Magyarországon nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé a golf. Ennek megfelelően fogadás szempontjából sincsen előtérben, pedig érdemes rá több figyelmet szentelni, mert bőséges a kínálat a fogadóirodáknál. 

A golf fogadás alapjai

A golf egyre nagyobb teret hódít szerte a világon. Bekerült az olimpiai sportágak közé, milliók izgulják végig hétről hétre a PGA és European Tour állomások versenyeit. A kínálat az évek alatt folyamatosan nőtt, míg kezdetben csak a versenyek győzteseire tippelhetünk, addig ma már számtalan opció közül választhatunk.

A piac két nagy részre osztható: PGA és European Tour. A két sorozat szinte átöleli az egész évet, folyamatosan fogadhatunk a versenyekre, az esetek többségében párhuzamosan. Egy állomás négy napig tart, csütörtöki kezdéssel.

Érdemes már a hét elején figyelni az irodák kínálatát, ugyanis fokozatosan bővítik.

A golf szabályai röviden

A játék célja, hogy az elütőhelyről a lehető legkevesebb ütésből teljesíteni a pályát, azaz eljuttatni a labdát a lyukba (egy pálya 18 szakaszból áll).

Az adott szakasz esetében előre meghatározzák, hogy hány ütésből lehet teljesíteni (par), ha ez alatt sikerül (ami a célja a versenyzőknek), akkor a versenyző az alábbi eredményeket érheti el:

  • Condor (-4)
  • Albatross (-3)
  • Eagle (-2)
  • Birdie (-1).

Ezek a jelzők azt mutatják, hogy hány ütéssel a par alatt teljesítettek a pályán. Ha megegyezik az előre meghatározott számmal a golfozó teljesítménye, akkor par-t ér el, ezek felett pedig bogey-t.

Természetesen, minél kevesebb ütésből hozza le az adott szakaszt, annál előrébb végez a táblázaton. 

Harrington Padraig golfozik
Padraig Harrington. Fotó: David W. Leindecker/Shutterstock.com

Golfversenyek formátumai

Két formátuma létezik a versenyeknek: stroke és match play. Előbbi esetében nincsen konkrét ellenfél, mindenki "magában" teljesíti a pályát, majd a keletkezett eredményeket rangsorolják. Ez az elterjedtebb formátum, míg a match play esetében párba állítják a versenyzőket és egymás ellen versenyeznek a szakaszokon.

A leghíresebb match play formátumú torna a Ryder Cup, ahol az Egyesült Államok küzd Európa legjobbjaival. További match play tornák megtalálhatóak a PGA és a European Tour naptárában is, ilyen a WGC a PGA Tournál, míg az európai naptárban a Volvo World Match Play Championship.

Ha videó formátumban szeretnéd tanulmányozni a játék szabályait, arra itt adódik lehetőséged!

Fogadási lehetőségek golfra

Ahogyan említettük, a PGA és a European Tour számtalan versenyt szervez, sok esetben heti 2-3 eseményből is választhatunk fogadás szempontjából. Vannak természetesen átfedések, az európai naptár sokszínű, hiszen nem csak a kontinens tornáira utazhatnak a versenyzők, hanem Dél-Afrikától Ausztrálián át, egészen Indiáig, szinte minden kontinenst bejárnak.

A versenyzői felhozatal is gyengébb sok esetben a PGA Tour mezőnyével szemben, de fogadási szempontból nagyobb a variancia is, az élen végzők között. 

A golf fogadási piac egyik sajátossága, hogy alig akadnak kis szorzók, többségében 2.00 feletti tippekkel érdemes számolni, lehet igazán vaskos oddsot is "elkapni", hiszen a végső győztesre kínált szorzók esetén nem ritka a 10.00 feletti.

A tornákra megannyi opcióból választhatunk, hiszen fogadhatunk a győztes mellett arra, hogy ki végez az első tízben vagy húszban, de akár is arra, hogy az adott kontinensről melyik lesz a legjobb játékos a versenyen. 

Eltalálni a végső győztest

Óriási szorzók, viszont a variancia is nagy, ez által nehéz megtippelni, hogy melyik játékos nyeri az adott tornát. Hiába favorit például Brooks Koepka, az is megeshet, hogy egy "teljesen ismeretlen" nyeri az adott hétvégi verseny. Emiatt is kockázatos ez a fogadási típus, tényleg csak akkor érdemes tippelni, ha valami "biztos" tippünk van, esetleg jó megérzésünk,. 

Fogadás helyezésre

Ezen fogadási piacokon az alábbi lehetőségekkel találkozhatunk: az első 5-ben, 10-ben vagy 20-ban végez valaki. A top 5 eléggé kockázatos, de az kecsegtet a legnagyobb szorzókkal.

A nagyobb érték a top 10 és top 20 esetében van, utóbbira fel lehet építeni egy hosszabb távra vonatkozó stratégiát is, hiszen gyakorta adnak kedvező 2.00 körüli szorzókat olyan versenyzőkre, akiknél "evidensnek" tűnik, hogy jó helyen zár a verseny végén. Az első tíz a köztes megoldás, általában itt a találati arány is változó.

Fej-fej mellett vagy head-to-head

Az egyéni sportokból ismert head-to-head fogadás a golfban is megtalálható. Előfordul, hogy elég egy golfozóval versenyeztetni a tippünket, de általában három vagy öt induló közül választhatjuk ki azt, aki szerintünk a legjobb eredménnyel végez a tornán. 

További fogadási lehetőségek

Fogadhatunk arra is, hogy adott országból (esetleg kontinensről), ki végez a legjobb helyen. Ezekre már kisebb szorzókat kaphatunk, választási lehetőségeink száma is csökken, viszont "biztosabb" lehet a tippünk. További érdekesség, hogy a legjobb balkezes játékosra is tippelhetünk, ahogyan arra is, hogy valakinek sikerül-e egy ütésből lyukba találnia.

A rájátszásra is rendszerint fogadhatunk: abban az esetben történik rájátszás, ha az élen állók ugyanolyan teljesítménnyel abszolválták a tornát. 

A pontos ütéskülönbséget is megtippelhetjük az első és a második helyezett között, itt az egy, illetve két ütéses távolságra adják a legkisebb szorzót (3.50-5.00 környéke). Érdemes ilyenkor a pálya nehézségét figyelembe venni, illetve a versenyzők kvalitásait és az időjárási körülményeket, ugyanis erre fel lehet építeni egy kiváló taktikát, ha folyamatosan és jó időben az egy, illetve két par-os különbséget játsszuk meg. 

Ha megtetszett a sportág, érdemes belevágni, hiszen bármennyire is unalmasnak tűnik elsőre, izgalmasan alakulhatnak a tippjeink a négy nap során, ráadásul egy kevésbé ismert piacon is megvethetjük a lábunkat ez által, amely egész évre biztosít számunkra fogadási lehetőséget.