Hiába mozgat meg tömegeket az atlétika és az úszás, sportfogadás szempontjából már közel sem ennyire népszerű. A főbb versenyekre még leadhatjuk a tippjeinket, de ott is korlátozottan. Hogyan és miként érdemes ezekre a sportágakra tippelni?

Atlétika és úszás fogadási alapok

A nagy világeseményeken (olimpia vagy világbajnokság), rendre hatalmas nézettségnek örvend mindkét sportág. Milliók várják, hogy láthassák a legjobbakat, ez az érdeklődés viszont nem tükröződik a fogadási piacon és a kínálatban.

Az évek során sem az úszás, sem az atlétika nem fejlődött ebben a szegmensben. Ez a versenyek szisztémájának is köszönhető, illetve a sportfogadói népszerűség hiányának.

Nemcsak a labdarúgás vagy a tenisz, de a kosárlabda, jégkorong, meg a kerékpár szintjét sem éri el ez a két piac. Az olimpiára megélénkül a fogadási kedv, de már egy világbajnokság sem vonzz annyi embert, mint azt elsőre gondolnánk.

Kevés fogadási lehetőség van úszásra

Míg atlétikában a nagy világversenyek mellett a Diamond League küzdelmeire is fogadhatunk, addig az úszás jóval szerényebb kínálattal rendelkezik, világkupára már csak elvétve tehetjük meg tétjeinket. Eléggé lekorlátozódik mindkét sportág egy-két eseményre az éves fogadási lehetőségeket tekintve.

Fogadás úszásra

Atlétikában jobb a kínálat

Atlétikában a rövid, közép és hosszú távú futószámok mellett ugró és dobóversenyekre is tippelhetünk, illetve még ott a tíz és a hétpróba is. Mindegyiknek megvan a maga specialitása. Míg hosszabb távú futóversenyeknél általában egy selejtező és egy döntő van (jobb esetben csak egy döntő), addig sprinter számoknál 2-3 kört is futnia kell valakinek, hogy bejusson a nyolcfős fináléba.

Fogadási szempontból rövid távok jóval veszélyesebbek, mivel egy kiugrás vagy egy gát lerúgása rögtön kiesést eredményezhet, addig 10 km-en „csak” célba kell érni.

Ügyességi számok is tartogatnak számunkra nehézségéket, hiszen az első három kísérletből érvényeset kell dobni vagy ugrani, hogy legyen esély odaérni a dobogóra. Hiába van egy 1.30-as favoritod dobogóra, ha három érvénytelent ugrik.

A többpróbázókra való tippelés szempontjából vagyunk a legnehezebb helyzetben, mivel bármelyik számban történhet valami baki. 

Az úszásban viszont jóval kevesebb a hibázási lehetőség, kiugrás veszélye csak a sprinter számokban fenyeget (50 méteres távok, illetve a 100 gyors) és a váltókban. A versenyszámok többsége a technikáról és az állóképességről szól, kiváltképp a három legnehezebb: 200 pillangó, 400 vegyes és az 1500 gyors. Ahogyan növekszik a táv hossza és a nehézségi faktora, úgy csökken az indulók száma is. 

Míg egy sprinter számban több körös selejtezőt tartanak, addig 1500 gyorson jóval könnyebb bekerülni a fináléba és ebből a szempontból a dobogósokat is egyszerűbb megtippelni.

A két sportág esetében a tippelés szempontjából sokat segíthet az adott évi világranglisták, fontosabb versenyeken elért eredmények. A tengerentúlról érkezőknél az amerikai válogatón elért időkből már lehet kalkulálni, de jó táptalajt jelenthetnek a Diamond League vagy Világkupa állomások is.

Hogyan fogadjunk atlétikára és úszásra?

Végső győztes és head-to-head

Az úszás és az atlétika sajátossága, hogy az irodák keze meg van kötve a fogadási kínálat terén. A végső győztes mellett a dobogósokra is tippelhetünk, illetve ott van a head-to-head opció.

Ezek a leggyakoribb piacok, de olykor lehet fogadni világcsúcs döntésre, győztes és második közötti különbségre, időeredményre és pontos helyezésre. Utóbbiak nem túl gyakoriak, elsősorban olimpia alkalmával nyílik meg a fogadók számára.

A győztesre való fogadás esetében foghatunk nagy szorzókat, viszont az is igaz, hogy az összes versenyzővel szemben megmérettetjük a tippünket. Érdemes szűkíteni a kört, dobogós tippek esetén a győztes fogadás negyede az odds, míg a head-to-head tippeknél két versenyző méri össze az erejét. Ez talán a legjobb opció, hiszen kettő indulót könnyebb felmérni, mint nyolcat vagy még többet. 

Az esetek többségében ennek a szorzója 1.50 és 2.50 közé esik, ritka a 3.00 feletti odds. Akkor nyerünk, ha a tippünk jobb eredményt ér el, mint aki ellen fogadtunk.

Pontos helyezés

A pontos helyezésekre való fogadás csak akkor éri meg, ha teljesen tisztában vagyunk az összes versenyző helyzetével. Ez a győztes piac után a legnehezebben fogadható. 

Ha megtetszett ez a sportág, bátran vágj bele, hiszen egyre több forráshoz lehet jutni az interneten a tippelés szempontjából és szép profitra lehet szert tenni ezeken a piacokon.