Sokat változott 1950-es indulása óta a Formula-1 (rövidítve: Forma-1 vagy F1), de még mindig a legrangosabb nemzetközi autóverseny-sorozat, mely során együléses gépekkel harcolnak a győzelemért a pilóták. Több nagydíjból áll egy idény, és az online fogadóirodáknak köszönhetően nem csak nézni tudjuk a futamokat, hanem fogadhatunk is rájuk!

Köröznek egy pályán, ez a Formula-1

A sportág alapja rendkívül egyszerű, hiszen a versenynaptárban szereplő pályákon tesznek meg köröket, és aki először él célba, az örülhet a győzelemnek. Komplett hétvégét foglal magába egy nagydíj, ami először pénteki és szombat délelőtti szabadedzésekkel kezdődik.

Az időeredmények nem mérvadóak ezeken az etapokon, hiszen a versenyautók beállításán dolgoznak a mérnökök. Manapság az edzéseket is közvetítik a televíziók, ezért ha igazán értékes fogadásokat akarunk kötni, és van lehetőségünk rá, akkor nézzük meg ezeket is.

Ne az időeredményekre koncentráljunk, hanem a többször megismétlődő furcsaságokra.

Egy rossz formabán lévő pilóta többször kicsúszhat egyéni hiba miatt, ami a versenyre történő fogadásnál hasznos információ lehet, vagy ha egy csapat például küszködik valami alkatrésszel, a futamot lehet nem tudja teljesíteni az autóival.

F1 fogadás Lewis Hamiltonra
Lewis Hamilton - Sportfogadas.org/shutterstock

Szombaton a harmadik szabadedzés után következik az időmérő, aminek szabályai az évek alatt sokat változtak. A lényeg persze mindig is ugyanaz volt és az is fog maradni, a köridők alapján az időmérő határozza meg a futam rajtsorrendjét, tehát ez már komoly téttel bíró része a versenyhétvégének.

Tekintve, hogy vannak olyan pályák, ahol alig lehet előzni, némely esetben a pole pozíciót megszerző versenyző jó eséllyel a nagydíj nyertese is lesz. A versenyre vasárnap kerül sor, és általában helyi idő szerint 14.00 órakor kezdődik, emiatt Magyarországról nézve néha reggel vagy épp este indul a versengés, amit mindig felvezető körrel kezdenek.

Gumimelegítés, az izgalom fokozása, majd a pilóták elfoglalják az időmérőn elért rajtpozíciójukat. A start pillanata előtt egymás után felgyullad öt piros lámpa, majd ezek egyszerre alszanak ki, és ekkor taposhatnak a gázba a versenyzők, a futam elindult!

Pilóták által generált fogadás

A világ egyik legdrágább sportja a Forma-1, ahol az autók fejlesztése rengeteg pénzt emészt fel, és top csapatok esetén több száz ember dolgozik a háttérben azon a teljesítményen, amit végül a versenypályákon látunk.

Ezen túl a költségek egy része a járművezetőkre megy el, az egyes csapatoknál vannak tesztpilóták, akik időmérőkön és futamokon nem tűnnek fel az aszfalton, illetve van két versenyző minden istállóban, ők gyűjtik a pontokat önmaguk és a csapat számára is.

Többször is változott a pontozási rendszer, de az alapvető irányvonal ugyanaz maradt. Minden idény végén hirdetnek egyéni világbajnokot, és konstruktőr győztes is. Ez a szó nagyjából az autótervezőt jelenti, és a Forma-1 története során számtalan konstruktőr (csapat) próbálkozott, volt aki sikeres tudott lenni, és állandó részévé vált a versenysorozatnak, míg mások gyorsan elbuktak.

Max Verstappen F1-es autóversenyző
Max Verstappen - Sportfogadas.org/shutterstock

A csapatok versengése, és az istállókon belüli két-két pilóta nagyban meghatározza a Forma-1-re történő fogadási lehetőségeket. Nyilván adja magát, hogy a futamok legjobbjaira tippeljünk, de ezen túl szerencsére a kínálat nagyon széles.

Minden adat, eredmény és részidő tizedmásodperces pontossággal rögzítésre kerül, ezzel szinte kínálja magát fogadásra a Forma-1. A nagydíjak között 1986 óta folyamatosan szerepel magyar is, a Hungaroring. A pálya Budapest és Gödöllő között, az M3-as autópálya közelében található Mogyoródon.

Több pilóta számára is szép emlék lehet a magyar nagydíj, hiszen a Hungaroringen nyert először futamot Damon Hill (1993-ban), Fernando Alonso (2003-ban), Jenson Button (2006-ban) és Heikki Kovalainen (2008-ban). Megoszlanak a vélemények, egyes versenyzők szerint túl lassú, míg mások szerint az egyik legjobb vonalvezetés.

Nagydíj nyertesére tippelni

A legalapvetőbb része az irodák kínálatának, hogy az éppen soron következő futamon melyik pilóta állhat fel a dobogó legfelsőbb fokára. Ilyenkor az összes versenyző közül választhatunk, szelvényünk összeállításakor. Nyilván vannak favoritok, akik éppen uralják a mezőnyt, de egy kaotikus futamon akár nagy szorzós underdogot is foghatunk.

Ezt a fogadást az általunk választott pilótával együtt nyerjük meg, tehát ha csak második helyen ér célba, akkor szelvényünk vesztes lesz. A nagyobb irodák esetében arra is tippelhetünk, hogy melyik csapat fog ünnepelni az adott verseny végén, ilyenkor nem számít, hogy az istálló mely pilótája emeli magasba az első helyért járó trófeát, a lényeg a választott csapat sikere.

Fogadhatunk a versenyzők kiesésére

Ritkán múlik el Forma-1-es futam ütközés és baleset nélkül, nagyon kevés esetben történik meg az, hogy minden versenyző célba ér. A kockás zászló látványától sokszor nem valamilyen koccanás, vezetői hiba, vagy a gumifalban landolás választja el a pilótákat, hanem az alattuk lévő versenyautó is megadhatja magát, számos hiba miatt.

Egyes irodáknál még erre is fogadhatunk, hogy a kínálatban szereplő pilóták közül kik nem érnek célba. A témához kapcsolódva érdemes megemlíteni a safety cart is, ami egy biztonsági autó, pályán lévő jelenléte időszakosan megállítja a futamot. A versenyautók követik, és nem előzhetek addig, amíg vissza nem megy a boxutcába. Fogadhatunk erre is, tehát hogy lesz-e safety car a nagydíjon.

Formula 1 biztonsági autó a versenypályán
Biztonsági autó - Sportfogadas.org/shutterstock

A versenyzők egymás elleni teljesítménye

Egy régi F1-es mondás szerint a boxutcában nincs barátság, mindenki verseng egymással. A párharc kiélezett lehet csapatokon belül, nem csak a vezetői tudásra lekorlátozódva, lévén minden versenyzőnek saját mérnöke, stratégiája és beállításai vannak. Az időmérők során az a feladat, hogy ez az összcsomag minél jobban összeálljon.

Tippelhetünk párharcokra csapaton belül is, de időnként egymáshoz közel lévő, más autóval versengő pilóták egymás elleni eredményére is tehetünk fel pénzt. Ez a párharcos fogadás vonatkozhat az időmérőre is, tehát hogy a két ellenfélből melyik tud kedvezőbb rajthelyet kiharcolni, illetve futamra is adnak ilyen kínálatot, ahol a jobb helyen célba érő nyeri a rivalizálást, és ezáltal a fogadást.

Hosszútávú fogadási lehetőségek

A szurkolókat érthető módon egész idény alatt, sőt már az előtesztek során az érdekli, és azon vitáznak, hogy melyik istálló konstrukciója lesz a legjobb, illetve ki lesz a világbajnok. Az online irodáknál vitának helye nincs, viszont fogadhatunk az idény előtt, de még közben is a vb-címekre, mind egyéni, mind csapatszinten.

Érthető módon ezek a szorzók folyton változnak, az éppen aktuális futamok függvényében. Némely esetben a versenyzők egymás elleni teljesítménye is megjelenik hosszútávú fogadásként, például hogy a Ferrari melyik pilótája szerez több pontot az idény során.

Forma 1 fogadások összegzése

Remek fogadási lehetőség a száguldó cirkusz, ahol véleményem szerint nem a favoritok megjátszásával fogsz igazán jól keresni, hanem a középmezőny kiugróan jó teljesítményével, vagy épp egyes pilóták meglepő kiesésével. Ehhez mindenképp szükséges, hogy képben legyél az aktuális hírekkel, és ha teheted, akkor nézd meg a szabadedzéseket is.

Lesz futam, amikor semmitmondó körözés lesz csak, de egyszer hidd el ott lesz az az információ, ami egy nagyobb nyereményed alapja lesz. Ha Forma-1-es tippeket keresnél, vagy csak beszélgetnél a futamokról, pilótákról, akkor irány a Pit Stop téma a fórumban!

F1 tippek és előzetesek