Míg pár évvel ezelőtt nem jelentett komolyabb tényezőt a kerékpár a fogadási piacokon, mostanra ez a helyzet megváltozott. Már nem csak a Tour de France végső győztesére fogadhatunk, hanem szinte minden komolyabb versenyre. Hogyan, miként is mire fogadhatunk eme sportág kapcsán?

Kerékpár fogadás alapok

Mielőtt belevágnánk, tisztázzunk pár dolgot a kerékpárral kapcsolatban. Először is, hogy számtalan szakágból választhatunk, hiszen van országúti, pálya és cyclocross a fogadási palettán, azonban egyes típusokból csak limitálva tudunk választani.

Ha tippelésre adnánk a fejünket, akkor a legelterjedtebb az országúti, ahol a világhírnek örvendő Tour de France is megtalálható. A pályakerékpár kapcsán már világbajnoki és olimpiai kínálatról beszélhetünk csak, míg cyclocrossban még kevesebb a lehetőségünk (talán négyévente az olimpián).

Tour de France kerépkár fogadások népszerűek
Tour de France a Pireneusokban (Fotó: Radu Razvan / Shutterstock.com)

Mi most elsősorban az országúttal foglalkoznánk, melynek versenyeit három fő kategóriába lehet osztani: egynaposak, többnaposak és háromhetesek.

Egynapos kerékpárversenyek

Az egynaposak távjai és szintrajzai különbözőek lehetnek, melyek közül az egyik legismertebb a Paris-Roubaix és a Milano-Sanremo (ők az öt klasszikus közé tartoznak). Általában dimbes-dombos etapokról beszélhetünk, de a tavasz folyamán megjelennek a macskaköves versenyek is, illetve kiemelt szerepet kap a sprintereknek kedvező többségében sík viadalok is.

Többnapos versenyek

A "többnaposak" az egyik legtágabb fogalom, ide tartoznak kettőtől akár 10-12 napig tartó versenyek. Az „ideálisnak” mondható az 5-8 napot átölelő (például Tirreno-Adriatico vagy a svájci körverseny), amiben sík szakasztól kezdve, az egyéni vagy akár csapatidőfutamon át, egészen a hegyi etapokig minden megtalálható.  

A háromhetesek ennek a kibővített változata, ami nemcsak a nézők, de a sportfogadók körében is a legnépszerűbbek, közéjük tartozik a már említett Tour de France, az Olaszországot körüljáró Giro d’Italia és a spanyoloknál megrendezett a Vuelta Espana.

Ezen szakaszok vagy versenyek karakterisztikája eléggé különböző, így nem árt odafigyelni, hogy az adott napon mégis mire fogadunk majd. Vannak a szinte teljesen sík etapok, melyek a mezőnyhajráknak kedveznek, azon belül is a sprintereknek. A hegyi etapokon zömében az összetett győzelemre esélyesek, illetve a hegyimenők villognak, de érdemes megemlíteni, hogy itt a legnagyobb az esélye, hogy egy szökés hazaér.

A többnapos versenyek egyik elengedhetetlen kelléke az időfutam, melyből van egyéni és csapat is. Ezek távolsága pár kilométertől kezdve egészen 50-60 is lehet. A macskaköves versenyekre sem árt kitérni. Ezek elsősorban a borzalmas útjaikról és rossz időjárási körülményeikről ismertek. Kevés specialistája van, viszont a sok bukás és feladás miatt jóval nehezebb is tippelni rájuk.

Mire fogadjunk kerékpárversenyen?

Verseny győztese

Az egyik legismertebb lehetőség a szakasz vagy összetett verseny győztesére kínált piac. Itt túlnyomórészt nagy szorzókat fogunk találni, viszont azt is érdemes tudni, hogy sokan pályáznak a szakaszgyőzelemre. Pár irodánál lehet finomítani a fogadást, mégpedig egy dobogós tippel is. Ez az összetett győzelemre kínált szorzó negyede szokott lenni, de általában ezek is szép összegeket fizethetnek.

Egymás elleni fogadások

Ha nem a teljes mezőnnyel szeretnénk versenyeztetni a fogadásunkat, akkor ott a head-to-head, vagyis az egymás elleni fogadások, mikor az irodák kijelölnek két bringást (vagy csapatot a csapatidőfutam esetén), akik kvázi egymás ellen versenyeznek. Amelyikük előrébb végez a szakaszon/versenyen, az nyeri a párosítást. Itt a szorzópárok többségében 1.30 és 3.00 között mozognak.

Megéri ezt a piacot böngészni, mivel jó pár párosításnál nem lövik be pontosan az értékeket, így szép oddsokat tudunk fogni, ha már kicsit jártasabbak vagyunk a sportág terén.

Élő fogadások

Célszerű még kiemelni az élő fogadási opciót, ahol hasonlóan a versenyek előtti lehetőségekkel, a szakasz győztesére rakhatunk, vagy épp egy head-to-head fogadásra. Itt már jóval több információval rendelkezünk, így könnyebbé is válik a tippelés számunkra.

Trikókra fogadás

A háromhetesek kapcsán még kiemelendő a különböző trikókra való fogadást (Tour de France-nál: fehér trikó = legjobb 25 év alatti versenyző, pöttyös trikó = legtöbb pontot gyűjtötte a hegyi pontversenyben stb.), illetve arra is fogadhatunk, hogy ki végez az első tízben, vagy, hogy egy adott versenyző hány szakaszt nyert a három hét folyamán (over/under fogadások, általában 0,5 vagy 1,5 szakaszos határral).

Ha megtetszett ez a sportág, bátran vágj bele, hiszen az évek folyamán egyre nagyobb piacnak örvend, egyre komolyabb fogadási lehetőségekkel. Oldalunkon gyakran találkozhatsz aktuális kerékpár tippekkel.