A foci nem csak európait vagy amerikait jelenthet, hanem ausztrált is! Ahogyan az Egyesült Államokban, úgy az ausztráloknál is ovális labdával játsszák ezt a játékot, de ők ovális pályán egy speciális szabályrendszerrel. Bemutatjuk az egyik legérdekesebb labdajátékot, az ausztrál focit!

Az ausztrál foci (aussie rules) alapjai

Az egyik legnagyobb sport(fogadó) nemzet legnépszerűbb sportja az ausztrál foci (Aussie Rules). Az ausztrál téli szezon (márciustól augusztusig) sportja ez, aminek az alapszabályait 1858-ban rögzítették.

Nagy múltra tekint tehát vissza. Ugyan több más sportághoz is hasonlítanak a játékelemei (amerikai foci, labdarúgás, rugby), mégis egyedi szabályrendszerrel rendelkezik. A mérkőzéseket egy ovális pályán rendezik (ovális alakú labdával), a pályák méretei változóak (van ami 110 méter széles, de akadnak 140-150 méteresek is).

Ausztrál foci ovális pálya
Óvális pályán, óvális labdával játszanak.

Aussie rules szabályok

A találkozók időtartama negyedekre bontható, egy negyed pedig 20 perc. Minden negyed után térfélcsere van. Futóórás mérést alkalmaznak, de ha a labda elhagyja a játékteret, akkor megállítják az időt.

Egy csapatból egyszerre 18-an lehetnek a pályán (cserékkel együtt 22-en vannak), folyamatos csere három játékosnál lehetséges a negyediknél pedig végleges van. Nincsenek kötött pozíciók, így egy játékos a pálya bármely szegletében feltűnhet.

A labdát a játékosok egymás között passzolhatják (ütő mozdulattal a kezéből továbbütve, illetve rúghatják is egymásnak), illetve a labdát lehet vezetni is, ahogyan a kézilabdából megszokhattuk leütésekkel. Van lépéshiba is, hiszen a játékos maximum csak 15 métert viheti a labdát leütés nélkül.

Megállítani szabályosan szereléssel lehet a labdás játékost, ami váll alatti és térd feletti lefogást jelent. Ilyenkor nem finomkodnak a játékosok és kőkeményen faultolják az ellenfelet, sokszor sérülést okozva. Nem kislányok sportja ez. Jöjjön azonban a játék legfontosabb eleme a pontszerzés.

Pontszerzés ausztrál fociban

A játékosok csak rúgással szerezhetnek pontot, aminek kétféle opciója van: gól (6 pont) illetve a behinddal (1 pont). A gól azt jelenti, hogy a csapatok gólvonalainál függőlegesen elhelyezkedő négy pózna közül, a középső kettő között halad át a labda. Ha a két szélső között megy át, akkor csak 1 pontot érnek el, illetve ha blokkolják a rúgást (valaki beleér kézzel), akkor is csak egy pont jár.

Fontos még kiemelni, hogy ebben a sportágban nincsen les. Még persze ezen kívül is akadnak szabályok, de most csak a fontosabbakkal foglalkoztunk, az alábbi videóból még többet megtudhattok erről a sportágról.

Fogadási lehetőségek ausztrál focinál

Ahogyan említettük, a bajnoki szezon márciustól kezdődik, első osztályú bajnokságuk pedig az AFL. A ligát 1986-ban alapították, mindössze 18 csapattal működik. Az alapszakasz fordulóinak száma 22 (nincsen oda-visszavágó), melyet rájátszás követ, ahol szintén egy mérkőzés dönt a győztes kilétéről.

A hosszútávú fogadások piacán három eseményre fogadhatunk: az AFL végső győztesére, a Bronlow és a Coleman Medal nyerteseire. Utóbbi kettő egyéni díj, Bronlow a legjobb játékosnak jár, míg a Coleman Medal a legtöbb gólt elérőnek. 

A mérkőzés esetében számos fogadási lehetőség áll rendelkezésünkre, köztük a kosárlabdából ismert money line (győztesre való fogadás, hosszabbítással vagy anélkül), hendikep, összesített pontok, de még a pontos különbségre is tippelhetünk.

Money Line, avagy ki a győztes

Ne keressük a döntetleneket, ugyanis évente maximum 2-3 meccs végződik így. A money line az egyik legnépszerűbb formája az AFL fogadási piacnak, rögtön a mérkőzés győztesére fogadhatunk, nem kell foglalkoznunk a döntetlenekkel sem. A money line alkalmazható a negyedekre való fogadás esetében is!

Hendikep fogadások

A hendikep határai nagyon változóak az ausztrál foci mérkőzéseknél. Előfordul, hogy két csapat között 3-4 pontot állapítanak meg, de az sem meglepő, ha 15 vagy 23 pont körüli határt kapunk egy-egy találkozóra.

A határokat el is lehet tolni, nyugodtan lehet kisebb vagy nagyobb pontkülönbségekkel dolgozni, ekkor a szorzók is változnak. A hendikep határ a negyedekre való fogadásoknál is alkalmazható. 

Összesített pontok ausztrál fociban

Ugyanezek a piaci tényezők érvényesek az összesített pontoknál is, hasonlóan megtalálható az eltolt határ is. A két csapat pontjai esetében érdemes minimum 120-130, de inkább 160-180 pontos határokra számítani. A szezon elején a csapatok óvatosabbak, ezt is érdemes belekalkulálni a fogadásainkba. 

Fogadás pontkülönbségre

Érdemes még kiemelni a pontkülönbség opcióját is, ahol nagy szorzókkal találhatjuk szembe magunkat. Itt már nem ritka a négy feletti odds sem. Ezzel arra tippelhetünk, hogy a győztes csapat pontosan hány ponttal nyeri a mérkőzést.

Félidő/vége fogadások

Érdemes még a Félidő/Vége fogadásokat is szemügyre venni, ahol arra fogadhatunk, melyik csapat kerül előnybe az első két negyed után, illetve a végén melyikük tudja megszerezni a győzelmet. Az első pontszerző csapatra szintén helyezhetünk el tétet. 

Ha megtetszett a sportág, érdemes belevágni, hiszen rendkívül izgalmas és látványos mérkőzéseket követhetünk nyomon, a teljes európai nyári szezonra fogadási lehetőséget biztosít az ausztrál foci. 

További kevésbé ismert sportok