A baseball nem tartozik a népszerű sportágak közé Magyarországon. Elsősorban a sportág honi "ismeretlensége" miatt, pedig a statisztikáknak köszönhetően, egyike a legjobban fogadható labdajátékoknak. Netalán láttad és tetszett a Pénzcsináló című film?

Akkor bizony nem árt megismerkednek ezzel a sportággal!

Baseball fogadási alapok

A problémák ott kezdődnek, hogy az európai kultúrától kissé idegen sportágról beszélünk, nincsen benne úgy a hétköznapokban, mint a labdarúgás, tenisz vagy a kosárlabda. Sokan a szabályokkal sincsenek tisztában, ezért nem is mernek téteket tenni.

Kezdjük az alapokkal: egy mérkőzésen két csapat játszik egymás ellen, mindkettőben egyaránt 9-9 fő tartózkodik a pályán. A játékmező két részre osztható (belső és külső mező), ahol négy bázis található. 

Nem időre játsszák, hanem támadásokra. Egy meccs 9 játékrészből áll (inning), mindegyik szegmensben felváltva támadhatnak egy-egy alkalommal a csapatok. A védekezők dobással kezdenek, míg a támadó megpróbálja úgy elütni a labdát, hogy az ellenfél ne tudja azt a négy bázis valamelyikére juttatni, mielőtt az elütő játékos odafutna. Ha a támadó játékos hamarabb futja körbe a négy bázist, mintsem a labda visszatérne a kiindulópontra, akkor a támadó csapat pontot ér el. 

Természetesen ennyiben nem áll meg a baseball szabályzata, bővebben itt olvashattok róla, illetve a videóból tájékozódhattok. A sportág elsőre bonyolultnak tűnhet, de pár mérkőzés után már tisztában is vagyunk a főbb szabályokkal.

Fogadási piac kapcsán azonban érdemes elmerülni az adatbázisokban, meccseket figyelni, mert az adatok mindennél fontosabbak ebben a labdajátékban. Jó példa erre a Pénzcsináló című film, amelyben a statisztikai mutatók, baseballra gyakorolt hatását mutatják be, megtörtént események alapján. 

Nem a leggyakoribb fogadási piac, de vannak lehetőségek

Ha sportfogadás, akkor a baseball ajánlat nem tartozik a legelterjedtebb piacok közé. Viszonylag kevés országban játsszák profi szinten, meglévők közül sajnos kevésre lehet fogadni.

Egyértelműen kiemelkedik a Major League Baseball (MLB), mely közel 120 éves múltra tekint vissza. A baseball fogadások kapcsán egyből mindenki erre a ligára asszociál, hiszen ők képviselik a játék krémjét. Érdemes megemlíteni a japán (NPB), dél-koreai (KBO) és a mexikói (LMB) ligát is.

Lehet még továbbá fogadni ausztrál, dominikai vagy kubai meccseikre is, de ezek jóval kisebb piacok, minimális fogadási lehetőséggel.

Az MLB menetrendje

Az MLB kapcsán az alapszakaszt és a rájátszást figyelembe véve, közel 7 hónapon át fogadhatunk (március vége -október vége), de előszezonnal együtt ez lehet akár 8-9 hónap is. Ellentétben a többi labdajátékkal, itt már az alapszakasz során letudják  az oda- és visszavágókat, egymás utáni mérkőzésen. Ez azt jelenti, hogy 3-4 találkozót játszik egymással két csapat, 4-5 napon keresztül. Ennek megvan az előnye és a hátránya is. Elvileg sokkal könnyebbé válhatna a fogadás, de nincs minden esetben így.

Hiába kezdi egy csapat jól a három mérkőzéses szériát, könnyedén lehet, hogy a következő két meccset elveszíti. Mivel az ellenfelek kiismerik egymást a harmadik vagy negyedik összecsapásra, ezért elvétve akadnak hosszas győzelmi sorozatok. Emiatt az alapszakaszban alig akad kiemelkedő csapat, amely a küzdelmeinek minimum 70 százalékát megnyerné (utoljára erre 2001-ben volt példa). A negatív rekordok sem túl gyakoriak, franchise-ok többsége 30 százalék feletti mérleggel rendelkezik az alapszakasz végén. 

Baseball fogadások közül az MLB a legnépszerűbb
Fotó: Alex Kravtsov/Shutterstock

Jól látható tehát, hogy az MLB mezőnye kiegyenlített, nagyobb lehet a fogadások terén a variancia, de a statisztikák sorvezetők lehetnek! A fogadási piacon a dobók teljesítménye segíthet a tippelők számára, ez lehet az egyik támpont. Manapság már a dobogókat is megjelölik a győztesre való fogadás kimenetelénél, megkönnyítve ezzel a dolgunkat. Természetesen a dobó játékosokon kívül is rengeteg faktor befolyásolhatja a mérkőzés végkimenetelét, ilyen például az ütő játékos teljesítménye, szélerősség, kezdőcsapatok és a sérülések. Utóbbiból sajnos akad bőven, túlhajszoltak a sportolók. 

Nézzük a fogadási kínálatot, mert összességében rendkívül bőséges - a rengeteg mérkőzésnek köszönhető, amit napi szinten rendeznek -, elsősorban az amerikai liga kapcsán, de ide sorolható még Japán és Dél-Korea is. Könnyebbséget jelenthet a fogadó számára, hogy a Money Line révén kizárthatjuk a döntetlent, nagyjából meghatározható egy mérkőzés összpontszáma is, nincs akkora variancia, mint egy kosárlabda mérkőzésnél. 

Money Line, avagy ki a győztes

Ebben az esetben a mérkőzés győztesére fogadunk, mindössze két opcióból választhatunk, de érdemes figyelembe venni, hogy a csapatok egymás után több alkalommal játszanak egymással, mindezt pár nap leforgása alatt. A szorzók kecsegtetők, általában a favoritokra 1.30-1.80 között szorzón fogadhatunk, nincsenek 1.05-ös "tuti". 

Összesített pontok

Ezen a piacon maximalizálva van a mérkőzésen elérhető összpontszám. Természetesen a csapatok nem érnek el minden támadásból pontot, ezért a 6-10 közötti pontszám realitás egy-egy találkozón. Akadnak extrém esetek, ilyenkor érdemes egy mintát keresni, ugyanis vannak olyan edzők, akik beáldozzák a védekezést a támadást oltárán, mindent a jó ütőjátékosaikra tesznek fel, náluk gyakoribbak az overes mérkőzések. 

Hendikep fogadások

A hendikepek piacán az ázsiai dominál, ott is elsősorban az 1-2 pontos, hiszen a fogadók elvétve számítanak nagyobb különbségre. Kis szerencsével és jó megérzésekkel, lehet ebben a szegmensben nagyot szakítani, hiszen egy 3-4 pontos differencia esetén, megfelelő csapatot választva, már foghatunk három feletti szorzót is!

További fogadási lehetőségek a baseballban

Fogadhatunk még az inningek győztesére, illetve arra is, hogy bizonyos inning után, melyik csapat áll nyerésre. Pontos végeredményre is tippelhetünk, itt viszont már hatalmas szorzókkal találjuk magunkat szembe, viszonylag kis esélyünk van eltalálni őket. 

Ha megtetszett a sportág, érdemes belevágni, hiszen rendkívül izgalmas és látványos mérkőzéseket követhetünk nyomon, a teljes európai nyári szezonra fogadási lehetőséget biztosít a baseball.