a ló jó eredményeket produkál, akkor növekszik, a ló papíron is erősebb lesz, ha viszont gyengéket, akkor egyre csökkenni fog. Veszek egy-két példát, úgy azt hiszem jobban érthető lesz a dolog. A ló maidenen kezdi a karrierjét, három futamon túl van, és a tulajdonosai úgy döntenek, hogy a továbbiakban hendikepeken fogják versenyeztetni. Három verseny után kap egy 60-as OR-t, ezzel Class5-ön fog indulni:

  1. Megnyeri a futamot. Minden győzelemért (kivéve ha azt apprentice futamon szerezte) jár bizonyos büntetés, jelen esetben +6 font, így az OR-je 60-ról 66 lesz. Ezzel egy kategóriát feljebb lépett, következő hendikepes versenye már Class4-es lesz. Ugye Class5-ösön győzött, de a következő versenyén már az erősebb mezőnyben kell bizonyítania, ami nem biztos, hogy sikerülni fog.
  2. Esélytelen, utolsóként zárja a versenyt, aminek a vége az lesz, hogy kap 1 font könnyítést. Következő versenyén 59-es OR-el áll rajtgépbe, ami még mindig a Class5 kategória, de ezúttal 1 fonttal kevesebbet kell majd cipelnie, vagyis elvileg jobb esélyekkel indul.

Szerző: secretariat